Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajo: Volvo XC40 Recharge – takaveto-Volvon paluu

Volvo vaihtoi toistaiseksi pienimmän automallinsa, XC40:n sähköversion vetotapaa. Kävimme koeajamassa ensimmäistä uutta takaveto-Volvoa neljännesvuosisataan.
Koeajo: Volvo XC40 Recharge – takaveto-Volvon paluu

Volvo XC40 ei ole enää aivan uusi automalli. Sen tuotanto alkoi kokolailla tasan kuusi vuotta sitten, marraskuussa 2018 ja matkan varrelle on osunut enemmän ja vähemmän isoja ja pieniä malliuudistuksia. Näistä yksi olennaisimpia oli täyssähköisen Recharge-versio saapuminen mallistoon mallivuodeksi 2020.

Tuo laite ei saanut aluksi kovin ihastunutta vastaanottoa. Ensimmäisen aallon autoissa oli enemmän tai vähemmän haasteita elektroniikan ja ohjelmiston kanssa, samoin Volvon varsin roisi sähkönkulutus aiheutti pään pudistelua.

Volvon sai, oli kyseessä joko etuvetoinen Single-versio tai nelivetoinen Twin, kuluttamaan moottoritieajossa helposti 29 kWh sadalla kilometrillä ilman sen erikoisempaa yrittämistä.

Samoin etuvetoversion tapauksessa sen 231-hevosvoimainen, eteen sijoitettu sähkömoottori oli ilmeisesti liikaa etuakselistolle tai ainakin pidonhallinnalle, sillä Volvo veteli helposti reilummissa kiihdytyksissä ja sen kanssa sai tehdä ratilla töitä, jos autosta piti ottaa voimaa ulos.

Ei voimansiirtomaksua

Mallivuodelle 2024 Volvo teki mielenkiintoisen muutoksen XC40:iin. Kaksivetoisen version vetotapa nimittäin muuttui edestä taakse: sähköauton tapauksessa, kun vetotavan vaihto on sinänsä helppoa, varsinkin kun tarjolla on jo nelivetoversio, jossa on siis oma moottorinsa taka-akselilla.

Uusi tuote on myös nyt koeajoon saatu, suuremmalla akulla varustettu kaksivetoversio, sillä aikaisemmin kaksivetoisen ostaja on joutunut tyytymään pienempään akkuun.

Isoakkuisen takavetoversion suurin teho on nyt 252 hevosvoimaa, vääntöä sähkövoimalinjasta irtoaa mojovat 420 newtonmetriä.

Akun kapasiteetti on kasvanut aiemmasta 78 kilowattitunnista 82 kilowattituntiin, ja tämän akun valmistuksesta vastaa siis kiinalainen CATL.

Pientä toimintamatkan kasvatusta ehkä olennaisempi tieto on pikalataustehon kasvu, sillä isoakkuisessa versiossa suurin latausteho kasvaa vuodelle 2024 nyt 200 kilowattiin.

Pieni, mutta merkittävä ero

Varsinaiset erot uuden ja väistyvän vuosimallin välillä ovat melko marginaalisia. Valinnaisvarustelistalle tuli mikrokuitu-kangas -verhoilu, pari uutta väriä ja uudet vanteet. Volvo myös jätti tavallisesta seinäsähköstä virtansa ottavan tilapäislaturin pois vakiovarustelusta.

Takavetoisuus on kuitenkin muuttanut Volvon ajettavuutta selvästi aiempaan verrattuna. Vaikka nykysähköautojen ajonvakautus-, luistonesto- ja muut pidonhallintajärjestelmät ovatkin todella kehittyneitä, ei niillä etuvetopainoksen aikaan täysin saanut suitsittua sitä vetelyä.

Uudessa versiossa asiat ovat toisin. Volvo kiihtyy täysin viivasuoraan ja eleettömästi myös liukkaammilla tienpinnoilla, eikä sitä saa oikein kurveissakaan provosoitua heittelehtimään. Ainoa merkki insinöörien ja fysiikan lakien välisen taistelun tuoksinasta on mittaristossa vilahteleva, luistoneston toiminnasta kertova valo.

Mutta se kulutus...

Valitettavasti Volvo ei vain ole saanut vieläkään sähköautonsa kulutusta aisoihin. Sähkömoottori on edelleen ”perinteinen” kestomagnetoitu malli. Volvohan vaihtoi nelivetopainoksen etumoottorin induktioversioon, joka voidaan kytkeä tarvittaessa rullaamaan vapaalla kun tarvetta vetopidolle ei ole. Tällä keinoin sähköauton kulutusta saadaan leikattua.

Yksimoottorisella mallilla vain rullaamistilanteita käytetään aina rekuperaatioon eli auton liike-energian muuttamiseen sähkövirraksi.

Moottoritiellä kulutus huitelee edelleen 28-29 kilowattitunnin tietämillä sataa kilometriä kohti kesärajoituksilla, talvinopeuksilla kulutus putoaa 21 kilowattitunnin tietämille.

Kaupunki- ja taajama-ajossa sähkönkulutus vajoaa hieman, ja Volvon mittaristoon jää hehkumaan lukemat 19,3 kWh/100 km tavanomaisen, muun liikenteen mukana ajetun reilun 20 kilometrin siivun jälkeen.

Mutta on se ihan hyvä silti

Volvon XC40 on aiemminkin todettu aivan kelvolliseksi tämän kokoluokan katumaasturiksi, eikä tuota lausuntoa ole mikään tarve muuttaa. Malli-ikä sitä alkaa jo tosin painamaan, ja se näkyy kahdessa asiassa.

Ensinnäkin auto on esitelty jo niin kauan aikaa sitten, että sen jälkeen on markkinoille tullut aimo liuta täyssähköautoja jotka on suunniteltu ja rakennettu alunperin pelkästään sähköautoiksi. Tämä tarkoittaa erityisesti suurempia sisätiloja mitä Volvo pystyy tarjoamaan.

Toisekseen sähköautomarkkina on tällä hetkellä erikoisessa vaiheessa. Markkinoille Volvon jälkeen tulleet merkit ja mallit ovat pudotelleet hintojaan kilpaa ja tarjoavat nyt periaatteessa hyvin lähelle XC40:stä yltäviä ominaisuuksia jopa selvästi sitä halvemmalla.

Volvo ei hintojaan ole pudottanut mihinkään, ei vaikka vielä syksyllä 2022 pääjohtaja Jim Rowan lupaili että pariteetti – eli tässä polttomoottori- ja sähköautojen hintatason kohtaaminen – saavutettaisiin vuonna 2025. Sitä odotellessa!

Hinta: 51 900 €

Tehdastakuu: 3 vuotta / 100 000 km

Tekniikka:

Moottori: Sähkömoottori

Teho: 185 kW / 252 hv

Vääntömomentti: 420 Nm

Kulutus (WLTP): 16,8 kWh / 100 km

Voimansiirto: Etuveto

Akku:

Akkutyyppi: Litium-ioni

Kapasiteetti: 82 kWh

Latauspistoke: CCS

Latausnopeus 0-100% AC, 11 kW (max): 8 h

Latausnopeus 0-80% DC: 28 min

Latausteho DC (max): 200 kW

Suorituskyky:

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,3 s

Huippunopeus: 180 km/h

Mitat:

Pituus: 4440 mm

Leveys: 1863 mm

Korkeus: 1647 mm

Akseliväli: 2702 mm

Tavaratila: 419 litraa + 13 litraa edessä

Omamassa: 2040 kg

Vetopaino jarruitta/jarruin: 750 kg / 1500 kg

Volvo XC40 vaihtoautot
Volvo XC40 uudet autot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin