Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo BMW 114i 2013

Ensikosketus BMW:n uuteen ja edullisimpaan malliin on mielenkiintoinen, sillä auto tarjoaa yllättävän ripeää menoa. Auton 1,6 –litrainen TwinPower Turbomoottori tuottaa tehoa 102 hevosvoimaa ja vääntöä 180 Nm. Ajossa tehoa tuntuisi kuitenkin olevan hieman enemmän kuin lukemat lupaavat.
Koeajo BMW 114i 2013

 

Uudistunut BMW 1-sarja esiteltiin vuonna 2011, mutta tuoreimpana vuoden 2012 loppupuolella mallistoon liittyi lähtöhintatason malli 114i. Sen ajo-ominaisuudet ovat isomman auton tuntuiset, vaikka kolmiovisen koeajoauton käyttömukavuus hieman ontuu kun kyytiin pitää saada takamatkustajat.

Vaikka takapenkille kulku on suhteellisen helppoa, niin esimerkiksi lasten asettaminen takapenkille lastenistuimiin on kyllä aikamoista hikoilua. Toisaalta taas karmittomilla ikkunoilla varustetut suuremmat etuovet ovat ulkoapäin linjakkaan näköiset.

Näkyvyys ja suorituskyky

Näkyvyys autosta on hyvä ja peilit riittävän suuret. Istuimet eivät ole sitä tukevinta mallia, mutta riittävän mukavat pidemmälläkin matkalla. Hallintalaitteiden käyttö on tuttua BMW:tä, eli helppolukuista. Vakiovarusteena autossa on hyvän kokoinen toimintojen hallintanäyttö, josta voi tarkkailla mm. kulutuslukemia ja säädellä audion toimintaa. 114i:n moottorissa on vakiona start-stop -järjestelmä ja jarrutusenergiaa hyödyntävää tekniikkaa. Jarruenergian talteenottoa voi seurailla mittariston tai näytön välityksellä.

Valmistajan mukaan keskikulutus asettuu 5,7 -litraan satasella (koeajossa tasaisesti yli 6.0 – litraa), mikä ei eroa 34 hevosvoimaa tehokkaamman 116i:n lukemasta. Eroa sen sijaan syntyy hinnassa, joka on noin 3200 euroa 114i:n hyväksi. Koeajoauton hinnaksi maahantuoja ilmoitti 26.178 euroa, joka lisävarusteilla nousi 27.678 euroon. Lisävarusteita oli siis hyvin maltillisesti. Lisävarusteisiin kuului mm. kevytmetallivanteet, parkkitutka, xenon-valot, vakionopeudensäädin, automaattisesti himmentyvä taustapeili ja sadetunnistin.114i on tarjolla vain kuusivaihteisella manuaalilla. Uusi 8-vaihteinen olisi varmasti mukava yhdistelmä tämän auton kanssa. Takavetoinen auto on helppo ja pieneksi autoksi erittäin vakaa liikuteltava. Liukaskaan keli ei välttämättä heti paljasta auton olevan takatuuppari.

Kiihtyvyyttä autolle luvataan 0-100 km/h 11,2 sekuntia ja huippunopeutta 195 km/h. CO2-päästöjä syntyy 132 g/km.

Ulkonäkö ja sisätilat

Ulkonäöltään auto luo peräpeilissä vaikutuksen, että takaa on tulossa suurempikin auto. Keula on massiivisen näköinen ja auton kokonaispituuteen nähden pitkähkö. Itse pidän auton ulkonäöstä, joka poikkeaa selvemmin 3- ja 5- sarjojen samannäköisestä olemuksesta. Musta väri istuu autoon oikein hyvin.

Sisustuksessa ei ole moitteen sanaa, vaikka se edustaakin niin sanottua perustasoa. Tietysti merkin hintaluokka pikkuautomallissakin hipoo 30.000 euroa, joten jo perustason on syytä olla katseenkestävä.

Takapenkillä on yllättävän hyvät tilat kahdelle matkustajalle. Kolme parempaa kaveriakin toki taakse mahtuu. Tavaratila vetää 360 litraa ja näyttääkin riittävän tilavalta. Takapenkit kaatamalla saadaan tarvittaessa lisää lastaustilaa.

Kaiken kaikkiaan 114i tarjoaa pikkuautolla ajavalle monia muita merkkejä hiljaisempaa menoa. Kuskin on kuitenkin tyydyttävä manuaalivaihteisiin.Suorituskyky 7,6

1,6 -litrainen TwinPower turbomoottori liikuttaa autoa riittävän ripeästi, ohitustilanne korkeammissa nopeuksissa vaatii hieman suunnittelua. Jarrut toimivat asiallisen hyvin.

Mukavuus 8,3

Etuistuimet ovat mukavat, mutta reisitukea ne eivät juuri tarjoa. Takapenkille mahtuu jalkatilojen puolesta hyvin kaksi, vaikka kolmekin menee.  Peruslisävarusteilla hinta ei vielä nouse pilviin.

Luotettavuus 8,0

BMW:n takuu on vain kaksi vuotta ilman kilometrirajaa. Koritakuu on 12 vuotta ja maalipinnan takuu 3 vuotta. Auto sai EuroNCAP törmäystestissä täydet viisi tähteä.

Ajomiellyttävyys 8,9

Ajotuntuma on tunnokas. Manuaalivaihteet kaipaisivat rinnalleen uuden automaatin. Moottoriääniä ei juuri kuulu eikä muitakaan häiritseviä sivuääniä, jopa rengasmelu on kokoluokassa erittäin pieni.

Ulkonäkö 9,4

Auton ilme on vahva ja uudenaikainen. Sisätilat ovat kokoluokassaan hyvin palvelevat. Takakonttitilaa on riittävästi.

Polttoaineen kulutus 7,5

Ilmoitettu kulutus on tehoihin ja moottorin kokoon nähden hieman suurehko.

Valmistuslaatu 8,5

Sisustuksen vaikutelma on kokoluokassaan varsin laadukas ja viimeistelty. Hinta on tosin kokoon nähden korkea.

Sisätilojen suunnittelu 8,7

Tavaratila on riittävän tilava ja takapenkit kaatamalla tilaa saadaan tarvittaessa lisää.  Turvallisuusvarustus on nykyaikaisen laaja.

Luokkansa paras 8,0

BMW 114i on varmasti ajo-ominaisuuksiltaan monen kuljettajan mieleen. Arvosanaa nakertaa silti korkeahko hinta.

Kokonaisarvio 8,3


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin