Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Kia Sportage PHEV -juhlamalli – Hinta putosi, varustelu parani

Kia tarjoilee keskikokoluokan katumaasturimalli Sportagesta nyt juhlamallia, joka on hintansa puolesta hyvinkin kiinnostava tuote. Paitsi jos sitä ei pääse lataamaan.
Koeajo: Kia Sportage PHEV -juhlamalli – Hinta putosi, varustelu parani

Koeajoimme liki kaksi vuotta sitten silloin tuoreen Kia Sportagen lataushybridiversion. Totesimme tuolloin Sportagen nelivetoisen plugaripainoksen olevan leppoisan tuntuinen auto erityisesti alustansa osalta. Sen kuvailtiin olevan hyvä yleistyökalu tavanomaiseen perhekäyttöön.

Tuolloin, lopputalvesta suoritetussa koeajossa kaksi asiaa kuitenkin kiinnitti huomiota. Siinä vaiheessa kun Sportagen akusta loppui puhti, alkoi pyörre käymään tankissa, vaikka tuota ennen keskikulutuksen oli sekalaisessakin ajossa painumaan reilun kahden litran lukemiin.

Myös auton hintalappu aiheutti tuolloin pään raapimista. Liki 49 000 euroa kevättalvella 2022 ei tuntunut erityisen edulliselta hinnalta, vaikka varustelu olikin kohtalaista.

20-vuotisjuhlamalli

Kia julkaisi hiljattain Sportagen 20-vuotista taivalta juhlistavan erikoismallin. Sen nimestä ei kuitenkin löydy auton ikää tai merkintää, vaan mallin oma nimi on yksinkertaisesti Edition.

Varustepaketti on saatavana vain kahteen voimalinjavaihtoehtoon: etuvetoiseen täyshybridiin sekä nelivetoiseen lataushybridiin. Tavallista bensiini- tai dieselkäyttöistä Sportagea hamuavat joutuvat tässä kohden olemaan juhlimatta automallin tasavuosikymmeniä, samoin nelivetoista täyshybridiä kaipaavat.

Meille koeajoon saapui nimenomaan nelivetoinen lataushybridipainos. Varustelunsa puolesta Edition osuu jonnekin keskitason yläpuolelle. Se on monelta osin paremmin varusteltu kuin keskitasoa edustava EX (46 779€), ja ottaa muutaman varusteensa myös ylellisimmästä Business Premium-mallista (51 223€) vaikka jälkimmäiseen verrattuna uupumaan jää esimerkiksi 360-asteinen kamerajärjestelmä.

Mutta Editionissa houkuttaa sen hintalappu, maahantuoja kun on painanut hyvin varustellun version hinnan 44 990 euroon. Herkkua on siis mukana nyt liki 50 000 euron auton arvosta.

Paranee vanhetessaan

Vajaat pari vuotta sitten totesimme Sportagen lataushybridiversion alustan olevan leppoisan tuntuinen. Mallinimen vastaisesti siitä ei löytynyt kovin mainittavasti sporttisuutta, mutta tuolloin alusta tuntui asialliselta tämän tyyppiseen autoon.

Tuorein vuosimallipäivitys on parantanut tilannetta edelleen. Ei Sportage vieläkään ole taikamatto, mutta alusta ja ohjaus toimivat hyvin tasapainoisesti yhteen ja korealaismaasturilla on todella miellyttävää edetä talven huonoimmissakin keleissä.

Nelivetojärjestelmä on hieman yllättäen jatkuvaa mallia. Yllättäen siksi, että tämän koko- ja hintaluokan katumaastureissa se yleisemmin on tarvittaessa päälle kytkeytyvä, mutta Kian käyttämä, amerikkalaisen Magnan valmistama järjestelmä jakaa voimaa koko ajan kaikille neljälle pyörälle.

Järjestelmän toimintaa päästiin kokeilemaan todenteolla koko talven huonoimmissa keleissä, ja sen voi todeta olevan todella sujuvaliikkeinen.

Minkäänlaista parkkipaikkakankeutta Kian nelivedossa ei ole havaittavissa, mutta toisaalta mutkista ulos liberaalisti kaasutellessa se kääntää kyljen tien suuntaan kauniisti ja ohjautuu sinne minne vetävät pyörät sattuvat kulloinkin osoittamaan.

Toki Dynamaxin käyttö Kian malleissa ei ole mitenkään uusi juttu, mutta ensimmäistä kertaa nelivetokorealainen osui alle keliolosuhteissa, joissa pääsi koko ajan ulosmittaamaan pyörien ja voimansiirron etevyyttä.

Mutta sitten se kulutus

Sportagen akkupaketti on 13,8-kilowattituntinen. Koeajoviikon paukkupakkasissa ja lumimyrskyisissä keleissä olisi melko epäreilua lähteä arvostelemaan sitä miksei autolla pääse valmistajan ilmoittamaa 70 kilometriä sähköllä.

Akku pudottaa kuitenkin huonoimmissakin olosuhteissa Sportagen kulutusta, ja niille jotka ajavat suomalaisten keskimääräisiä vuorokautisia ajokilometrejä tai korkeintaan kolme kertaa sen verran, akustosta on kyllä iloa.

Tekniikka on kuitenkin muuten edelleen sama kuin vajaat kaksi vuotta sitten. Kun akku loppuu, imuroi Sportage polttoainetta edelleen jopa jonkinlaisia määriä. Oikein rauhallisessa, taajaman sisäisessä ajossa kulutuslukemat alkavat kuutosella tai seiskalla, moottoritiellä kulutus asettuu reiluun 8,5 litraan.

Kuten sanottu, täysin reilua vertailu ei näillä keleillä ollut, Sportage kun joutui näyttämään parastaan nimenomaan hyvin ankarassa talvisäässä. Mutta edelleen se on hybridiauto, jonka pitämistä johdon päässä aina kun mahdollista on helppo suositella.

Ärsyttävä käyttöliittymä

Aivan kaikilta osin Sportage ei kuitenkaan saa kehuja.

Tapa, millä Kia on toteuttanut ilmastointilaitteen ja tietoviihdejärjestelmän ohjauksen saattoi vaikuttaa hienolta tempulta aikanaan, mutta järjestelmän käytettävyys ei ole parantunut vuosien mittaan.

Molempia nimittäin ohjataan samasta, kapeasta hipaisukytkinpaneelista. Sen käyttö on yhtä hankalaa kuin kosketusnäytönkin: katse pitää erikseen irrottaa tiestä ja kohdistaa paneeliin.

Kian tapauksessa lisähaasteen tuo se, että kuljettajan pitää vaihtaa näiden kahden valikon välillä vielä omasta hipaisukytkimestään. Oletusarvoisesti esillä on tietoviihdejärjestelmän valikko, ilmastoinnin saa esiin juuri sillä hipaisulla.

Ilmastoinnin valikko on näkyvillä muutamia sekunteja, jonka jälkeen se vaihtuu jälleen tietoviihdejärjestelmälle. Tuohon aikaikkunaan on siis ehdittävä aloittamaan ilmastoinnin operointi, tai aloitettava alusta.

Paneeli ei ole pelkkiä hipaisukytkimiä, sillä mukana on myös - kiitos siitä - mekaaninen, pyöritettävä säädin. Tuosta säätimestä sitten operoidaan viihdejärjestelmän äänenvoimakkuutta, paitsi silloin kun valittuna on ilmastointilaite. Silloin samasta pyörästä säädellään lämpötilaa.

Käyttöliittymä olisi ihan siedettävä, jos valikko jäisi siihen moodiin mihin se hipaistaan. Nyt vaihtelevissa, kosteissa ja kylmissä olosuhteissa tapahtuva ilmastointilaitteen operointi vaatii lähes luvattoman paljon kojelaudan hipeltämistä.

No, onko se nyt hyvä?

Sportage on oikeasti todella mainio auto. Se on eteneväisen ja kykenevän oloinen huonoissa olosuhteissa, eikä Edition-versiossa ole varustelun puolesta mitään hävettävää.

Erikoismallin kohtuullistettu hinta on myös sinänsä houkuttelevalla tasolla, varsinkin kun muistaa että automallin reaalihinta on pudonnut useammalla tonnilla muutaman vuoden takaisesta samaan aikaan kun muiden vastaavien automallien hinta on noussut.

Jos hieman typerästi toimivan hipellyspaneelin kanssa tulee toimeen ja muistaa ladata autoaan säännöllisesti, on ladattava neliveto-Sportage hieno tuote.

Hinta: 44 990 € (testiauton hinta 46 579 €)

Tehdastakuu: 7 vuotta / 150 000 km

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, turbo, lataushybridi

Iskutilavuus: 1598 cm3

Teho: 195 kW / 265 HV @ (yht.)

Vääntömomentti: 350 Nm @ (yht.)

Kulutus (WLTP): 1,1 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 25 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 6-vaihteinen automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 67 kW / 91 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 304 Nm

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni-polymeeri

Kapasiteetti: 13,8 kWh

Latauspistoke: Type2

Latausnopeus 0-100% AC, 2,7 kW (max): 4 h, 30 min

Latausnopeus 0-100% DC: 95 min

Latausteho DC (max): 7,2 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,2 s

Huippunopeus: 191 km/h

Mitat:

Pituus: 4515 mm

Leveys: 1865 mm

Korkeus: 1650 mm

Akseliväli: 2680 mm

Tavaratila: 540 litraa

Testiauton rengaskoko: 235/50-19 (ed.) 235/50-19 (ta)

Polttoainesäiliön tilavuus: 45 l

Omamassa: 1922 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1350 kg

Kia Sportage vaihtoautot
Kia Sportage uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin