Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Škoda Octavia – Hämmästyttää rullauksellaan

Suomalaisten entinen ykkössuosikki on edelleen yleispätevä perheauto, mutta meniköhän mallistosuunnittelu pieleen pienen markkina-alueen vuoksi?
Koeajo: Škoda Octavia – Hämmästyttää rullauksellaan

Nelossukupolven Škoda Octavian facelift-kierros on käynnistynyt, ja auto on saanut uutta ilmettä. Visuaalisesti muutokset ovat kuin malli-iän puolivälin kasvojenkohotusleikkauksen oppikirjasta.

Etu- ja takapuskurit on muotoiltu uudelleen, etuvaloihin on tullut uusi ilme ja tekniikka ja maski on uudistettu firman tuoreimman ilmeen mukaiseksi.

Tekniseltä puolelta Octavian tarjolla ollutta mallistoa on pikemminkin supistettu ja leikelty sieltä-täältä, sen sijaan, että sitä olisi hienosäädetty kuten tapana on.

Faceliftin yhteydessä on nimittäin heitettävä hyvästit neliveto-dieselille ja lataushybridille, ja näistä molemmat lienevät melkoinen järkytys kotimaiselle Škoda-kansalle.

Mallistoon jää yksi nelivetoversio, kaksilitraisella TSI-bensaturbolla varustettuna. Neliveto-dieseliä kaipaavat joutuvat siirtymään Škoda-mallistossa pariakin pykälää ylemmäs, Kodiaq-leiriin.

Hämmentävä on myös lataushybridiversion poistuminen Octavia-mallistosta tyystin. Tuo malli on vastannut myynnillisesti reilua kolmannesta Suomen Octavia-kaupasta viime aikoina, vaikka plugari puuttui hetki sitten mallistosta pidemmän aikaa.

Myös aiemmin hinnastosta ja Octavian nokalta löytynyt yksilitrainen, kolmesylinterinen TSI-moottori on nyt siirretty muistojen kirjoihin ja se korvataan 1,5-litraisen TSI EVO:n 110-hevosvoimaisella versiolla.

Mitä uutta, mitä muuta?

Octavia saa mallipäivityksen yhteydessä muutamia muita Škoda-malleista jo tuttuja uudistuksia ja ominaisuuksia.

Tietoviihdejärjestelmään on nyt tarjolla aiempaa suurempi, 13,1-tuumainen näyttö ja takapenkkiläisille löytyy kardaanitunnelin päälle asennettava tavaralokero mukitelineineen. Lokero on irrotettavissa nopeasti jos keskipaikalle tulee käyttöä.

Škoda on myös lisännyt kierrätettyjen materiaalien käyttöä esimerkiksi vakiovarusteisen sateenvarjon ja jääraapan osalta. Jos valitsee Octaviansa ruskealla nahkasisustuksella, on myös hyvä tietää että nahka on värjätty kahvipapujen kuorilla.

Ja se kahvi, josta kuori on peräisin, on paahdettu Tsekin tasavallassa Škodan tehtaan lähellä ja nautittu automerkin toimipisteissä sen kotimaassa.



Rullaati rullaa

Octavian nelossukupolven hyvät ominaisuudet ovat tallella. Auto on edelleen asiallisen miellyttävä ajettava, vaikkei se tarjoa mitään taianomaista eikä ikimuistoista ratin takana. Toisaalta tokkopa Škodan tarkoituksena on sitä ollutkaan tavoitella, Octaviassa kun haettu aivan toisentyyppistä olemusta.

Ajoimme SportLine-varusteltua 1,5-litraista TSI-moottorista ja DSG-vaihteistolla varustettua luiskaperä-Octaviaa.

Oikeastaan asia mihin eniten tuli kiinnitettyä oli Octavian huikeat rullausominaisuudet. Järjestelmä nimittäin sammuttelee bensiinimoottoria todella taajaan kun kaasupoljin nostetaan. Auto vaihtaa noissa kohdissa myös vapaalle, mikä mahdollistaa pitkään ajelun ikään kuin mäkiautona.

Niinpä kohtasimme Tsekin tasavallan maaseudulla tilanteen, jossa 100 km/h nopeusalueella ja suunnilleen sitä vauhtia ajettaessa saavutimme noin 95 km/h edessämme ajaneen toisen henkilöauton. 

Kuljettajana toiminut kollega nosti kaasun tasatakseen nopeuden, ja Octavia sammutti moottorinsa.

Mitä seuraavaksi tapahtui, oli melko huimaa. Tiellä oli hyvä näkyvyys eteenpäin ja se vietti loivasti alaspäin. Octavia lähti kiihtymään kohtalaisen reippaasti alamäkeen, ja suoritimme samaan suuntaan kulkeneen korealaishenkilöauton ohituksen Škodan moottori sammuneena. 

Eikä kyseessä ollut mikään hidas hivutusohitus, vaan omalle kaistalle palattiin nopeusmittarin näyttäessä melkein 120 km/h. Moottori käynnistyi kauan tämän jälkeen omia aikojaan.

Kovin montaa kertaa ei uralla ole vastaavaa tullut vastaan.

Kulutus kurissa

Rullaamisominaisuudet ja muu optimointi on tehnyt hyvää Octavian kulutukselle, ja maantiepainotteisella koeajolenkillä kulutus painui 4,9 litran tuntumaan, mitä voi pitää melko alhaisena siihen nähden että Tsekin maaseudulla nopeusrajoitukset ovat melko korkeat.

Tuossa mielessä siis dieselmoottorisen Octavian hankinnalle ei enää olisi ehkä edes perusteita, jos nyt ei erityisesti sitten tarvitsisi nokivasaratekniikkaa nelivedolla varustettuna.

Octavia puolustaa edelleen paikkaansa perheautomarkkinassa, myös Suomessa. Toki sen paikka työsuhdeautojen ykkösnyrkkinä on mennyttä, ja lataushybridipainoksen katoaminen valikoimasta todennäköisesti synkentää tilannetta ennestään. 

Puolet rekisteröitävistä Octavioista on nimittäin tähän asti mennyt yrityskäyttöön, ja monella firmalla työsuhdeautopolitiikka pakottaa ladattaviin autoihin.

Škodan tapauksessa Octavia-asiakkaat todennäköisesti joutuvat vastaisuudessa siirtymään suurempien mallien pariin, jos haluavat säilyä ”lentävän pesäpalloräpylän” piirissä.

Superb ja Kodiaq tarjoavat polttomoottoripuolelta sitä mikä Octavia-mallistosta on nyt kaikonnut, mutta iso osa kääntynee myös Enyaq-hinnaston puoleen.

Škoda Octavia 1.5 TSI SportLine

Hinta: Ei vielä julkaistu

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, turbo, kevyhybridi

Iskutilavuus: 1498 cm3

Teho: 110 kW / 150 HV @ 5000-6000 r/min

Vääntömomentti: 250 Nm @ 1500-3500 r/min

Kulutus (WLTP): 4,9 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 111 g / km

Voimansiirto: Etuveto, 7-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,5 s

Huippunopeus: 229 km/h

Mitat:

Pituus: 4698 mm

Leveys: 1829 mm

Korkeus: 1470 mm

Akseliväli: 2686 mm

Tavaratila: 600 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 45 l

Omamassa: 1387-1542 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 690 kg / 1600 kg

Škoda Octavia vaihtoautot
Škoda Octavia uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin