Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Lexus LBX 200h – Luksusta mökkitielle

Reilu vuosi sitten esitelty, mutta vasta nyt kauppoihin saatu Lexus LBX on erikoinen tuote: se perustuu Toyotaan pieneen perusautoon, mutta suunnattu aivan erilaiselle ostajakunnalle.
Koeajo: Lexus LBX 200h – Luksusta mökkitielle

Lexus on automerkki, jonka imagossa ei ole oikeastaan särön säröä. Se on vuodesta toiseen pysytellyt kaikkien sellaisten tilastojen kärjen tuntumassa, mitkä indikoivat sitä että omistajat ovat eittämättä hyvin tyytyväisiä autoihinsa.

Lexukset ovat perinteisesti olleet erittäin hyvin tehtyjä, eikä niissä ole ollut mainittavia teknisiä haasteita. Syykin toki on melko selvä: Lexukset olivat pitkään Toyotan ylähyllyn parhaiten tehtyjä malleja, joita vain myytiin tuolla nimellä joillain markkina-alueilla.

Lexus on tosi myöhemmin saanut ihan omalle nimelleenkin tehtyjä autoja, vaikka niiden tekniikka on usein tavalla tai toisella nojannut Toyotaan, vaikkakin edelleen sinne yläpään mallistoon. Nyt asiaan on tullut muutos.

Lexuksen reilu vuosi sitten kansainväliselle lehdistölle esittelemä, mutta vasta nyt Suomeen ennättänyt LBX nojaa teknisesti aivan toisen pään malleihin. Kuorien alla on nimittäin niinkin arkinen ja tavanomainen tuote kuin Toyota Yaris Cross.

Halvin Lexus koskaan

Koosta ja lainatekniikasta johtuen LBX on myös sekä Lexuksen pienin, että edullisin automalli ikinä. Perustekniikkana toimii Toyotan 1,5-litrainen täyshybridipaketti jonka saa mieltymysten ja lompakon mukaan joko etu- tai nelivetoisena.

Hinnat alkavat 34 988 eurosta ja päättyvät 47 658 euroon, ja tähän väliin mahtuu etuvetoisessa pökerryttävät 14 eri varustetasoa, varsinkin jos lasketaan mukaan Launch Edition -painokset normaaleista varustetasoista.

Nelivetopainosta ei ole tarjolla ”kuin” kahdeksalla eri varustetasolla: edullisimmat perusversiot on jätetty kokonaan pos, ja puolet tarjolla olevista on niin ikään Launch Editioneita.

Vakiovarustelu aivan perusmallissakin on jo melko kattava: lähtöhinnalla lähtee mukaan jo hyvä nippu kuljettajan ajoa tukevia järjestelmiä kaistavahdista, liikennemerkkien tunnistuksesta ja kuolleen kulman varoituksesta lähtien aina jarrutustoiminnolla varustettuun peruutusvahtiin sekä esimerkiksi parkkitutkat molempiin päihin autoa.

Mukavuuspuolelta vakiona ovat molempien suurien älypuhelinjärjestelmien peilaustoiminnot ja esimerkiksi ratinlämmitys. Lisärahalla ja paremman varusteversion tilaamisella saa sitten esimerkiksi avaimettomat sisäänkäynnit ja lukitukset, langattoman kännykkälaturin ja esimerkiksi mukautuvat kaukovalot sekä panoraamakamerajärjestelmän.

Tavaraa on tarjolla siis Lexukseksi aika tavanomainen määrä, mutta B-segmentin pieneksi katumaasturiksi jo todella paljon.

Mutta onko se riittävän Lexus?

LBX on hieman alle 4,2 metriä pitkä, reilut 1,8 metriä leveä ja reilut 1,55 metriä korkea. Mitat osuvat tietysti hyvin lähelle juuri Yaris Crossia.

Tämä näkyy myös auton sisällä. Etupenkkiläisten tilat ovat hyvät ja istuimissa on riittävä tuki. Ajoasennon saa säädettyä todella asialliseksi ja ohjauspyörän pituus- ja korkeussäädöt ovat riittävät. Hassua sinänsä, sillä muistinvaraisesti Yaris Crossin tapauksessa tilanne ei olisi ehkä ollut aivan näin yltäkylläisen harmoninen, mutta muistikuva voi tässä tapauksessa pettää.

Takapenkkiläisillä tilanne on tukalampi. Akseliväliä on 2580 millimetriä, ja LBX:n tapauksessa on siis melko luonnollista että polvitila loppuu aikuisen kokoisilta matkustajilta ensimmäisenä kesken. Toisaalta tilaa on yhtä paljon kuin muissakin tämän kokoluokan SUV:ssa, joten auton fyysiset mitat huomioiden kyse on enemmän tyypillisestä ominaisuudesta kuin varsinaisesta ongelmsta.

Tällä rahalla siis saa tämän kokoisen auton.

Tavaratilan vetoisuudeksi Lexus kertoo versiosta riippuen 315-402 litraa. Tähän vaikuttaa onko kyseessä etu- vai nelivetoinen versio ja onko optiolistalta valittu subwoofer sulosointuja laskettelemaan. Isoimmassa päässä tavaratila on kokoluokkaan väljä ja oikeastaan jopa annettuja litroja tilavamman tuntuinen.

Parissa halvimmassa mallissa ostaja joutuu tyytymään kangasverhoiluun, mutta hintavammissa painoksissa istuimet ovat joko nahkaa tai nahan ja Ultrasuede -nimisen keinomateriaalin yhdistelmää.

Sisätilojen laatuvaikutelma jättää hyvin positiivisen tuntuman. Kaikki valitut materiaalit vähintään tuntuvat sitä Yaris Crossia paremmilta, elleivät sitten suoraan olekin sitä. Värillinen tikkaus antaa annoksen ylellisyyttä ja erilaisten materiaalien valinta lisää sitä.

Kokonsa kokoinen

Kaduilla, kujilla ja parkkipaikoilla LBX toimii aivan kuten Toyotan valmistaman, 4,2-metrisen täyshybridiauton voisi kuvitellakin.

Voimalinja toimii kokolailla kuin ihmisen ajatus parhaimmillaan, ja eteneminen on ketterää ja kaikin puolin vaivatonta. Pienestäkin ajoakusta riittää yllättävän pitkiin siirtymiin sähköä, ja Toyotan systeemi osaa hillitä polttomoottorin käynti-intoa vain korkeintaan tarpeellisiin hetkiin.

Kaupunkiajossa se kulkee hurjimmillaan jopa 70 prosenttia ajasta sähköllä, mutta tämä toki vaatii sen ettei auton tarvitse lämmitellä itseään tai matkustajiaan bensiinin voimalla. Kulutus pysyttelee samoissa kuin Yaris Crossillakin: kolmosella alkavia lukemia ei oikein saavuteta, mutta viitosella alkavat alkavat olla työn ja tuskan takana niin ikään. Tehdas kertoo kaupunkikulutukseksi etuvetoversiolle 4,4 litraa sadalla, nelivetopainos veisi kaksi desiä enemmän.

Moottoritiellä ja kesänopeusrajoituksilla LBX:n korkeus hieman näkyy ja tuntuu, ja reippaassa etenemisessä kulutus nousee 6,2 litran tietämille. Jälleen kerran tämä on ihan linjassa sen kanssa mitä vastaava Toyota imuroisi näillä nopeuksilla.

Polttoainesäiliö on muuten vetoisuudeltaan hyvin yarismainen, vain 36 litrainen. Naurettavan alhainen kulutus kuitenkin tarkoittaa, että LBX kulkee yhdellä tankillisella silkkaa moottoritietäkin helposti 580 kilometrin matkan. Kaupunkiajossa hätyytellään helposti 800 kilometri rajapyykkiä.

Auton koko ja suhteellinen korkeus tulee muuten esiin samalla moottoritieajossa. Se vaatii Lexukseksi hieman enemmän paimentamista ja työtä kuin isommat Leksat, mutta samalla se on niitä vaivattomimpia ajettavia omassa viitekehyksessään.Mitä ja kenelle?

Tämän kokoluokan autoksi LBX ei ole tietenkään halvimmasta päästä, mutta toisaalta jos piirtää samalle janalle sen millainen auton varustelu on jo halvimmassa versiossa tai mitä siihen saa lisää muutaman tuhannen euron lisäpanostuksella, alkaa tuote tuntumaan jo paljon loogisemmin hinnoitellulta.

Tottakai kyseessä on vain hieman glorifioitu Yaris Cross hyvillä varusteilla ja muutamissa versioissa jopa nahkajakkaroilla, mutta toisaalta LBX osuu myös ryhmään johon ei ole oikeastaan muita tarjokkaita tällä hetkellä: se on pieni ja kompakti katumaasturi niille jotka ovat valmiita maksamaan hieman premiumista.

Samalla se on hyvin huomaamaton ja ärsyttämätön vaihtoehto lähikaupan tai työpaikan parkkiruudussa: tavanomaista ylellisempi, mutta se ei tee itseään mitenkään erityisesti tykö. Ehkäpä se sopisikin erinomaisesti siksi suomalaiseen sielunmaisemaan?

Hinta: 39 867 €

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Rivi-3, bensiini, hybridi

Iskutilavuus: 1490 cm3

Teho: 100 kW / 136 HV (yhteensä)

Vääntömomentti: 185 Nm

Kulutus (WLTP): 4,4 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 107 g / km

Voimansiirto: Etuveto, portaaton automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,2 s

Huippunopeus: 170 km/h

Mitat:

Pituus: 4190 mm

Leveys: 1825 mm

Korkeus: 1550 mm

Akseliväli: 2580 mm

Tavaratila: 400 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 36 l

Omamassa: 1280 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 650 kg / 750 kg

Lexus LBX vaihtoautot
Lexus LBX uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin