Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mazda 6 Sport Wagon 2.5 – 20 vuotias suosikki sai juhlamallin

Harva automalli pääsee juhlistamaan 20-vuotista olemassaoloaan. Mazda 6 ylitti tuon rajapyykin ja sen kunniaksi julkaistiin 20th Anniversary -juhlamalli.
Koeajo: Mazda 6 Sport Wagon 2.5 – 20 vuotias suosikki sai juhlamallin

Hillityn tyylikkään värin maalipinnan viimeistely on kunnossa ja korin saumat istuvat hienosti. Mazda 6 on yhä varsin tyylikäs ilmestys farmarina tässä 20th Anniversary Edition -painoksessaan.

Sisätilat ovat konjankinruskeana rohkeat, mutta upeat. Nappanahalla, tai muuten, verhoiltuja pehmeitä pintoja riittää kaikkialle kosketeltavaksi.

Onneksi olkoon 20-vuotias Mazda 6. Tämä on laadukas tuote.

Kuljettajan paikalla

Ohjauspyörä on ihanan ohutkehäinen.

Pelkkiä kehuja ei mikään auto kerää. 

Muovilaadut esimerkiksi ohjauspyörän takaa löytyvissä viiksissä eivät tunnu kaikkein järeimmiltä ja oven ikkunannostimia ympyröivä pianolakattu muovi on yhtä halpaa kuin muissakin autoissa. Nämä ovat kuitenkin pieniä moitteita.

Tietoviihdejärjestelmän arviointi on haastavaa vuonna 2023.

Kosketusnäyttö ottaa kosketuksia vastaan vain auton ollessa pysähdyksissä ja pikkiriikkinen näyttö on nykymittapuulla koomisen onneton.

Järjestelmän looginen käyttöliittymä kuitenkin ihastuttaa ja BMW:n iDriven kaltainen mekaaninen valitsinpyörylä on edelleen käytettävyydeltään loistava. Myös muut perinteisin painikkein käytettävät toiminnot ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä vaikka silmät kiinni ja hanskat kädessä.

Varustelu kattaa kaiken haluttavan ja vähän päälle aina ohjauspyörän lämmitystä, lasikattoluukkua ja ilmastoituja etuistuimia myöden.

Takatilat eivät ole luokan parhaat, mutta aikuinenkin mahtuu mukavasti taakse.

Vähintään 522 litran tavaratila on muotoilultaan selkeä eikä sinne ole lainkaan nostokynnystä.

Vanhassa vara parempi

Koeajossa oli kahdesta ahtamattomasta Skyactiv G -moottorista suurempi 2,5-litrainen nelipyttyinen. Se osaa nyt lepuuttaa osakuormalla kahta sylinteriä ja voimalinja hyödyntää myös jarrutusenergian talteenottoa.

Jos ahtamaton moottori kuulostaa vanhanaikaiselta, on Mazda jatkanut herkeämättä tämän teknologian kehittämistä. Tosin valitettavasti tuoreimmat kipinäohjatut puristussytytteiset Skyactiv-X-moottorit eivät ole kutosen keulalle tietään löytäneet.

Aika tulee näyttämään osoittautuvatko nämä turboahdettuja kilpakumppaneitaan luotettavimmiksi.

Ahtamattoman moottorin perusluonne on yhä tallella. Suorituskykyä pitää kutitella korkeilta kierroksilta, jotta Mazda liikahtaa liukkaasti.

Tämänkaltainen moottori tosin sopii ehkä paremmin pienempiin ja sporttisempiin malleihin. Toisaalta tavallisessa ajossa kulku on vain tavanomaista eikä se ärsytä.

Kinkkistä kulutusta

Mazdan vapaasti hengittävät moottorit eivät istu kovin hyvin WLTP-mittaukseen, tai niitä ei ole osattu sitä varten optimoida. Ne nimittäin kuluttavat arjessa uskomattomasti jopa tuota mittausta vähemmän.

Tällekin autolle on saatu WLTP-kulutus 7,8 l/100 km, mutta koeajomme jälkeen ajotietokone näytti 6,9 l/100 km lukemaa. Jälkimmäinen on vielä kohtuullinen lukema 2,5-litraisella bensiinimoottorilla varustetulle D-segmentin autolle.

Maantiellä kulutus pysyy paremmin kurissa, mutta kaupungissa se kohoaa hieman monien kilpailijoiden, enemmän tai vähemmän sähköistettyjä, vaihtoehtoja korkeammaksi.

Kevyen ketterä kutonen

Ohjaus vaikuttaa ensimetreistä luonnolliselta eikä se ole teennäisen raskas tai tahmea.

Alusta on säädetty selvästi sporttisemmaksi eikä löysän letkeäksi. Pintapehmeyttä kuitenkin löytyy eikä kutonen ole mikään kivireki.

Kutonen taittuu ketterän kevyesti kaarteisiin. Tätä auttaa varmasti, että Mazda 6 on moneen muuhun D-segmentin autoon verrattuna kovin kevyt – etenkin muodikkaisiin katumaastureihin.

Näiden parempien varustetasojen 19-tuumaiset vanteet ovat arvokkaasti hohtavalta maalipinnaltaan näyttävät, mutta tuovat valitettavasti mukanaan jonkin verran rengasmelua.

Ajettavuuden ja mukavuuden kompromissi kukistaa katumaasturit mennen tullen, mutta 50 000 euron farmarimallien joukossa taso on huomattavasti korkeammalla. Siellä Mazdalla on jo ahtaampaa.

20 vuotta ja jää

Kaikki eivät haluaisi vaihtaa hyväksi havaittuja klassikoita, vaikka vuodet kuinka vaihtuvat. Nyt saattaa olla aika pysyä viimeisen kerran kiinni 20 vuotta täyttäneessä Mazdan kutosessa.

Esimerkiksi Australiassa CarExpert kertoo, että uudelle takavetoiselle perusrakenteelle ei ole suunnitteilla tämän korvaajaa. Japanilaismedia oli aiemmin antanut ymmärtää suuren kutosen kehityksestä, mutta Best Car Webin mukaan sellaista ei ole luvassa.

Keskittyminen tuntuu siirtyneen välimallien ja katumaasturien maailmaan.

Vielä myynnissä olevan kutosen hinnasto alkaa noin 36 000 eurosta, jolla saa 2,0-litraisen 165-hevosvoimaisen moottorin manuaalivaihteistolla sedan-koriin.

Hinnaston yläpäätä edustava koeajamamme yksilö on sopiva joutsenlaulu, jos siihen pisteeseen päädytään.

Mazda 6 Sport Wagon 20th Anniversary Edition 2.5 Skyactiv-G

Hinta: 51 610 € (koeajoauton hinta: 51 610 €)

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: nelisylinterinen rivimoottori, bensiini

Iskutilavuus: 2488 cm3

Teho: 143 kW / 194 hv @ 5700 r/min

Vääntömomentti: 258 Nm @ 4000 r/min

Kulutus (WLTP): 7,6 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 172 g / km

Voimansiirto: etuveto, 6-vaihteinen automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 8,1 s

Huippunopeus: 223 km/h

Mitat:

Pituus: 4 805 mm

Leveys: 1 840 mm

Korkeus: 1 480 mm

Akseliväli: 2 750 mm

Tavaratila: 522 – 1 664 litraa

Testiauton rengaskoko: 225/45 R19

Polttoainesäiliön tilavuus: 62 l

Omamassa: 1 400 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 680 kg / 1 500 kg

Mazda 6 uudet autot
Mazda 6 vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin