Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Audi SQ8 e-tron - Kaunein iso katumaasturi

Audi SQ8 on suorastaan hykerryttävän ihana ajettava, ja se ei koostaan huolimatta tunnu mitenkään isolta ja painavalta autolta.
Koeajo: Audi SQ8 e-tron - Kaunein iso katumaasturi

Iso ja painava sähköauto, johon on tungettu aivan mauttomat tehot ja yhtä mauton hintalappu. Niitä on kuulkaa markkinoilla enemmän kuin Suomessa riittää ostajia. Omansa ovat tuupanneet ulos jo jokainen länsimainen premium-valmistaja, sekä muun muassa Kia, Polestar ja Tesla. Myös yhtä vaille kaikki kiinalaistulokkaat pyrkivät saamaan jalansijaa juuri tämän kategorian autoilla.

Käyhän se tietyllä tavalla järkeen, kun katteet ovat kohdillaan, mutta silti tuntuu omituiselta, että hintahaarukassa 70 000 - 170 000 euroa maksavia sähkökatumaastureita taitaa olla myynnissä enemmän kuin sellaisia vähän saavutettavampia sähköautoja.

Nykypäivänä ei vain ole temppu eikä mikään tehdä kuormattuna kolmetonnista järkälettä, joka linkoaa itsensä suoralla sataseen alle viidessä sekunnissa.

Temppu on tehdä autosta sellainen, ettei se tunnu isolta ja painavalta sähköautolta. Tällaisten autojen joukko on harva.

Audi Q8 on tällainen auto. Q8 kävi pidemmässä koeajossa jo viime kesänä ja onnistui ihastuttamaan niin ohjauksellaan kuin alustallaan. Vielä paremmin tämä vahvuus tuli ilmi, kun rinnalle heitettiin parivertailuun BYD Tang.

Kuten ehkä arvata saattaa, selvästi väkivaltaisempi, tai jos löyhästi termiä käyttää, ”sporttisempi” S-versio ei erotu ainakaan huonompaan suuntaan.

Nyt alle saatu SQ8 on paketti, joka pyyhkii ajettavuudellaan lattiaa muilla. Eivät nouse tähän asti Suomeen saadut idän ihmeet lähellekään. Saksalaiskisaajat ehkä vähän lähemmäs ja onhan tässäkin osin kyse makuasioista.

Ikävä kyllä talvikeleillä tällaisesta autosta ei saa ehkä ihan sitä suurinta ajamisen iloa irti, kun massan kanssa puljaaminen vie huomion. Mutta ei ratin takana pelätä tarvitse. SQ8 kommunikoi liukkauden varsin hyvin ja pidon rajoilla ajaminen on helpompaa. Ohjaus on aivan fantastinen, ilma-alusta hoitaa hommansa ja neliveto toimii. Ajomukavuutta korostaa myös hiljaisuus, kun läpi tulevat äänetkään eivät ole häiritseviä.

Tekniikkapuolella erinomaisuutta selittää kolme moottoria ja niin sanottu torque vectoring -järjestelmä, joka säätelee pyörille menevää voimaa. Takaa moottoreita löytyy kaksi, edestä yksi. Talviliukkaalla tämän huomaa siitä, että vähän innokkaammallakaan käskyttämisellä auto ei tunnu levottomalta kiihdytyksissä.

Se kaikki muu

Jos on perus-(S)Q8 hyvännäköinen auto, Sportback on suorastaan kaunis. Sekään ei ole ihan tavallista tässä kokoluokassa.

Sisätilat ovat autossa runsaat, tavaratilaa riittää (ei-sportbackissa on tietysti enemmän), etukontti löytyy, sporttipenkeistä irtoaa säätöjä ja tukea vaativaankin makuun ja ajoasennon saa täydelliseksi.

Hyviä puolia riittää, mutta toki vähän pitää kritisoidakin. Vaikka mallinimi on muuttunut alkuaikojen e-tronista vähän järjellisemmäksi (S)Q8:ksi, kyseessä on loppujen lopuksi facelift. Ensinnäkin tietoviihdejärjestelmä on vähän vanhahtava. Sama pätee keskikonsoliin, joka on pienen puoleinen.

Sähköautopuoli on vähän vaillinainen. Varsinaista akun esilämmitystä ei ole ja piikkiteho jää kovimmista verrokeista. Yhden polkimen ajoa ei ole.

Latauskäyrä on kuitenkin erinomainen, ainakin lämpimällä. Pikalataustestissä väli 20-80 % meni 43 minuuttiin, kun pakkasta oli kuusi astetta. Ei mikään maailman paras tulos, mutta hirmuakulla ja olosuhteisiin nähden ihan siedettävä.

Erikoista kyllä, auton ilmastointia ei saanut pöhisemään täydellä teholla latauksen aikana, ainakaan jos autossa halusi pitää virrat päällä eli kovemmalla pakkasella voi tulla viileää ja lataustauko kannattaa viettää sisätiloissa.

Kulutuspuoli on niin ikään kahtiajakoinen. Koska akkua ei erikseen lämmitellä, auto kulki 6-8 pakkasasteen talvioloissa moottoritiellä hieman alle 25 kWh / 100 km kulutuksella, jota voi pitää ihan hyvänä suorituksena. Huomionarvoista tosin on, että pöllyävän lumen takia nopeusrajoitus oli isolta osin 80 km/h ja keskinopeus nousi lopulta vain lukemaan 85 km/h.

Nurkka-ajossa ja kylmän auton kanssa maantielle lähdettässä mentiin herkästi kolmenkympin tuntumaan. Uskaltaisin silti väittää, että kevyesti autoa kuljettava voi talvikeleilläkin päästä tällä 400 kilometriä. Kilometriennuste oli muuten huomattavan konservatiivinen, joka on sinänsä ihan kiva asia.

Muuten varustelu on tasoa ihan okei. Sellaisia suuria hurraahuutoja ei esimerkiksi äänentoistosta saa, mutta valaistut turvavöiden lukot ihastuttivat takapenkin turvaistuinosastolla.

Audi SQ8 e-tron Sportback

Hinta alk.: 109 990 € (koeajoauton hinta 124 090 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta / - km

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottorit: Yksi sähkömoottori etuakselilla, kaksi taka-akselilla

Teho: 370 kW (503 hv)

Vääntömomentti: 973 Nm

Kulutus (WLTP): 24,2 kWh / 100 km

Koeajokulutus: 24,8 kWh / 100 km (moottoritie, -6 pakkasta, keskinopeus 85 km/h)

Toimintamatka (WLTP): 441 km

Voimansiirto: neliveto

Akku:

Akkutyyppi: Litiumioni, NMC-katodi

Kapasiteetti: 106 kWh netto (114 kWh brutto)

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 11 h 30 min

Latausnopeus 10-80% DC: 31 min

Latausteho DC (max): 170 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,5 s

Huippunopeus: 210 km/h

Mitat:

Pituus: 4 915 mm

Leveys: 1 937 mm

Korkeus: 1 619 mm

Akseliväli: 2 928 mm

Maavara: ei ilmoitettu (julkisten lähteiden mukaan 152-248 mm asetuksesta riippuen)

Tavaratila takana / penkit kaadettuna (litraa): 528 / 1 567

Tavaratila edessä: 62 l

Testiauton rengaskoko: 285/40R21

Omamassa: 2 725 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 / 1 800 kg

Audi SQ8 vaihtoautot
Audi SQ8 uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin