Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Volkswagen Golf R 20 Years – Juhlamalli on entistä tehokkaampi

Volkswagen Golf GTI:n yläpuolelta on nyt kahden vuosikymmenen ajan löytynyt terävä ja vihainen voimisteluversio R. Valmistaja juhlistaa tasavuosilukua erikoismallilla.
Koeajo: Volkswagen Golf R 20 Years – Juhlamalli on entistä tehokkaampi

Volkswagen Golf R, tai kuten malli aiemmin tunnettiin sen iskutilavuuteen vihjaavalla nimellä R32, syntyi neljännen sukupolven Volkswagen Golfin viimeisinä vuosina, eräänlaiseksi koepalloksi ja voimannäytteeksi.

Tosiasiassa R32 taisi olla kompromissiratkaisu. Taustalla oli nimittäin eittämättä lievästi suuruudenhulluja suunnitelmia nurkkahuoneen pöydän takaa lingonnut pääjohtaja Ferdinand Piëch, joka onnistui saattelemaan maailmalle sellaisia autoja kuten edistyksellisen Audi A2:n, mielipuolisen Bugatti Veyronin, pöyhkeän Volkswagen Phaetonin sekä Passat W8:n.

Reilut parikymmentä vuotta sitten nimittäin huhuttiin, että Volkswagen aikoisi sovittaa W8-moottorin myös Golfin nokalle. Sinne tämän kokoluokan autoon melkoisen kokoinen kone ei koskaan päätynyt, mutta esimerkiksi Porsche Cayennessa käytetty 3,2-litrainen VR6 päätyi kyllä.

Veekutosella liikkui vielä seuraavakin, vuonna 2005 esitelty viitossukupolven Golf R32, mutta sen jälkeen kaikki muuttui.

Neljä pyttyä ja ahdin

Kuutossukupolven Golf R:n tapauksessa tekniikka vaihtui nelisylinteriseen, ahdettuun voimanpesään joka oli käytännössä kiristetty versio Golf GTI:n turbomoottorista. Kuten R32:set, oli myös nyt Golf R:ksi nimetty uutuus nelivetoinen.

Ensimmäinen uuden sukupolven Golf R tuuttasi pihalle 260 hevosvoimaa, sitä seurannut seitsemännen sukupolven Golf R puolestaan jo 300 hevosvoimaa, joka nousi myöhemmin 310 hevosvoimaan.

Nyt Volkswagen siis juhlistaa kahdeksannen sukupolven Golfin R:n kohdalla erikoismallin vuosikymmeniä. Kun tavallinen Golf R on nykyisessä kuosissaan 320-hevosvoimainen, on 20 Years Anniversary Edition -versiossa suurin teho nostettu 333 hevosvoimaan ja 420 newtonmetriin.

Juhlinta jatkuu myös varustelussa ja koristelussa. R:n varustelista on ruksattu läpi kauttaaltaan, ja autoa on maustettu sisältä hiilikuitulistoilla. Sporttipenkit on varustettu sporttihenkisesti kiinteillä niskatuilla, mutta esimerkiksi reisituen säätöä niistä ei löydy. Istuimen sähkösäätö on oletusarvoisesti vain kuljettajalla, kartturi saa luvan säädellä tuolinsa manuaalisesti.

Ulkoisesti juhlavuosiversion pystyy erottelemaan normaaleista Golf R:istä niin halutessaan esimerkiksi sinisellä koristelluilla peilinkoteloilla ja vanteilla. B-pilarin juuresta löytyy diskreetti ”20”-logo, ja R:än takana autoilevia tuijottaa takapuskurin alakulmista melko vihaisen näköiset Akrapovicin valmistamat titaaniset tuplahaulikot. Eli kaksoispakoputket.

RRRRRÄYHHHHH

Golf R on auto, jonka hankkimiseen tai johon päätymiseen on vaikea keksiä oikeasti järkiperäisiä perusteita, eikä tietenkään tarvitsekaan. Se on toki nopea mutta samalla rahalla saa nopeampiakin autoja, ja se jollain tavalla esittää järkevää pientä perheautoa, vaikka tällä rahalla saa vaikka useammankin tilavan auton.

Golf R:n tapauksessa ostetaan reilun 72 000 euron hinnalla aivan jotain muuta, ja se joku muu on tunne. Starttinapin painallusta seuraa vihaisen kuuloinen, joskaan ei ylikireä murahdus noin 2500 minuuttikierroksen käyntinopeuteen, joka tasoittuu vähitellen normaaliin tyhjäkäyntiin.

Äänimaailma on ”vain” kaksilitraiseksi, nelisylinteriseksi moottoriksi räyhäkäs, mutta ei erityisen uhmakas. Siinä on lievänä mukana matala bassotaajuus joka soi hienosti titaaniputkistojen seinämissä, mutta silti moottorin tunnistaa helposti nelisylinteriseksi. Siitä yksinkertaisesti puuttuu kuusimukisten voimanlähteiden tasaisuus.

Hieno alusta

Volkswagen-konserni on varustanut paremman pään keskikokoluokan tuotteensa jo jonkin aikaa sähköisesti säädettävällä iskunvaimennuksella, niin myös Golf R:n. Tuolle vaimennukselle löytyy jopa 10-asentoinen säätö auton ajotapavalitsimien takaa, kunhan näppäilee itsensä moodivalikoista kohtaan ”Individual”.

Iskunvaimennus ja alusta yleisesti on Golf R:ssä hyvin onnistunut. Madalletun jousituksen vaimennus on onnistunut, sillä se ei ole kivirekimäisen kova, vaan säilyttää tietynlaisen järkevän matkamukavuuden myös suomalaisella tieverkolla. Silti alussa on kottikärrykaupalla enemmän tarkkuutta ja terävyyttä kuin perus-Golfissa.

Vastuutonta hauskanpitoa

Mutta se ole Golf R:n mielenkiintoisin ominaisuus, ei edes tuon valikon takaa löytyvistä. Kun ajotapavalitsimen painalluksen jälkeen ruutuun ilmestyy varsinainen valikko jonka oikeassa laidassa on Comfort ja Sport -moodien jälkeen Race, avaa näistä viimeisen painaminen vielä uuden valikon.

Vaihtoehtoina ovat joko ”Drift” tai ”Special”, joista jälkimmäisen merkitys kyllä selviää kryptisen tekstin sijaan itse kuvakkeesta, jossa on Nürburgringin moottoriradan logo. Golf R virittelee tuon nappulan painalluksen jälkeen itsensä parhaaseen ratakierroskuosiin.

Sen sijaan ”Drift” on asetus, jonka takaa avautuu Volkswagen Golfiksi erikoinen maailma. Ärrä kytkee ajonvakautuksen pois päältä ja säätää nelivedon vetosuhteeksi 50:50.

Vaikka veto ei olekaan absoluuttisen takapainotteinen, se tuntuu ratin takaa aivan erilaiselta kuin normaalisti. Golf R:n saa nimittäin irtoamaan pelkällä kaasunkäytölläkin kuivalla asvaltilla hyvin väkeviin sivuluistoihin, niin että kuljettaja saa paikata tilannetta ratilla ja vastaohjauksella.

Ja kun ratilla on paikattu, nappaa Golfin vääntövektoroitu neliveto kiinni niin, että se painaa kuljettajan ja matkustajat taas penkkeihin todella raa’alla voimalla. Golf R lähtee syöksymään driftin jälkeen eteenpäin niin, että hymy ei ole mitenkään väkisin puristettua.

Vapautuslauseke: ”raa’alla voimalla” verrataan tässä muihin Golfeihin. Jutussa kuvattua leikittelyä ei saa harrastaa koskaan tieliikenteen seassa.

Tekniikan ihmelapsi

Driftauksen mahdollistaa toki suurelta osin Golfin nelivetotekniikan toteutus. Perinteisesti tämän tyyppisten autojen voimanjako on toteutettu Haldex-kytkimellä, mutta Golf R:n tapauksessa se on korvattu monilevykytkimellä, joka siis mahdollistaa vääntövektoroinnin ja voiman ohjaamisen takapyörille täysin itsenäisesti.

Eikä Golf R alustan ja voimansiirron viritys ole pelkästään ratahullutteluun tarkoitettua, vaan toki järjestelmä avustaa myös talviliukkailla ajettaessa. Kesäkuumalla vain kaikkia näitä ominaisuuksia ei pystynyt tietenkään todentamaan.

Herätyyyyyyyyys!

Volkswagen Golfiksi R:n suorituskyky on myös tämän kokoluokan polttomoottoriseksi perheautoksi hyvin raikas. Tehdas ilmoittaa kiihtyvyydeksi sataseen 4,6 sekuntia ja huippunopeudeksi 270 km/h.

Toki lukemat saattavat joidenkin mielestä tänä päivänä ja näin sähköisen liikenteen aamunkoitossa tuntua melkoisen valjuilta, mutta Golf R näyttää tosielämässä kevyesti takalamput esimerkiksi sellaiselle takavuosien superautolle kuin Ferrari Testarossa.

Golf R:ää vain vaivaa sama ongelma kuin esimerkiksi viime kesänä koeajamiamme Volkswagenin kireän pään autoja, kuten T-Roc R:ää. Johtuen todennäköisesti päästöjen hallintaan liittyvistä syistä ei Golf R:äkään herää heti eikä aivan kohtakaan kaasupolkimen painallukseen, vaan moottorista saa maanitella voimaa ulos hetken.

Mutta kun Volkswagen saa moottorin ja vaihteiston hereille, meno kyllä hyvin reipasta. Vauhdista tapahtuvat rytminvaihdot tuntuvat oikeasti rytminvaihdoilta, eikä vain siltä että Golf alkaa keräilemään vauhtia.

Tilaisinko tällaisen?

Kysymys on hyvä, vaikka ei ajankohtainen. Golf R 20 Years löytyy tällä hetkellä ainoana Golf R-mallina Volkswagenin Suomen hinnastoista, mutta sen, kuten joka ikisen muunkin Golfin kohdalla hinnastossa on tällä hetkellä lisäklausuuli, ettei uusia tehdastilauksia voi tehdä.

Golf R on monella tapaa äärimmäisyyksien auto. Se vaatii ostajakseen todella vannoutuneen entusiastin, joka lähestyy auton suorituskyvyn ja ajettavuuden rajoja esimerkiksi aktiivisena rataharrastajana.

R:n tapauksessa tuolle markkinointi- ja insinööriosastojen yhteisponnistukselle tosin löytyykin selkänojaa, sillä juuri alustan ja voimansiirron toteutuksen myötä se on paljon muutakin kuin vain viritetty Golf GTI.

Hinta: 72 845,23 € (testiauton hinta 81 613,60 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: Rivi-4, bensiini, turboahdin

Iskutilavuus: 1984 cm3

Teho: 245 kW / 333 HV

Vääntömomentti: 420 Nm @ 2100-5500 r/min

Kulutus (WLTP): 7,8 l / 100 km

Co2-päästöt (WLTP): 175 g / km

Voimansiirto: Neliveto, 7-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,6 s

Huippunopeus: 270 km/h

Mitat:

Pituus: 4290 mm

Leveys: 1789 mm

Korkeus: 1451 mm

Akseliväli: 2628 mm

Tavaratila: 380 litraa

Polttoainesäiliön tilavuus: 55 l

Omamassa: 1555 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 0 kg / 0 kg

Volkswagen Golf vaihtoautot
Volkswagen Golf uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin