Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Hyundai Kona electric 64 kWh (vm. 2019) – sähköautojen parasta hinta-laatusuhdetta

Hyundai Kona electric tarjoaa tällä hetkellä täyssähköautojen parhaan hinta-laatusuhteen. Auton kompakti koko saattaa olla osalle ostajia este, mutta tavaratilasta paljastui koeajolla käyttöä helpottava yllätys.
Koeajossa Hyundai Kona electric 64 kWh (vm. 2019) – sähköautojen parasta hinta-laatusuhdetta

Kona electric on siitä mielenkiintoinen sähköautouutuus, että ensimmäistä kertaa alle 50 000 euron automallissa sähkön riittävyydestä ei viikon koeajon aikana tarvinnut huolehtia lainkaan. Tällä hetkellä myynnissä olevilla Nissan Leafilla, BMW i3:lla tai Hyundai Ioniq electricillä kyllä pärjää hyvin niilläkin, mutta Kona electricin suuri 64 kWh:n akkukapasiteetti poistaa lähes täysin tarpeen murehtia auton toimintamatkasta. Viimein Teslan automalleista tutut kilometrit ovat tavallisen palkansaajan ulottuvissa.

Suuren ajoakun lisäksi Hyundai Kona electricin ehdottomia valtteja ovat pieni sähkönkulutus ja nopea lataus. Koeajon noin 800 kilometrin aikana autoa ei ollut tarvetta ladata kotona lainkaan, mikä todistaa auton soveltuvuuden myös kerrostaloasujalle, jolla ei ole mahdollisuutta kotilataukseen.

Latausverkosto laajenee huimaa vauhtia

Sähköauton käytettävyyden paraneminen ei ole yksin autojen akkukapasiteettien kasvamisen ansiota. Oikeastaan Kona electricin 64 kWh:n kapasiteettia suuremmalle ajoakulle ei välttämättä olisi juurikaan tarvetta tämän kokoluokan autossa. Suuri vaikutus on myös sähköautojen latausverkoston ripeällä kasvulla. Kun auton voi ladata nopeasti niin valtateiden pikalatureilla kuin parkkihallien julkisilla asiointilatauspisteillä, kotilatauksen voi tarvittaessa unohtaa (vaikka se on toki edelleen kaikista edullisin vaihtoehto).

Kattavan Fortum Charge&Drive -latausverkoston lisäksi julkinen hatunnosto täytyy antaa Keskon uudelle K-Lataukselle. Konserni ei ammu pienillä, sillä se on rakentamassa vuoden 2019 loppuun mennessä koko maan laajuisesti 100 pikalatauspistettä ja 300 peruslatauspistettä kauppapaikkojensa yhteyteen.

k-lataus

K-Lataus on sähköauton arkikäytön kannalta etenkin kerrostaloasujalle mullistava. Käytimme koeajon aikana K-Latauksen pikalatausta kolmesti K-Citymarketeissa, ja huomasimme samalla taloutemme päivittäistavara-asioinnin siirtyneen ainakin viikon ajaksi S-Ryhmästä Keskoon. Noin 30-40 minuutin kauppareissun aikana Kona electric latasi 200 kilometrin edestä virtaa, ja mikä parasta, lataus oli ilmaista. Kesko on ilmoittanut, että K-Lataus on maksuton kuluvan vuoden loppuun asti latausasemaverkoston ollessa rakennusvaiheessa. Tulevasta hinnoittelusta ei ole kerrottu, mutta oletettavasti se ei voi poiketa paljon esimerkiksi Fortumin 0,2€/min. hinnasta. Parasta olisi, jos omien ostosten mukaan kertyviä Plussa-pisteitä voisi käyttää suoraan latauksen maksamiseen.

Kona electricin nopeasta latauksesta ja pienestä sähkönkulutuksesta johtuen auton käyttökulut pikalatauspisteitä käytettäessä ovat noin 3 euron luokkaa sadalla kilometrillä. Kotona ladattaessa hinta putoaa noin puoleen.

Kona Electric

Oma lukunsa ovat julkiset keskinopeat latauspisteet, joita löytyy vielä varsin kattavasti täysin maksuttomia. Niistä Kona electric pystyy lataamaan latauspisteen tehon niin salliessa 7 kW:n teholla, mikä tarkoittaa sadan kilometrin toimintamatkan latautumista kahdessa tunnissa. Tavallisen työpäivän aikana 64 kWh:n akuston pystyy siis lataamaan lähes tyhjästä täyteen. Työpaikkalataamiselle on hiljattain määritelty 30 euron verotusarvo, mikä toimii matkapuhelinedun tavoin. Eli, jos työnantaja tarjoaa työntekijälleen mahdollisuuden ilmaiseen lataamiseen, se katsotaan verotuksessa 30 euron arvoiseksi kuukaudessa. Etenkin paljon ajavalle etu on arvoisensa.

Kun sähköautoja on päässyt viime vuosien aikana ajamaan runsaasti, osan autoilun viehätyksestä on huomannut liittyvän juuri siihen, että pienellä vaivannäöllä auton käyttökuluja on mahdollista tiputtaa paljon. Monella sähköautoilijalla lienee mielessään parhaat ilmaiset latauspisteet, ja ehkäpä omia harrastuksiaan ja menojaan on jopa muuttanut niiden pohjalta. Jos lähettyvillä on esimerkiksi kaksi uimahallia, joista toisen pihassa on latauspiste, todennäköisesti valinta kohdistuu siihen. Vastaavasti esimerkiksi Helsingin keskustan parkkiluolista on mahdollista löytää 7 kW:n latauspisteitä. Samalla hintaa kuin parkista joutuisi joka tapauksessa maksamaan, autoon saa samalla rahalla kilometrejä. 

Jos Konan lataa suko-pistokkeesta, eli niin sanotusta lämpötolppapistokkeesta, latausaika tyhjästä täyteen on noin 31 tuntia. Lukemaa olisi helppo päivitellä, onhan se aivan järkyttävän pitkä, mutta se ei vastaa juuri kenenkään tavanomaista todellista käyttöä. Jos joka päivä ajaa 400 kilometriä, siinä tapauksessa sähköautoilua suko-pistokkeesta ei tosiaan voi suositella.

Sähköauto loistaa talvella

Yksi suurimpia hämmästyksenaiheita Hyundai Kona Electricin kohdalla oli sen soveltuvuus loistavasti talviolosuhteisiin. Auton voisi toki esilämmittää, mutta suoraan sanoen kylmäkäynnistys millään muulla käyttövoimalla ei yllä sähköauton mukavuuteen. Parin asteen pakkaskelissä kylmäkäynnistyksen jälkeen lämmityslaitteen sähkövastukset hönkivät lämmintä jo puolen minuutin kuluttua, eikä sähkönkulutus nouse merkittävän paljon.

Kona Electric

Allekirjoittaneen 20 kilometrin työmatkalla Kona electricin sähkönkulutus oli kylmäkäynnistyksen kanssa 16,3 kWh/100 km, ja sähköä yhdensuuntaiseen työmatkaan kului 3,3 kWh. Jokainen voi verrata oman kotitaloutensa sähkönhinnalla sitä, kuinka paljon esimerkkimatka maksaa sähköllä kuljettuna tai vaikkapa bensiiniautolla, joka kuluttaa 6,5 litraa sadalla kilometrillä. Säästö on lähes 2 euroa per matka, eli noin neljä euroa päivässä. Pelkissä työmatkoissa säästö on kuukaudessa noin 80 euron luokkaa.

Tästä päästään Hyundai Kona electricin hankintahintaan, joka on 64 kWh:n malliversion kohdalla edullisimmillaan 42 990 euroa. Koeajamamme paremman Style-varustetason auto maksaa 46 990 euroa, joista molemmista voi vähentää 2000 euroa valtion sähköautonhankintatukea.

Kona Electric

Sähköautoja moititaan usein ominaisuuksiinsa ja kokoonsa nähden kalliiksi, mutta Kona electricin kohdalla rahoituksella hankittaessa auton kuukausihinnassa puhutaan noin 600 eurosta. Kun siitä lähdetään vähentämään säästyneitä polttoainekustannuksia, ollaan pienilläkin kilometreillä äkkiä nelosella alkavassa luvussa. Paljon ajavalla säästöt ovat luonnollisesti suuremmat. Yllättäen aletaankin puhua varsin maltillisista autoilun kustannuksista.

Paljon ajavalla seuraava pohdinnanaihe liittynee sähköauton akun kestävyyteen. Hyundai antaa Kona electricin ajoakulle 8 vuoden takuun 200 000 kilometrin rajalla. Muuten autoa koskee Hyundain muun malliston tavoin 7 vuoden kilometrirajoitukseton takuu. Mikäli kilometrejä kertyy vuosittain vaikkapa 25 000 ja autoa pitää neljä vuotta, takuuta on näin ollen seuraavalle omistajalle akun osalta vielä 4 vuotta tai 100 000 kilometriä. Sähköauton huollattaminen on sekin polttomoottoriautoa edullisempaa esimerkiksi puuttuvan öljynvaihdon vuoksi. Moottori-lehden kattavassa vuoden kestäneessä Hyundai Ioniq electricin koeajossa auton ensimmäisen määräaikaishuollon hinnaksi muodostui 91,39 euroa.

Mukava ruuhkassa

Sähköllä kulkeva Kona on poikkeuksellisen mukava ruuhkassa mateluun. Näkyvyys kompaktista katumaasturista on hyvä ja sähköauton umpikeulan edut tulevat esille jopa siinä, että ilmastoinnin ilmanotto ei tapahdu edessä tupruttavan nokivasaran pakoputken korkeudelta. Epämiellyttävät hajut rajoittuvat siis auton sisäpuolella mahdollisesti tapahtuvaan tuprutteluun.

Kona Electric

Konassa on Hyundain toisen täyssähköauton, Ioniqin, tapaan säädettävä jarrutusenergian talteenotto eli rekuperaatio. Sitä on helppo säätää ajon aikana ratin taakse sijoitetuista siivekkeistä. Mikäli autollaan haluaa taittaa matkaa mahdollisimman pienellä kulutuksella, rekuperaation opetteluun kannattaa uhrata muutama hetki. Koska ikiliikkujaa ei ole vielä keksitty, taloudellisinta ajo on silloin, kun hidastukset pystyy ennakoimaan ja rullaamaan täysin vapaalla mahdollisimman pitkiä matkoja.

Mikäli rekuperointi ei nappaa, Kona electricissä on uutena ominaisuutena automaattinen rekuperaatio, joka toimii yllättävän hyvin. Auto osaa tutkalla haistella edellä ajavan liikettä, ja säätää jarrutusenergian talteenoton voimakkuutta sen mukaan. Automaattiasento on auton käynnistyksen yhteydessä aina päällä, mutta sen voi ohittaa pitämällä oikeanpuoleista siivekettä hetken pohjassa.

Yllämainitun kylmäkäynnistyksen jälkeisen matkan keskikulutuksen lisäksi Kona electric kulutti moottoritieajossa noin 18-20 kWh/100 km ja alimmillaan keskikulutus oli alle 13 kWh/100 km noin 50-60 km/h nopeuksissa.

Yllätys tavaratilassa 

Hyundai Kona electric sijoittuu kokonsa puolesta kompaktien katumaasturien luokkaan. Auton koko saattaa näin ollen asettaa omat rajoitteensa erityisesti tavaratilan osalta. Ensivilkaisulla tavaratila on melkoisen pienen ja matalan näköinen. Kun tavaratilan välikannen avaa, alta paljastuu tilaa latausjohdoille, mutta todellinen yllätys tulee esille vasta, kun tavaratilan kaikki lokerikot nostaa ulos. Tavaratilahan on kaikkinensa todella syvä.

Kona electric

kona electric

Mittanauha kertoo, että tavaratilan välikannen alle on jätetty piiloon litroja noin 124. Pienellä lisävaivalla styroksista valmistetut lokerikot voisi korvata päällystämällä tavaratilan pohjan äänieristysmatolla, jolloin käytettävissä olisi koko tavaratilan potentiaali. Välikannen voisi edelleen pitää paikallaan normaalissa käytössä, mutta suurempia tavaroita kuljetettaessa sen voisi poistaa, jolloin koko syvä tila olisi käytössä. 

Matkustamossa tilaa on hyvin kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Säätövarat riittävät kuljettajan paikalla hyvin pitkällekin kuljettajalle, mutta HUD-näytössä loppuu yllättäen säätövarat yli 190 senttiselle kuljettajalle.

kona electric

Kona electric on ajettavuudeltaan ketterä ja suorituskykyinen. Sähkömoottorin 204 hevosvoimaa ja 395 Nm vääntöä on jopa turhan paljon, sillä etuvetoisen auton renkaat pyrkivät sutimaan helposti tienpinnan ollessa yhtään kosteampi. Luistoneston poiskytkemällä renkaat saa ujeltamaan parkkihallin kuivalla betonilla kevyemmälläkin polkimenpainalluksella. 

Hyundai Kona electric 64 kWh Style – tekniset tiedot:

Hinta:46 990 euroa

Moottori:Sähkömoottori

Vaihteisto:Automaatti, yksinopeuksinen alennusvaihde

Moottorin suurin teho:150 kW (204 hv)

Suurin vääntö:395 Nm

Vetotapa: Etuveto

Akun kapasiteetti:64 kWh

Toimintasäde: 449 km (WLTP)

Latausaikoja: Suko-pistoke 31 h, julkinen latauspiste 7,2 kW 9,5 h, pikalatausasema 50 kW 75 min (80%), pikalatausasema 100 kW 54 min. (80%)

CO2-päästöt:0 g/km

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 7,6 s.

Huippunopeus:167 km/h

Tavaratila:332 / 1114 litraa

Omamassa:1685-1743 kg

Mitat:Pituus 4180 mm, leveys 1800 mm, korkeus 1570 mm, akseliväli 2600 mm

Hyundai Kona electricin voi hankkia myös yksityisleasingillä esimerkiksi OP Kulku -palvelun kautta. Katso myös koeajoauton tarkat varuste- ja hintatiedot.

Autotalli.com
Hyundai Kona electric uudet autot
Hyundai Kona electric vaihtoautot

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin