Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

KOEAJO: Volkswagen Passat Variant – Tätä tulee ikävä

Viimeinen polttomoottori-Passat on tiettävästi tässä ja se on sääli. Siinä määrin tasapainoinen tuote siitä on saatu hiottua vuosien varrella.
KOEAJO: Volkswagen Passat Variant – Tätä tulee ikävä

Jo yli 4,9 metriin, ja lähes 2,9 metrin akseliväliin, venynyt Passat on tarjolla nyt vain farmarikorilla – se tosin varmaankin sopii suomalaisille.

Kyseessä on hyvin läheinen sukulainen saman konsernin Škoda Superbille ja tiettävästi autojen kehityksen vetovastuu onkin ollut Tšekin suunnalla. Sisaruksista Superb tarjoaa edelleen kaksi korimallia.

Reilusti yli 100 kilometrin toimintamatkan yhdellä latauksella tarjoava Passatin lataushybridi on mielenkiintoinen tuote, mutta sen osalta toimitukset alkavat kuitenkin hieman myöhemmin, joten ensin on aika tutustua kevythybridivoimalinjaan.

1.5 eTSI

Väkevämmällä voimalinjalla Passat venyy vielä arvokkaampaan kyytiin, mutta edes tämän autoyksilön 150 hevosvoimaa ei ole liian vähän. Sillä selviää ongelmitta muun liikenteen mukana.

Nelisylinteriseen 1,5-litraiseen bensiinimoottoriin paritetun kevythybriditeknologian, ja monen muun pienemmän seikan avulla, suuren auton kulutus pysyy kurissa. Koeajon lopuksi ajotietokone näyttää 5,8 litran keskikulutusta eikä se ole lainkaan huono tulos.

Osaltaan kulutusta auttaa ripeästi vaihtava ja varsin energiatehokas kaksoiskytkinvaihteisto, joka osaa nykyään myös pehmeän liikkeellelähdön.

Parhaimmillaan Passat on edelleen pidemmässä ajossa sen tarjoaman vakaan ajettavuuden ja miellyttävän jousitusmukavuuden turvin. Myös ajoavustimet toimivat varsin hienostuneesti.

Jousitus sallii toisinaan korkeammissa nopeuksissa tapahtuvissa suuremmissa heitoissa pienen ylimääräisen liikkeen, joka on jopa hieman yllättävää rajoittamattomia nopeuksia näkevälle saksalaiselle.

Itseäni asia ei haittaa, sillä näin jousitus on hieman mukavampi arjessa.

Lisävarusteinen mukautuva iskunvaimennus (DCC Pro) vakuutti ainakin Ranskan ensikoeajolla kyvyllään venyä samaan aikaan sekä parempaan korin liikkeiden hallintaan että mukavuuteen. Sen lisähinnan maksamista voi suositella.

Kokonaisuudessa tämä ajettavuuspuoli tuntuu olevan yhä kovin kliseisesti Volkswagenin todellista osaamisaluetta.

Jollain tavoin Passat on ulkomittojaan ketterämpi myös kaupunkiolosuhteissa, vaikka Euroopan suurkaupungeissa kaipaisi jo pienempää – osin parkkipaikan etsintään.

Koeajoyksilön rengasmelu tuntuu muuttuvan poikkeuksellisen voimakkaasti asvaltin karkeuden mukaan. Sileämmillä pinnoilla Passat on jopa korostetun hiljainen, mutta karkeimmilla rengasmelu kohoaa joitakin muita saman luokan autoja enemmän.

Eikä asiaa auta edes koeajoyksilön lisävarusteinen akustiikkapaketti (827 euroa). Ehkä syypäänä ovat, tuuman vakiokokoa suuremmat, 18-tuumaiset renkaat.

Elegance-varustelu tarkoittaa myös matriisivaloja, mutta niiden ei toimintaa ei juuri ehditty valoisassa alkukesässä kokeilemaan.

Paljon parempi käyttäjäkokemus

Kuljettajalle näkyy 10,25-tuumainen digimittaristo ja tässä yksilössä on keskikonsolissa kalliimpi, peräti 15-tuumainen, kosketusnäyttö. Tätä ei Škodaan saa, mutta jo 13 tuumaa kosketusnäyttöä riittänee monille.

Saksalaismerkki on ottanut neuvosta isovanhemman. Ohjauspyörässä on perinteiset painikkeet ja tietoviihdejärjestelmän (MIB4) ohjelmisto on ottanut aimoharppauksen edellisestä sukupolvesta.

Langattomuutta tarjoavat niin puhelimen latauskin kuin Android Auto ja Apple CarPlay -toiminnot. Puhelimen peilauksen integrointi ohjelmistoon on tehty älykkäästi, sillä tärkeimmät pikanapit säilyvät näkyvissä myös Apple Carplayn kanssa.

Nyt on näiltä osin hyvä. Koeajon aikaan ohjelmisto ei tosin ole vielä täysin valmis.

Kertaalleen peruutuskameran kytkeytyessä päälle muuten tavalliseen tapaan, näyttää se kuvan sijaan vain mustaa ruutua.

Toisella kertaa toimittajan ajaessa hetkellisesti aivan liian lähelle edellä ajavaa autoa, varoittaa Passatin törmäysavustin aivan oikeaoppisesti aiheesta. Se tosin huutaa saksaksi ”Bremsen!”, vaikka kaiken muun kielivalintana on suomi. Onneksi toimittaja ymmärtää saksaa.

Nämä ovat kuitenkin täysin harmittomia asioita Volkswagenin aiempiin ohjelmistomurheisiin verrattuna. Nyt lähinnä nauratti, kun aiempien ohjelmistojen kanssa paloivat toisinaan hermot.

Tietoviihdejärjestelmän alta löytyvä liukupinta sen sijaan ärsyttää yhä. Se on kylläkin parantunut aivan valtavasti ensiesittelystä ja taustavalokin siihen on lisätty.

Sisarmalli Superb tarjoaa lämmönhallintaan pyöriteltävät, ja muokattavat, valitsime, jotka ovat yksiselitteisesti ylivertaiset käytettävyydeltään.

Saksalaismerkin edustajat neuvovat säätämään ilmastoinnin lämpötilaa äänikomennoin – suomeksi se ei tosin onnistu.

Ergoactive Plus

Jos räväkkä Chili Red -metalliväri (895 euroa) piristää ulkokuorta, vaihdetaan sisätiloissa saksalaiseen harmauteen (Pure Grey ja nahkaverhoilu Varenna).

Nahkaverhoiltujen Ergoactive Plus -istuimien lisähinta on 1 440 euroa, mutta ne ovat rahansa arvoiset Passatia katselevalle.

Ajoasento on hyvä ja muistipaikat helpottavat kahden kuljettajan arkea. Istuimissa on niin ilmastointi kuin hierontakin.

Takaa löytää aivan valtavat jalkatilat, vaikka taksikäyttöä silmällä pitäen reisitukea voisi olla vielä reilummin aikuiselle. 

Pitkä takaovi ei ole kätevin ahtaissa parkkihalleissa, mutta tarjoaa muuten helpotusta esimerkiksi lastenistuimen kanssa jumppaaville.

Perheen tavaratkin mahtuvat mukaan, sillä konttia on 690 litran verran. Lataushybridimalli joutuisi tinkimään tästä 140 litraa.

Istuimet eivät kaadu täysin tasaiseksi, mutta pienellä kyhmyllä on saatu loiva ja varsin huomaamaton nousu.

Vetomassaa riittää 1600 kilogrammaan asti.

Kova kokonaisuus

Passat on todella hieno ja tasapainoinen kokonaisuus tuoreimmassa sukupolvessaan.

Silti Škodan sisarmalli on mielestäni ulkokuoreltaan hieman tyylikkäämpi, käytettävyydeltään karvan parempi ja näiden koeajoyksilöiden osalta hienoisesti hiljaisempi.

Ääniero selittynee rengastuksella ja kaksi muuta ovat makuasioita.

Lopulta ratkaiseva tekijä lienee hinta, joka nivoutuu kovin usein paikalliseen jälleenmyyjäliikkeeseen ja omasta vaihtoautosta tarjottavaan hyvitykseen. Se selviää vain kysymällä.

Vikaan ei voine mennä kummallakaan tuotesisaruksella. Jos siis farmarikori maistuu.

Volkswagen Passat Variant Elegance Business 1.5 eTSI 

Hinta: 46 389 euroa (Koeajoauto: 56 284 euroa)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottori: Nelisylinterinen rivimoottori, bensiini, turboahdin

Iskutilavuus: 1498 cm3

Polttomoottorin teho: 110 kW / 150 hv @ 5500 r/min

Vääntömomentti: 250 Nm @ 1500 – 3500 r/min

CO2-päästöt (WLTP): 131 g/km

Kulutus (WLTP-yhdistetty): 5,8 l/100km

Voimansiirto: Etuveto, 7-vaihteinen DSG-kaksoiskytkinautomaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,2 s

Huippunopeus: 222 km/h

Mitat:

Pituus: 4917 mm

Leveys: 1849 mm

Korkeus: 1497 mm

Akseliväli: 2841 mm

Tavaratila: 690–1 920 litraa

Koeajoauton rengaskoko: 235/45 R18

Polttoainesäiliön tilavuus: 66 l

Omamassa: 1 572 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1600 kg

Volkswagen Passat vaihtoautot
Volkswagen Passat uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin