Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Mercedes-Benz B 180 A (vm. 2019) – tyylikäs tilataituri

Mercedes-Benzin uusi B-sarja osoittaa, että tila-autoille on edelleen paikkansa. Olkoonkin, ettei valmistaja itse kutsu autoa tila-autoksi, vaan Sports Toureriksi.
Koeajossa Mercedes-Benz B 180 A (vm. 2019) – tyylikäs tilataituri

”Hei Melsedes”, kajahtaa heleällä mutta kuuluvalla äänellä takapenkiltä. Kuljettajan onneksi auto ei reagoi 3-vuotiaan käskytykseen, mutta ”robottiautosta” riittää silti paljon iloa ja keskusteltavaa automatkoille. Mercedes-Benzin MBUX-tietoviihdejärjestelmä edustaa tällä hetkellä automaailman kirkasta kärkeä, mitä tulee koneoppimiseen sekä puheentunnistukseen.

MBUX (Mercedes-Benz User Experience) aktivoidaan joko ohjauspyörän painikkeesta tai sanomalla ääneen ”hey mercedes”, jonka jälkeen auton tekoäly kysyy ”kuinka voin auttaa?”. Parasta MBUX:ssä on se, että autolle ei tarvitse antaa määrämuotoisia sanatarkkoja käskyjä, vaan tekoäly oppii tulkitsemaan kuljettajaa ja komentoja.

Uudelle B-sarjalle voi esimerkiksi sanoa, että autossa on liian kylmä. Tämän jälkeen ilmastointia säädetään automaattisesti pykälää lämpimämpään suuntaan. Vastaavasti kattoluukulla varustetuissa autoissa auringonsäteet voi laskea sisälle avaamalla ikkunan äänikomennolla tai puhelimen ollessa yhdistettynä auto osaa jopa ehdottaa soittamista vaikkapa kotiin, jos kuljettajalla on tapana tehdä niin joka arkipäivä tietystä kohtaa matkaa. Mercedes on selkeästi askeleen muita edellä tekoälyn hyödyntämisessä.

MBUX toimii tällä hetkellä englanniksi ja ruotsiksi, ja parasta on nimenomaan auton oppivuus sekä eri järjestelmien (puhelin, navigointi, verkkohaut) saumaton yhteistyö. Autoa tilatessa tulee kuitenkin olla tarkkana, että omaan yksilöönsä valitsee kaikki haluamansa toiminnot. Koeajoautostamme (Launch Edition Style) puuttui esimerkiksi internethakuihin perustuvat toiminnot, jolloin suurin osa MBUX:n potentiaalista jää hyödyntämättä.

Moneen tarpeeseen ja budjettiin

Mercedes-Benzin uutta B-sarjaa voi tarkastella monenlaisista lähtökohdista, sillä reilun 36 000 euron lähtöhinnallaan se edustaa erinomaista käyttöautoa lapsiperheen tarpeisiin. Tehokkaammilla moottoreilla ja paremmin varusteltuna auton pystyy puolestaan pakkaamaan täyteen ehtaa ylellisyyttä, jota on lainattu jopa tähtikeulamalliston huipulta S-sarjasta.

Koeajoautomme, mallimerkinnältään B 180 A Launch Edition Style, edustaa kuitenkin B-Mersun hinnat alkaen -päätä, joskaan karvalakiksi autoa ei voi kutsua. Tai vähintään pitäisi puhua laadukkaasta karvahatusta.

B-sarja on kasvanut pituutta edelliseen sukupolveen nähden 26 millimetriä, akseliväli peräti 30 milliä ja leveyttäkin on tullut sentin verran lisää. Korkeus on laskenut neljällä millimetrillä, mutta pääntila on kasvanut hyvän sisätilasuunnittelun ansiosta takana kahdeksalla ja edessä viidellä millimetrillä.

Vakiona uuden B-sarjan takaistuimet kääntyvät 40:20:40-suhteessa, mikä mahdollistaa esimerkiksi neljän matkustajan hiihtolomamatkan ilman suurempaa säätämistä. Kuluvan vuoden kesällä tarjolle tulee säädettävät takapenkit, jotka kaatuvat 60:40 suhteessa, mutta liikkuvat pituussunnassa peräti 14 senttimetriä. Lisäksi selkänojien kallistusta pystyy säätämään. Näin tavaratilan kokoa pystyy muuntelemaan 455 ja 705 litran välillä, mikä nostaa käytettävyyden aivan omalle tasolleen. Lapsiperheen näkökulmasta kiitosta voi antaa siitä, ettei Mercedes-Benz ole luopunut laatuun nähden kohtuuhintaisen tila-auton konseptista. Kaikki eivät halua tai tarvitse nelivetoista katumaasturia.

Edullisin moottori riittää 

Mercedes-Benzille tyypilliseen tapaan B-sarjaan on tarjolla kattava moottorivalikoima. Bensiinimyllyn voi valita neljästä tehovaihtoehdosta (136,163, 190 ja 224 hv) ja dieselin kolmesta (116, 150 ja 190 hv). Lompakon paksuudesta ja omista mieltymyksistä riippuen valinnanvaraa siis on, mutta tavanomaiseen arkikäyttöön edullisinkin vaihtoehto riittää.

Jos autoltaan haluaa pientä ekstraa, huomio kannattaa kiinnittää mallimerkinnän B 200d ja B 220d -moottoreihin. Ne edustavat Mercedeksen uusinta moottoriteknologiaa niin suorituskyvyn kuin päästöjenkin osalta. Lisäksi niiden yhteydessä autossa on uusi 8G-DCT -kaksoiskytkinautomaattivaihteisto.

Ajettavuuden puolesta uusi B-sarja on tasaisen varma suorittaja. Siinä mielessä Mersun itsensä käyttämän Sports Tourer on kuvaavampi nimitys. ”Tila-automaiseksi” B-sarjan ajettavuutta kun ei voi luonnehtia.

Ajomelu uudessa B-sarjassa on myös hyvin kurissa. Ajo on miellyttävää ja värinätöntä, ja takamatkustajienkin kanssa pystyy keskustelemaan maantienopeuksissa ilman suurempaa äänentason korotusta. 

Mercedes-Benzin uudesta B-sarjasta riittäisi vähintään kymmenen sivun mitalta kerrottavaa hienoista teknisistä yksityiskohdista. Siinä yksi tämän automallin ja koko merkin hienouksista piileekin. B-sarjaa voi lähestyä joko insinöörimäisen teknisellä otteella, tai tavanomaisen arkiajon helppoutta ja pientä ylellisyyttä fiilistellen.

Mercedes-Benz B 180 A Launch Edition Style – tekniset tiedot

Hinta alkaen: 37 376 euroa

Moottori: 1,3-litrainen turboahdettu bensiinimoottori (R4)

Suurin teho: 100 kW (136 hv) / 5500 rpm

Suurin vääntö: 200 Nm / 1460 rpm

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 9,0 sekuntia

Huippunopeus: 212 km/h

Yhdistetty polttoaineen kulutus: 6,3 l/100 km

Yhdistety CO2-päästöt: 142 g/km

Tavaratilan tilavuus: 455 / 1540 litraa

Mitat: Pituus 4419 mm / Leveys 1796 mm / Korkeus 1562 mm / Akseliväli 2729 mm

 

AUTOTALLI.COM

Katso Mercedes-Benz-malliston uudet autot

Katso Mercedes-Benz B-mallisarjan uudet autot

Katso Mercedes-Benz B 180 A Launch Edition Style mallin uudet autot

Katso myytävät Mercedes-Benz vaihtoautot

Katso myytävät Mercedes-Benz B vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin