Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Seat Leon 1.4 TSI 122 hv FR 2013

Uusi Seat Leon tuli Suomessa myyntiin alkuvuodesta 2013. Koeajoon saatiin urheilullisesti varusteltu 1.4 TSI FR. Tekniikan uusi Leon jakaa konsernisisarien VW Golfin ja Audi A3:n kanssa. Ilmeeltään Leon on Golfia nuorekkaampi ja jopa vastaavalla moottorilla varustettua Audia sporttisempi.
Koeajo Seat Leon 1.4 TSI 122 hv FR 2013

Edelliseen Leoniin verrattuna tilaa sisällä on selvästi enemmän. Takapenkillä matkustaa hyvin jalkatiloin kaksi. Penkille mahtuu kyllä sivuttaissuunnassa hyvin kolmekin, mutta korkean keskitunnelin vuoksi jalkatilat keskellä ovat hyvin rajalliset. Lisävarusteinen alcantaraverhoilu yhdessä urheilullisen muotoilun kanssa tukee myös reunapenkeillä istuvia takamatkustajia hyvin.

Myös edessä FR varustetasoon kuuluvat urheiluistuimet alcantaran ja nahkan yhdistelmällä verhoiltuna tukevat tai suorastaan liimaavat kuljettajan penkkiin. Etuistuimet säätöineen hipovat täydellisyyttä, mutta reisien pitkittäistukea jää puuttumaan. FR-logolla varustetun ohjauspyörän alaosa on sporttisen litteä ja kehä on punaisilla tikkauksilla koristeltua nahkaa.Hallintalaitteiden asettelu on varsin tyypillistä. Ohjauspyörästä löytyy säätimiä moneen lähtöön mm. puhelintoimintojen ohjaukseen, ajotietokoneen käyttöön ja radion/mediasoittimien ohjaukseen. Cd-soitin, SD-muistikorttipaikat ja multimediaportti on piilotettu nykyisten VW ja Audi sisarien tapaan hansikaslokeroon. Ilmastointi säätyy FR-tasolla automaattisesti. FR-varustetasoon kuuluu myös Drive Profile –toiminto, jolla voi säätää ohjauksen ja kaasupolkimen vastetta makunsa mukaiseksi valitsemalla ajoasennoksi Individual. Muut ns. valmiit ohjelmat ovat Sport, Normal ja ECO. Viimeksi mainittu taloudellisin ajoasento säätää myös ilmastoinnin puhaltamaan taloudellisuutta ajatellen.Tavaratilaa on saman verran kuin Golfissa eli 380 litraa. Tavaratila on suhteellisen selkeän muotoinen, mutta lastauskynnys on korkea. Takaselkänojat taittuvat kahdessa osassa ja lattiaan jää melko korkea kynnys. Tasaista kuljetustilaa ei ole tarjolla.

Näkyvyys auton etualalle ei ole paras mahdollinen, mutta ei missään tapauksessa huono. Urheilullisen ilmeen myötä etäisyyttä keulaan on hieman vaikea hahmottaa. Takaikkuna on kohtalaisen suuri ja näkyvyys taakse pyöreistä muodoista huolimatta hyvä. Pysäköinti tutka molempiin suuntiin on silti tässäkin autossa hyvä varuste. Äänieristys on luokan keskitasoa parempi eikä ylimääräisiä hälyääniä kuulu.

Leonin alusta on aavistuksen kovempi kuin Golfissa, mikä hieman heikentää jousitusmukavuutta. Vastaavasti tästä on etua käsiteltävyyteen. Leon nuolee mutkat tarkasti ja ohjaus on keveydestä huolimatta tarkka ja kohtalaisen tunnokas. Sport asetuksen valitsemalla ylimääräisestä keveydestäkin pääsee halutessaan eroon. Koeajoauton 1.4-litrainen 122 hevosvoimaa ja 200 Nm vääntöä kehittävä TSI-moottori kuljettaa autoa varsin ripeästi ja kuusilovinen manuaalilaatikko ajaa asiansa varsin mallikkaasti. Mikään niin sanottu sporttiauto 122 hevosvoimaisella koneella varustettu Leon ei ole, vaikka sisään kantautuvat pakoäänet niin hieman lupailevatkin. Todellista urheilullisuutta hakeva valitseekin varmasti 1,8-litraisen 180 hevosvoimaisen FR-mallin.Koeajettu Leon kuluttaa yhdistetyssä ajossa 5,2-litraa/100 km ja CO2-päästöjä syntyy 120g/km. Kiihdytys 0-100 km/h onnistuu 9,3 sekunnissa ja huippunopeutta luvataan 202 km/h.

Koeajoauton hyvännäköiset LED-ajovalot kuuluvat tehdaslisävarusteiseen FR Launch pakettiin. Samaan listaan kuuluvat myös kosketusnäytöllinen audio-navigontijärjestelmä sekä kaistavahti ja kaukovaloavustin.

Leon on ominaisuuksiltaan luokkansa ehdotonta parhaimmistoa eikä tiloista tai käytännöllisyydestä tarvitse tinkiä ulkonäön takia. Leon on erittäin hyvä vaihtoehto Golfia nuorekkaampaa ja persoonallisempaa autoa hakevalle.

Koeajoauton hinta varusteineen: 28 157,14 €. Edullisin Leon kotiutuu autoliikkeestä 18 998 eurolla.

Suorituskyky 8,2

1,4-litrainen TSI on mukava voimanlähde, mutta sisään kantautuvat pakoäänet luovat enemmänkin vain tunnelmaa. Urheilulliseen FR -tyyliin sopisi paremmin 1,8 -litrainen 180 hv moottori.

Mukavuus 9,0

Urheilulliset etuistuimet tukevat hyvin niin reisiä kuin selkääkin sivuttaissuunnassa, mutta pitkittäisreisituki jää hieman vajaaksi. Hallintalaitteet ovat helposti käsillä. Takajalkatilaa on riittävästi kahdelle.

Luotettavuus 8,6

Luotettavuus ja turvallisuus ovat hyvällä mallilla. Takuu on 2 vuotta ilman kilometrirajaa.

Ajomiellyttävyys 9,0

Näkyvyys autosta on melko hyvä niin eteen kuin taakse. Ohjaus ja vaihteisto toimivat moitteetta. Jousitus on jämäkkä.

Ulkonäkö 8,8

Ulkoilme on urheilullinen ja menevä. FR-varustuksen urheilullinen ilme erottuu edukseen myös sisätiloissa.

Polttoaineen kulutus 8,8

Kulutus on virallisten lukujen mukaan yhdistetyssä ajossa 5,2-litraa/100 km. Koeajossa kului noin litra enemmän.

Valmistuslaatu 8,5

Auton viimeistely on kohdillaan ja valmistusmateriaalin hintaluokassaan laadukkaat.

Sisätilojen suunnittelu 8,2

Tavaratila on luokassaan peruskokoa. Takapenkit kaatamalla ei ole mahdollista saada tasaista lattiatilaa, vaan penkkien taitoskohdalle jää korkea kynnys.

Luokkansa paras 9,3

Uusi Leon on varsin varteenotettava vaihtoehto Golf kokoluokassa. Auto tarjoaa jo vakiotasolla hyvät varusteet, riittävät tilat ja miellyttävät ajo-ominaisuudet sopuhintaan.  

Kokonaisarvio 8,7


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin