Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Porsche Taycan 4S - Vakuuttaa viimeisetkin sähköautokriitikot

Joskus kokonaisuus voi olla vaikuttavia suoritusarvojakin parempi. Uudistunut Porsche Taycan tuntuu juuri siltä.
Koeajo: Porsche Taycan 4S - Vakuuttaa viimeisetkin sähköautokriitikot

Tämä on se sähköauto, jolla epäileväisten pitäisi päästä ajamaan.

Lataaminen on nopeaa, suorituskyky vaikuttavaa ja laatuvaikutelma kohdallaan. Kokonaisuus ei juuri jätä valittamisen sijaa – sitäkin silti löydämme.

Taycan 4S

Koeajoyksilö on Taycan 4S sedania muistuttavassa Sport Saloon -korimallissa, eli edullisin nelivetoinen Taycan.

Se ei tarkoita halpaa autoa eikä suorituskyky ole perusluokkaa. Esimerkiksi ohitusta varten tarjolla olevat noin 600 hevosvoimaa sinkoavat Porschen hetkessä laittomiin nopeuksiin.

Suorituskyky vähintään riittää, kun sitä käyttää nopeaan ajoon todellisella haastavalla tiellä tai suljetulla moottoriradalla eikä vain liikennevalokiihdyttelyyn.

Taycan tulee ihailtavalla tavalla ulos mutkasta voimapoljinta käyttämällä. Nykyään vakiovarusteinen kaksikammioinen ilmajousitus toimii todella hienosti venyen asiallisesta arkimukavuudesta aivan riittävän tarkkaan korin hallintaan ripeässäkin ajossa.

Ohjauspyörän läpi tuntuu hienoisesti kaikkein karkeimpien kestopäällysteiden mikrokarheutta värinänä, mutta se sallitaan luokassaan ajettavuutta painottavalle autolle.

Vaikka ohjaus ja jarrutuntuma eivät ole parasta mitä Porschelta on koskaan saatu, silti erinomaisia muihin sähköautoihin verrattaessa.

Pienenä varjopuolena hienon ajettavuuden ja runsaan pidon mahdollistavat reilut renkaat tarkoittavat korkeahkoa kulutusta.

Koeajomme keskikulutus pyöri kesärenkain noin 24 kilowattitunnin pinnassa 100 kilometriä kohden, mutta lämpötila oli tuolloin vain lievästi plussan puolella.

Lataa nopeasti

Lataaminen on tällä 800 voltin autolla eräs mielenkiintoisista aihealueista.

Syötämme navigaattoriin yli tunnin matkan tehokkaalle pikalaturille riittävän alhaisella akun latauksella. Näin auto ehtii lämmittämään akun – Porsche kertoo asiasta ihailtavalla tavalla sekä latauskyvyn että akun lämmön osalta suoraan mittaristossa.

Lataus alkaa 18 prosentin varauksesta välittömästi auton mittaristossa lupailemalla 270 kilowatin teholla.

Noin 45 prosentin varaustilan tienoilla latausteho nousee yli 280 kilowatin ja tämän latauskerran huiput, eli lähes 290 kilowattia, saavutetaan 60 prosentin tuntumassa.

Noin 70 prosentin tienoilla latausteho on vielä vaikuttavasti 240 kilowattia, ja akun lämpötila muuten tässä kohti 54 celsiusastetta.

Tästä latausteho lähtee laskemaan, sillä 75 prosentin kohdalla se on 170 kilowattia ja 80 prosentin kohdalla 120 kilowattia. Viimeisinkin on monen sähköauton lataushuippuja korkeampi luku.

On aika lopettaa pikalataaminen ja väli 18-80 prosenttia sujuu 16 minuutissa. Se on erityisen kova suoritus, kun muistaa autossa olevan lisähintainen noin 100 kilowattitunnin Performance Battery Plus -akkupaketti.

Porschen lupailemiin yli 300 kilowatin huippuihin yltääkseen laturille kannattaisi varmasti saapua tyhjemmällä akulla. Kokemustemme perusteella välin 10-70 prosenttia lataaminen voisi sujua varsin mielipuolisella tahdilla.

Esimerkiksi 10 minuutin lataustauolla saa helposti yli 200 kilometriä lisää toimintamatkaa, vaikka kulutus ei ole pieni.

Vähemmän muutoksia

Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet juuri tekniikan kehityksessä.

Ohjaamon puolella pienemmät asiat parantavat autoa, sillä yleisilme on ennallaan. Virtapainike on poistettu kokonaan ja ajosuunnan valinta riittää liikkeelle lähtemiseen.

Tietoviihdejärjestelmä on uudistunut edukseen. Lisähintaiselta (1 429 euroa) etumatkustajan näytöltä voi nyt katsella videoita ajon aikana, eli sillä on vihdoin joku järkevä toiminnallisuus. Kuljettaja ei sitä näyttöä näe siihen asennetun kalvon takia.

Apple CarPlayn toiminnallisuuksia on laajennettu mahdollistamaan nyt myös ilmastoinnin hallinnan suoraan tätä kautta ja puhelimen langaton lataus on 15 watin tehoinen. Jälkimmäinen on piilossa keskikonsolin lokerossa, jonka sisälaitaan puhelin puristetaan. Tämä on hyvä ratkaisu korkeita kiihtyvyyksiä tarjoavassa autossa.

Jopa lisähintaiselle Bosen äänentoistojärjestelmälle (1 416 euroa) on annettava kehut.

Yli 2 100 euroa maksavissa 18-suuntaan säätyvissä etuistuimessa ei selkä pääse väsymään pitkälläkään matkalla. Tässä tapauksessa rahalla saa ja Stuttgartin tammalla pääsee.

Tilat ovat ennallaan, joten neljä aikuista autoon mahtuu, kunhan taakse istuvat ovat kykeneviä väistämään takareunasta voimakkaasti laskevan oviaukon.

Eikä auton molemmista päistä löytyvien tavaratilojen lähes 500 litran yhdistelmäkään ole lainkaan heikompi auton solakan muodon ja suunnittelun lähtökohdat huomioiden. Lisää käytettävyyttä saa valitsemalla Cross tai Sport Turismon.

Mikään tilaihme Taycan ei silti ole.

Täydellisyyttä ei olekaan

Autosta on hankala löytää suuremmin napistavaa. Suurten ja kalliiden vanteiden naarmuttaminen hirvittää roudan runtelemilla teillä, kun kumia on päällä kovin ohuelti.

Ehkä lisävarustelistalta ei olisi pakko valita näitä yli 4 400 euron arvoisia 21-tuumaisia Mission E Design -vanteita. Pienemmät voisivat laskea kulutusta ja jopa parantaa ajomukavuutta entisestään.

Ehkä oleellisempana arjessa ärsyttää, että auto ei meinaa aina avautua ajoissa sitä avaimet taskussa lähestyttäessä. Porschen omistajan vaatimukset ovat korkealla – ja syystäkin.

Samaan aikaan matriisivalot eivät ole kaikissa tilanteissa ihan niin vaikuttavat kuin älytön 32 000 pikselin lukema antaisi ymmärtää ja sitten kuitenkin toisinaan ovat. Aina ne eivät nimittäin rajaa kaikkia kohteita aivan sellaisella tarkkuudella kuin voisi ajatella.

Silti jälkimmäisestä esimerkiksi se, kuinka valaisemattomalla moottoritieosuudella kaistaa vaihtaessa valot valaisevat väliaikaisesti molemmat kaistat ja palaavat sen jälkeen keskittymään taas omaan kaistaan, on suorastaan kaunista katsottavaa. Ne myös tuntuvat tarjoavan todella hyvin valoa pimeällä maantiellä – Porschen mukaan jopa 600 metriin asti.

Vähiin jäävät moitteet. Varustellun koeajoyksilön loppuhinnan voisi ehkä lisätä listaan.

Minua enää kovin harvoin harmittaa luovuttaa koeajoautoa pois. Nyt niin pääsi käymään.

Ihastuminen tapahtui kuitenkin vasta pidemmällä matkalla – lyhyellä koeajolenkillä kokonaisuuden tasapainoisuutta ei osaa vielä riittävästi arvostaa. Pelkkä suorituskyky ei riittäisi aiheuttamaan omistushalua, vaikka sitä olisi kuinka paljon.

Porsche Taycan 4S (Performance Battery Plus)

Hinta: 128 990 € (Koeajoauto: noin 172 224 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kestomagnetoidut sähkömoottorit molemmilla akseleilla

Teho: 380 kW / 517 hv (hetkellisesti 440 kW / 598 hv)

Vääntömomentti: 710 Nm (hetkellisesti)

Kulutus (WLTP): 18,4 kWh/100 km

Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 623 km

Voimansiirto: Neliveto

Akku:

Akkutyyppi: Litiumioni (NMC)

Kapasiteetti: 105 kWh (käytettävissä 97 kWh)

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 11 h

Latausnopeus 10-80% DC: 18 min

Latausteho DC (max): 320 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 3,7 s

Huippunopeus: 250 km/h

Mitat:

Pituus: 4 963 mm

Leveys: 1 966 mm

Korkeus: 1 379 mm

Akseliväli: 2 900 mm

Maavara: 127 mm

Tavaratila: 407 + 84 litraa

Testiauton rengaskoko: 265/35 R21

Omamassa: 2 250 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 0 / 0 kg

Porsche Taycan vaihtoautot
Porsche Taycan uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin