Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Nissan Ariya – neliveto loistaa talvisäässä

Neliveto muokkaa Nissan Ariyasta varsinaisen talven tappajan: parkkipaikka löytyisi helposti jopa Helsingin auraamattomista parkkiruuduista, kun neliveto kumoaa talven voiman.
Koeajo: Nissan Ariya – neliveto loistaa talvisäässä

Ensimmäiset maistiaiset kansainväliselle medialle tarjottiin kuitenkin yllättävässä paikassa: maailman korkeimmalla sijaitsevalla ympärivuotisella ajoradalla Andorrassa.

Andorran Race Circuit sijaitsee 2400 metrin korkeudella meren pinnasta katsottuna. Talvikaudeksi radalle oli jäädytetty varsin monipuolinen ja osin todella liukas jäärata, jossa nelivetoisen Ariayn ominaisuuksia pääsi puntaroimaan.

Nissan Ariya e4orce -nelivedossa etu- ja taka-akseleiden päällä on sähkömoottorit, jotka syöttävät voimaa pyöriin yksilöllisesti tarpeen mukaan. Painonjakauma on ihanteellinen 50:50 etu- ja taka-akseleiden välillä.

Ariya poikkeaa siinä monista kilpailijoistaan, että etu- ja takamoottorit tuottavat molemmat likimain saman verran tehoja eli noin 160 kilowattia. Yhteistehoksi on jätetty 225 kilowattia eli 306 hevosvoimaa, mikä tuntui varsin riittävältä tähän autoon.

Nollasta sataan auto kiihtyy 5,7 sekunnissa tasaisen voimakkaasti ilman repimisiä.

Neliveto osaa jakaa voimaa tilanteen mukaan jopa suhteessa 0:100 eteen ja taakse ja se osaa myös syöttää voimaa pelkästään oikealle tai vasemmalle, jos tarvitaan. Älykäs voimansiirto pyöriin tuntui lumella ja jäällä ajettaessa helppona hallittavuutena ja vakuuttavana tasapainona.

Takapyörät syöttivät lunta

Toki kun auto painaa liki 2200 kiloa, niin painovoima pyrki jääradalla painamaan auto kohti penkkaa, mutta luisut päättyivät nopeasti ajoavustimien otteeseen.

Nissanin omat testikuljettajat näyttivät, miten autolla pääsi näyttävästi driftaamalla jopa jäisenmutkan läpi, kun ajoavustimet oli kytketty irti.

Pujotteluradalla Ariya ohjautui kevyellä otteella muovitötteröiden väleihin. Vetävät takapyörät vain syöttivät lunta käännöksissä.

Matkalla Andorraan pääsimme testaamaan auton käytöstä vuoriston serpentiinimutkissa. Jälleen neliveto-Ariyan tasapainoisuus teki vaikutuksen. Autoa oli todella vaivatonta ohjastaa mutkasta mutkaan hieman kovemmassakin vauhdissa.

Nelivetoisuus ei vaikuta Ariyan matkustamon tilankäyttöön.

Kiitos tasaisen keskilattian tilaa on väljästi ja takana jopa keskipaikkaan mahtuu ainakin keskimittainen matkustaja. Edessä tasalattia tosin hieman arvelutti. Näin mielikuvissani, kuinka matkustajan puolelta kuljettajan jalkatilaan ajelehtii vaikkapa virvoitusjuomapullo.

Mittaristo ja näytöt muodostuvat yhtenäisestä lasipaneelista, jonka alle on sijoitettu graafisesti varsin selkeä mittaristo ja keskelle kosketusnäyttö.

Nissan Ariya e-4orcen ajoakku on kapasiteetiltaan 87,5 kilowattituntia ja virtaa riittää parhaimmillaan WLTP-mittaustavan mukaan 515 kilometriä.

Se on hyvä lukema tämänkokoiselle autolle. Akku latautuu DC-laturilla 80-prosenttisesti täyteen noin  puolessa tunnissa. AC-laturi on mukavasti 22 kilowatin tehoinen, joten julkisia hitaita latauspisteitäkin pääsee hyödyntämään.

Nissanin mukaan auton latausteho pysyy kuitenkin tasaisena koko latauksen ajan.

NISSAN ARIYA e-4orce Advance 

Hinta euroa: 64 100 (Evolve 68 100)

Moottori: kaksi sähkömoottoria

Vetotapa: neliveto

Teho kW/hv: 225/306

Vääntö Nm: 600

Akusto kWh: 87,5

Toimintamatka km: 515

Maksimi latausteho kW: 130 DC/22 AC

Kulutus (WLTP) kWh/100 km: 19,9

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 5,7

Huippunopeus km/h: 200

Mitat (p/l/k), mm: 4595/1850/1660. Akseliväli mm: 2775. Tavaratila l: 415.

Paino kg: 2148

Nissan Ariya vaihtoautot
Nissan Ariya uudet autot

Teksti: Pentti J. Rönkkö


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin