Koeajossa BMW iX3 – sähkö-SUV kulkee hämmentävän taloudellisesti | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa BMW iX3 – sähkö-SUV kulkee hämmentävän taloudellisesti

Ulkomuodoltaan konservatiivinen BMW iX3 on vaikea erottaa sähköautoksi. Kuoret kätkevät kuitenkin sisälleen etevän ja sähköpihin katumaasturin.
Koeajossa BMW iX3 – sähkö-SUV kulkee hämmentävän taloudellisesti

Ensimmäinen tunne BMW iX3 -sähköautoon istuessa on hieman epäuskoinen. Istuinko nyt sähköautoon, vai onko kyseessä kuitenkin ladattava hybridi tai diesel? 

Oikeastaan mikään BMW iX3:n sisätiloissa ei huuda sähkön nimeen. Paneeleista ja käyttökytkimistä löytyy kyllä sähkönsinisiä yksityiskohtia, mutta moni kuluttaja toteaisi auton olevan ”ihan tavallinen auto”. Eikä se ole huono asia.

Yleisesti sähköautokeskustelussa tuntuu korostuvan odotukset siitä, että jokaisen uutuusmallin tulisi olla muotoilullisesti sekä teknisesti jotain täysin uutta ja mullistavaa. Näitä mielikuvia vasten BMW iX3 saattaa tuntua jopa tylsältä, ja helposti unohtuu se, että autoilijoita ja käyttötarpeita on monenlaisia.

BMW iX3 ohjauspyörä

Vaikka BMW iX3:n kohdalla voidaan puhua käyttökokemuksen sekä muotoilun osalta varsin konservatiivisesta tuotteesta, BMW ei ole ensimmäistä kertaa täyssähköisessä markkinassa. Itse asiassa iX3:n sähköinen voimalinja edustaa jo merkin viidettä sukupolvea. BMW kuuluukin sähköautoilun pioneeriyrityksiin ennen kaikkea veikeän i3:n ansiosta. Uudessa viidennen sukupolven sähkömoottorissa on pystytty luopumaan harvinaisten maametallien käytöstä.

Kokemus sähköautojen kehityksestä näkyy BMW iX3:n kohdalla myös esimerkiksi siinä, että auto on kokoonsa nähden hämmästyttävän energiatehokas.

Muutaman lämpöasteen kelissä tilava katumaasturi vei sähköä keskimäärin vain noin 19 kWh/100 km. Kesäisessä säässä lukemasta pystyisi todennäköisesti nipistämään helposti useamman kilowattitunnin pois. Auton WLTP-toimintamatkaksi kerrotaan 453-461 kilometriä.

Takaveto runsaalla väännöllä

BMW iX3:n ajoakun kapasiteetti on 80 kWh, josta käytettävissä on 74 kilowattituntia. Auto on takavetoinen, ja taka-akselille sijoitettu sähkömoottori tuottaa 210 kW:n (286 hv) huipputehon sekä messevän 400 Nm:n väännön. BMW iX3 kiihtyy nollasta sataan 6,8 sekunnissa.

Takavetoisuus tämän kokoisessa autossa, etenkin katumaasturin korissa, vaatii alkuun hieman totuttelua. Ainakaan märällä tai jäisellä tienpinnalla autolla ei voi ajella, kuten ajaisi automallin nelivetoista vastinetta.

Ohjaus on pääosin tarkantuntuinen, mutta auton massa tuntuu ajoittain pienenä korin huojumisena. Ajoasento ja säätövarat ovat BMW:n tapaan huippuluokkaa. Muutenkin sisätilat on suunniteltu käytännönläheisesti myös perhekäyttöä ajatellen.

Ohjaamon verrattain runsas painikkeiden määrä, etenkin ilmastoinnin säädöille, on ihan mukava lisä, etenkin kun se ei tarkoita, että tietoviihdejärjestelmä olisi muutoin jotenkin karsitumpi. BMW iX3:n leveä näyttö tottelee kosketuksen lisäksi keskikonsolin pyörösäädintä, mikä helpottaa hallinnointia ajon aikana.

Koeajoautossa miellytti erityisen paljon terävästi piirtävä 360 asteen kamerajärjestelmä sekä älykäs peruutusavustin, joka muistaa viimeiset 50 metriä ja osaa pakittaa saman reitin takaisin. Avustimesta voi olla konkreettista hyötyä esimerkiksi kapeassa pihassa, jossa ei ole kääntömahdollisuutta.

Koeajoauton tietoviihdejärjestelmän sovellusvalikoimasta löytyi myös sisäänrakennettu videotallennin, jolla on mahdollista kuvata muiden tielläliikkujien törttöilyt.

BMW ix3 tavaratila

Tavaratilaa BMW iX3:ssa on varsin reilusti 510 litran edestä (takapenkit kaatamalla 1560 litraa) ja autolla on mahdollista vetää 750 kg:n jarrullista sekä jarrutonta kärryä. 

BMW iX3:n pikalataus onnistuu CCS-standardilla enimmillään 150 kW:n teholla. Auton sisäinen AC-laturi kykenee puolestaan 11 kW:n tehoon. Type 2 -lataus onnistuu kolmen vaiheen kautta (3 x 16 A), joten 11 kW:n tehoja pääsee yleisesti myös hyödyntämään tyypillisessä suomalaisessa kotitaloudessa, jonka pääsulakkeet ovat 25 tai 35 ampeeria, riippuen toki kiinteistön muusta sähkönkulutuksesta.

 

Pienestä alkuhämmennyksestä huolimatta BMW iX3 jätti erittäin positiivisen yleisvaikutelman itsestään. Teknisesti auto on ”riittävän” edistyksellinen, ja ennen kaikkea energiatehokas. Auto löytää taatusti ostajakunnan, joka arvostaa BMW:n käytännöllisyyttä ja muotoilua, mutta haluaa seuraavan autonsa täyssähköisenä ilman sen suurempia kikkailuja.

 

BMW iX3 – tekniset tiedot

Hinta alkaen: 73 614 euroa

Moottorin suurin teho: 210 kW (286 hv)

Suurin vääntö: 400 Nm

Akkukapasiteetti: 80 kWh (käytettävissä 74 kWh)

Toimintamatka (WLTP): 453-461 km

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,8 sekuntia

Huippunopeus: 180 km/h

Mitat: Pituus 4 734 mm / Leveys 1 891 mm / Korkeus 1 668 mm / Akseliväli 2 864 mm

Tavaratila: 510 / 1560 litraa

Perävaunumassa: jarruton 750 kg / jarrullinen 750 kg

 

Katso myytävät uudet BMW iX3 -mallisarjan autot tai pyydä autosta leasing-tarjous.

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin