Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Volkswagen Tiguan – Täydet pisteet käytettävyydestä

Volkswagen on saanut kohtalaisen kompaktiin pakettiin valtavasti tilaa ja hienostuneen ajokokemuksen.
Koeajo: Volkswagen Tiguan – Täydet pisteet käytettävyydestä

Voin ihan avoimesti myöntää olevani sähköautofani. Sähköllä ajelu on mukavampaa ja hiljaisempaa ja autot ovat pääsääntöisesti aina lastattu täyteen viimeisimpiä herkkuja.

Laskin parin vuoden sisään koeajaneeni yhteensä 40 katumaasturikorista täyssähköautoa, kutakin viikon kerrallaan ja kun päälle lisätään lataushybridit voinen väittää, että patterikäyttöisten katumaasturiautojen parissa on vierähtänyt vuosi. Varsinkin 50 000 euron molemmin puolin maksavia keskikokoisia autoja on tullut ajeltua varsin runsaasti.

Näistä lähtökohdista ennakkoasenteeni ajoakutonta Volkswagen Tiguania kohtaan, vaikka kyseessä onkin uusi ja samalla viimeinen sukupolvi, oli varovaisen epäileväinen. En uskonut, että ajokokemus 1,5-litraisella bensakoneella käyvällä kevythybridi-katumaasturilla vuonna 2024 voisi mitenkään yltää saman hintaluokan sähköautojen tasolle.

Olin pitkälti väärässä.

Loistava käyttää

Ensinnäkin, jos joku olisi reilu vuosi sitten sanonut, että antaisin nyt Volkswagenin tuotteelle täydet tähdet käytettävyydestä, olisin varmaan tuutannut kahvit nenästä.

Mutta niin se vain on, että Tiguanin käytettävyys on ensiluokkainen. VW on saanut kosketusnäytön käyttöjärjestelmän hyvään iskuun, loogiseksi ja nopeaksi käyttää, ja se on sama kuin merkin uusimmissa sähköautoissa. Ja toisin kuin edellä mainituissa, Tiguaniin on laitettu ihan perinteinen ratti, jossa ei ole kamalia haptisia painikkeita. Jopa kaikille ikkunoille on oma avauskytkimensä.

Keskikonsolista löytyy muun muassa ajotilojen valintaan käytettävä rulla. Vaihdevalitsin on sähköautojen tapaan ratin takana. Mittaristo on hyvin muokattavissa ja erinomaisen selkeä.

Ihastus jatkuu ratin takana. Ohjaus on hienosti toteutettu. Matalissa nopeuksissa joku voisi moittia sitä jopa liiankin kevyeksi, mutta itse pidän tästä tyylistä. Kovemmissa vauhdeissa ratin kautta välittyy ainakin kevätkeleillä arvioituna tunnokkuutta ja moottoritiellä auto on todella vakaa menijä.

Alusta on niin ikään hienosti tasapainossa. Pientä värinää tienpinnasta ohjaamoon välittyy, mutta ei mitään häiritsevää ja isommissa röykyissä kori pysyy hyvin vakaana.

Moottori on varsin pirteän oloinen ja ajotilaa vaihtamalla saa lisää herkkyyttä. Omamassan ollessa vain piirun päälle 1,6 tonnia ajaminen on kaikin puolin miellyttävää. Edes automaattivaihteiston alaspäin vaihdot eivät ole häiritseviä, vaikka eihän se toki Toyota-hybridien tai sähköautojen mukavuuteen yllä.

Mukavuutta lisää myös äänimaailma. Rengasmelu on kohtalainen ja moottoriääntä ohjaamoon ei juurikaan kantaudu.

Mahtavaa mukavuutta

Tilapuolessakaan ei ole valittamista. Lattiatilassa takana on isohko möykky ja keskikonsolissa ei ole vastaavia tiloja kuin sähköautoissa, mutta kaikki muu on kunnossa. Takapenkillä on suorastaan hyvä olla. Pääntilaa riittää mainiosti ja möykystä huolimatta kyytiin voi saada kohtalaisen mukavasti kolme täysikasvuista aikuista kyytiin. Selkänojan kallistusta voi säätää ja takimmaisessa asennossa on suorastaan ihastuttavan mukavaa.

Etupenkit olivat koeajoautossa manuaalisäätöiset eikä kallistuksen säätöä ole. Itselleni sain penkin juuri oikeaan asentoon ja reisituen säädön ansiosta miellyttävän tuen.

Muuten varustelu on kohdillaan. Tuulilasinäytössä ei ole VW:n viimeisintä hienoutta eli lisättyä todellisuutta, mutta sekin ajaa asiansa.

Kulutus oli kokoluokkaan nähden ihan hyvällä tasolla. Maantieajossa sain painumaan alle viiden litran eikä kaupunkisukkulointikaan paljoa yli 6,5 litran mennyt. Toki ilmoitetut kulutuslukemat ovat suurempia. Auto vaihtaa kahden sylinterin käyttötilaan, kun voimaa ei tarvita enempää, joka säästää bensaa.

Miksi olen verrannut tätä autoa jatkuvasti täyssähköihin? Ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että kun auton hinta varusteltuna karkaa yli 50 000 euron ja sillä rahalla saa jo todella hyviä saman kokoluokan sähköautoja, vaikka nelivetoisen Volkswagen ID.4:n. Niin hienosti tehty auto kuin Tiguan onkin, sen voimalinja ei yksinkertaisesti yllä täyssähköjen tasolle.

Jos sähkövoimalinja ei kuitenkaan ole jostain syystä vaihtoehto, uudistuneesta Tiguanista saa itselleen oikein hyvän auton.

Volkswagen Tiguan 1,5 eTSI

Hinta alk.: 39 395 € (koeajoauton hinta 52 329 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Tekniikka:

Moottorit: Nelisylinterinen bensiinimoottori

Teho: 110 kW (150 hv)

Vääntömomentti: 250 Nm @1 500 - 3 500 rpm

Iskutilavuus: 1 498 cm3

Kulutus, yhdistetty (WLTP): 6,7 l / 100 km (kaupunki 8,6 l, moottoritie 7,1 l, maantie 5,7 l)

CO2-päästöt: 153 g/km

Voimansiirto: etuveto, 7-portainen DSG-automaattivaihteisto

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,1 s

Huippunopeus: 210 km/h

Mitat:

Pituus: 4 539 mm

Leveys: 1 842 mm

Korkeus: 1 658 mm

Akseliväli: 2 677 mm

Maavara: ei ilmoitettu

Tavaratila takana / penkit kaadettuna: 652 / 1 650 litraa

Omamassa: 1 616 kg

Polttoainetankin koko: 55 l

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 / 1 800 kg

Volkswagen Tiguan vaihtoautot
Volkswagen Tiguan uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin