Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Toyota bZ4X – Pahimmat puutteet on nyt korjattu

Toyotan viime vuonna myyntiin tuoma ensimmäinen oma sähköauto osoittautui monin paikoin pettymykseksi. Nyt osa sen synneistä on saatu korjattua.
Koeajo: Toyota bZ4X – Pahimmat puutteet on nyt korjattu

Toyota bZ4X on yksi viime vuosien puhutuimmista sähköautoista, eikä valitettavasti aina positiivisimmassa mahdollisessa valossa.

Toyota julkaisi ensimmäisen oman, alunperin sähköautoksi suunnitellun tuotteen muutama vuosi sitten. Aavistuksen kryptisen bZ4X-mallinimen saaneen auton ongelmista tuo mallinimi oli pienimpiä.

Siihen tosin ei tällä kertaa tullut uudistuksia tai muita korjauksia. Toyotan omassa sisäisessä kielenkäytössä bZ tarkoittaa on edelleen sen sähköautojen alabrändi, 4 tarkoittaa auton kokoluokkaa ja X sitä että kyseessä on katumaasturi tai crossover.

Sen suurimmat ongelmat liittyivät lataamiseen: aivan alkupään tuotannon laitteet oli varustettu vain yhdestä vaiheesta sähköä ottavalla sisäisellä laturilla, mikä tarkoitti että 11 kW:n latauspöntöstä saatiin ulos vain 3,6 kW:n tehot. Sittemmin kehitys kehittyi, ja bZ4X sai oikean 11-kilowattisen laturin.

Toinen alkupään haaste liittyi pikalataukseen. Toyota ei muistanut ensin kertoa edes maahantuojilleen, että pikalataukseen oli asetettu rajoitus, jonka mukaan pikalatausmäärät yhden vuorokauden aikana oli rajoitettu kahteen.

Sitten se muisti, niin ikään vasta jälkikäteen, kertoa että kyse ei ollut edes sinänsä pikalatauskerroista, vaan yleensä kerroista kuin akku ladattiin täyteen. Eli tehokkaasta kotilaturista akku täyteen, ja siitä laskien seuraavan vuorokauden aikana auton sai pikaladattua vain kerran.

Aja siinä sitten Lappiin ilman urinointitaukoa.

Päivittelyä

Asiaa päiviteltiin automediassa kautta maailman. Hommaa ei helpottanut se, että Toyota oli rakentanut vieläpä auton toimintamatkanäytön niin, että startissa se ennusteli pitkää toimintamatkaa, josta sitten reippaasti pudotti 40-50 kilometriä pois siinä kohdassa jos kytki vaikkapa lämmityksen päälle.

Kyse ei toki ollut sinänsä toimintamatkan radikaalista lyhenemisestä, vaan siitä että Toyotan toimintamatkaennuste oli yksinkertaisesti liian optimistinen aluksi.

Homman viimeisteli se, ettei bZ4X:ssä ollut Suomen talvessa äärimmäisen tärkeää akun esilämmitystä laturilta toiselle ajettassa. Niinpä ”pika”latausnopeus saattoi olla parhaimmillaankin talvella vain hieman reilut 50 kW, kun Toyota kertoo suurimmaksi pikalataustehoksi 150 kilowattia.

Toyota on viime aikoina tiedottanut kehittävänsä voimakkaasti uusia akkutyyppejä tulevaisuuden sähköautoihin.

Lisää päivittelyä

Toyota otti palautteesta onkeensa, tai siltä ainakin kaikki näytti ulospäin. Samaan aikaan nimittäin rivien välistä pystyi lukemaan, ettei mikään auton ominaisuuksista ollut päätynyt siihen siksi, ettei maailman suurimpiin lukeutuva autonvalmistaja olisi pystynyt parempaan.

Toyota oli tehnyt ratkaisut siksi, että se ilmeisesti halusi pelata varman päälle. Rajoittamalla akusta otettavaa ja siihen annettavaa tehoa varmistetaan akun pitkä käyttöikä. Toyota vaan halusi ilmeisesti reilusti reaalimaailman käyttäjäpohjaista dataa auton ja akuston toiminnasta ennen kuin irrottaisi bZ4X:ää henkseleistään.

Ohjelmistopäivityksessä, joka seurasi tämän vuoden toukokuussa, se nosti esimerkiksi vuorokautisten täyteen latausten suurimman määrän neljään ja venytti akun toimintamatkasta kertovaa lukemaa mittaristossa realistisemmaksi.

Aiemmin akun varaustilan näyttäessä nollaa, oli nimittäin akussa ollut kapasiteettia vielä 8 prosentin verran käytettäväksi ajamiseen.

Akun aktiiviselle esilämmitykselle Toyota ei tehnyt vieläkään mitään.

No, parantuiko se?

Toyotan ensimmäinen oma täyssähköauto on autona ollut tähänkin saakka ihan mainio. Se on ajettavuudeltaan ollut toyotamainen niin hyvässä kuin pahassa: ihan miellyttävä matkakumppani, mutta ei ehdotonta nautintoa tarjoava laite.

Oikeastaan suurin ja tärkein uudistus on nimenomaan mittaristossa näytettävä jäljellä olevan toimintamatkan näytön toiminta. Meilläkin se näyttää täydellä akulla startissa reilua 290 kilometriä, eikä loppukesän keleissä romahda mainittavasti vaikka lievää itsensä ruoskimista edustava ECO-tila ei ole käytössäkään.

Sen sijaan akkua tyhjemmäksi ajettaessa kilometrien kasvu trippimittarissa vastaa melko hyvin niiden vähenemistä toimintamatkaennusteessa.

Semminkin kun nyt tietää ennusteen täsmäävän paljon paremmin todellisuuden kanssa, seuraa siitä kaksi asiaa: toisaalta autolla ajaa pikalatausten välillä kerralla hieman pidemmän matkan, ja toisaalta taas se tekee ajamisesta siinä mielessä hermostuttavampaa, että lähellä nollan prosentin varaustasoa ei tiskin alta löydykään enää kymmeniä kilometrejä reserviä, kuten ennen.

Toisaalta, nyt Toyotan toimintamatkanäyttö toimii kuten pitääkin.

Mitä mieltä me olemme nyt?

Toyotan sähköauto on parantunut nyt sekä pieniltä että suuremmilta osilta. Vaikka pikalatausrajoitteet nousivat otsikoihin viime vuonna, on oikeastaan fakta että tavallisessa arkiajossa tuolla rajoituksella ei ole mitään merkitystä.

Sen merkitys nousee vasta siinä vaiheessa, kun autolla ajetaan niitä kuuluisia Lapin-reissuja, mihin toisaalta talviolosuhteissa ehkä 220-250 kilometrin toimintamatkaan maantieajossa kykenevä bZ4X ei ole muutenkaan se paras vaihtoehto.

Kun tuohon lisätään edelleen puuttuva akun esilämmitystoiminto, on bZ4X:n käyttäjäryhmä edelleen tietyllä tavalla rajattu. Se ei ole vieläkään työkalu aivan joka ikiselle, sillä se ei kykene aivan samoihin äärimmäisiin suorituksiin kuin moni muu sähköauto.

Toisaalta samaan aikaan ne samat äärimmäisyydet ovat autonkäyttötilanteita, joita todella harva autoilija kohtaa edes vuosittain, eikä kukaan viikoittain.



Hinta: 64 660 €

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Akkutakuu: 8 v / 160 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kestomagnetoitu sähkömoottori

Teho: 160 kW / 218 hv

Vääntömomentti: 337 Nm

Kulutus (WLTP): 17,9 kWh / 100 km

Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 443

Voimansiirto: neliveto

Akku:

Akkutyyppi: litiumioni

Kapasiteetti: 71,4 kWh (josta käytettävissä oleva ei tiedossa)

Latauspistoke: CCS / Type 2

Latausnopeus 0–100 % AC, 6,6 kW (max): 12 tuntia 45 minuuttia

Latausnopeus 10–80 % DC: 32 minuuttia

Latausteho DC (max): 150 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 6,9 s

Huippunopeus: 160 km/h

Mitat:

Pituus: 4690 mm

Leveys: 1860 mm

Korkeus: 1650 mm

Akseliväli: 2850 mm

Tavaratila: 441 litraa

Testiauton rengaskoko: 235/60 R18

Omamassa: 1980 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 750 kg

Toyota bZ4X uudet autot
Toyota bZ4X vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin