Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Toyota CH-R – Nuorekas kuoreltaan, rauhallinen luonteeltaan

Jos Corolla, etenkin farmarina, vastaa Toyotan tämän kokoluokan parasta autoa ja sen korotettu katumaasturimalli Corolla Cross on tarkoitettu eläkeläiskyyteihin, mihin mahtuu vielä tämä saman kokoluokan CH-R.
Koeajo: Toyota CH-R – Nuorekas kuoreltaan, rauhallinen luonteeltaan

Toyota CH-R saa olla rohkea ja jännittävä, sillä saman akselivälin omaava Corolla Cross pitää huolen tylsänharmaasta nurkasta.

Kuvanveistäjällä on ollut lupa taiteilla tämän kanssa. Rohkein taltaniskuin luotu tuote esiintyy edukseen, vaikka valkoinen väri ei sitä kovin hyvin esille valitettavasti tuokaan.

Toyota on viime vuosina onnistunut muotoilussaan jälleen selvästi paremmin ja CH-R on suorastaan innostava.

Kierrätysmateriaalia ja kuljettajakeskeisyyttä

Ohjaamossa on sekä tutun turvallista että jotain jännää. Perusilme ja materiaalivalinnat vastaavat pitkälti muuta Toyota nykymallistoa.

Pienet erot kallistuvat kuitenkin CH-R:n hyväksi ja ohjaamon muotoilun kuljettajakeskeisyydestä tulee mieleen jopa nelos-Supra.

Lisäksi pianolakattua muovia on onneksi monia muita, myös Toyotan omia malleja, vähemmän. Se tarkoittaa runsaasti mattapintaista mustaa muovia, mutta se on asiallisesti viimeisteltyä ja muutenkin mielestäni vähemmän rumaa.

Muoviosien ja jalkatilan mattojen lisäksi myös Istuinverhoiluissa on käytetty kierrätysmateriaalina muovipulloja ja lopputulos tuntuukin kierrätetyltä kalaverkolta. Vastaavaa kierrätyskangasta on joillakin muillakin merkeillä, mutta se ei tunnu arvokkaalta. 

Ohjauspyörä on ladottu täyteen perinteisiä painikkeita ikään kuin kahteen kerrokseen. Alemmassa kerroksessa sijaitsevat median valinnat ja ylemmässä ajaminen.

Nappiviidakkoon tottuminen kestää hetken, mutta sen jälkeen ne ovat ylivertaisia hipaisupainikkeisiin verrattuna.

Euroopan unionin ohjaamoihin pakottama piipitys on tietenkin Toyotassakin läsnä.

Varoituksen sointi ei ole kaikkein ikävin, joskaan nopeusrajoituksesta varoittavan äänen pois kytkeminen ei ole markkinoiden nopein tai helpoin löydettävä – ei auton omistajalle kyllä ylitsepääsemätön suorituskaan, kun sen kerran on etsinyt.

Tavallaan tehtävä hoituu kätevästi mittariston kautta ratin painikkeilla ohjaamalla, mutta toisaalta mittaristovalikko on varsin syvä ja paljon sisältävä. Eri ratkaisuissa on hyvät ja huonot puolensa. 

Tietoviihdejärjestelmän peruslogiikka on helppo ymmärtää, mutta varjopuolena kosketusnäytöllä on vain yksi asia kerrallaan.

Ilahduttavasti Android Auto ja Apple CarPlay toimivat langattomasti jo CH-R:n vakiovarustelusta alkaen, joka poistaa monelta käyttäjältä suurimman osan tietoviihdejärjestelmän tarpeesta.

Koeajoauton Launch Edition -varustelu tarjoaa runsaasti vastinetta rahalle erittäin kattavana, mutta järkevästi hinnoiteltuna, pakettina.

Euroopasta eurooppalaiselle

Autossa istutaan selvästi korkealla ja sinne enemmänkin noustaan kuin laskeudutaan.

Ajoasennon saa varsin hyväksi, vaikka ohjauspyörästä vedän tässäkin autossa kaiken varan kohti kuljettajaa. Ehkä asiaa auttaa, että CH-R on suunniteltu Euroopassa suoraan markkinallemme eikä Japanissa heille.

Taakse on hieman haastavaa kulkea kovin rajallisesti aukeavan oven ja pienehkön kulkuaukon yhdistelmänä. Nopeasti laskeva c-pilari pitää huolen matkaajan nöyryydestä – luonteenpiirre, jota Japanissa osataan arvostaa.

Takapenkille päästyä etuistuimen alta löytyy jalkapöydille todella hyvin tilaa. Osin siksi takaistuin on keskimittaiselle aikuiselle suorastaan todella hyvä. Pääntilaa ei tosin ole äärettömästi, mutta 180-senttiselle jää vielä hyvin pelivaraa.

Räväkästä kuorestaan huolimatta CH-R tarjoaa lähes vastaavan vajaan 400 litran tavaratilan kuin Corolla Cross. Nämä molemmat toki kalpenevat hieman halvemman Corollan farmarin (Touring Sports) lähes 600 litran kontin rinnalla.

Tavaratilan välipohjan alle ei ole lisätilaa. Se voi olla hyväkin asia, sillä kaikki käytettävissä oleva tila on näkyvillä. Nostokynnystä konttiin on hieman, eikä takapenkkien kaataminen muodosta aivan täysin tasaista lattiaa.

Nuorekkaampi ajokokemus

Hyvä perusajettavuus tarjoaa rentoa vaivattomuutta. Ohjaus ei ole kaikkein tunnokkain, mutta hoitaa tehtävänsä ja auton pyörittely on kepeää.

Yli vuoden vanhat muistikuvat Corolla Crossista eivät ole täysin kirkkaana mielessä, mutta CH-R tuntuisi viritykseltään ehkä hieman sporttisemmalta, mikäli sellaista sanaa saa tässä yhteydessä edes käyttää.

Jousitus on jämäkkä, mutta ei suinkaan kova ja CH-R kääntyy hyvin mutkiin.

Talven liukkailla ajonvakautusjärjestelmä avustaa välillä niin hienostuneesti, että normaali kuljettaja ei välttämättä edes tajua nojanneensa sen apuun.

Taloudellisen rauhallinen

Jos ajettavuuden hienosäätö ja ulkonäkö lupaavat sporttisemman nuorekkaampaa menoa, tämä perusvoimalinja ei aivan sellaiseen vastaa. Arjesta sillä selviää kyllä hyvin.

Tänä päivänä 140 hevosvoimaa ja newtonmetriä eivät ole kovin väkevä yhdistelmä tässä autoluokassa. Enempääkään ei edelleenkään tarvitse, mutta sukat eivät lähde tekemään propellia jaloissa.

Toyotan kuluttajalle, ja liikkuvien osien määrältään, yksinkertainen, mutta insinöörisuunnittelultaan äärimmäisen monimutkainen hybridivoimalinja on nerokas. Sulavuuden lisäksi sen vahvuuksiin lukeutuu myös taloudellisuus.

Moottoritiellä saimme pakkaskelillä kulutusmittarin näyttämään yli 6 litraa 100 kilometriä kohden, mutta matalammissa nopeuksissa painumaan jopa nelosella alkaviin lukemiin. Koko koeajon keskikulutukseksi muodostui lopulta 5,5 l/100 km.

Ehkä C-HR sopiikin juuri turvalliseen ja rauhalliseen liikkumiseen, kun vain ulkokuoreen tahdotaan pientä säpinää.

Toisaalta Priuksesta tuttu upea lataushybridivoimalinja on saatavilla myös tämän auton kuorissa ja se tarjoaa yli 220 hevosvoimaa. Siinä kohti tosin Priuksen upea ulkonäkökin alkaa houkuttelemaan.

Toyota C-HR 1.8 Hybrid Launch Edition

Hinta: 39 101 € (koeajoauton hinta 39 809 €)

Tehdastakuu: 3 v / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Nelisylinterinen rivimoottori, hybridi, bensiini

Iskutilavuus: 1798 cm3

Hybridijärjestelmän yhteisteho: 103 kW / 140 hv

Hybridijärjestelmän vääntömomentti: 142 Nm

Kulutus (WLTP): 4,8 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 108 g / km

Voimansiirto: etuveto, portaaton automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,9 s

Huippunopeus: 170 km/h

Mitat:

Pituus: 4362 mm

Leveys: 1832 mm

Korkeus: 1570 mm

Akseliväli: 2640 mm

Tavaratila: 388 litraa

Testiauton rengaskoko: 225/55 R18

Polttoainesäiliön tilavuus: 43 l

Omamassa: 1480 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 725 kg / 725 kg

Toyota C-HR vaihtoautot
Toyota C-HR uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin