Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Kia EV6 GT – Pieniä parannuksia

Modernin tiedonsiirtoteknologian etuihin kuuluu, että sillä voidaan jälkikäteen parantaa esimerkiksi jo olemassa olevien autojen ohjelmistoja. Tuorein päivittelijä on Kia, joka paransi nyt sähköautonsa käytettävyyttä.
Koeajo: Kia EV6 GT – Pieniä parannuksia

Kian iso täyssähköauto EV6 julkaistiin kaksi ja puoli vuotta sitten, ja Suomeen ensimmäiset yksilöt saatiin melko tarkkaan kaksi vuotta sitten. Tilava, teknisesti pystyvä ja muotoilullisesti melko omalaatuinen sukkula on noussut kohtalaisen hyvään suosioon sähköautobuumin tuoreimman aallonharjan mukana.

Kovin suuria puutteita ei EV6:ssa ollut alunperinkään. Perusmalli oli yli 500 kilometrin toimintamatkalla kelvollinen pitkän matkan kulkupeli, ylähyllyn GT puolestaan tarjosi liki 600 hevosvoimalla jo melko muikean suorituskyvyn.

Sen tapauksessa toki toimintamatkasta joutui tinkimään tehostetun aerodynamiikan ja leveämpien renkaiden johdosta, mutta kummankin auton tapauksessa toimintamatkaa pystyy imuroimaan melkoisella teholla. Kia pystyy hyödyntämään 800-volttisia pikalatausasemia ja lataamaan niiltä 240 kilowatin teholla.

Se tarkoittaa 10-80% latausta 18 minuutissa, ihanneolosuhteissa.

No mutta mikä sitten vaati parannusta?

Jo viime talvena EV6 sai päivityksen, jossa siihen liitettiin Suomessa melko tärkeä ominaisuus, nimittäin akun esilämmitys. Akun jäähdytys nestekierrolla tämän kokoisessa ja tehoisessa sähköautossa on jo täysi itsestäänselvyys, mutta EV6:sta puuttui vielä aluksi mahdollisuus esivalmistella akkua pikalaturille ajettaessa.

Tämä hidasti erityisesti talvella pikalatausta jonkin verran, mutta ongelma siis poistui jo hyvän aikaa sitten Kiasta. Osalla valmistajista ominaisuus muuten puuttuu vieläkin, näistä esimerkkinä Toyota.

Tämän vuoden heinäkuussa EV6 sai jälleen lisäpäivityksen, kun sen navigaattoriin lisättiin mahdollisuus laturireititykseen. Näin esimerkiksi todella pitkää matkaa pikalaturilta toiselle tahkoavat Lapinmatkaajat pystyvät tyynen rauhallisesti asettamaan naviin kohteen vaikkapa Napapiirille, ja Kia piirtelee naviin reitin sopivien pikalaturien kautta.

Ennen Kia vain ilmoitti ettei akun varaus riitä navilla perille ajamiseen, ja kuljettajan oli etsittävä sopiva laturi manuaalisesti. Nyt järjestelmä tekee homman automaattisesti.

Lisäksi jo viime talvena mukaan tullut akun esilämmitystoiminto toimii tietysti myös pidemmällä laturilta-toiselle -reitityksellä.

Johdolta toiselle

EV6:n perusmalli on siis takavetoinen, 58-kilowattituntisella akkupaketilla varustettu malli jonka toimintamatka WLTP-mitattuna on jo kohtalaisen hyvä, 394 kilometriä. Nelivetona samalla akulla pääsee 371 kilometriä.

Suuremmat, 77-kilowattisella paketilla varustetut EV6:set yltävät 506-528 kilometrin toimintamatkaan vähän varustelusta riippuen.

Ja sitten on se GT-versio. Kun toiseksi tehokkain EV6-malli, isoakkuinen neliveto vetää 325 hevosen voimin, tarjoaa GT väkevät 585 hevosvoimaa. Siinä kohdassa tosin toimintamatkasta onkin jo tingittävä, sillä leveämmät pyörät ja tukevampi aerodynamiikka kutistavat toimintamatkan sinänsä vielä ihan kelvolliseen 406 WLTP-kilometriin.

Toimiko se?

Lyhyesti sanottuna, toimi. Kyse ei tietenkään ole mullistavasta uutuudesta, sillä pikalatausasemia reittipisteinä käyttäviä navigaattoriapplikaatioita on ollut tarjolla jopa matkapuhelimille ihan ilmaiseksi, mutta myös sähköautojen mukana.

Kian kohdalla järjestelmä on tietysti integroitu auton naviin, ja systeemi pystyy koko ajan itse valvomaan energiankulutusta ajon edetessä. Esimerkiksi A Better Route Planner -sähköautonavigaattoriin syötetään käsin tuuli- ja muut sääolosuhteet reitillä, ja sen jälkeen sinänsä yksityiskohtainen ja toimiva kännykkäapplikaatio tekee reitityksen tarvitsemiensa laturien kautta.

Puhelimen navigaattori vain ei tunnista tilanteita joissa sähkönkulutus yllättäen nouseekin vaikkapa rankkasateen vuoksi, eikä tietenkään automaattisesti kytke akun esilämmitystä päälle.

Väljää ja vähän vajaata

Se mihin tuorein päivitys ei ole yltänyt, on tietysti rautapuoli eli varsinainen auto ohjelmistojen ympärillä. EV6 GT on edelleen ihan mainio auto: sen ajettavuus on melko terävä ja auto tuntuu olevan hyvin hereillä ja vastaavan kuljettajan toiveisiin, vaikka se aivan fiinein sen alusta ei ole.

Sisätiloiltaan Kian ison sähköauto on vähän kahtiajakoinen. GT:n manuaalisäätöiset kuppipenkit tarjoavat napakan sivutuen, mutta monen muun aasialaisen auton tapaan reisituki on hieman vajavainen yhtään pidemmälle kuljettajalle.

Takamatkustajien jalkatilat ovat lähinnä luksusautoluokkaa, sillä tila ei lopu kesken edes pitkän kuljettajan takana istuvalta. Varvastila, eli istuimen alle jäävä tila ei ole edes merkityksellinen, koska harvan koivet niin pitkälle yltävät EV6:n takapenkillä istuessa.

Sen sijaan laskeva kattolinja kutistaa hieman oviaukkoa, ja puolihuolimattomalla istujalla saattaa kuuppa kolahtaa ovenkarmiin. Tämä tosin vaatii sellaisen 190-senttisen vartalon ja hieman tyyny vinossa nukutun yön taustalle.

EV6 on edelleen toimiva, tilava ja GT-versiona vielä melkoisen suorituskykyinen auto. Aivan jokaiseen käyttöön se ei vieläkään sovi, sillä auton muihin mittoihin nähden tavaratila ei esimerkiksi ole aivan luokkansa paras, vaikka 480 litraa tarjoaakin tilaa.

Hinta: 76 368,60 €

Tehdastakuu: 7 vuotta / 150 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kestomagnetoitu synkronimoottori

Teho: 430 kW / 585 hv

Vääntömomentti: 740 Nm

Kulutus (WLTP): 22,7 kWh / 100 km

Voimansiirto: Neliveto

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni-polymeeri

Kapasiteetti: 77 kWh

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 7 h, 20 min

Latausnopeus 10-80% DC: 18 min

Latausteho DC (max): 240 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 3,5 s

Huippunopeus: 260 km/h

Mitat:

Pituus: 4695 mm

Leveys: 1890 mm

Korkeus: 1545 mm

Akseliväli: 2900 mm

Tavaratila: 480 litraa (ta.), 20 litraa (ed.)

Testiauton rengaskoko: 255/40-R21

Omamassa: 2185 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1800 kg

Kia EV6 uudet autot
Kia EV6 vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin