Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Kia Stinger – GT-helmi osoittautui myös käytännölliseksi

Stinger osoittaa hienolla tavalla, millaisia autoja Kia pystyy parhaimmillaan valmistamaan.
Koeajossa Kia Stinger – GT-helmi osoittautui myös käytännölliseksi

Hämärän parkkihallin perällä lymyilevän kirkkaansinisen Kia Stingerin kylkilinja on suorastaan lumoavan kaunista katseltavaa. Avaimesta lukituksen avattaessa ajovalot syttyvät ja kutsuvat viemään Kian poikkeuksellisen upean automallin ulos ihmisten ilmoille. 

Kia on nostanut viime vuosien aikana huimasti profiiliaan pois harmaan tylsästä massasta. Suurelle yleisölle suunnattuja autoja Kiat toki edelleen ovat, mutta tänä päivänä niistä löytyy hyvän arkikäytettävyyden lisäksi myös reilusti luonnetta. Erityisen paljon sitä löytyy menevästä Kia Stingeristä, joka on tarjolla niin 200 heppaisena dieselinä kuin 370 hevosella ryyditetyllä V6-tehomallina.

Koeajoimme sitä kolmatta vaihtoehtoa, eli 2,0-litraisella bensiiniturbomoottorilla varusteltua yksilöä, jonka konepellin alla sykkii 245 hevosvoimaa huipputehoa. Voimaa uhkuvaan ulkokuoreen ei ole onneksi lähdetty sovittelemaan alle parinsadan hepan tehoja. Toki mielenkiintoinen yhdistelmä voisi löytyä jopa kolmipyttyisestä 1.0-litraisesta bensaturbosta ja siihen liitetystä sähkömoottorista. Ehkäpä Stingeristä tullaan vielä joskus näkemään hybridivoimalinjaa hyödyntävä malliversio, mutta palataan haaveilusta tähän päivään.

Yllättäen ensimmäiset kilometrit Kia Stingerin ratissa jättävät jopa hieman vaisun kuvan. Huulille nousee väistämättä kysymys, eikö auto olekaan tämän tehokkaampi? Kyllähän Stinger lähtee liikennevaloista ihan rivakasti, mutta ei tämä oikein vastaa mielikuvaa Kian urheiluautosta.

Tässä kohtaa virhe on kuitenkin tapahtunut allekirjoittaneen mielessä. Kysehän ei ole varsinaisesta urheiluautosta, vaan Gran Turismosta, eli nopeasta mutta mukavasta matka-autosta. Koeajoviikon toisena päivänä aivojen nyrjähdettyä oikeaan asentoon autosta löytyykin täysin uusi maailma. Ja tuo maailma on yksinkertaisen upea!

Stingerin upea muotoilu sopii täydellisesti GT-autoon, ja ratin taakse istuuduttaessa mieli halajaa Turunväylän sijaan Alpeille tai Kalifornian rannikkoteille. Ajoasennossa ja auton luonteessa on jotain samaa kuin Mustangin ja Camaron kaltaisissa jenkkiautoissa. Stingerissä istutaan riittävän matalalla ja jyhkeä keskikonsoli ympäröi kuljettajan omaan soppeensa. Kuljettajan paikalta keula vaikuttaa urheilullisen pitkältä, vaikka todellisuudessa mittasuhteet puhuvat tilavan matkustamon puolesta. Kaiken kaikkiaan tässä on ehkäpä ensimmäinen Kia, jonka oven sulkeminen tuo hymyn huulille: on vain minä ja auto, sekä vapaus valita millaiseen seikkailuun tiet tänään johdattavat.

Tällainen mielikuva on merkki onnistuneesta autosuunnittelusta, sillä todellisuuteen palauttaa takapenkillä höpisevä uhmaikäinen ja se seikkailukin tarkoittaa lähinnä Länsiväylän ruuhkassa pujottelua. Mutta lopulta sekin tieto lämmittää, että periaatteessa tämä auto olisi täydellinen kumppani mutkaiselle vuoristotielle laskevan auringon paistaessa sivuikkunasta sisään. 

Stinger on mainio perheauto

Stingerissä auton tunnepuolen voidaan siis todeta olevan enemmän kuin kohdallaan. Mutta itse asiassa kyseessä on myös käytettävyydeltään ja tiloiltaan erinomainen arkiauto. Liftback-mallisena Stingerin tavaratilan luukku aukeaa takalasin ylälaidasta tarjoten erittäin helppokäyttöiset 406 litraa tilaa. Myös takaovet ovat poikkeuksellisen leveät ja laajasti aukeavat, minkä voi laskea suureksi plussaksi lapsiperheiden arjessa. Hyvin tukevat nahkaistuimet on myös helppo pitää puhtaina ja tilaa matkustamossa riittää hienosti pidemmillekin matkustajille 2,9 metrin akselivälin ansiosta. Autojen herättämiä tunnepuolen reaktioita tulee helposti vähäteltyä, mutta Stingerin kaltaisen auton kohdalla fiiliksen merkitys muistuu mieleen.

Koeajamamme Stinger 2.0 T-GDI -moottorilla on aina takavetoinen, mutta dieselin voi valita myös nelivetoisena. Samoin kuin 3.3 T-GDI V6 on aina nelivetoinen. Ajettavuudeltaan Stinger on varsin tunnokas, joskin hieman kalliimmissa saman luokan saksalaisissa täsmällisyys saattaakin olla vielä piirun verran parempi. Ajoavustimia Stingeriin on tarjolla oikeastaan kaikki mahdolliset tärkeimmät modernilta autolta odotettavat. Mukautuvan vakionopeudensäätimen sekä kaistavahdin yhteispeli on luontevaa, ja tarpeen vaatiessa autosta löytyy jalankulkijat tunnistava hätäjarrutusjärjestelmä.

Myyntimääriltään Stinger jäänee merkin muihin malleihin verrattuna vaatimattomaksi, mutta automallin todellinen merkitys löytyy kyvykkyydestä osoittaa, millaisia tuotteita Kia pystyy parhaimmillaan tuomaan markkinoille. Autokauppiaana Stingerin koeajoa kannattaisi tyrkyttää potentiaalisille asiakkaille, vaikka kyseinen automalli ei ostamisen kannalta kiinnostaisikaan. Epäileväiselle autoilijalle hetki Stingerin ratissa saattaa kääntää mielikuvat harmaasta ja hieman nolosta merkistä monta pykälää kirkkaammaksi ja siistimmäksi.

Eräs viineihin hurahtanut kollega kiteytti pikaisella koeajolla Kia Stingerin hienosti vertauksella suureen viininvalmistajaan, joka tuottaa pääosin perushyviä massalle tarkoitettuja tuotteita, mutta jonka valikoimista löytyy myös huikeita helmiä. Stinger on Kian tapauksessa tällainen helmi, joka maksaa hieman perusmallistoa enemmän, mutta rahoille saa myös vastineen hyvän käytettävyyden päälle tulevasta luonteikkuudesta sekä tunnelmasta.

Kia Stinger 2,0 T-GDI – tekniset tiedot

Hinta alkaen:53 260 euroa

Moottori:2.0-litrainen turboahdettu bensiinimoottori

Vaihteisto:8-vaihteinen automaatti

Vetotapa:Takaveto

Suurin teho:188 kW (245 hv)

Suurin vääntö:353 Nm / 1400-4000 rpm

Kiihtyvyys 0-100 km/h:6,3 sekuntia

Huippunopeus:233 km/h

Yhdistetty polttoaineen kulutus:8,8 l/100 km

CO2-päästöt:209 g/km (arvio WLTP-normin mukaisista päästöistä)

Mitat:pituus 4830 mm / leveys 1870 mm / korkeus 1400 mm / akseliväli 2905 mm

Tavaratila:406 litraa

Autotalli.com
Kia Stinger vaihtoautot
Kia Stinger uudet autot

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin