Koeajo: Nelivetoinen Volkswagen ID.4 Pro – Sähköauto suomalaiseen makuun | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Nelivetoinen Volkswagen ID.4 Pro – Sähköauto suomalaiseen makuun

ID.4 Pro 4Motion Business tarjoaa bisnestason lisävarusteita ja kykenee moneen.
Koeajo: Nelivetoinen Volkswagen ID.4 Pro – Sähköauto suomalaiseen makuun

Mietitäänpäs alkuun, että mitä suomalaisuuteen kuuluu: suomalainen ei tykkää liiasta mausteisuudesta; suomalainen nauttii normaalista oluesta erikoisoluen sijaan; Juhla Mokkaa haetaan tarjouksesta, ja kahden paketin rajoitusta kotitaloutta kohden kierretään ottamalla koko perhe mukaan, jolloin perheen pienemmätkin ostavat kassalla kaksi kahvipakettia.

Tähän mentaliteettiin liittyy myös suomalaiselle autoilijalle tuttu ja turvallinen valinta: Volkswagen. Nykyajan suomalainen tosin ymmärtää sähköautojen hyödyt ja päätyy perisuomalaisen menoveden (stereotyyppisesti dieselin) sijasta harkitsemaan sähköistä autoa. Tällöin Volkswagenin, tai tuttavallisemmin ”Volkkarin” ID.4 on yksi varteenotettavimpia vaihtoehtoja.

Volkkarin ratin taakse istahtaessa tulee mieleen välittömästi suomalaisuus. Kuvauksellisesti sanoen tämän voisi todeta olevan kuin paketillinen edellä mainittua Juhla Mokkaa, eli niin sanotusti tuttu ja turvallinen valinta – tätä tunnetta ei kovin monessa autossa tule vastaan, varsinkaan sähköllä kulkevissa.

Vaikka ID.4 nyt vertautuukin tarjouskahviin, niin se ei tarkoita, että kyseessä olisi millään tapaa huono auto. Päinvastoin. Sähköautoksi tämä on varsin maukkailla ominaisuuksilla varusteltu ja Volkswagenin automatiikka on suureksi osaksi varsin toimivaa sekä elämää helpottavaa. Paino nyt sanalla osaksi.

Automatiikka – Akileen kantapää

Pienet asiat hiertävät automatiikassa, joka ei ole järin odotettavaa. Maantiellä ajaessa adaptiivinen vakionopeudensäädin saattaa ymmärtää 60 km/h rajoituksen tullessa vastaan, että kyseessä olisikin 120 km/h rajoitus ja lähtee kiihdyttämään. Joskus tämä tunnisti nopeamman alueen yhtäkkiä, vaikkei mitään merkintää tienposkessakaan ollut.

Maahantuojan mukaan ominaisuus on kytkettynä karttatietoihin. Tarkoittaen, että alueella on jossain vaiheessa alueella mahdollisesti ollut 120 km/h rajoitus, joka ei ole päivittynyt järjestelmän käyttämiin tietoihin. Maahantuojakin suositteli tämän automaattisen liikenteenennakoimisen kytkemistä pois päältä.

Tällaisen ”pikkuvian” vuoksi tuntuu, ettei automatiikkaan voi luottaa täysin. Adaptiivinen vakionopeudensäädin kuitenkin toimii pääpiirteittäin varsin mainiosti.

Esimerkiksi maantiellä ajaessa vakionopeudensäädin osaa mukauttaa nopeuttaan edessä ajavan kanssa ja on varsin näppärä ruuhkaisissa oloissa. Myös kaistalla pysymisen avustin on mainio ominaisuus, vaikkakin bussisyvennysten kohdalla tämä saattaa alkaa hieman sekoilemaan.

Muistettavaa on, että kyseessä on tosiaan kuskia avustavia ominaisuuksia ja kuskilla on lopullinen vastuu ajoneuvostaan sekä liikennesääntöjen noudattamisesta. Taitaa tästä joku lakipykäläkin olla olemassa.

Muita hieman närää nostattavia asioita oli ajoittain pohtivainen kosketusnäyttö. Tosin suuri plussa sen selkeydestä ja helppokäyttöisyydestä, kunhan Volkswagenin käyttöjärjestelmään tottuu.

Myös ohjauspyörän immersiiviset säädöt olivat vähän hakuammuntaa välillä: Musiikkikappaleet saattoivat kelautua eteenpäin ja vakionopeudensäädintä säädettäessä nopeus saattoi pompahtaa 1 km/h sijasta 10 km/h.

Immersiivisyys tarkoittaa siis sitä, että ratin säädöt antavat reaktion näitä koskettavalle, joka on ihan kiva ominaisuus. Toisin sanoen ratin näppäin hieman värähtää sitä koskettaessa.

Automatiikasta voisi todeta myös erään hämmentävän asian, sillä auto saattaa alkaa ajon aikana kertomaan uusista saatavilla olevista ominaisuuksista. Tällöin keskikonsolia klikkaamalla penkin asento muuttui automaattisesti, mutta mitään ominaisuuksia ei ainakaan allekirjoittanut huomannut tulleen.

AR-tuulilasi

Lystikäs ominaisuus, joka hämmästyttää varmasti monia on tuulilasiin heijastettu ”lisätyn todellisuuden” näyttö. Tämä tarkoittaa sitä, että tuulilasin alareunaan on heijastettu nopeusmittari ja tiedot rajoituksista.

Nopeusmittarin lisäksi lisätyn todellisuuden näyttö on mainio navigoinnin tuki. Tällöin silmillä ei tarvinnut vilkuilla erikseen keskikonsolille, että mihin suuntaan täytyi mistäkin kääntyä sillä auto kyllä osasi sen kertoa heijastamalla nuolet suoraan silmien eteen. Myös tuulilasin alareunassa liikahtava valojuova neuvoi suuntaa.

Lisätystä todellisuudesta ei kuitenkaan tarvitse matkustajien ärsyyntyä, sillä vähänkään kuskin paikkaa sivummalta tätä ei näe.

Käytännöllisyys

Mitä suomalainen kaipaa on käytännöllisyys. Liian tehokas auto on liikennerajoituksien vuoksi täysin typerä hankinta, mutta suomalainen ei kuitenkaan halua jäädä polkemaan kaasua ohitustilanteisiin. Tähän ID.4 Pro 4Motionin kahden sähkömoottorin yhteensä tuottamat 265 hevosvoiman (195 kW) tehot ovat tarpeeksi vetämään edessä matelevan karavaanarin ohitse, mutta ei kuitenkaan ole pöljän tehokas.

Maltillista suomalaista ei myöskään huippunopeudet kiinnosta, mutta jos joku joskus sattuisi Saksassa käymään Autobahnilla, niin todettakoon, että se on maltillisesti rajoitettu 180 km/h.

Merkittävin asia 4Motionissa on neliveto, joka on omiaan kuljettamaan perhettä hiekkatien päässä olevalle kesämökillekin. Yksi asia lisää, mikä lisää ID.4:n Suomi-henkisyyttä. ID.4:ään voi valita myös maastoon ja liukkaalle kelille tarkoitetun pitotilan (Traction mode), joka lisää pitoa renkaille ja pehmentää jousitusta. Tämän saa päälle kahdella painalluksella keskikonsolista.

Koeajo tehtiin pitkälti mukavuudenhaluisesti comfort-tilassa. Tämä tarkoittaa, että auto käyttäytyy energiaa säästävästi, mutta antaa kuitenkin tehoa, mikäli sitä tarvitsee.

Valittavissa on myös sportti ja eco -tilat. Sportti-tila antaa nopeamman reaktioajan ja tarkemman ohjattavuuden, kun taas eco-tilalla saa pihisteltyä energiankulutusta.

Ohjattavuus ID.4:ssa on kaikin puolin erinomainen ja tarkka, eikä näissä ajotiloissa huomaa suurempaa eroa tien päällä. Mahdollisuus on myös tehdä itselleen räätälöity ajotila, jossa voi säätää toivomansa ominaisuudet itselleen. Koeajojutussa tuskin kukaan haluaa tietää, että millaisen ajotilan joku toimittajantohelo itselleen räätälöi, joten tätä ei tässä koeajossa käydä läpi.

Maantiellä saa varata virtaa

Käytännöllisyyteen oleellinen osa sähköautoissa on toimintamatka. Koeajoauto oli varustettuna 77 kWh akustolla ja WTLP lupailee 483 kilometriä 18,3 kWh / 100 km keskikulutuksella.

Esimerkiksi Turusta Helsinkiin ajaessa akku väheni hurjat 45 prosenttia 166 kilometrin matkalla, keskikulutukseksi auto antoi tuolle matkalle 20,3 kWh / 100 km. Huomioitavaa tässä toki se, että matka ajettiin kohtuu voimakkaaseen vastatuuleen sekä käynnissä olivat navigaattori, ilmastointi ja muut ajomukavuutta lisäävät järjestelmät.

Kaupungissa ajaessa kulutus on paljon maltillisempi, varsinkin jos ajelee B-vaihteella. Tämä vaihde poikkeaa normaalista automaatin D:stä tuottaen voimakkaampaa moottorijarrutusta muuttaen liike-energiaa enemmän akustolle. Tällöin koeajossa päästiin jopa hieman alle 17 kWh / 100 km keskikulutukseen.

ID.4 Pro 4Motionin maksimilatausteho on valmistajan mukaan 135 kW, joka pitää kutakuinkin paikkansa. Suurteholaturilla täytyisi kestää 36 minuuttia ladatessa akku 5–80 prosenttiin.

Sisätilat

Perhe on myös suomalaiselle tärkeä asia. Lapset täytyisi saada kouluun ja viikonlopun mökkireissulle tarvitsisi pakata tarpeelliset. Takapenkillä täytyisi olla myös tilaa pitkäkoipiselle kaverille ja anoppikin täytyisi saada ilman hellehalvausta kuljetettua mummolaan.

Tässä ID.4 on vähintäänkin erinomainen. Ilmastointijärjestelmä puhaltaa ympäri autoa ja takapenkillä istuvalle riittää tilaa suuremmallekin kaverille. Ilmastointi tosin välillä puhalsi jäätävän kylmää, vaikka koitti nostaa lämpötilaa. Tähän oletettavana syynä oli ilmastointiasetusten älyominaisuudet, joiden tarkempi ymmärtäminen olisi vaatinut opiskelua.

Tavaratila ID.4:llä on vakiomitoissaan 543 litraa, joten sinne saa kyllä mahdutettua kaiken mökille tarpeelliset. Penkit kaadettuna tilaa tulee noin 1 000 litraa lisää.

Viimeistely ID.4:ssä on tyydyttävä. Tämä ei saa nyt erityisiä kehuja, muttei moitteitakaan. Sisätilan tunnelmaa nostattivat lisäherkkuina saatavat tunnelmavalot sekä kattoikkuna. Lisäksi auton ulkopuolella auto heijastaa maahan ID:n logon.

Lopputulema

Automaatikan anteeksi annettavista hikoista huolimatta Volkswagenin ID.4 on varsin onnistunut sähköauto. Pitkälle (yli 300 km) matkalle tätä ei kuitenkaan uskaltaisi suositella, jollei autoa saa ladattua matkan varrella. Mikäli ajoa tulee pääosin kaupungissa, niin silloin ID.4 Pro 4Motion on erittäin mainio valinta.

Jotain toki myös kertoo se, että ID.4 sai vuoden auto maailmassa palkinnon vuonna 2021, ja oli samana vuonna Suomen ostetuin sähköauto.

Koeajossa oleva auto oli täysin varusteltu Pro Business Max -versio, jonka lähtöhinta on verottomana ilman lisävarusteita 59 390 euroa. Kokonaishinta koeajoautolle oli 66 315 euroa.

Tähdet 22/30

Hinta ****

Hinta on varsin kohtuullinen, kun ottaa huomioon, että kyseessä on nelivetoinen katumaasturi. Samaan hintaluokkaan ei järin monta sähköistä nelivetoa löydy.

Laatuvaikutelma ***

Ulkoisesti VW ID.4 Pro on varsin upea ja hintatasolleen antaa hyvän vaikutelman. Sisätilan tunnelmavalaistus on mukava lisä, mutta se ei varsinaisesti korvaa hieman kolkkoa muovisuutta. Automatiikan pienet ongelmat eivät vakuuttaneet laadultaan.

Ajettavuus ja mukavuus ****

Ajettavuus on ehdottomasti ID.4:n yksi vahvimpia puolia. Kyyti on tasaista ja kuskia avustavat järjestelmät tuovat oman lisämukavuutensa matkalle. Älykäs ilmastointi on myös mukavuutta lisäävä ominaisuus. Pienet ongelmat kuitenkin sakottavat mukavuudesta.

Istuimet ja tilankäyttö *****

Tilaa on ja sitä riittää. Takapenkin tila riittää suuremmallekin kaverille ja tavaratila on erittäin tilava. Koeajoauton urheilullisemmat etupenkit ovat miellyttävät, joiden itsestään säätyvyys on suuri plussa. Nämä paremmat penkit saa itselleen lisävarusteena 1 130 eurolla.

Kulutus ja toimintamatka ***

Kesällä alle 200 kilometrin matkoilla VW ID.4 on varsin mainio, mutta tällöinkin täytyisi varmistua, että auton saa ladattua matkalla. Kaupunkiajoon taasen ID.4 on vähintäänkin mainio valinta, jolloin WTLP pitää kutakuinkin paikkansa.

Käytettävyys ***

Ratin kytkimet eivät toimineet ihan odotetusti. Esimerkiksi vakionopeuden säätimen nopeus saattoi pompahtaa 10 km/h ylöspäin toivotun yhden sijasta. Keskikonsoli oli selkeä ja helppokäyttöinen. Mittaristo antoi kaiken tarvittavan tiedon, mutta pieni ruutu sekä AR-mittaristo jättivät kuitenkin hieman kylmiksi.

Turvallisuus

Euro NCAP on antanut ID.4:lle täydet viisi tähteä turvallisuudesta vuoden 2021 mallille.

Ahosolan kommentti

ID.4 Pro 4Motion Business on hintaluokassaan erittäin onnistunut sähköauto ja tarjoaa ominaisuuksiensa puolesta oikeastaan kaiken, mitä suomalainen autolta kaipaa. Hieman ongelmallinen asia autossa on toimintamatka, mutta tähänkin voi vaikuttaa ajotavoillaan.

Volkswagen ID.4 Pro 4Motion Business Max

Hinta alk.: 56 390 € (koeajoauton hinta 66 315 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta / - km

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottorit: Asynkroninen moottori etuakselilla, synkroninen moottori taka-akselilla.

Teho: 195 kW / 265 hv

Vääntömomentti: 425 Nm

Kulutus (WLTP): 18,3 kWh/ 100 km (yhdistetty)

Koeajokulutus: 18 kWh / 100 km (maantiellä 20,3 kWh / 100 km)

Toimintamatka (WLTP): 483 km

Voimansiirto: neliveto

Akku:

Kapasiteetti: 77 kWh / 82 kWh

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0–100 % AC, 11 kW: 7 h 30 min

Latausnopeus 5–80 % DC: 36 min

Latausteho DC (max): 135 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 6,9 s

Huippunopeus: 180 km/h

Mitat:

Pituus: 4 582 mm

Leveys: 1 852 mm

Korkeus: 1 632 mm

Akseliväli: 2 769 mm

Tavaratila takana: 543 litraa (takaistuimet taitettuna 1 575 litraa)

Tavaratila edessä: - litraa

Testiauton rengaskoko: R20

Omamassa: 2 213 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 / 1 200 kg<<

Volkswagen ID4 uudet autot
Volkswagen ID4 vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin