Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Mercedes-AMG SL 43 – Nautintoa silmälle ja ajajalle

Mercedes-Benzin SL-sarjan historia ulottuu 50-luvulle saakka eikä sen tarina olisi voinut juuri ensimmäistä SL-malia upeammin alkaa. Sen jälkeen auton perusajatus on kuitenkin muuttunut merkittävästi.
Koeajo: Mercedes-AMG SL 43 – Nautintoa silmälle ja ajajalle

Saksalainen Auto, Motor und Sport -lehti kertoi vuonna 2012, että itse maineikkaan Rudolf Uhlenhautin mukaan kirjainyhdistelmä koostui sanoista ”Super Leicht”, jolla tarkoitetaan erittäin kevyttä.

SL kuitenkin kehittyi selvästi sivistyneempään suuntaan ja keveyden tavoittelu unohtui matkalla. Se on selvää myös tuoreimmassa 2022 esitellyssä R232 -sukupolvessa, jonka omamassa vaihtelee version mukaan noin 1,8–2 tonnin välillä.

Kasvanut auto

Massan lisäksi myös mittaa on tullut lisää. Akseliväli on kasvanut yli 10 senttimetriä ja sitä on nyt jo 25 senttimetriä Porschen 911 -mallia enemmän.

Taustalla on AMG:n kehitystyö ja samaa perusrakennetta hyödyntää toisen sukupolven Mercedes-AMG GT. Autonvalmistaja tahtoo viestiä auton siirtyneen juuri tässä sukupolvessa grand touring -hengestä kohti urheiluautoa.

Käytettävyyden osalta sellaisesta kielii jopa 245 litraa kutistunut tavaratila. Takapenkitkin soveltuvat paremmin tavaroiden tai lasten kuljettamiseen lyhyillä matkoilla, kuin oikeiksi istuimiksi.

Muoto on sulavoitunut merkittävästi ja ovenkahvatkin on hävitetty pujahtamaan ovien sisään auton sulkiessa. Nyt SL on todella kaunis ja tasapainoinen eikä perä näytä raskaalta sinne mahtuvasta kattorakenteesta huolimatta.

Katto auki – ja kiinni

Ulkonäön lisäksi juuri katto edustaa auton parasta puolta.

Katon käyttö kosketusnäytön pintaa liu´uttamalla on kömpelöä kikkailua, mutta onneksi tuplapainallus katon painikkeestakin riittää. Jälkimmäisellä napautuksella nappi on tosin pidettävä pohjassa, kunnes katto on valmis.

Tuo katto on avattavissa ja suljettavissa jopa 60 kilometrin tuntinopeuteen asti. Tämä mahdollistaa sen avaamisen vielä ajon aikanakin ja ennen kaikkea vähän huonommallakin säällä, kun sateen alkaessa ei tarvitse pysähtyä tien sivuun kattoa sulkemaan.

Eikä avoautossa voi juuri tärkeämpää ominaisuutta olla kuin katon käytettävyys. Juuri avattavan katon takia ostaja tekee monta muuta kompromissia esimerkiksi hinnan, korin jäykkyyden ja tilojen suhteen.

Mercedes-Benz parantaa syksyistä käyttökokemusta myös muuten. Niin sanottu Airscarf puhaltaa istuimesta lämmintä ilmaa niskaan, jotta viima ei vedä hartioita jumiin.

Mieleni on aurinkoinen eikä ulkona tunnu lainkaan syksyltä. Todellisuudessa aurinko paistoi vain muutaman tunnin koko viikon mittaisen koeajon aikana.

Komea kabiini

Mukavuuden ja kodikkuuden tunnetta lisäävät Mercedes-Benzin monet muutkin ominaisuudet, jotka tekevät SL:stä hienon kumppanin.

Näihin liittyy yleinen valmistuslaatu ja ohjaamon materiaalit sekä viimeistely. Suurin osa ohjaamosta on verhottu ruskeaan nappanahkaan, mutta ylhäällä sijaitsevien vaakapintojen, ja ohjauspyörän, musta väritys estää turhaa heijastelua. 

Äänentoistosta vastaa lisävarustelistalta löytyvä Burmesterin äänentoistojärjestelmä. Varusteita ei juuri puutu.

Ajoasento on erinomainen ja istuin tukee sopivasti. Ohjauspyörän hipaisupainikkeet eivät edelleenkään kuulu allekirjoittaneen suosikkiratkaisuihin, vaikka ovatkin hipaisupainikkeiksi hieman paremmasta päästä.

Napakka tuntuma tiehen

Ajoon lähtiessä tuntuu varsin tarkka ohjaus. Alusta seuraa nautittavalla tavalla tien pinnan muotoja, mutta massakin tuntuu lopulta kaarrenopeuden kasvaessa.

Jousitus on ehdottomasti napakka, mutta vielä siedettävän puolella arkiajoonkin. Terävät töyssyt, kuten kaivonkannet, vavahtavat toisinaan hieman läpi.

Kuljettajalle on tarjolla iso määrä asetuksia auton muuttamiseen. Ohjauspyörästä löytyvät, muokattavat, pikavalinnat ovat kätevät ja näiden avulla voi kytkeä esimerkiksi pakoputkistosta lisää ääntä tai ajonvakautuksen pois päältä pikaisesti.

Ajotilat (Comfort, Sport ja Sport+) toimivat itse asiassa varsin hyvin erilaisia tilanteita varten. Näistä Comfort ja Sport pitävät ajonvakautuksella perän kurissa, vaikka kuljettaja käyttäisi kaasupoljinta reippaamminkin.

Rengasmelu muuttuu voimakkaasti pinnan mukaan. Hyvillä pinnoilla sitä on avoautoksi jopa vähän, mutta karkeimmilla jurina kasvaa.

M139 on neljä sylinteriä

Tämän yksilön voimanlähteenä toimii Ahmet Öksüzin käsin kasaama Mercedes-AMG M139. Koodi tarkoittaa vajaan kahden litran nelisylinteristä turboahdettua polttomoottoria, jonka huipputehoksi ilmoitetaan 280 kilowattia (381 hv).

Sen 480 newtonmetrin huippuvääntö on tarjolla 3 250 kierroksesta minuutissa alkaen aina 5 000 kierrokseen minuutissa asti. Huipputeho saavutetaan neulan jatkaessa vielä 1 750 yksikköä pidemmälle ja punarajalle paukutellaan vajaa 500 kierrosta minuutissa myöhemmin.

Ei 4,9 sekuntia paikaltaan 100 kilometrin tuntinopeuteen ole tänä päivänä huima suoritus, mutta ei sen tarvitse ollakaan. Voimaa on kyllä riittävästi takapyörille vietäväksi ja 9-pykäläinen automaattivaihteisto hoitaa tehtäviään hienosti.

Tuo laatikko on muuten AMG Speedshift MCT eikä siinä ole momentinmuunninta tai kaksoiskytkintä, vaan useita kytkimiä. Momentinmuuntimen korvaava öljykylvyssä uiva märkälevykytkin mahdollistaa pehmeät liikkeellelähdöt.

Kevythybridi on juurikin niin kevyt, että siihen ei kannata kauheasti kiinnittää huomiota. Se ei vaikuta merkittävästi ajokokemukseen, vaikka hihnavälitteinen käynnistingeneraattori tarjoaakin hetkellisesti 10 kilowattia tehoa ja 150 newtonmetriä vääntöä.

Koeajon aikana auton kulutus liikkui ajotietokoneen mukaan keskimäärin kymmenen litran tuntumassa 100 kilometriä kohden, vaikka enemmänkin saa raskaalla kaasujalalla kulumaan.

Moottori on toki teknisesti hieno, vaikka lohkosta saa puristettua enemmänkin tehoa irti, mutta jättää tunnepuolella kylmäksi. 

Moottorin mekaaniset äänet eivät ihastuta, mutta pakoputkiston tuottamalla äänellä sitä saa peitettyä – etenkin pakoputkiston äänekkäämmän tilan päälle kytkemällä. Matalilla kierroksilla muristaan bassovoittoisesti ja ääni kerää korkeampaa taajuutta kierrosten noustessa.

Lopulta ehkä juuri äänimaailma on se, joka tässä autossa jättää hieman haaveiltavaa. Ei määrältään, mutta laadultaan.

Kun tämänkaltaisen polttomoottoriauton ostamisen ainoa peruste alkaa olla yhä vahvemmin moottorin luonne ja äänimaailma, aiheuttaa se tälle AMG-lätkää kantavalle Mersulle vakavan ongelman.

Sisäinen taisto

Tahto painottaa urheiluautopuolta siirtää sitä vahvemmin Porsche 911 -mallistoa vastaan ja se on äärimmäisen kova mittari. Helpommalla selviäsi mukavaa, kaunista ja ylellistä avoautoa valmistamalla.

Nelisylinterinen SL 43 on tältä kantilta monella tapaa isompia sisaruksiaan (SL 55 ja SL 63) etevämpi. Sen alusta, johon toki rengastus saattaa vaikuttaa, on merkittävästi arkikäyttöisempi.

Kokonaisuus on kevyempi, sillä se riisuu nelivetoisuuden ja nelipyöräohjauksen. Karsinta tekee sen ajettavuudesta helpommin lähestyttävän ja kokonaisuudesta eheämmän – etenkin kun huomioi hinnan.

SL 43 on autona ehkä parempi kuin luulisi.

Silti asiakkaille kelpaa käytännössä vain ja ainoastaan SL 63 4Matic+. Ostajat haluavat kaikkein kalleimman ja komeimman mallin.

Moottorin osalta sen ymmärtää, sillä 4,0-litrainen kahdesti ahdettu V8 tuo juuri sen toivotun tunnepuolen.

Mercedes-AMG SL 43

Hinta: 192 782 euroa (Koeajoauto: 209 918 euroa)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: nelisylinterinen turboahdettu rivimoottori, bensiini

Iskutilavuus: 1 991 cm3

Teho: 280 kW / 381 hv @ 6 750 r/min

Vääntömomentti: 480 Nm @ 3 250–5 000 r/min

Kulutus (WLTP): 9,1 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 206 g / km

Voimansiirto: takaveto, 9-pykäläinen AMG Speedshift MCT -automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 4,9 s

Huippunopeus: 275 km/h

Mitat:

Pituus: 4 700 mm

Leveys: 1 915 mm

Korkeus: 1 359 mm

Akseliväli: 2 700 mm
Tavaratila: 213 l

Polttoainesäiliön tilavuus: 70 l

Omamassa: 1 810 kg

Mercedes-Benz SL uudet autot
Mercedes-Benz SL vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin