Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mercedes-AMG GT 4-Door 63 S E-Performance – Brutaalia tehoa

Lukuarvojen valossa Mercedes-AMG GT 4-Door 63 S E-Performance on yksi maailman nopeimmista neliovisista sarjatuotantoautoista. Takuulla se on kuitenkin dramaattisin.
Koeajo: Mercedes-AMG GT 4-Door 63 S E-Performance – Brutaalia tehoa

Mercedeksen urheiluosasto AMG julkaisi keväällä 2015 kaksipaikkaisen ja -ovisen GT:n. Nelilitraisella tuplaturbo-V8:lla paikkansa autoentusiastien sydämiin jylistellyt GT oli paitsi kaunis katsella, myös erinomainen ajettava. Seitsemän vuoden valmistussyklin aikana Mercedes julkaisi siitä useampia, toinen toistaan nopeampia erikoisversioita, mutta päätti kuvankauniin urheiluautomallin tuotannon viime vuonna.

Kaksiovinen GT ei saanut enää suoraa seuraajaa, sillä vain sen rättikattoinen versio korvattiin kokonaan uudella SL:llä. Sinänsä ei voi puhua vesittämisestä, sillä Mercedes kuroi uutuudella umpeen eroa ylellisemmän matkantekoauto-SL:n ja urheiluautomaisemman GT:n välillä.

Samaa sukua, eri maata

Mutta jo vuonna 2019 julkaistiin ja tuotantoon otettiin myös Mercedes-AMG GT 4-Door. Nimestä ja ilmeisistä ulkonäöllisistä yhteneväisyyksistä huolimatta GT:n neliovinen painos ei kuitenkaan ollut kovin läheistä sukua kaksioviselle versiolla, sillä se perustui E- ja CLS:n perusrakenteeseen ja osittain myös komponentteihin.

Tämä sukulaisuussuhde rajoittui kuitenkin niihin geenehin, jotka tulivat noiden perheautomaisempien Mercedesten AMG-malleista. Tämän hetken mallistosta löytyy GT 4-Dooria halajavalle kolmea eri painosta.

Hinnaston edullisemman pään GT 43 ja GT 53 ovat molemmat nelivetoisia, kolmelitraisella rivikuutosella varustettuja. Pienemmästä painoksesta löytyy kevythybriditekniikan avustamana 389 hevosvoimaa, suuremman osalta mennään jo 457 hevosvoiman lukemiin. Kummankin tapauksessa suorituskyky on arkiajoon ja muutamille juhlapäivillekin ihan riittoisa.

Ja sitten on tarjolla malli myös heille, joille mikään kohtuullinen ei koskaan ole riittävästi.

Erikoinen tekniikka

Mercedes-AMG GT 4-Door 63 S E-Performance on paitsi melkoisen pitkä malli nimi, myös kyseisen malliston nopein malli, brutaalilla erolla muihin. Konehuoneessa jyllää monista muista AMG-malleista tuttu nelilitrainen tuplaturbo-V8, joka pelkästään tuottaa 639 hevosvoimaa ja 900 newtonmetriä.

Lukemat ovat nelioviseen monikäyttökorilla varustettuun isoon sedaniin jo sinänsä riittävät. Paitsi AMG:n mielestä.

Auton taka-akselille on nimittäin asennettu 204-hevosvoimainen ja 320 newtonmetriä vääntävä sähkömoottori, joka jauhaa voimaa paitsi takapyörille, mutta pystyy tarvittaessa siirtämään voimaa myös etupyörille. Yhteislukema, jonka neliovi-GT pystyy tarjoamaan, on pökerryttävä.

Auton suurin teho on nimittäin 843 hevosvoimaa ja 1400 newtonmetriä.

Takaa löytyy sähkömoottorin ohella myös 6,1 kilowattitunnin akkupaketti, joka tarjoaa tarvittaessa Mercedeksen ilmoituksen mukaan 12 kilometriä puhdasta sähköajoa. Akun lataaminen hoituu 3,7 kilowattitunnin sisäisellä laturilla.

Akun lämmönhallinta on toteutettu erikoisella tavalla. 89-kiloisen akkupaketin 560 kennon jäähdytys on toteutettu kennokohtaisesti niin, että jokainen kenno on erikseen jäähdytetty. Näin akun lämmönhallinta on huomattavasti tarkempaa kuin sähkö- tai lataushybridiautoissa yleensä.

Tämä tarkoittaa myös, että akun kyky ladata ja purkaa virtaa tehostuu huomattavasti.

Niskat nurin

Sähkövoimalinjan mukanaan tuoma buustaus on siis melkoinen. Se pystyy tarjoamaan täydet 204 hevosvoimaa täyskaasukiihdytyksessä ensimmäisen 10 sekunnin ajan, jatkuvassa käytössä tarjolla on 95 hevosvoimaa ja 300 newtonmetriä.

Vaikka omamassa GT:llä onkin melkoinen, 2380 kiloa, tulostuu suorituskyvyn osalta paperille säväyttäviä lukuja.

GT 63 S E-Performance nimittäin kiihtyy nollasta sataan 2,9 sekunnissa ja kahteensataan alle 10 sekunnissa. Mercedes ei tosin määrittele materiaaleissaan miten paljon alle kymmenen sekunnin rajan tuo nopeus saavutetaan.

Joka tapauksessa kiihtyvyys niin paikaltaan, ryömintänopeudesta moottoritien rampilta kuin rekan ohituksessakin on niin käsittämättömän rajua, että sitä on hankala kuvata sortumatta iänikuisiin kliseisiin.

Huippunopeudeksi ilmoitetaan 316 km/h, mikä samalla muistuttaa siitä, ettei AMG:llä ole lähdetty mukaan joidenkin saksalaisten autonvalmistajien yhteisellä päätöksellä tekemään sopimukseen siitä, että autojen huippunopeudet rajoitettaisiin 250 km/h:ssa.

Draaman kaari viehättää

AMG GT:n neliovisessa painoksessa kellolla mitattuna ankara suorituskyky yhdistyy erikoiseen sekoitukseen hillittyä ja hillittömyyttä. Se on täysin vaivaton ajaa kaikissa tilanteissa, ja jopa 843 hevosvoiman ja 1400 newtonmetrin irti päästäminen aiheuttaa vain epäuskoista naurua.

Auto ei vikuroi lainkaan, vain lähtee laukkamaan viivasuoraan kuin vinttikoira lähtökopista. GT:n piteleminen ja sen käskyttäminen on kevyttä ja helppoa, ja siitä puuttuu täysin draama. Se on toisaalta hyvä asia, koska tähän kohtaan tuskin draamaa kaipaa.

Sen sitä sitä löytyy loputtomat määrät suorituskyvyn ohella auton äänestä. Ajotapavalitsin Sport-asentoon tai sitä ylöspäin käännettynä nelilitrainen V8 pauhaa pahaenteisellä äänellä. Jylinä ei ole aivan yhtä maailmanloppua enteilevä kuin kaksipaikkaisissa GT:ssä, mutta ei se missään tapauksessa jätä kylmäksi.

Kovasti viime aikoina arvostelua saanutta ja kieltämättä aavistuksen lapsellisen puolelle menevää burble tunea, eli pakoputkeen syötettävien pienten ylimääräisten bensiiniannosten aikaan samaa moottorijarruräpätystä GT:stä ei kuitenkaan löydy. Eikä se ole siis huono asia.

Jekyll / Hyde

Mutta kaikesta draamasta, pauhusta ja huikeasta suorituskyvystä huolimatta GT 4-Doorista löytyy myös äärimmäisen miellyttävä matka-auto. Ei tarvitse kuin jättää ajotapavalitsin Comfort -asentoon, ja tapahtuu taikoja.

Pehmeäksi tai epämääräiseksi se ei muutu silloinkaan, vaan pysyy hyvin täsmällisenä ajettavana, mutta alustaan ja voimansiirtoon säädetään miellyttävän mukavat asetukset.

Mukavuusmoodissa GT 4-Door on hyvin miellyttävä pitkien matkojen taittaja, jolla voisi erityisemmin väsymättä ajaa helposti yli tuhannen kilometrin päivätaipaleita. Kulmikkuus, aggressiivisuus ja pellin alta tarvittaessa löytyvä draama pysyvät näillä asetuksilla tehokkaasti poissa.

Ja hyvä niin, koska niillä pystyy väsyttämään parhaankin kuljettajan, väärään kohtaan annosteltuna.

Hinta: Tällä hetkellä ei hinnoiteltu Suomeen, testiauton hinta 347 457,51 €.

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: Tyyppi, polttoaine, lataushybridi

Iskutilavuus: 3982 cm3

Teho: 620 kW / 843 HV (yht.)

Vääntömomentti: 1400 Nm (yht.)

Kulutus (WLTP): 7,9 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 180 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 9-vaihteinen monilevykytkimellä toteutettu automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 150 kW / 204 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 320 Nm

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 6,1 kWh

Latauspistoke: Type2

Latausnopeus 0-100% AC, 3,7 kW (max): 2 h

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 2,9 s

Huippunopeus: 316 km/h

Mitat:

Pituus: 5054 mm

Leveys: 1953 mm

Korkeus: 1455 mm

Akseliväli: 2951 mm

Tavaratila: 395 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 66 l

Omamassa: 2380 kg

Mercedes-Benz AMG GT vaihtoautot
Mercedes-Benz AMG GT uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin