Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Kia XCeed on ladattava säästökone

Kian sekamuotoinen lataushybridi näyttää piirun entistä paremmalta ja on markkinoiden halvimpia lajissaan.
Koeajo: Kia XCeed on ladattava säästökone

Onpas jännä tapaus. Ensivaikutelma Kian suositun Ceedin vähän pullistetusta ja korotetusta XCeedistä ei ainakaan jätä kylmäksi. Crossover-korinen korealainen näyttää sopusuhtaiselta ja urheilulliselta.

Muotokieli miellyttää. Autoa kääntyy katsomaan parkkipaikalla. Bonuksena perus-Ceediin verrattuna on korkeampi maavara ja parempi näkyvyys.

Sisätiloissakaan ei ole valittamista, kangas-keinonahkaiset penkit ja kojelaudan materiaalit tuntuvat miellyttäviltä. Ajoasennon saa kivasti mieleisekseen ja harvinaisuudeksi nykyautoissa muuttunut mekaaninen automaattikeppi tuo tuttuuden tuntua kokonaisuuteen.

Valitettavasti mielikuva urheilullisuudesta karisee pian ratin takana.

Sporttisuutta ilman sporttia

Alustasta huomaa heti, että autoon on haettu urheilullisuutta. Jouset palauttavat renkaat terävissä töyssyissä voimalla asentoon, eikä niiauksia mutkissa havaitse. Pintakovuutta sen sijaan ei ole ja perusajossa tuntuma on mukava.

Ohjauskin on kohtalaisen hyvä, ainakin mukava. Keskialueen tunnottomuus on vaivannut joissakin ajamissani Kioissa, mutta XCeedissä homma toimii, ja tuntumaa sekä tarkkuutta löytyy. Moottoritiellä meno on kokoluokkaan nähden vakaata, vaikka kovalla tuulella ajosuuntaa joutuu korjaamaan.

Sporttisuudessa ongelma vain on voimalinja. Sähkömoottori on heikkotehoinen, mikä ei jää ajossa huomaamatta. Bensamoottoria tarvitaan herkästi ja täyttä sähköajoa on oikeastaan mahdotonta tehdä, etenkin kun polttomoottori käynnistyi aina liikkeelle lähdettäessä hetkeksi.

Näppituntumalta akullinen tarvitsi varovaisessa ajossa kylkeen bensaa ison kahvikupillisen.

Kovin sähköautomaista tunnelmaa ajossa ei samaisesta tehosyystä saa. Rekuperaatiota ei vaikuta juuri olevan ja sähkötilassa auto rullaa siinä missä polttomoottorilla ajettaessa. Voimalinjan toimintaa voi kokonaisuutena kehua sulavista vaihdoista, vaikka se ei ole huomaamattomimmasta päästä.

XCeed on saatavilla todella monella eri voimalinjavaihtoehdolla, joista ahtamattomalla bensakoneella varustettu lataushybridi on painavin ja laiskin, jos ei lasketa hinnat alkaen -version yksilitraista turbokonetta. Sport-ajotila muuttaa auton lähinnä kenguruversioksi, jossa kierroksia pidetään jatkuvasti tavanomaista korkeammalla. Kumpaakaan versiota en ole ajanut, mutta veikkaisin sekä 1,5-litraista ja 160-heppaista manuaaliturboa että 204-heppaista 1,6-litraista tehoversiota huomattavasti innostavammiksi ajettaviksi tähän verrattuna.

Kaikesta edellä mainitusta rutinasta huolimatta, mitä enemmän tällä autolla ajoin, sitä enemmän siitä pidin.

Tilaa ei ihmeitä

Tietenkin kun on kyse lataushybridistä, suurin kompromissi löytyy takaa. Tavaratilan vetoisuus on surkea alle 300 litraa eikä latauskaapeleille löydy välipohjan alta riittävästi tilaa eli ne jäävät pyörimään tielle.

Takamatkustajille tilaa on yllättävänkin hyvin. Mahduin istumaan kohtalaisen mukavasti itselleni (182 cm) säätämäni kuskin penkin taakse ilman, että polvet kolisivat etupenkkiin. Lattia on kuitenkin sen verran korkealla, että reidet jäivät hieman ilmaan.

Kuljettajan paikalla tilaa on yllin kyllin ja penkki tarjoaa ilahduttavasti tukea sivusuunnassa ja reisille. Ilahduttavaa on myös se, että vasemman koiven pystyy oikaisemaan ongelmitta vaikka täysin suoraksi.

Keskikonsolissa on kännykälle sopiva paikka, jossa on myös varustetasosta riippuen langaton lataus. Kyynärnojaa saa siirrettyä ja ainakin itselleni se riitti. Säilytyslokero on pienen puoleinen.

Paljon tai vähän rahaa?

Isompi kysymys onkin, saako tähän käytetylle rahalle vastinetta? Noin 36 000 euron lähtöhinta on jo aika lähellä Opel Astran ja Skoda Octavian lataushybridiä, jotka perusvarusteltuna kustantavat noin 38 700 euroa. Hintaeroa on, mutta saksalainen tšekkiläinen vievät sähköllä parikymmentä kilometriä pidemmälle ja tuovat mukanaan huomattavasti paremman suorituskyvyn sekä enemmän tavaratilaa.

Vaihtoehtona Kialta voisi hinnan puolesta pitää myös ei-ladattavaa täyshybridi-Niroa, joka on bensapihi laite sekä selvästi isompi sisätiloiltaan.

XCeedin muihin moottorivaihtoehtoihin verrattuna hintaero ei ole suuren suuri ja maksaa päivittäin täyden sähköhyödyn ottavalle itsensä takaisin muutamassa vuodessa.

Varustetaso on jo perusmallissa hyvä, kun mukautuva vakionopeudensäädin ja peruutuskamera sisältyvät pakettiin.

Kia XCeed PHEV 1.6

Hinta alk.: 35 942 € (koeajoauto business premium, hinta 38 072 €)

Tehdastakuu: 7 vuotta / 150 000 km

Akkutakuu: 7 vuotta / 150 000 km

Tekniikka:

Moottorit: nelisylinterinen bensiinimoottori, kestomagnetoitu synkronimoottori

Iskutilavuus: 1 580 cm3

Teho: 77,2 kW / 105 hv

Vääntömomentti: 147 Nm @ 4 000 rpm

Sähkömoottorin teho: 44,5 kW / 60,5 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 170 Nm @ 0 - 1 789 rpm

Suurin yhteisteho: 103,6 kW / 141 hv @ 5 700 rpm

Suurin vääntömomentti:  265 Nm @ 1 000 - 2 400 rpm

Voimansiirto: etuveto, 6-vaihteinen automaatti (kaksoiskytkin)

Kulutus:

Kulutus (WLTP): 1,4 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 32 g / km

Koeajokulutus (tyhjällä akulla) : maantie 5,2 l / 100 km (keskinopeudella 74 km/h) ; moottoritie 5,8 l / 100 km

Sähkötekniikka ja akku:

Akun kapasiteetti: 8,9 kWh

Toimintamatka sähköllä: 48 km

Maksimi latausteho: 3,3 kW (2h 15min 0-100%)

Latauspistoke: Tyyppi 2

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 11,0 s

Huippunopeus: 188 km/h

Mitat:

Pituus: 4 395mm

Leveys: 1 826 mm

Korkeus: 1 483 mm

Akseliväli: 2 650 mm

Maavara: 172 mm (16’’ vanteella)

Koeajoauton rengaskoko: 205/60R16, kitkarenkaat

Tavaratila (takana; takana penkit kaadettuna), litraa: 291; 1 243

Polttoainesäiliön tilavuus: 37 l

Omamassa: 1 519 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 600 kg / 1 300 kg

Kia Xceed uudet autot

Teksti: Jaakko Isoniemi


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin