Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Dacia Sandero Stepway on tehokkaampi kuin koskaan

Vielä vuonna 2017 B-segmentin Dacia Sanderon sai alle 10 000 eurolla ja vuonna 2021 sellainen maksoi reilut 12 000 euroa. Miten koeajoyksilömme voi siis olla lähes 24 000 euron hintainen?
Koeajo: Dacia Sandero Stepway on tehokkaampi kuin koskaan

Ajat ovat muuttuneet, inflaatio purrut ja kyseessä on sitä paitsi arvokkaampi Dacia Sandero Stepway malliston tehokkaimmalla moottorilla. Ylöspäin kohotettu malli on selvästi suunnattu mökkiteille muovitettuine helmoineen.

Aivan uusi Dacia

Suomeen on tullut tammikuusta alkaen Daciaa uudella ilmeellä ja logolla. Automaailmassa täysin poikkeuksellisesti merkki uudisti koko mallistonsa uuteen asuun kerralla – esimerkiksi Jogger ehti esiintyä julkaisuasussaan vain muutaman kuukauden ajan.

Ulkonäköön kuuluu uusi merkki sekä siihen liittyvä keulamaski. Tyyli, sekä esimerkiksi koeajoyksilön uusi väri, sopivat erityisen hyvin maastomuovitettuun Sandero Stepway -malliin.

Romanialaismerkki on myynyt hyvin, mutta uusi ilme tekee siitä aiempaakin haluttavamman ja nuorekkaamman. Dacia Sandero on Euroopan myydyin auto ja tämä Stepway kuuluu sen mallistoon.

Ei ihan pieni auto

Korotettuun autoon ei tarvitse istua alas, mutta ei kyllä noustakaan.

Istuimesta uupuu ristiseläntuen säätö eikä tämä jakkara sopinut allekirjoittaneelle, sillä selkä kipeytyi pidemmillä matkoilla. Istuin on kuitenkin kovin henkilökohtainen asia, joten tämä kannattaa kokea itse.

Takanäkyvyys on varsin hyvä sekä peilin että takalasin läpi.

Sanderossa mahtuu vielä keskimittainen aikuinenkin istumaan takapenkillä, joten mistään erityisen pienestä B-segmentin autosta ei ole kyse.

Tavaratilaan on reilusti nostokynnystä, mutta kontti on ilahduttavan syvä. Eikä tuo kynnys sitä paitsi sijaitse juuri sen korkeammalla kuin muissakaan autoissa, tavaratilan puolella vaan on syvempää.

Itse tavaratilan 328 litran vetoisuus ei ole suuri, sillä tila on varsin lyhyt.

Apua saa katolta, jossa on vakiovarusteena nerokas kattotelinejärjestelmä. Kattokaiteet nimittäin taittuvat autossa mukana kulkevalla työkalulla ruuvit avaamalla suoraan kattotelineiksi.

Mitään ylimääräisiä osia ei tarvita – eikä kattotelineille tarvitse raivata säilytystiltaa varastokopista.

Kuparia kojelaudassa

Verhoilut ovat parantuneet merkin päivityksen yhteydessä. Muutos maistuu myös tyylillisesti ja yksityiskohdissa toistuu nyt kupariteema. 

Hintaluokan huomaa helposti ja tietenkin kova muovi jatkuu ohjaamossa ylös asti esimerkiksi ovissa.

Auton omaan navigaattoriin on syötettävä ärsyttävästi ensin kaupunki. Kyseessä saattaa toki olla käyttöliittymäasia, mutta todennäköisesti laskentatehossa on säästetty. Tietokoneen on huomattavasti helpompi etsiä kohdetta, kun kaupunki on jo ennalta tiedossa.

Litralla pöristellen

Voimanlähteenä on Sanderossa aina litrainen turboahdettu kolmisylinterinen bensiinimoottori. Ainoastaan Stepway on saanut koeajoyksilön tehokkaamman 110-hevosvoimaisen version – muut selviävät 90 hevosvoimalla.

Kolmepyttyisen koneen huomaa. Ääni ei ole epämiellyttävä, mutta sen kuulee kyllä – joku saattaa jopa pitää sympaattisesta ruplatuksesta.

Vääntö tarjoillaan hieman hassusti, joka aiheuttaa haasteita erityisesti liikkeelle lähtiessä kytkimen käytön kanssa. Auto meinaa ensin hieman hyytyä, mutta ampaisee hetkeä myöhemmin melkoisella innolla eteenpäin.

Ahtimen heräämisen myötä nouseva vääntökäyrä yllättää toisinaan kaasua annostellessa.

Nykymittapuulla kevyehkö 1 220 kilogramman auto etenee tällä moottorilla kohtalaisen pienellä. Koko koeajon keskikulutus oli mittarin mukaan 5,8 l/100 km.

Järkeä renkaisiin

Mitään erityisen sporttista ajettavuutta korotettu Sandero Stepway ei tarjoile ja hyvä niin. On vaikea arvioida, syntyykö ohjauspyörän ripeästä kääntämisestä seuraava kallistuminen renkaiden sivuseinämästä vai jousituksesta vai niiden yhteistyöstä.

Joka tapauksessa pieni viive edeltää auton reagointia.

Ajettavuus ei, ainakaan näillä renkailla, yllä aivan parhaiden, ja kalliimpien, samat tilat tarjoavien autojen tasolle. Tämä on asia josta joutuu tinkimään.

Toisaalta vastapainona saa järkevät rengaskulut ja suhteellisesti parempaa mukavuutta. Näillä on huomattavasti matalaa profiilia järkevämpää lähestyä tiestömme routavaurioita.

Rahalle saatava vastine

Sanderon lisävarusteet ovat kohtuuhintaisia, sillä esimerkiksi automaatti-ilmastoinnin ja avaimettoman kulun saa muutaman muun varusteen paketissa alle 988 eurolla. Navigaattorin sisältävä tietoviihdejärjestelmä, älypuhelimen peilauksella, maksaa 777 euroa.

Dacia tarjoaa edelleen kohtalaisesti autoa rahalle, vaikka 16 899 eurosta alkava tavallinen Sandero onkin tässä suhteessa selvästi parempi.

Nousseet hinnat ovat kuitenkin laskeneet houkuttelevuutta, eikä kyseessä ole enää suinkaan Suomen halvin automalli. 

Esimerkiksi Citroën C3, Hyundai i20 ja Škoda Fabia taistelevat jo samoilla hintahaitareilla Sanderon kalleimpien kanssa. Tosin moottorivaihtoehdot ja varustelut eivät välttämättä vastaa täysin Daciaa ja Stepway korottaa panoksia välimallisuuntaan.

Sitä paitsi saman merkin sisällä Jogger tarjoaa pienellä lisäpanostuksella merkittävästi lisää autoa.

Puristus on selvästi aiempaa kovempi. Joskus paineessa hioutuu ajan kanssa timantti, mutta tuloksia joudumme vielä odottamaan. 

Dacia Sandero Stepway TCe 110 Expression

Hinta: 20 499 € (testiauton hinta 23 718 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: Kolmesylinterinen turboahdettu rivimoottori, bensiini

Iskutilavuus: 999 cm3

Teho: 91 kW / 110 hv @ 5000 r/min

Vääntömomentti: 200 Nm @ 2900 r/min

Kulutus (WLTP): 5,5 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 125 g / km

Voimansiirto: etuveto, 6-vaihteinen manuaalivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 10,0 s

Huippunopeus: 174 km/h

Mitat:

Pituus: 4 099 mm

Leveys: 1 848 mm

Korkeus: 1 587 mm

Akseliväli: 2 604 mm

Tavaratila: 328–1 108 litraa

Testiauton rengaskoko: 205/60 R16

Polttoainesäiliön tilavuus: 50 l

Omamassa: 1 220 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 585 kg / 1 100 kg

Dacia Sandero Stepway -vaihtoautot

Dacia Sandero Stepway uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin