Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Toyota GR Yaris – Suunniteltiin ralliautoksi, päätyikin kaduille

Toyota GR Yaris on lähes kaikin tavoin aivan hirveä – Mutta samaan aikaan se on ehkä koko markkinoiden hauskin neliveto
Koeajo: Toyota GR Yaris – Suunniteltiin ralliautoksi, päätyikin kaduille

Pieni auto pullistelee joka puolelta. Takaovia ei ole lainkaan.

Jälkimmäisen huomioiden on lähes anteeksiantamatonta, että etuistimien kallistuksessa ei ole mekaanista muistitoimintoa. Istuin ei siis suinkaan palaa takaisin alkuperäiseen asentoonsa takapenkille päästämisen jälkeen.

Kuljettajan istuin toimii muutenkin manuaalisäädöin – niiltä osin, mitä säätövaraa ylipäätään on.

Tuntuu kuin takapenkkejä ei olisi edes tarkoitus käyttää. Enkä liene aivan väärässäkään, vaikka siellä itse asiassa mahtuu ahtautumisen jälkeen jotenkuten istumaan.

Tavaratilaa ei tarvitse kehua, mutta merkittäköön autosta sellainen löytyvän.

Ohjaamo on äärimmäisen muovinen ja halvan tuntuinen, vaikka auton hinta huitelee 50 000 euron luokassa. Istuinlämmittimien kytkimet tuovat mieleen 90-luvun.

Navigaattori on aivan onneton tietoviihdejärjestelmineen ja langaton AndroidAuto sekä Apple CarPlay kannattaa unohtaa ennen kuin se tulee mieleenkään.

Moottorin käynnistys-sammutus-automatiikka on kömpelö ja hidas. Sen haluaa kytkeä pois päältä joka kerta autoon hypätessä.

Rengasmelukin tunkee korviin, sillä pikkuauton äänieristys on modernisti minimalistinen.

Yaris GR

Suunnittelun lähtökohdat ovat olleet aivan toisenlaiset.

Auto on kehitetty yhteistyössä, hyvin vahvasti suomalaisen, Toyotan virallisen rallitallin (Toyota Gazoo Racing World Rally Team) kanssa.

Silmissä kiilsi luokituslaite Kalle Rovanperän menestystä tukemaan ja samoihin aikoihin koko Toyotan GR-puoli alkoi nostamaan päätään.

Saamme olla kiitollisia tämänkaltaisesta autosta. Lopputulos jakaa vain kolme koriosaa muun Yaris-malliston kanssa, vaikka nimi on sama.

On olennaista huomata, että korimalli on muuttunut, katto on hiilikuitua ja kaikki avattavat koripaneelit ovat alumiinia. Näin on saatu riisuttua korista 38 kilogrammaa, eli yli 10 prosenttia.

Nyt alkaa hitaasti valkenemaan kuinka erityisestä pikkuautosta on kyse.

Moottorin litratilavuus (1,6l) vastaa WRC-lukemia, mutta GR Yaris tinkii yhden sylinterin verran. Kolmepyttyisen äänimaailma on oikeastaan jopa mielenkiintoisempi.

GR Yaris vetää neljän pyörän voimin GR-Four-nelivetojärjestelmällä. Oi, kuinka sattumalta mieleen säntää Toyotan sankareista Celica GT-Four.

Myös teknisesti ollaan kaukana Yarisin aiheuttamista mielleyhtymistä. Auto valmistetaan Motomachin niin sanotulla GR-tehtaalla huomattavasti tavallisia Toyotan malleja enemmän käsityönä.

Arkea pakoon

Muu perhe on nukkumassa. On aika lähteä etsimään alueen parhaita teitä.

Jo tässä kohti on selvää, että Yaris GR on poikkeuksellinen tuote. Yöunet saavat jäädä lyhyemmiksi.

Alcantaran ja nahan yhdistelmä ihoon koskettavilla pinnoilla helpottaa kummasti muuten muovista tunnelmaa. Käsijarrukahvan vierestä löytyy WRC-laatta.

Sitä paitsi voimakkaasti kupille koverrettu kuljettajan istuin sattuu sopimaan keskimittaisen miehen vartalolle, joten suuremille säädöille ei ole tarvettakaan.

Istuimen muotoilun ansiosta hieman lyhyt istumaosa ei pilaa vielä 178 senttimetriä pitkän kuljettajan reisitukea, mutta pidemmillä se saattaa tuntua. Pitkä kuljettaja mahtuisi autoon muutenkin huonosti, sillä istuimet on sijoitettu yksinkertaisesti aivan liian korkealle.

Ja jos myönsimme tilat aiemmin ahtaaksi, niillä voi kuitenkin pärjätä arjessa. Samaa ei voi sanoa 80-luvun superautoista, joista osan käytännön suorituskykyä tämä Toyota jopa hätyyttelee.

On aika painaa pörinäpainikkeesta, jossa GR Start Stop lukee.



Ajamisen helppoutta

Käyntiin pörähtävä kolmesylinterinen kuulostaa tyhjäkäynnillä, ainakin auton sisään, lähes rumalta.

Pieni Yaris on edelleen äärimmäisen helppo ajettava kaupungista suuremmille teille.

Koeajomme keskikulutus asettuu mittarin mukaan lukemaan 7,9 l/100 km.

Se on jopa vähemmän kuin WLTP-mittauksessa ja varsin siedettävä lukema tästä hauskuttelusta. Emme aina muistaneet ajaa kaikkein taloudellisimmalla tavalla.

Poljinten sijoittelu mahdollistaa välikaasun tarjoamisen myös kesken jarrutuksen. Kuljettajan ei sitä tarvitse hoitaa, sillä vaihteisto on synkronoitu ja auton iMT-toiminto voi tasata kierrokset kuljettajan puolesta.

Mutta eihän se olisi hauskaa?

Nykymittapuulla napakka ja lyhyeksi välitetty laatikko palkitsee hämmentäjän ja aktiivinen puuttuminen auttaa myös moottoria pysymään parhaalla alueella.

Lisää ahtoja

Tyhjäkäynnin tuntumassa tätä voimanlähdettä ei kannata roikuttaa. Moottori innostuu noin kolmentuhannen kierroksen kohdalla 360 newtonmetrin vääntöhuipun alkaessa.

Kiihtyvyys tuntuu lukuarvoja ja pientä voimanlähdettä rivakammalta, mutta juuri siinä piilee 1290 kilogramman keveyden taika. Se ei ole suuri lukema nelivetoautolle.

Pieni karateka vaihtaa suuntaa raskasta sumopainijaa sukkelammin, vaikka voimaa olisi jälkimmäisessä kuinka.

Ahdin hönkii puhtia hienosti aina 7000 kierroksen tuntumaan asti, vaikka reilun 260 hevosvoiman huipputeho saavutetaankin 500 kierrosta aiemmin.

Tällä alueella koneen kolme pyttyä pitävät ihanaa ääntä, jota voisi luonnehtia bokserikutosen puolikkaaksi. Sellainenhan rivikolmonen tavallaan insinöörinäkökulmasta onkin.

Kaasupoljinta keventäessä ahdot pakenevat hukkaportin kautta suloisen sihahduksen soittelemana. Kypsempääkin kuljettajaa saattaa hieman lapsettaa. 

GR-Four

Nelivetojärjestelmän toimintaan vaikuttavia ajotiloja on kolme: Normal, Sport ja Track. Kaksi jälkimmäistä sallivat ajonvakautuksen kytkemisen pois päältä lyhyellä napin painalluksella joka kertoo jälleen paljon koko autosta.

Näistä hauskin on Sport sillä se on takapainotteisin välittäen peräti 70 prosenttia taka-akselille. Normaaliasetuksella taakse siirretään 60 prosenttia ja vakavamielinen Track jakaa voiman tasan akseleiden kesken.

Sport-tilasta ja talven jäljiltä alle jääneistä kitkarenkaista huolimatta GR Yaris ei irtoa pitävällä pinnalla kovin herkästi luistoon, eli mikään kuminpolttelulelu tämä ei ole.

Pidon rikkominen vaatii riuskoja otteita, mielellään vastaheiton voimin ja tähän taas vaaditaan vauhtia, joka vaatii tilaa - suljetun alueen siis.

Auto on tavallisessa ripeässä ajossa erittäin kyvykäs ja ihanan neutraali pitkälle, vaikka monen muun nelivetoauton tavoin osaamaton kuljettaja eksyy ennemmin lievän aliohjaamisen kuin suuren luiston luokse.

Sport-ajotilassa kaasun avaaminen saa auton kyllä kääntymään, joten takapainotteisuuden tuntee ennen pidon loppumistakin.

Kitkarenkaiden takia hieman epämääräiselta tuntuvaa ohjausta ei parane tuomita. Samoin alustan toimintaa on astetta hankalampi arvioida.

Jämäkkä jousitus välttää vielä arkiajossakin eikä ole edes paha, vaikka kokonaisuus on suunniteltu ajettavuus ja suorituskyky edellä. Ainoastaan hidastetöyssyistä alas tullessa taka-akseli tuntuu kuin yhdestä puusta veistetyltä.

Jarrut tarraavat tiukasti ainakin tieliikenteessä. Ratakierrokset olisi kokeiltava erikseen, mutta tiettävästi GR Yaris pärjää silläkin puolella katuautolle kunnioitettavasti.

Ei sittenkään ralliauto

Rovanperän piti päästä tämän pohjalta rakennetun ralliauton rattiin kaudelle 2021, mutta näin ei koskaan tapahtunut. Rally1 autot saapuivat seuraavana vuonna.

GR Yaris tulee jäämään mielenkiintoiseksi keskustelunavaajaksi ja potentiaali tulevaisuuden klassikoksi on valtaisa.

Yaris GR tarjoaa ehkä markkinoiden hauskimman nelivetopaketin ja vieläpä jokseenkin järkevässä hintaluokassa.

Tätä on pakko rakastaa. Olisi tosin mahtavaa päästä ajamaan autoa talven liukkailla ja toisaalta kesällä kesärenkain.

Valitettavasti uusia tehdastilauksia ei tällä hetkellä oteta, joten ostajan on odotettava kärsivällisesti muutosta tilanteeseen.

Toyotan GR on ollut autoharrastajia ilahduttava paluu merkin moottoriurheiluperinteiden esittelyyn myös maanteiden puolella. Toivottavasti tulevaisuudessa siintää lisää, ja me uskomme tähän hyvin vahvasti.

Toyota GR Yaris 1.6 Turbo 4WD

Hinta: 49 610 € (koeajoauton hinta: ei tällä hetkellä tilattavissa)

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: kolmesylinterinen turboahdettu rivimoottori, bensiini

Iskutilavuus: 1618 cm3

Teho: 192 kW / 261 hv @ 6500 r/min

Vääntömomentti: 360 Nm @ 3000–4600 r/min

Kulutus (WLTP): 8,2 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 186 g / km

Voimansiirto: neliveto, 6-vaihteinen manuaalivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0–100 km/h: 5,5 s

Huippunopeus: 230 km/h

Mitat:

Pituus: 3 995 mm

Leveys: 1 805 mm

Korkeus: 1 460 mm

Akseliväli: 2 560 mm

Testiauton rengaskoko: 225/40 R18

Polttoainesäiliön tilavuus: 50 l

Omamassa: 1 290 kg

Toyota Yaris GR vaihtoautot
Toyota Yaris GR uudet autot

Teksti: Henri Posa


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin