Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Citroën C5 Aircross (vm. 2019) – muuttaa käsityksesi ranskalaisista

Citroën C5 Aircross osoittautui koeajossa hintaluokka huomioiden erittäin miellyttäväksi ja laadukkaan tuntuiseksi. Myös käytettävyydestä ja suuresta tavaratilasta voi antaa kehuja.
Koeajossa Citroën C5 Aircross (vm. 2019) – muuttaa käsityksesi ranskalaisista

Ranskalaiset autot ovat olleet pitkään helppo pilkan kohde. Moni pitää patonkimaan kulkupelejä epäluotettavina, muotoilultaan turhan kikkailevina ja ajettavuudeltaan korkeintaan keskitasoisina. Ennakkoluulot istuvat tiukassa, mutta Citroën C5 Aircross -katumaasturi on mainio osoitus siitä, että aina ei kannata kuunnella naapurin Mattia autovalintaa tehdessä. 

Muotoilusta voi aina olla montaa mieltä, mutta C5 Aircrossia voi pitää varsin onnistuneena ja tasapainoisena niin ulkoa kuin sisältä katsottuna. Keulassa ajovaloista erotetut päivävalot tuovat muuten pyöreän lempeisiin muotoihin särmää, kuin myös takavalojen kolmiulotteinen muotoilu antaa pykälän lisää arvokkuutta.

Sisätiloihin käydessä ei välttämättä heti arvaisi istuvansa Citroënin autossa. Yleisilme on poikkeuksellisen laadukkaan oloinen, paikoitellen jopa premium-tasoon yltävä. Leveät, nahalla ja vaalealla kankaalla päällystetyt, etuistuimet tarjoavat hyvän yhdistelmän mukavuutta ja tukea. Myös säätövaroiltaan ne muistuttavat enemmän saksalaisia kilpailijoitaan kuin allekirjoittaneen vanhahtavia mielikuvia ranskalaisautoista. Auto sopii myös keskimääräistä pidemmälle kuljettajalle.

Vaikka koeajoautomme edustaakin korkeinta Shine-varustetason mallia, 38 800 euron hintalappu ei huimaa päätä, kun konepellin altakin löytyy 180-hevosvoimainen bensiinimoottori, jonka voima välittyy renkaille erinomaisesti toimivan 8-vaihteisen automaatin kautta.

Mukavuus on toki ollut Citroënin tavaramerkki kautta aikojen, mutta C5 Aircrossin kohdalla mukavuuspainotteisuus ei tunnu syövän ajettavuutta tai suorituskykyä. Yleistunnelmaa autossa voisi kuvailla pehmeäksi ja pyöreäksi, mikä näkyy ja tuntuu niin materiaalivalinnoissa kuin vaikkapa äänimaailmassa, joka on onnistuttu pitämään ajomelun osalta varsin hyvin aisoissa. Oman lisänsä tähän tuo Shine-varustetason laminoidut akustiikkalasit edessä.

Pehmeys ei ole pahe

Nykyään moni autovalmistaja suosii varsin jämäkkää jousitusta, mikä saattaa helposti tuntua autoilijasta turhankin pintakovalta. Citroën C5 Aircrossissa on hyödynnetty Progressive Hydraulic Cushions -nimistä jousitusratkaisua, jossa ajotuntuma pysyy pienissä epätasaisuuksissa pehmeänä, mutta suurissa sisään- ja ulosjoustotilanteissa hydraulivaimentimet rajoittavat liikettä progressiivisesti, jolloin vältytään jousituksen pohjaanlyönneiltä ja pomppimiselta. C5 Aircrossin kohdalla pehmeä ajotuntuma ei ole missään tapauksessa moite, päinvastoin.

Vaikka Peugeotit ja Citroënit jakavat nykyään huomattavan paljon komponentteja keskenään, ohjaamon asettelu on Citroënin kohdalla klassisempi ja helpommin lähestyttävä. Ohjauspyörä on hyvin muotoiltu ja digitaalimittaristoa katsellaan perinteisesti ohjauspyörän lävitse, toisin kuin Peugeotin i-Cockpit -asettelussa.

Hallintalaitteet on Citroën C5 Aircrossissa sijoiteltu hyvin ja ajoergonomia miellyttää pidemmilläkin matkoilla. Täysin digitaalinen 12,3 tuuman mittaristo vaatii hetken totuttelua, mutta erilaisista näkymistä löytyy nopeasti mieluisa yhdistelmä. Tietoviihdejärjestelmä 8-tuumaisella kosketusnäytöllä on riittävän suuri, mutta valikkorakenne ei ole selkein mahdollinen. Onneksi auto tukee Apple CarPlay -järjestelmää, jolloin käytössä on myös puhelimen navigointi ja esimerkiksi Spotify. Erikoisena lisävarusteena autoon voi tilata integroidun ConnectedCAM-kojelautakameran, joka voi avittaa esimerkiksi kolaritilanteiden selvittelyä. Kameran 400 euron hinta on varsin kohtuullinen.

Kehuja voi antaa myös aktiivisesta vakionopeudensäätimestä ja kaista-avustimesta, joka tunnistaa ajoväylät täsmällisesti ja keskittää auton kaistalle ilman suurempaa poukkoilua. Vaikka kyse on edelleen ajoavustimesta, ei automatisoidusta ajamisesta, positiivista oli se, ettei auto kytkenyt kaista-avustinta heti ensimmäisestä ”pidä kiinni ohjauspyörästä”-varoituksesta pois päältä.

Tavaratila luokkansa kärkeä 

Käytettävyydeltään Citroën C5 Aircross soveltuu erinomaisesti suuremmankin perheen käyttöön. Kaikki kolme takaistuinta ovat identtisen kokoisia ja liikkuvat yksitellen. Mikäli takaistuimille haluaa maksimaalisen jalkatilan, tavaratilaa jää silloinkin mukavat 580 litraa. Kun istuimet säätää etummaiseen asentoon, tavaratila kasvaa 720 litraan. Vastaavasti kaikki takapenkit kaatamalla tilaa saadaan 1630 litraa. Kuljetuskapasiteettia ja muunneltavuutta löytyy näin ollen hyvin.

C5 Aircross on kaiken kaikkiaan erittäin valmis paketti mukavuutta ja hyvää käytettävyyttä. Hinta-laatusuhteeltaan autoa voisi luonnehtia parhaalla Shine-varustelulla ja tehokkaimmalla moottorilla jopa edullisen pään premiumiksi. Citroën C5 Aircrossia voisi verrata vaikkapa uuteen Mazda CX-5:een, jota moni voisi viimeistelyn ja ajettavuuden osalta pitää premium-tuotteena, vaikka merkki itsessään ei perinteisiä premiumin määritelmiä täyttäisikään.

Autoa kannattaa ennakkoluulottomasti kokeilla, sillä se saattaa tarjota yllättävänkin kovan vastuksen pykälää kalliimmillekin autoille. Ainoaksi ihmettelyn aiheeksi koeajon jälkeen jää se, miksi Citroën tarjoaa henkilöautoilleen 3 vuoden / 100 000 kilometrin takuun, kun merkin hyötyajoneuvoille takuu on 5 vuotta ilman kilometrirajaa.

Citroën C5 Aircross PureTech 180 Shine EAT8 Automaatti – tekniset tiedot

Hinta alkaen: 38 800 euroa

Moottori: 1.6-litrainen turboahdettu bensiinimoottori

Suurin teho: 133 kW (181 hv) / 5500 rpm

Suurin vääntömomentti: 250 Nm / 1650 rpm

Vaihteisto: 8-vaihteinen momentimuunninautomaatti

Huippunopeus: 219 km/h

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,2 sekuntia

Yhdistetty polttoaineenkulutus: 7,4 l/100 km

Yhdistetyt CO2-päästöt: 166 g/km

Omamassa: 1430 kg

Perävaunumassat: 750/1500 kg

Tavaratila: 580/720 litraa perusasennossa, 1630 litraa takapenkit kaatamalla

Mitat: Pituus 4500 mm / Leveys 1969 mm / Korkeus 1689 mm / Akseliväli 2730 mm

Hyvää:

  • Käytettävyydeltään ja tiloiltaan erinomainen
  • Sisätilojen laadukkaat materiaalit
  • Voimalinjan toiminta

Kehitettävää:

  • Tietoviihdejärjestelmän käyttölogiikka ja valikkorakenteet
  • Takuu voisi olla pidempikin

 Teksti ja kuvat: Teemu Granström

 

AUTOTALLI.COM

Katso Citroën C5 Aircross-mallisarjan uudet autot

Katso Citroën C5 Aircross PureTech 180 Shine EAT8 Automaatti mallin uudet autot

Katso myytävät Citroën vaihtoautot

Katso myytävät Citroën C5 Aircross vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin