Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Hyundai i30N - radalle kelpaava arkisportti

Koeajossa Hyundai i30N - radalle kelpaava arkisportti

Kaksilitrainen bensiinikone kehrää matalaa murinaa tyhjäkäynnillä. Kevyellä kaasunpolkaisulla moottori herää päiväuniltaan ja laskee ilmoille rytmikkään paukkeen kierrosten laskeutuessa takaisin kohti tyhjäkäyntinopeutta.

Täysin uusi Hyundai i30N on yksi tämän hetken himoittavimpia automalleja, etenkin jos otetaan huomioon auton hyvä hinta-laatusuhde. Koeajamamme noin 42 000 euron Performance-paketilla varustettu versio tarjoaa todennäköisesti yhdet automaailman edullisimmista kylmistä väreistä.

Yksi Hyundai i30N:n ehdottomasti parhaista puolista on se, että perheauton kuoriin on onnistuttu tuomaan aitoa moottoriurheilutunnelmaa. Monelle suomalaiselle Volkswagen Golf GTI ja Skoda Octavia RS ovat tuttuja käsitteitä, mutta i30N on asemoitu huomattavasti rajumpaan luokkaan. Ja nyt puhutaan nimenomaan auton tunnepuolesta, sillä tehoissa i30N ei ole järin paljon Octavia RS:ää tai Golf GTI:tä edellä.

Ajotilavalinta vaikuttaa paljon auton luonteeseen

Hyundai i30N on saatavilla 250 hevosvoimaisena mallina sekä koeajamallamme 275 heppaisena versiona. Jälkimmäinen Performance Package -malli tuo autoon muun muassa muunneltavan pakoputkiston, mikä tuo autoon täysin ainutlaatuisen äänimaailman.

250 hevosvoimaisen mallin hinnat alkavat 34 990 eurosta ja tehokkaamman version 39 990 eurosta. Molemmissa malleissa maksimivääntö on 353 Nm (overboost-toiminnolla 378 Nm), mutta tehokkaammassa versiossa se on käytettävissä laajemmalla moottorin käyntinopeusalueella. Auto on saatavana vain käsivalintaisella vaihteistolla, mutta automaattinen välikaasu tuo vaivattomuutta nopeampaankin ajoon.

Muutenkin vaihteiston toiminta on täsmälliseksi ja tunnokkaaksi hiottu, ja samaa voi sanoa ajettavuudesta. Nopean ohjauksen (ohjauspyörä kääntyy laidasta toiseen vain kahdessa kierroksessa) ansiosta i30N on mukava pyöriteltävä myös kaupungissa. Mikäli säädettävän iskunvaimennuksen asettaa mahdollisimman urheilulliseen asentoon, auto muuttuu varsinaiseksi kivireeksi. Kyseinen asetus on tehty lähinnä rata-ajoon, ja hyvän kompromissin saakin asettamalla monipuolisista säädöistä kaiken muun urheilulliseksi, mutta iskunvaimennuksen pehmeimpään asentoon.

Jos ohjauspyörän ajotilavalitsimia ja keskikonsolinäytön N-kustomointivalikkoa ei oteta huomioon, käyttöliittymältään i30N on lähes kaikin puolin tavallisen i30:n kaltainen. Auto onkin hyvä arkiauto, joskin yhden varusteen järkevyyttä kannattaa harkita.

Tavaratilan perälle on valittavissa lisävarusteinen korin vääntöjäykkyyttä lisäävä takatuki 275 euron hintaan. Tämän varusteen tarpeellisuutta kannattaa tosin pohtia tarkkaan, mikäli autolla haluaa kuljettaa suurempia tavaroita takapenkit alas kaadettuina.

i30N kääntää päitä

Molempiin malliversioihin on sisällytetty kaikki tärkeimmät nykyaikaiset varusteet jo perushintaan. Lisävarusteina autoon on valittavissa oikeastaan vain panoraama kattoluukku, metalli- tai helmiäisväri sekä navigointipaketti peruutuskameran kera.

Koeajamamme auto oli väritykseltään Performance Blue, eli sama Hyundain moottoriurheilussa käyttämän värin kanssa. Yhdistettynä rouheaan äänimaailmaan vaaleansininen auto käänsikin runsaasti katseita ja sai muutaman kerran liikennevaloissa jalankulkijat kaivamaan puhelimen taskuistaan kuvaa varten. Hauska ilmiö oli myös vieressä ajavien autojen avautuvat ikkunat, pakkasesta huolimatta, paremman ääninäytteen saamiseksi.

Koeajossa parhaat äänet autosta sai ulos kahdentuhannen minuuttikierroksen kohdalla matelevassa parkkihalliajossa sekä viidentuhannen kierroksen kohdalla vaihdettaessa kakkosvaihteelta kolmoselle. Pakoputkiston pauke jaksaa nostaa hymyn huulille kerta toisensa jälkeen.

Pieni kauneusvirhe

Jos i30N:stä haluaa löytää heikkouksia, sellaiseksi voi laskea suorastaan askeettisen näköisen käsijarrukahvan. Hienoa, että autossa on säilytetty mekaaninen käsijarru, mutta ilmeisesti kahvan muotoilu on jäänyt puolitiehen. Myös polttoaineenkulutuksesta joku voisi napista, mutta toisaalta sen suhteen kuljettaja on suurin yksittäinen syy korkeaan reilun kymmenen litran kulutukseen. Eihän tällä autolla yksinkertaisesti voi ajaa eco-asetuksella, jolla kulutus jäisi huomattavan paljon pienemmäksi.

Hyundai i30 voitti hiljattain IL Vuoden Auto Suomessa 2018 -kilpailussa keskikokoisten autojen kategorian. Tuomariston perusteluissa todettiin automallin olevan kokonainen tuoteperhe, josta löytyy vaihtoehto moneen makuun. Tämä pitääkin paikkansa ja i30N on merkittävä automalli ajamisesta nauttiville autoilijoille. Samalla N-malli on Hyundain brändin kannalta tärkeä lunastus moottoriurheilusarjoissa mukana olemisella luoduille mielikuville.

Hyundai on onnistunut kuin varkain nousemaan varteenotettavaksi vaihtoehdoksi eurooppalaisille automerkeille. Riisikipon maine on enää muisto vain ja monipuolinen tuotevalikoima sähköautoista urheilulliseen i30N:ään antaa luvan odottaa automerkille vahvoja lähivuosia. Olettaen toki, että autoilijat vain löytävät tiensä koeajoille.

Hyundai i30N Performance Pack

Hinta alkaen: 39 990 euroa

Takuu: 5 vuotta ilman kilometrirajaa

Tekniset tiedot:

Sylinteritilavuus: 1 998 cm3

Suurin vääntö: 353 Nm (378 Nm Overboost)

Suurin teho: 275 hv

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,1 s.

Koeajokulutus: 10,3 l/100 km

Yhdistetty EU-kulutus: 7,1 l/100 km

CO2 g/km: 163

Mitat:

Pituus/leveys/korkeus mm: 4 335/1 795/1 451. Akseliväli mm: 2 650. Maavara mm: 136. Omapaino kg: 1 480. Vetopaino kg: 700 / 1 600. Tavaratila l: 395 / 1 301

Katso Hyundai i30 N-mallisarjan uudet autot

Katso Hyundai i30 N 2.0 T-GDI 6MT 275 hv Performance Pack mallin uudet autot

Katso myytävät Hyundai i30 N vaihtoautot


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin