Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Volkswagen Touareg V6 eHybrid – Lippulaiva sai lähes 500 hevosvoimaa

Touareg on suuri maastoauto, josta on tullut ikään kuin vahingossa Volkswagenin lippulaiva Phaetonin pudottua pois mallistosta vuonna 2016. Touaregia tuskin oli koskaan sellaiseksi suunniteltu.
Koeajo: Volkswagen Touareg V6 eHybrid – Lippulaiva sai lähes 500 hevosvoimaa

Ensimmäinen Volkswagen Touareg esiteltiin Pariisin autonäyttelyssä vuonna 2002. Nyt on edetty jo vuonna 2018 esitellyn kolmannen sukupolven päivitykseen.

Touareg on nauttinut koko elinikänsä tiiviistä kehitysyhteistyöstä Porsche Cayennen kanssa, josta on tuskin ollut ainakaan haittaa.

Koeajoyksilössä on lataushybridivoimalinja V6-polttomoottorilla ja R-varustetaso. Sen hinta kipuaa varusteineen reilusti yli 100 000 euron.

Päivitetty Touareg

Ulkonäön osalta sekä etu- että takavalot on nyt yhdistetty toisiinsa Volkswagenin nykytyylin mukaisesti. Lienee hyvin pitkälti makuasia, mitä tästä on mieltä punaiseksi valaistuine perän VW-logoineen.

Samalla auton etupuskurin ”leuka” on, jos mahdollista, vielä aiempaakin jyhkeämpi.

Ei Touareg oikeastaan edes näyttänyt siltä, että sitä olisi juuri tarvinnut päivitellä ulkonäön osalta.

R-mallin tunnistaa esimerkiksi siniseksi maalatuista jarrusatuloista sekä hieman erilaisista puskureista.

Muutenkin kyseessä on käytännössä ulkonäköpaketti ja 6 000 euroa edullisempi Elegance tarjoaa pääosin samat varusteet. Elegancena hinnasto alkaa noin 90 000 eurosta.

Leveä paketti

Lähes 2 metriä leveä Touareg on oikeasti suuri auto ja tämän kyllä tuntee sisällä.

Tilat ovat erinomaiset. Hieman suuremmankaan matkaajan ei tarvitse potea ahtaan paikan kammoa.

Ajoasento on maasturimainen, mutta miellyttävä. Perforoidulla nahalla verhoilusta kuljettajan istuimesta löytyy lämmityksen lisäksi sekä jäähdytys että hieronta (1 495 euroa).

Takapenkin istuinosa on sijoitettu korkealle lattiatasosta, jonka ansiosta reisituki on esimerkillisen erinomainen.

Varjopuolena noin 180 senttimetriselle ei enää jää pään päälle valtavasti ylimääräistä tilaa – ainakaan niin paljon, kuin näin isossa autossa olettaisi. Vakiovarusteinen panoraamalasikattoluukku saattaa vaikuttaa asiaan.

Tavaratila on suuri ja kaikki tila on käytettävissä yhdessä paikassa, sillä välipohjan alta ei lisätilaa löydä. Itse asiassa kontin lattiataso on jo valmiiksi hitusen koholla kuin akkupaketti olisi turvonnut hieman oletettua enemmän.

Mikäli tavaratila ei riitä, voi perään napata vaikka 3,5 tonnin kärryn – kunhan kuljettajan kortti kestää. Yhdistelmän massa paukuttelee tuossa kohti nimittäin 6 tonnin rajalla.

Vetoautona Touareg varmasti saakin suosiota.

Volkswagenin luksusta

Isommassa kuvassa Volkswagen on siirtymässä pois eläinperäisistä materiaaleista, mutta tässä Touaregissa on lisävarusteinen Puglia-nahkaverhoilu, joka tuo myös mukavuusistuimet (1 859 euroa).

Oviverhoiluiden salmiakkitikatut pinnat ovat eittämättä hieno yksityiskohta ja kohottavat auton yleistä hintavaikutelmaa. Punaisella valaistuista pianolakatuista muoveista en voi sanoa samaa.

Makuasioista voi kiistellä, mutta nahkaverhoiltujen istuimien viimeistely on korkealla tasolla.

Sisusta on lopulta erikoinen yhdistelmä paljon edullisemmista Volkswageneista tuttuja asioita, jotain jenkkityylistä suurta sekä hienosti viimeisteltyjä kalliita materiaaleja.

En oikein osaa päättää, miten lopputulokseen tulisi suhtautua.

Hipelöintikokoelma

Ohjaamon puolella Touareg yhdistelee valitettavasti Volkswagenin surullisimman aikakauden käyttöliittymät yhteen pakettiin.

Esimerkiksi Volkswagen ID.7 omaa jo täysi uuden ohjelmiston ja uusi Passat palaa perinteisiin painikkeisiin ohjauspyörässä, mutta näistä parannuksista Touareg ei ehdi nauttimaan.

Ohjauspyörässä on vastassa ID-perheestä tutut, jo moneen kertaan huonoksi koetut hipaisupainikkeet, vaikka niitä voi myös painaa. Katsomatta on kuitenkin mahdotonta tietää missä sormi menee, eikä sitä sormituntumalla voi kokeilla, koska sen seurauksena sivut vaihtuvat tai äänenvoimakkuus muuttuu.

Tietoviihdejärjestelmän käyttöliittymä edustaa merkin historian kömpelöintä päätä. Sekä koko sivua että yksittäistä valikkoa voi pyyhkäistä, mutta kukaan ei oikein tiedä, kumpaa toimintoa juuri yritettiin suorittaa ja lopputulos on arpapeliä.

Valikot eivät tottele niin kuin haluaisi. Lämpötilaa tosin saa säädettyä kätevästi yhdellä hipaisulla, mutta sama ei valitettavasti koske alivalikon avaavaa istuinlämmitystä.

Lisäksi laskentateho ei taida taustalla toimivassa prosessorissa riittää, sillä tietoviihdejärjestelmä toimii auttamattoman hitaasti. Jokaista painallusta seuraa viive.

Hieno kulku

Kookkaalla nelivetoisella autolla on hieno ajaa. Touareg onnistuu tarjoamaan jopa jotain suuren maasturin rauhallisuutta, vaikka terävät töyssyt tuntuvatkin läpi hieman vavahtaen.

Korkeussäädettävä ilmajousitus (2 310 euroa) ihastuttaa metsätien lisäksi ennen kaikkea Helsingin huonosti auratuissa nurkissa pyöriessä.

Ajotiloilla on oikeasti merkitystä ja niiden joukosta löytyy esimerkiksi lumisiin olosuhteisiin tarkoitettu snow sekä maastoajoon suunniteltu offroad.

Alla pyörivät 20-tuumaiset kitkarenkaat huomioiden ohjauksessa on jopa hyvä tunto ja sitä kelpaa kehua moneen nykyautoon verrattuna.

Ajo-ominaisuuksiltaan Touareg on oikeasti hyvä talviauto.

V6 hallitsee

Ohjaamon lisäksi mieltä lämmittää mukava murina V6-moottorista. Kyseessä ei ole missään nimessä upeasointinen V6 eikä se siten kuulu maailman mieleenpainuvimpiin ääniin, mutta peittoaa se silti pehmeydellään monen muun lataushybridin karkeasointiset pienet neloskoneet.

Koodilla VW EA 839 LK2 tunnettava V6 on tuttu tällä viritysasteella konsernisisaresta Porsche Cayennesta. Tämä kolmelitrainen on varustettu yhdellä turboahtimella, mutta saman moottoriperheen 2,9-litraisessa versiossa ahtimia olisi kaksi.

Ensin mainittu tarjoilee huippuvääntönsä todella laajalla alueella ja on siten bensiinimoottoriksi äärimmäisen nöyrä.

Auton 2,5 tonnin omamassa syö ison osan hybridijärjestelmän vajaan 500 hevosvoiman tehoista eikä Touareg koskaan tunnu aivan teholukemansa veroiselta menijältä.

Jalkoihin ei toki tarvitse jäädä eikä tehoa tarvitse tämänkaltaiseen autoon lisää. Voimalinjan tehtävä on varmistaa vaivaton ja riittävä etenemiskyky – sen se todellakin tekee.

Paljon sähköä

Suurella autolla ja V6-lataushybridivoimalinjalla on kylmä kääntöpuoli. Kulutukset ovat julmat.

Sähköä kuluu pakkaskelillä yli 40 kilowattituntia 100 kilometriä kohden, paikoitelleen jopa reilusti yli. Näin yhden latauskerran toimintamatkaksi jää noin 30–35 kilometriä.

Kesällä voidaan varmasti päästä lähemmäs WLTP-mittauksen mukaista 51 kilometrin toimintamatkaa, mutta ei sähkönkulutus ole siltikään vielä pieni.

Akku latautuu täyteen noin 2,5 tunnin aikana, kunhan käytössä on vähintään kaksi vaihetta, eli käytännössä varsin tyypillinen kotilatausasema. Tavallisesta pistorasiasta akkua täyttelee koko työpäivän.

Kauppareissun aikana akkua ei siis ehdi lataamaan täyteen.

Paljon bensaa

Jos joutuu ajamaan tyhjällä akulla, on syytä varautua hurjaan polttoainekulutukseen.

Pitkässä maantieajossa kulutuksen saisi varmasti laskemaan yksinumeroisiin lukemiin, mutta moottoritieltä alkava ja kaupungin keskustaan päättyvä noin 25 kilometrin työmatka-ajo kohotti pakkaskelillä keskikulutuksen yli 13 litran 100 kilometriä kohden.

Se lienee tilanteista pahimmasta päästä, mutta kuvastaa kuinka paljon bensiiniä saattaa kulua. Näistä kahdesta vaihtoehdosta voi haarukoida arvion omien matkojensa yhdistetystä sähkön ja polttoaineen kulutuksesta.

Kulutuslukemat ovat julmia, vaikka auto on iso. Erityisesti bensiininkulutus tyhjällä akulla on jopa suurempi kuin Range Rover Sportin lataushybridillä – ja isoakkuisella Rangella pääsee paljon pidemmälle pelkällä sähköllä.

Veroissa säästää

Slovakiassa valmistettava Touaregin V6-lataushybridi tuntuu jonkinlaiselta autoveropetkutukselta. Rutkasti kuluttavan 115 000 euron auton hinnassa on vain reilut 4 000 euroa autoveroa.

Ainakin tästä edusta ostaja pääsee nauttimaan.

Se taas johtuu auton alhaiseen kulutukseen oikeuttavasta suorituksesta standardina käytettävässä WLTP-mittauksessa eikä siinä ole sinällään mitään väärää. Säännöt on sovittu ja niiden mukaan edetään.

Koeajoyksilön hinta nousee osin senkin takia, että lisävarustelistalta on napattu jo aiemmin mainittujen lisäksi muun muassa kuljettajaa avustavia järjestelmiä (1 314 euroa), pimeänäköavustin lämpökameralla (2 155 euroa) ja heijastusnäyttö (1 542 euroa).

Osan näistä voisi kuvitella kuuluvan näin kalliin auton varusteluun, sillä esimerkiksi matriisiajovalot ilahduttavasti kuuluvat.

Tuote on monella tapaa todella hyvä, mutta ei erinomainen. Se on pieni ongelma yli 100 000 euron hintaluokassa, jossa vaatimustaso on syystäkin äärimmäisen korkealla ja kuluttaja ansaitsisi jo melkoista ylellisyyttä.

Volkswagen Touareg R 3,0 V6 eHybrid 4MOTION Tiptronic-automaatti

Hinta: 96 795 € (koeajoauto 115 236 €)

Tehdastakuu: 2 vuotta

Akkutakuu: 8 vuotta / 160 000 km

Tekniikka:

Moottori: Kuusisylinterinen V-moottori, bensiini, turboahdin, lataushybridi

Iskutilavuus: 2995 cm3

Teho: 250 kW / 340 hv @ 5300–6400 r/min

Vääntömomentti: 450 Nm @ 1340–5300 r/min
Co2-päästöt (WLTP): 50 g / km

Kulutus (WLTP): 2,2 l / 100 km

Toimintamatka sähköllä (WLTP-yhdistetty): 51 km

Voimansiirto: Neliveto, 8-vaihteinen Tiptronic-automaattivaihteisto

Sähkötekniikka:

Sähkömoottorin teho: 100 kW / 136 hv

Sähkömoottorin vääntömomentti: 340 Nm

Hybridijärjestelmän hetkellinen yhteisteho: 340 kW / 462 hv

Hybridijärjestelmän hetkellinen yhteisvääntö: 700 Nm

Akku:

Akkutyyppi: Litiumioni

Kapasiteetti: 14,3 kWh

Latauspistoke: Type 2

Latausnopeus 0-100% AC, 7,2 kW (max): noin 2 h, 30 min

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 5,2 s

Huippunopeus: 250 km/h

Mitat:

Pituus: 4902 mm

Leveys: 1984 mm

Korkeus: 1693 mm

Akseliväli: 2889 mm

Tavaratila: 665–1 675 litraa

Koeajoauton rengaskoko: 275/50 R20

Polttoainesäiliön tilavuus: 75 l

Omamassa: 2481 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 3500 kg

Volkswagen Touareg vaihtoautot
Volkswagen Touareg uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin