Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Jeep Grand Cherokee PHEV – Niin kysytty, ettei Suomeen tahdota saada

Jeep Grand Cherokeen tuore lataushybridiversio ehti pikavisiitille Suomeen. Kävimme kokeilemassa miltä Amerikka maistuu marraskuisella Vantaalla.
Koeajo: Jeep Grand Cherokee PHEV – Niin kysytty, ettei Suomeen tahdota saada

Koeajoimme nykyisen Jeep Grand Cherokeen lataushybridiversiota aiemmin tänä vuonna. Toukokuussa, Etelä-Espanjassa ollessamme tilanne auton maahantuonnin suhteen oli vielä kovinkin auki.

Maahantuoja oli vaihtumassa Astara Finlandista suuremman autoalan konsernin, Bassadonen kylkeen Auto-Bon Oy:lle. Tuohon aikaan Grand Cherokee ei kuulunut edellisen maahantuojan tuontiohjelmaan.

Koska maahantuojavaihdos oli vasta edessä, ei tulevakaan osannut vielä sanoa asiasta juuta tai jaata.

Kelpaisi kyllä meillekin?

Grand Cherokeen nykyinen mallisto, jos sellaista siis vieläkään löytyisi Jeepin suomalaisilta verkkosivuilta, koostuisi todennäköisesti pelkästään näistä lataushybridiversioista.

Kotimarkkinoilla Grand Cherokeeta on tarjolla myös 3,6-litraisella V6:lla ja 5,7-litraisella V8:lla, mutta näiden kohdalla kotimainen verokohtelu olisi varmasti melko lailla sadistista.

Tällä hetkellä vastausta tähän ei voida vielä antaa. Yhdysvalloissa lataushybridimarkkina on lämmennyt selvästi aikaisempaan nähden, ja merkin kotimaan markkina imee ilmeisesti tällä hetkellä niin hyvin kaikki ladattavat Grand Cherokeet, ettei niitä tahdo riittää oikein kunnolla edes Eurooppaan.

Saati sitten Suomeen.

Kertaus on koeajojen äiti

Iso Jeep on huomattavan paljon sivistyneempi ja herraskaisempi auto kuin muutamia viikkoja sitten koeajamamme työkalupainos, Jeep Wrangler.

Siinä missä erilliselle rungolle rakennettu, irrotettavalla lasikuituisella kattorakenteella, ja hyvin ankarasti toimivalla nelivetojärjestelmällä toteutettu Wrangler on karski tiettömien taipaleiden menijä, on Grand Cherokee jotain ihan muuta.

Se kisaa kohtalaisen tasaisesti esimerkiksi BMW X3:n tai X5:n kanssa koon ja tilojen puolesta. Grand Cherokeen alusta, ohjaus ja ajettavuus aivan jotain muuta mitä jenkkiautoilta perinteisesti, vuosikymmenten mittaan on tottunut saamaan.

Ohjausta voi kuvailla useammallakin eri termillä. Se palauttaa todella miellyttävästi eikä Jeep vaadi mutkan jälkeen erikseen suoristelua. Toisaalta ohjauksessa on edelleen tietynlaista raskautta, mutta ilman että se olisi erityisen tahmea.

Stellantis-konsernin Giorgio-pohjalevylle toteutettua Grand Cherokeeta on ihan ilo ohjastaa myös kotimaisella tieverkolla: se ei ole hitaasti reagoiva eikä tunnoton, mutta toisaalta ei myöskään kadota kuljettajalta sitä faktaa että alla on liki viisimetrinen, kaksi ja puoli tonnia painava katumaasturi.

Herkkävarpaiselle sopiva

Tämän kokoiseen ja painoiseen autoon plugaritekniikasta irtoava 380 hevosvoimaa on määrä, jonka voisi kuvitella riittävän ihan siedettävästi. Ja riittäähän se.

Jeepin kohdalla tosin on huomattava, että sen kaasupolkimen välitys on toteutettu melko ahnaana.

Melko varovainenkin vauhtipedaalin survaisu avaa kaasuläppää ja pistää ampeerit liikkeelle niin, että Jeep tuntuu huomattavasti lukuarvojaan kiukkuisemmalta laitteelta.

Toisaalta polkimen survominen siitä eteenpäin ei vastaavasti tuokaan vauhtia samoissa määrin lisää. Silti tämän kokoluokan autoksi lataus-Cherokee on varsin reippaasti kulkeva

Alusta on ilmajousitettu, ja varustettu viisiportaisella korkeussäädöllä. Tuon operointiin löytyy oma keinukytkimensä kätevästi vaihteenvalitsimen vierestä, mutta Jeep osaa kyllä säätää maavaran ja jousituksen oikeaan korkoon ja jämäkkyyteen myös ajotapavalitsimen mukaan.

Ilmajousituksessa on myös miellyttävä, joskaan ei aivan ainutlaatuinen ominaisuus: se laskee takapään ilmajousituksen automaattisesti alas kun takaluukku avataan. Tämä helpottaa auton kuormaamista.

Olisiko sille markkinoita?

Jeepin lataushybriditekniikkainen luksusmaasturi voisi hyvinkin löytää meikäläisestäkin ympäristöstä sopivia ostajia. Se olisi ehkä hieman enemmän farkut ja työkengät kuin villakangashousut ja mokkanahkanilkkurit, tai hieman enemmän Bruce Springsteen kuin Barbara Streisand.

Sisätiloiltaan, niin takapenkin kuin tavaratilankin osalta, Grand Cherokee olisi selkeästi tämän hintaluokan parhaimmistoa.

Eikä ihan kovin merkityksetöntä ole se, että lähikulmilla pyöriessä, täyteen ladatulla akulla polttomoottoria avittaen sen kulutus pyöri ilman yrittämistä viitosella alkavissa lukemissa, hieman yrittämällä pääsee jo nelosen puolelle.

Jeep Grand Cherokee PHEV Overland

Hinta: ei vielä ilmoitettu

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, turbo, bensiini, lataushybridi

Iskutilavuus: 1995 cm3

Teho: 280 kW / 380 HV @ 5250 r/min (yht.)

Vääntömomentti: 637 Nm (yht.)

Kulutus (WLTP): 2,9 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 68 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 8-vaihteinen automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 107 kW / 145 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 245 Nm

Akku:

Akkutyyppi: Litiumioni

Kapasiteetti: 17,3 kWh

Latauspistoke: Type 2

Latausnopeus 0-100% AC, 7,4 kW (max): 3 h

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,3 s

Huippunopeus: 210 km/h

Mitat:

Pituus: 4915 mm

Leveys: 2149 mm (peilien kanssa)

Korkeus: 1858 mm

Akseliväli: 2964 mm

Polttoainesäiliön tilavuus: 72 l

Omamassa: 2503 kg

Jeep Grand Cherokee vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin