Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Renault Captur 1.2 TCe 120 EDC Expression 2013

Renault on vahvasti mukana uudessa pienten crossover-mallien luokassa Clioon perustuvalla Capturilla. Toiseen ranskalaistulokkaaseen, Peugeot 2008:aan verrattuna Captur on rohkeammin ja urheilullisemmin muotoiltu.
Koeajo Renault Captur 1.2 TCe 120 EDC Expression 2013

Erikoisuutena on Dynamique-varustetasossa vakiona oleva kaksivärimaalaus. Espanjassa valmistettava Captur on 4,12-metrisenä vain 6 cm Clioa pitempi. Korkeutta on 12 cm Clioa enemmän, mistä 5 cm tulee korkeammasta maavarasta. Capturin maavara onkin katumaasturien luokkaa.

Capturin takaistuintiloissa on suurempi ero Clioon kuin ulkomitoista voisi päätellä. Takaistuimella on tuntuvasti enemmän polvitilaa, vaikka akselivälissä on eroa vain 1,5 cm. Pääntilaa on korkeudesta huolimatta vain juuri tarpeellinen määrä, sillä katto laskee taakse ja istuin on korkea. Reisitukea saisi Capturinkin takaistuimella olla enemmän, sillä monen muun nykyauton mukaan alaskäännetyn istuimen saaminen vaakasuoraan on määrittänyt istuintyynyn vaakasuoraksi. Leveys on pikkuautoluokkaa. Mainittuun Peugeot 2008:aan verrattuna takaistuintilat ovat suunnilleen samat.Etuistuimet ovat pehmeähköt ja mukautuvat istujan muotoihin. Tuki jäänee kuitenkin pitkillä matkoilla vajaaksi. Istuma-asento on korkea ja sisäänkäynti on helppoa. Mittarien yläreuna jää ohjauspyörän katveeseen, jos ratin haluaa pudottaa tavanomaiselle korkeudelle. Digitaalinen nopeusmittari on kuitenkin hyvin näkyvissä hieman alempana. Keskikyynärnojaa jää kaipaamaan.

Tavaratilassa on välipohja, jolla lattia nostetaan takaselkänojien ja korkealla sijaitsevan kynnyksen tasolle. Välipohja nousee takareunastaan vain hattuhyllyn tasolle, mikä hieman hankaloittaa sen käyttöä. Välipohjan yläpuolella oleva tavaratila on pikkuautoluokkaa ja noin 10 cm Peugeot 2008:aa lyhyempi. Jos takaistuimen polvitilasta on mahdollista tinkiä, lisää pituutta saadaan takaistuimen pituussäädön avulla.

Näkyvyys on varsin hyvä huolimatta muotoilijan reippaista linjauksista. Etuovien kolmioikkunoista on todellista hyötyä ja konepelti näkyy osittain kuljettajan paikalle. Pimein sektori on takaviisto. Myös takaistuimelta tarkasteltuna sivuikkunat ovat pienehköt. Kääntöympyrä on ulkomittoihin nähden keskiarvoa suurempi.

Moottorivalikoima Suomessa rajoittuu kahteen ahdettuun bensamoottoriin.3-sylinterinen 0,9-litrainen TCe 90 on aina manuaalivaihteinen ja 1,2-litrainen TCe 120 on varustettu 6-vaihteisella kaksoiskytkinvaihteistolla. Getragin vaihteisto toimii asianmukaisesti niin maantiellä kuin parkkipaikalla. Siinä ei kuitenkaan ole paikallapitotoimintoa, joten esim. ylämäkeen peruutettaessa auto valuu eteenpäin, kun kaasun höllää. Osittain tilanteen korjaa kytkettävissä oleva mäkilähtöavustin. 1,2-litrainen moottori vastaa ominaisuuksiltaan vapaasti hengittäviä 1,6-litraisia. 2000 kierroksen vaiheilla voimaa on hyvin, mikä helpottaa kiihdytyksiä. Ohituskiihtyvyys maantienopeuksissa on kuitenkin laimeahkoa. Dieseleitä saadaan Suomeen mahdollisesti myöhemmin. Nelivetoa ei ole luvassa.Captur on kaupungissa helppo ja näppärä ajaa. Vaikeudet alkavat maantiellä ja ne johtuvat yksinomaan ylitehostetusta ja tunnottomasta ohjauksesta. Suuntavakavuus on hyvä eikä tuuli heiluttele, mutta ohjausta saa silti paimentaa jatkuvasti eikä se anna vihjettä pyörien suunnasta. Palautus ohjauksessa on kylläkin tehokasta. Kaarteessa Captur kallistelee tuntuvasti. Jousitus on aivan kelvollinen eikä tunnu pikkuautomaiselta. Joustoliikkeet ovat pehmeän sulavia, mutta terävissä epätasaisuuksissa löytyy pintakovuutta. Taka-akselilla on poikkeuksellisesti rumpujarrut, mikä Suomen suolakeleissä voi olla etukin, mutta kostautuu yleensä jarrutusmatkassa.

Äänieristys on perinteistä pikkuautotasoa parempi. Moottorin ääni kuuluu kiihdytyksissä, mutta ei ole sävyltään häiritsevä. Maantiellä rengasmelu on ylivoimaisesti voimakkain melun lähde.

Varustetasoina Suomessa on Expression ja 1,2-litraiseen tarjottava Dynamique. Expressionin tärkeimpiä vakiovarusteita ovat manuaali-ilmastointi, kevytmetallivanteet, vakionopeussäädin ja nopeudenrajoitin, avaimeton kulku ja käynnistys sekä radio/CD. Erillisiä pääturvatyynyjä ei ole. Dynamiquessa on lisäksi mm. automaatti-ilmastointi, navigointi, bluetooth ja sadetunnistin. Lisävarusteena on näiden lisäksi vain peruutustutka, peruutuskamera, koristelistapaketti, varapyörä (n. 180 euroa) ja metalliväri (n. 500 euroa). Värivalikoima on pirteä.

Sisustuksessa muotoilija on Clion tapaan päässyt valloilleen. Käytettävyys ei tästä kuitenkaan olennaisesti kärsi. Ratin kovat kiiltomustat osuudet eivät kuitenkaan tunnu mukavalta käteen. Radion näyttö Expression-mallissa erottuu auringossa huonosti. Kaikki pinnat ovat kovamuovia. Säilytystilaa on mukavasti. Hansikaslokerona on tilava vetolaatikko, jota on hieman hankala käyttää etumatkustajan istuessa paikallaan. Mittariston pieneen monitoiminäyttöön saa vain yhden tiedon kerrallaan. Esimerkiksi vakionopeussäätimen käytön esiin tuoma nopeusasetus vie kellon pois näkyviltä. Vakionopeussäätimen nappeja on ripoteltu kolmeen paikkaan, mutta tärkeimmät on hyvin käsillä ratissa. Vakionopeussäätimeen liittyvä nopeudenrajoitin toimii hyvin. Radion äänenvoimakkuussäätö on Renaultin perinteiseen tapaan ratin takana. Perinteinen on myös avainkortti, josta on vaikea keksiä mitään hyvää sanottavaa. Se on taskussa suuri ja liukas ja avainnipussa se roikkuu huonosti. Istuinverhoilut saa irrotettua pesua varten. Dynamique-mallissa on suuri kosketusnäyttö, josta navigaattori- ja multimediajärjestelmää hoidetaan.Renault Captur on raikas tulokas korkeaa pikkuautoa etsiville. Valitettavasti ohjauksessa on samoja puutteita kuin muutaman vuoden takaisissa Renaulteissa. Muutamissa muissakin ominaisuuksissa Captur jää jälkeen suunnilleen samanhintaisesta Méganesta.

Suorituskyky 7,6

Ahdettu 1,2-litrainen moottori täyttää paikkansa hyvin, mutta ohituskiihtyvyys ei ole erityisen ripeää.

Mukavuus 7,2

Takaistuimella on riittävästi tilaa kahdelle. Istuma-asento on korkea ja autoon kulku helppoa. Expression-varustelu on nykyaikaista perustasoa.

Luotettavuus 8,5

Renaultin laadunparannusohjelman vaikutusta luotettavuusongelmiin ei vielä tiedä. Turvallisuus on luokkansa paras.

Ajomiellyttävyys 6,9

Ylitehostettu ohjaus pilaa ajo-ominaisuudet. Jousitusmukavuus on melko hyvä. Melua on kohtuullisesti. Näkyvyys on varsin hyvä.

Ulkonäkö 8,3

Capturin muotoilija on ollut rohkea niin ulkona kuin sisällä ja lopputulos on nuorekas.

Polttoaineen kulutus 8,8

Kulutus on kohtuullinen ja huoltokustannukset keskitasoa.

Valmistuslaatu 6,9

Viimeistely on melko hyvä. Kaikki muovit sisustuksessa ovat kovapintaisia.

Sisätilojen suunnittelu 7,8

Tavaratila on lyhyt ja nostokynnys korkea. Säilytystilaa on matkustamossa hyvin.

Luokkansa paras 7,7

Captur on nuorekas vaihtoehto korkeaa maavaraa edullisesti haluaville. Samalla rahalla saa kuitenkin parempiakin autoja.

Kokonaisarvio 7,8


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin