Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Kia Rio – Luotu kaupungin vilinään

Kian halvin malli onnistuu olemaan varsinainen kaupungin keskitien kulkija. Mutkatielle sitä ei kannata viedä.
Koeajo: Kia Rio – Luotu kaupungin vilinään

Tiedätkös mikä tämä on?

– En?

Lapsi oli jo hetken katsellut etupenkillä vaihteiden vaihtoa, kun älysin kysyä, onko tämä tällainen vaihdekeppi tuttu laite. Kun omassa autossa sellaista ei ole ja koeajoautot ovat poikkeuksetta uusia ja useimmiten huippuvarusteltuja, ei 6-vuotias ollut koskaan aiemmin sellaiseen ainakaan huomiotaan kiinnittänyt.

Kia Rion hinnat alkaen -versiosta, kuten kourallisesta muita B-segmentin autoja sellainen vielä sentään löytyy. Kehitys on jälleen hämmentävä, ottaen huomioon ettei siitä kovin kauaa ole, kun automaattivaihteisto oli harvojen luksusvaruste.

Eikä Riossakaan tarvitse paljoa perusauton ylle nousta, kun siinäkin on jo automaatti.

Eikä vaihteiden vaihtamisessa käsin sinänsä mitään vikaa ole. Kun auto on hauska, se on jopa hauskaa. 

Katoavaa kansanperinnettä saattaa Euroopassa pian olla myös tämän kokoluokan fossiiliauto, mikäli Euro 7 -päästönormisto menee läpi ja valmistajat toteuttavat uhkauksensa.

Uudistuksia odotellessa voi vielä poimia itselleen Rion tai muun pikkuauton alle 20 000 eurolla.

Vaivaton kaupungissa

Kaupunkiajelussa Rio onnistuu olemaan melko mukava laite. Ympäristön havainnointi onnistuu helposti, ratti pyörisi vaikka pikkurillillä, pienillä vaihteilla laite liikkuu tarvittaessa riittävän rivakasti ja suodattaa töyssyjä melko hyvin. Terävissä hidastetöyssyissä jousitus saattaa tosin vähän kolahtaa.

Rengasmelu on saatu kokoluokkaan nähden kohtalaisesti aisoihin, moottorin pörinä täyttää ohjaamon korkeilla kierroksilla aika tavanomaisella tavalla.

Valitettavasti ajodynamiikaltaan Rio ei yllä luokkansa huipulle. Mutkat taittuvat kyllä, mutta ohjaus on valitettavan tunnoton keskialueella, mikä tekee auton hallinnasta toisinaan epävarman tuntuista. Matalissa nopeuksissa kaupungissa ja moottoritiellä mitään ongelmaa ei toki esiinny. Valtavan hauskaa ajaminen tällä ei vain ole. Hupia ja käsiteltävyyttä hakevan kannattaa katsella suoraan esimerkiksi Mazda 2:n tai Ford Fiestan suuntaan, tosin jälkimmäisen kanssa on syytä olla nopea.

Kaupungin ulkopuolella ajellessa 1,2-litrainen ahtamaton peruspytty näyttää sitten laiskuutensa. Viimeiset kilometrit sataseen kiihdytellessä tulevat mittariin tuskastuttavan hitaasti ja kaasupolkimen loppupäätä polkiessa vaikutus on lähinnä ilman syrjäyttämisessä. Laiskempiakin toki löytyy.

Vaihtaminen on varsin eleetöntä. Hieman tosin kepin tuntumasta pitää jupista, sillä sen liikuttelu on ohjaamiseen suhteutettuna raskaan tuntuista. Jämäkämmällä ohjauksella mitään valittamisen aihetta ei olisi, mutta ristiriitaa syntyy ohjauksen ollessa äärikevyt.

Teknologiaa tällaisessa alkupään autossa ei juurikaan ole. Koeajomallin lisävarusteita ovat Android Autoa ja Apple Carplayta tukeva kosketusnäyttö, sekä vakionopeudensäädin. Ensimmäinen ei ole nopeimpia, mutta ajaa asiansa hyvin. Vakionopeudensäädin on totuttelun jälkeen ihan kelpo, vaikka kuljettaja ei saakaan tietoa valitusta nopeudesta muualta kuin itse nopeusmittarista.

Mitä käytettävyyteen muuten tulee, se ihastuttaa. Perinteiset isot pyöriteltävät ilmastointikytkimet ovat loistavia. Ratin painikkeet ovat tuntumaltaan sopivia ja hyvin sijoiteltuja. Mittaristo on selkeä ja konstailematon. Fyysisiä neuloja toivoisi käytettävän kalliimmissakin autoissa. 

Konttiin mahtuu

Tilapuolella Rion päivityksessä on onnistuttu saamaan lisäsenttejä takakonttiin. Litravetoisuus on kasvanut 325:een. Välipohjan voi asettaa kahteen eri asentoon eli joko helpottaa lastaamista tai maksimoida tilan. Jos ihan hulluttelemaan ryhtyy, välilevyn voi ottaa kokonaan pois, jolloin vararenkaalta vapautunut monttu vetää vielä vähän ylimääräistä. Sekä lukema että takatilan suunnittelu ovat erinomaisia.

Penkit ovat kohtalaiset, mutta ajoasentoa en ollut saada 182-senttisenä sopivaksi. Vielä kun on tottunut ajamaan kyynärpäät alhaalla, keskikonsolin kyynärtuen puute jää harmittamaan.

Takatilat ovat aika lailla keskiverrot. Penkeistä on turha odotella reisitukea eikä taakse kannata pääntilankaan puolesta sijoittaa yhtään pidempää aikuista pitkäksi aikaa.

TÄHDET 20/30

Hinta ****

Autot ovat nykyisin aika kalliita, mutta karvalakki-Rioa halvemmalla tämän luokan autoa on vaikea löytää. Etenkin tiloihin suhteutettuna hintasuhde on mainio.

Laatuvaikutelma ****

Muovi on tietenkin mustaa ja kovaa, mutta yleisfiilis hyvin tehdystä autosta jää. Kian takuu tietenkin kasvattaa prestiisiä.

Ajettavuus ja mukavuus ***

Kohtalaisen mukava, kohtalaisen ajettava. Molemmissa on parannettavaa.

Istuimet ja tilankäyttö ***

Ajoasento osoittautui itselleni haasteelliseksi, mutta olettaisin vähän lyhyempijalkaisen kuskin saavan säädöt hyvin kohdilleen. Kontti on kohtalaisen suuri, keskikonsoli on huono.

Kulutus ***

Verrokit mahtuvat puolen litran sisään.

Käytettävyys ****

Idioottivarma auto operoida, hienouksia ei ole. Vakionopeudensäädin ei anna palautetta.

Turvallisuus

Euro NCAP on edellisen kerran testannut Rion vuonna 2017, jolloin se sai vain kolme tähteä. Turvallisuuspaketilla tähtisaalis nousi viiteen.

Isoniemen kommentti

Rio onnistuu olemaan vähän kaikkea olematta kuitenkaan luokkansa kärkeä oikeastaan millään osa-alueella. Ajodynamiikka on parempi Mazda 2:ssa ja Ford Fiestassa, Volkswagen Polo ja Citroen C3 ovat mukavampia. Rahalle saatava vastine on silti oikein hyvä.

Kia Rio 1.2 MPi

Hinta alk.: 18 198 € (koeajoauton hinta 20 412 €)

Tehdastakuu: 7 vuotta / 150 000 km

Tekniikka:

Moottori: bensiini

Iskutilavuus: 1 197 cm3

Teho: 62 kW / 84 hv @ 6 000 r/min

Vääntömomentti: 118 Nm @ 4 000 r/min

Kulutus (WLTP): 5,7 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 129 g / km

Voimansiirto: etuveto, 5-vaihteinen manuaali

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 13,1 s

Huippunopeus: 173 km/h

Mitat:

Pituus: 5360 mm

Leveys: 2028 mm

Korkeus: 1926 mm

Akseliväli: 3270 mm

Tavaratila (takana; penkit alhaalla): 325 l / 1 103 l

Polttoainesäiliön tilavuus: 45 l

Omamassa: 1 045 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 450 kg / 910 kg

 

Kia Rio uudet autot

Kia Rio -vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin