Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo Skoda Octavia Combi RS TDI 2013

Skodan hiljattain uudistama Octavia sai syksyllä 2013 urheilulliset RS-versiot. Samalla myös nelivetomallit liittyivät valikoimaan. Koeajoon järjestyi DSG-vaihteistolla varustettu Octavia Combi RS TDI. Jo ensituntumalta auto lunastaa lupauksia ainakin suorituskyvyn puolesta.
Koeajo Skoda Octavia Combi RS TDI 2013

Urheilullisuus näkyy RS –mallin sisätiloissa voimakkaasti, mutta ulkoapäin ei välttämättä heti huomaa, että kyseessä on perusmallia räyhäkkäämpi peli. Takaapäin auton paljastaa sporttiversioksi molemmilta reunoilta törröttävät pakoputkenpäät. Edessä erona on oikeastaan vain etusäleikön RS-logo. Sivulta katsottuna eroja löytyy mm. ulkopeilien koteloista, jotka ovat kiiltävän mustat sekä peilien kanssa yhtenäisen värisistä kattokaiteista. Myös punaiset jarrusatulat erottuvat suurien vanteiden sisältä.

Sisätiloissa RS-logot löytyvät penkkien selkänojista, ohjauspyörän alareunasta ja vaihdekepistä. Istuimet on muotoiltu voimakkaasti ja tukea löytyykin mukavasti joka suuntaan. Ohjaus on tarkka ja ohjausvastetta pystyy säätämään oman makunsa mukaiseksi. Myös alusta toimii urheilulliseen tapaan eli toisin sanoen jokainen pienikin tien epätasaisuus tuntuu kuljettajan paikalle selvästi. Alustan kovuus on sporttisen tarkasta ajosta pitävälle kuljettajalle tietysti etu ja mutkateillä hyvä ominaisuus, mutta matkustajille se tuo alituista pompottamista. Takapenkillä istuu mukavan väljästi, kuten perusmallissakin. Tavaratilaa on tarjolla 590 litraa ja erilaisia tavarakoukkuja ja kiinnityslenkkejä on tarjolla useita. Takapenkit saa myös kätevästi kaadettua takakontin reunoilla olevista kahvoista. RS-mallissa helpotusta tavaroiden lastaamiseen tuo myös vakiovarusteinen sähköllä aukeava ja sulkeutuva takaluukku.Ajaminen DSG-vaihteiston ja tehokkaan dieselmoottorin yhdistelmällä on varsin mukavaa. Vääntöä on tarjolla vahvasti kokoajan ja niin paikalta kiihdytys kuin ohituskiihtyvyyskin ovat kohdillaan. Uusi 135 kW:n (184 hv) 2-litrainen TDI-dieselmoottori on vakuuttavan tehokas ja samalla taloudellinen. Dieselmoottorin teho on kasvanut 10 kilowatilla ja suurin vääntö 30 Nm:llä lukemaan 380 Nm, joka on käytettävissä kierroslukualueella 1 750–3 000/min. Niiden turvin automaattivaihteistolla varustettu RS TDI kiihtyy nollasta sataan 8,2 sekunnissa huippunopeuden ollessa 230 km/h. Voimakkaammassa kiihdytyksessä dieselmoottorin ääni kantautuu sisään varsin voimakkaasti.

Kaksilitraisella TDI-dieselmoottorilla ja DSG-vaihteistolla varustettu Octavia Combi RS kuluttaa maahantuojan mukaan 5,0 litraa / 100 km ja CO2 –päästöjä syntyy 129 g / km. Koeajossa keskikulutus nousi ECO -tilassakin noin 6,0-litraan / 100 km ja Sport-tilassa yli 7,0-litraan. Kulutusta voi pitää suorituskykyyn nähden pienenä. Kaksi muuta ajoasentoa ovat Normal ja Individual. Valittu ajo-ohjelma vaikuttaa esimerkiksi moottorin, kaasupolkimen, ohjaustehostimen, DSG-vaihteiston, mukautuvan vakionopeuden säätimen, kaksoisksenonvalojen ja Climatronic-ilmastoinnin toimintaan.Uusi 2.0 TDI -dieselmoottori perustuu EA288-moottorisarjaan, jossa etenkin pakokaasuihin vaikuttavia komponentteja kuten ruiskutusjärjestelmää sekä ahdin- ja välijäähdytysjärjestelmää on kehitetty edelleen. Pakokaasun jälkikäsittelyn komponentit eli hapetuskatalysaattori ja dieselhiukkassuodatin sijaitsevat nyt lähempänä moottoria. Moottorin sisäisten kitkojen vähentämiseksi männänrenkaiden esijännitys on aiempaa pienempi.

Uusissa dieselmoottoreissa käytetään myös innovatiivista lämmönhallintaa. Moottorin lämpimäksikäyntivaiheen aikana erilliset jäähdytysnestepiirit jäähdyttävät sylinterinkantta ja sylinteriryhmää. Tämän ansiosta moottori saavuttaa normaalin käyntilämpötilansa aiempaa selvästi nopeammin, joten lämmityslaite pystyy myös talviolosuhteissa lämmittämään sisätilan ripeämmin.

Vakiovarusteena RS-mallissa on avaimeton keskuslukitus ja käynnistys KESSY, jolloin avain voi olla esimerkiksi taskussa, kun avataan auton keskuslukitus sekä käynnistetään tai sammutetaan auton moottori. Vakiovarustukseen kuluu myös mm. Bolero-audio järjestelmä. Siinä on radio ja CD-soitin, yksivärinen TFT-näyttö ja neljä kaiutinta edessä ja takana. Koeajoauton lisävarusteisessa navigointijärjestelmässä oli 8-tuumainen kosketusnäyttö, johon liittyy sormen lähestymistunnistus.Muutamia muita vakiovarusteita ovat myös esimerkiksi mäkilähtöavustin, mukautuva vakionopeudensäädin, sadetunnistin, monitoimiohjauspyörä sekä kaksoisksenon-ajovalot kaarreajovalotoiminnolla. Vakiovarustelista on pitkä ja pitää sisällään oikeastaan kaiken tarpeellisen.

Skoda Octavia RS TDI DSG:n hinta ilman lisävarusteita on 34 721 euroa.

Suorituskyky: 9,4

Tehokkaalla dieselmoottorilla varustetun Octavian ajaminen on vaivatonta.

Mukavuus: 9,2

Octavian takaistuimella on juhlavat jalkatilat. Istuimet ovat kohtuullisen hyvät niin edessä kuin takana. RS-varustelu on varsin kattava ja lisävarusteita saa kohtuulliseen hintaan.

Luotettavuus: 8,4

Turvallisuus on hyvällä tasolla ja luotettavuus kunnossa. Takuu kattaa vain kaksi vuotta materiaali- ja valmistevirheiden osalta. Maalipinnan virheille annetaan kolmen vuoden takuu. Puhkiruostumattomuustakuu on 12-vuotta.

Ajomiellyttävyys: 8,9

Ajo-ominaisuudet ovat hyvät, mutta ohjaus voisi keskittää jämäkämmin. Jousitus pompottaa varsinkin takapenkille. Hallintalaitteet ovat selkeät ja melutaso kohtuullinen.

Ulkonäkö: 8,0

Muotoilu on tavallaan yllätyksetön, mutta varmasti miellyttää monia. Sisätilojen tyyli on kehittynyt paljon edeltäjästä.Polttoaineen kulutus: 9,5

Kulutus on tehoihin ja kokoon nähden pieni. Huoltovälit ovat melko pitkät.

Valmistuslaatu: 7,9

Viimeistelyn laatu on kunnossa ja RS- lähes moitteeton, mutta muovit osittain halpoja.

Sisätilojen suunnittelu: 8,7

Tavaratila on luokkansa suurin: pitkä ja syvä. Takapenkit kaatamalla ei saada tasaista lattiatilaa. Monikäyttöisyys jää tavanomaiselle tasolle. Käytännöllisyys on kuitenkin ollut Octavian suunnittelussa tärkeällä sijalla.

Luokkansa paras: 9,5

Octavia RS on hintaansa nähden vahva kokonaisuus. Se on huomiota herättämätön sporttiauto, joka tarjoaa perheauton käyttökelpoiset sisätilat.

Kokonaisarvio: 8,8


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin