Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Ford Ranger Raptor (vm. 2019) – oman tiensä kulkija

Ford Ranger Raptor on erinomaista etenemiskykyä kaipaavan työkalu. Sen voi nähdä myös vaihtoehtona katumaasturille. Kevytkuorma-autoksi rekisteröitynä auton hinta on maltillinen.
Koeajossa Ford Ranger Raptor (vm. 2019) – oman tiensä kulkija

Kun kaksi aikuista miestä nauraa huutaen yhteen ääneen auton etupenkeillä, valmistajan voi todeta tehneen monta asiaa oikein. Renkaiden alla kiitää marokkolainen hiekkadyyni, jonka kumpareet ja töyssyt tarjoavat ainutlaatuisen ja äärimmäisen hauskan ajoelämyksen yhdessä Ford Ranger Raptorin kanssa koettuna. 

Raptor ei ole mikä tahansa avolava-auto, tai edes mikä tahansa Ford Ranger, sillä autoa on paisuteltu perusversioon nähden joka suuntaan ja maastoajo-ominaisuudet on viety täysin omalle tasolleen.

Ensimmäinen reaktio Raptorin kohdatessa on ”hyvänen aika se on iso”. Ei ole epäilystäkään, etteikö Raptor tule kääntämään katseita ja herättämään reaktioita suomalaisessa liikenteessä, kunhan ensimmäiset autot saadaan maahan elokuun puolella. Leveyttä autolla on yli kaksi metriä ja etenkin järjettömän massiivinen keula saa hymähtelemään. Autosuunnittelijoilla on ollut pokkaa.

 

Niin sanottu tavallinen Ford Ranger kuuluu Suomessakin myydyimpien avolava-automallien joukkoon, mutta maahantuoja uskoo rajun Raptorin löytävän ostajansa äärimmäistä etenemiskykyä kaipaavista asiakkaista. Ja miksei tällaista autoa voisi harkita myös korvikkeeksi muodikkaalle ”muka-maasturille”. 

Perus-Rangeriin verrattuna Raptor on 16,8 senttimetriä leveämpi, reilut viisi senttiä korkeampi, 4,4 senttiä pidempi ja maavaraakin autossa on 5,1 senttimetriä enemmän. Näin ollen myös maastossa oleelliset tulo- ja jättökulmat ovat paremmat.

Suunniteltu rankkoihin oloihin

Ford Ranger Raptor ei ole järjettömän tehokas, mutta kiihtyvyysarvoja tärkeämpää on nimenomaan auton etenemiskyky. Tuplaturbolla ryyditetty kaksilitrainen dieselmoottori tuottaa 213 hevosvoiman huipputehon ja 500 newtonmetrin enimmäisväännön. Tehoa ei tarvitse tämän enempää, sillä voima välitetään hienosti toimivan 10-vaihteisen automaatin välityksellä neljälle tai kahdelle pyörälle kuljettajan valinnan mukaisesti. Samaa automaattilaatikkoa käytetään muun muassa Ford Mustangissa. Ilahduttavaa on myös se, että näinkin pieneen moottoriin on saatu luotua yllättävän muhkea äänimaailma, joka saa kyydissä istuvan kyseenalaistamaan moottorin iskutilavuuden.

 

Ja eipä sillä paperille merkityllä teholla ole enää siinä vaiheessa niin merkitystä, kun Raptor loikkii hirmupedon elkein hiekkanyppylöiden harjanteilla lähes vaatien kuljettajaa lisäämään vauhtia. Ranger Raptorin nelivetojärjestelmä, iskunvaimennus sekä alusta toimivat kertakaikkisen upeasti niin tiukassa kivikossa kuin upottavalla hiekallakin.

Yksi suuri eroavaisuus tavalliseen Rangeriin nähden löytyy Raptorin iskunvaimennuksesta, jonka on valmistanut tunnettu FOX Racing. Iskareiden liikkumavara on edessä 32 ja takana 18 prosenttia suurempi, minkä myös huomasi rytkyyttävässä maastossa. Renkaat pysyivät tiukasti kiinni maassa. Päällystetyllä tienpinnalla ajamista varten iskunvaimentimien keskialue on säädetty mukavuuspainotteiseksi, mutta tieltä poistuttaessa tuntuma jämäköityy.

Maastokykyjen kannalta auton renkaat näyttelevät merkittävää osaa sen suhteen, kuinka terävien esteiden yli autolla uskaltaa ajaa. Ford on kehittänyt Ranger Raptoriin yhteistyössä BF Goodrichin kanssa 285/70 R17 -kokoiset maastorenkaat, jotka eivät koeajon perusteella jätä moitteelle sijaa. Massiiviset, rehellisellä maastokuviolla varustetut, renkaat ovat kestopäällysteelläkin ajettaessa mukavat. Autolla voisi helposti taittaa pidempääkin matkaa.

Kevytkuorma-autona hintakin tippuu

Yhdistetyksi polttoaineenkulutukseksi Ford ilmoittaa 10,7 litraa sadalla kilometrillä ja vastaavasti hiilidioksidipäästöiksi 281 grammaa kilometrillä. Vielä vahvistamattomat hinnat pyörivät noin sadantuhannen euron pinnassa täydellä autoverolla. Mielenkiintoisemmaksi asetelma muuttuu siinä vaiheessa, kun auto muutetaan kevytkuorma-autoksi (n. 65  000 euroa) tai kaksipaikkaiseksi pakettiautoksi (n. 75 000 euroa). Todennäköisesti tilauskirjat tulevat täyttymään ennemmin kevyemmin verotetuista malliversioista. 

Ford Ranger Raptor on ennen kaikkea työkaluksi suunniteltu auto, jonka käyttäjäkunta tulee löytymään eri alan yrittäjistä, pelastuslaitoksista sekä puolustusvoimista. Sen vuoksi näyttöpäätetyötä tekevä autotoimittaja ei ole rehellisyyden nimissä oikea henkilö arvioimaan auton soveltuvuutta niin sanottuihin oikeisiin töihin. Raptorista voi kuitenkin todeta sen, että kyseessä on äärimmäisen etenemiskykyinen auto, joka on suunniteltu nimenomaan rankempiin käyttötarkoituksiin.

 

Ford Ranger Raptor pähkinänkuoressa 

Mikä auto? Raptor on tavallisen Ford Rangerin kookkaampi, tehokkaampi ja etenemiskykyisempi malliversio. Uuden Raptorin lisäksi myös perus-Ranger uudistuu kesällä. 

Varustelu? Raptoriin on sisällytetty lähes kaikki Rangeriin saatavat varusteet. Lisävarustelistalta valittavissa on vain ulkoväri (sininen tai harmaa) sekä polttoainetoiminen lisälämmitin.

Moottori? Ford Ranger Raptorin voimantuotosta vastaa 2.0-litrainen EcoBlue-dieselmoottori kahdella turboahtimella. Moottori on suunniteltu kestämään rankkoja ja pitkäkestoisia rupeamia. Muun muassa turboahtimia testattiin käyttämällä niitä tauotta 200 tunnin ajan hehkuvan kuumina.

Eteneminen? Kuljettajan valittavissa on kuusi erilaista ajotilaa sekä vetotapa kolmesta vaihtoehdosta (etuveto, nopea ja hidas neliveto). Kymmenenvaihteinen automaattivaihteisto antaa paljon pelivaraa erilaisiin ajotilanteisiin.

Kuljetuskyvyt? Raptorista löytyy integroitu vetokoukku, johon voidaan kytkeä enimmillään 2,5 tonnin massa. Etupuskurin kahden hinauskoukun enimmäiskuormitus on 4635 kg ja takaosan hinauskoukkujen 3863 kg. Lavan koko on 1560 x 1575 millimetriä. 

Milloin Suomeen? Uusi perus-Ranger saapuu Suomeen alkukestästä. Raptor seuraa perästä elokuussa. Raptorin täysi autoverollinen hinta on noin 100 000 euroa, kevytkuorma-autoksi rekisteröitynä noin 65 000 euroa ja kaksipaikkaisena pakettiautona noin 75 000 euroa.

 

AUTOTALLI.COM

Katso Ford-malliston uudet autot

Katso Ford Ranger-mallisarjan uudet autot

Katso myytävät Ford vaihtoautot

Katso myytävät Ford Ranger vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin