Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Toyota Corolla – Kansansuosikki on entistä parempi

Päivitetty Corolla on entistä turvallisempi niin kuskille kuin muille tienkäyttäjille. Suosio on jatkossakin taattu.
Koeajo: Toyota Corolla – Kansansuosikki on entistä parempi

Ei onnistu, ei sitten millään.

Suojatien ylittäjä on juuri ehtinyt pois alta, mutta auto ei juuri kuuntele kaasupolkimen painallusta. Toyota on tehnyt jalankulkijoiden yliajosta tarpeettoman vaikeaa.

Mutta vitsailu sikseen. Kyseessä on uusi ominaisuus, joka saa auton hidastamaan ennakoivasti tilanteissa, joissa sitä saatetaan tarvita. Kuten edessä jarruttavan auton tai kevyen liikenteen käyttäjän takia. Se yllättää parilla ensimmäisellä kerralla, mutta auton käytös on ennakoitavaa ja suoraan sanottuna homma toimii loistavasti. Konenäkö on ihmisaivoja nopeampi.

Uutuutena auto osaa myös pysäyttää itse itsensä, jos kuljettaja vaikka nukahtaa tai saa sairauskohtauksen ratin takana.

Koeajoauton varusteluun kuluivat vielä matriisityyppiset ajovalot mukautuvilla kaukovaloilla, jotka tuntuivat toimivan ainakin pimeällä moottoritiellä täydellisesti.

Nämä ovat juuri sellaisia toiminnallisuuksia, joiden vuoksi Suomen autokannan soisi - meidän kaikkien turvallisuuden takia - päivittyvän nykyistä nopeammin.

Onneksi Corollaa myydään paljon.

Yksin ylhäisyydessään

Otsikollehan pitää olla jutussa kate ja se tulee tässä: Toisin kuin joistakin viimeaikaisista otsikoista voisi päätellä, suomalaisten suosikkiauto ei ole vaihtunut. Se on edelleen Toyota Corolla.

Niitä on vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana rekisteröity enemmän kuin vaikkapa Tesla, Citroen, Renault tai Mazda rekisteröivät autoja koko viime vuonna.

Kun katsotaan vuosien 2020-2022 yhteenlaskettuja rekisteröintejä, ainoastaan Volkswagen, Skoda, Volvo, Kia ja Mercedes-Benz myivät enemmän autoja kuin tämä Toyotan supersuosikki, joita ilmestyi tuona aikana teille 15 383 kappaletta.

Tämän vuoden kakkos- ja kolmossijoja hallussaan pitävät Tesla Model Y sekä Volvo XC60 ovat toki omat kuukausikruununsa ottaneet, mutta ne eivät edelleenkään ole lähelläkään uhkaamassa kansanautoa. Pyöreästi joka 14:s uusi auto on tänä vuonna ollut Corolla.

Kaiken hyvän lisäksi Corolla on juuri päivittynyt. Nyt perusteelliseen koeajoon on päässyt se ylivoimaisesti myydyin versio, 1,8-litraisella moottorilla varustettu farmarikori eli Touring Sports.

Laiskuus tiessään

Vuonna 2019 markkinoille päässeen nykymallin ensimmäinen facelift on tuonut melko huomaamattomien ulkoisten muutosten ohella mukanaan uudistuneen hybridivoimalinjan, viimeisimmän tietoviihdejärjestelmän ja edellä mainitut parannellut ajoavustimet.

Niiden toiminta ei muuten kertaakaan yli 600 kilometrin koeajorupeaman aikana herättänyt minkäänlaista närää. Ratin takana tunsi olevansa hyvissä käsissä ja oli suorastaan ilo madella kehätien ruuhkassa nopeudella 0-60 km/h koskematta polkimiin kertaakaan, kun väli edellä ajavaan on juuri sopiva vajaan auton mitta.

Alkupään versiossa hyrrää pellin alla 1,8-litrainen bensamoottori, josta irrotetaan sähkömoottorin avustuksella nyt 18 hevosvoimaa enemmän tehoa. Tämä ei taatusti jää ajossa huomaamatta, sillä suorituskyvyssä se tarkoittaa reilut puolitoista sekuntia nopeampaa kiihtyvyyttä sataseen. Auto ei tunnu lainkaan laiskalta ja sulavaa etenemistä tukee portaaton automaattivaihteisto. Tätä paremmin toimivaan hybridivoimalinjaa on tuskin olemassa. Jos nämä tehot eivät riitä, tarjolla on myös kaksilitrainen liki 200-heppainen versio.

Myös ajettavuudeltaan auto on mainio. Ohjaus tottelee nopeasti ja on miellyttävä. Alusta on oikein mukava, enkä siitä keksinyt mitään huomautettavaa.

Penkit ovat niin ikään miellyttävät ja antavat hyvää tukea, tosin reisille kaipaisi hieman lisäsenttejä.

Kyyti voisi siis olla erinomaisen miellyttävää. Voisi. Pyyhkeitä Corolla saa rengasmelusta. Maantiellä meteli on vielä jokseenkin siedettävää, mutta moottoritienopeuksissa aivan todella kova. Jos tästä autosta yksi merkittävä huono puoli pitää nimetä, niin se on tämä.

Perusasiat kunniaan

Tilapuolella takakontti jaksaa ihastuttaa. Liki kuuteensataan litraan saa sullottua hyvän määrän tavaraa ja kaikenlaiset tilanjakajat voi aina ottaa pois. Siinä, mihin johonkin maailman aikaan sijoitettiin vararengas, on nyt isohko monttu välipohjan alla.

Takapenkilläkin mahtuu jalkatilan osalta istumaan tämän kokoluokan auton mittapuulle ihan mukavasti, mutta pääntila loppuu nopeasti pidemmiltä kyytiläisiltä kesken. Etupenkillä säilytystilat voisivat olla paremmat. Vaihdekeppi ja sitä ympäröivät napit nielaisevat tarpeettoman paljon lääniä, eikä ovitaskuihin saa mahdutettua kuin pienimmät juomapullot.

Tietoviihdepuoli on tuttu muun muassa täyssähköisestä bZ4X:stä ja on hyvin pelkistetty. Valikoiden takaa ei siis löydä viihdettä ja tietopuolikin on melko vähäistä. Kaipaisin itse hieman enemmän ja parempaa informaatiota auton toiminnoista, mutta kyllähän yksinkertainen on usein kaunista. Näyttö on sutjakka ja sitä ei tarvitse näpeltää. Toki toivoisi, että ne laajat ajoavustinasetukset olisi saavutettavissa muualtakin kuin mittaristonäytöltä.

Mittariston toteutus taas on oikein mainio ja informaatiota saa tuutattua silmien eteen huomattavia määriä. On sitten käyttäjästä kiinni, arvostaako tietotulvaa vai yksinkertaisuutta vai jotain siltä väliltä.

Muuten käytettävyys on kohdillaan. Ilmastoinnille on omat nappinsa ja suutinten toiminta perinteistä mallia ja ratin painikkeet ovat sormien ulottuvilla ja tuntumaltaan hyviä.

Koejaossa kulutus asettui seka-ajossa ja vaihtelevanopeuksisessa maantieajossa viiden litran tuntumaan, moottoritiellä täyttä sallittua kesärajoituksilla ajellessa lähelle seitsemää litraa ja tasaisella vauhdilla kehätiellä mentiin parhaimmillaan alle neljässä litrassa. Kevytjalkaisen kuljettajan käsissä autoa voi pitää melko pihinä.

Hinta: alk. 32 791 € (Style-varusteltu koeajoauto 37 688 €)

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, hybridi

Iskutilavuus: 1798 cm3

Polttomoottorin teho kW/hv @ rpm: 72/98 @ 5200

Polttomoottorin vääntö Nm @ rpm: 142 @ 3600

Sähkömoottorin teho: 70 kW

Sähkömoottorin vääntö: 185 Nm

Hybridijärjestelmän yhteisteho kW/hv: 103/140

Kulutus (WLTP): 4,5 l / 100 km

Koeajokulutus: 3,6-6,8 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 106 g / km

Voimansiirto: Etuveto, portaaton automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,4 s

Huippunopeus: 180 km/h

Mitat:

Pituus: 4 650 mm

Leveys: 1 790 mm

Korkeus: 1 460 mm

Akseliväli: 2 700 mm

Maavara: 135 mm

Koeajoauton rengaskoko: 225/45R17

Tavaratila takana / penkit kaadettuna: 596 / 1 606 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 43 l

Omamassa: 1 475 - 1 555 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 450 kg / 750 kg

Toyota Corolla uudet autot
Toyota Corolla vaihtoautot

Teksti: Jaakko Isoniemi


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin