Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Nissan Leaf - sähköauto massoille

Kuusi vuotta sitten Nissan toi markkinoille auton, jonka se halusi mahdollistavan täyssähköautoilun massoille. Auto sai nimekseen Leaf ja se oli ensimmäinen keskituloisen palkansaajan tavoitettavissa oleva auto, joka vastasi rakenteeltaan tavallista pienehköä perheautoa.
Koeajossa Nissan Leaf - sähköauto massoille

Leaf on viidelle rekisteröity hatchback-auto. Sisätiloiltaan auto on yllättävän tilava, vaikka ulkomuoto ei sitä enteilekään. Lattiaan upotetun akuston ansiosta autossa istutaan korkealla, ja näkyvyys ulos on hyvä. Tavaratila on korkea, mutta ei tasapohjainen eikä kovin syvä, joten lastenvaunuja tänne ei välttämättä kannata yrittää pakata.

Nissan Leaf ei vuosien aikana ole muuttanut ulkomuotoaan, eikä juuri sisustustakaan, mutta teknisesti auto on kehittynyt paljon. Suomen oloissa tärkeä talvikäytettävyys parani merkittävästi pari vuotta sitten kun auton lämmittimeksi tuotiin ilmalämpöpumppu.

Nissan Leaf

Uusi, isompi akku

Tänä vuonna Leaf päivittyi akustonsa osalta. Uusi ajoakku on 30 kWh kapasiteetiltaan, mikä mahdollistaa jo noin 180 kilometrin kantaman tosielämän kesäisissä olosuhteissa. Leaf on saatavilla myös pienemmällä, 24 kWh akustolla. Isomman ajoakun merkitys auton käytettävyyteen varsinkin talvella on merkittävä. Myös keskikonsolin kosketusnäytön kautta käytettävä ohjelmisto on muuttunut intuitiivisemmaksi ja sulavammaksi käyttää.

Käytettyä Leafiä ostettaessa mallivuosi, akun koko ja varustelu kannattaakin selvittää tarkasti, sillä niitä ei autosta päällepäin voi nähdä.

Nissan Leaf

Lataustekniikassa Nissan luottaa Japanilaiseen Chademo-pikalataukseen ja kotioloissa SAE J1772 Type1 -latausliitäntään. Leafiä voi siis ladata melkeinpä jokaisella Suomen pikalatauspaikalla ja kotonakin lataus onnistuu ongelmitta joko kiinteäasenteisella latauslaitteella tai mukana tulevalla tavallisen kotisähköpistokkeen latauskaapelilla.

Sopivalla kaapelilla Leafiä voi ladata myös kesknopeasta Type2-liitännästä. Tällöin lataaja hyötyy lisävarusteena myytävästä tehokkaammasta, 6,6 kW laturista.  Akun täyttäminen tästä liitännästä kestää viitisen tuntia.

Nissan Leaf

EU ajaa kuitenkin CCS-standardia ainoaksi latausliitännäksi Euroopassa, joten muutaman vuoden kuluessa Nissanillakin saattaa olla edessä vaihtaminen tähän Eurooppalaiseen laturiin.

Pikalataus täyttää akustosta 80% noin puolessa tunnissa, hidas kotilataus latailee akun tyhjästä täyteen noin kymmenessä tunnissa. Nissan Leafiin on saatavilla lisävarusteena niin sanottu keskinopea lataus, jolloin auto latautuu 4-5 tunnissa sopivasta Type2-liitännästä.

Nissan Leaf

Hyvä, mutta kilpailijat ottavat kiinni

Leaf on Nissanin väkevä osoitus sähköisten voimalinjojen osaamisesta. Toisaalta Leaf on myös hyvä esimerkki siitä, että olemalla markkinoilla ensimmäisenä ei välttämättä voita. Leaf on tehty edulliseksi ja se on Japanilaiseen malliin ehkä hieman muovinen sisältä ja tunnoton ohjata. Täyssähköisyys toki tekee ajettavuudelle hyvää, mutta vain hieman kalliimmalla saa Volkswagenilta ja BMW:ltä parempaa ajettavuutta ja huomattavasti elegantimpaa matkustamoa. Eurooppalaisilla autoilla vielä tällä hetkellä kuitenkin huomattavasti heikompi akkukantama, mutta tämä korjaantuu tänä vuonna sekä BMW:n että Volkswagenin akkupäivitysten myötä.

Nissan Leaf

Nissan on esitellyt ahkerasti IDS-konseptiautoaan. Tokion automessuilla 2015 Nissan päästi pienen toimittajaryhmän tutustumaan tuotekehitykseensä, ja kävi selväksi että Nissanilla ei olla pysähdytty Leafin 30 kWh:n akkuun. Autoblog-sivuston mukaan Kanadassa hiljattain pidetyssä EVS29-tapahtumassa Nissan olisi vahvistanut seuraavan Leafin olevan 60 kWh akustolla varustettu. Tällaisena auto kulkisi jo 300 kilometriä kertalatingilla, mikä vastaisi suunnilleen Tesla Model 3:n kantamaa. Tuore Mitsubishi-kauppa saattaa lisäksi siirtää tekniikkaa puolin ja toisin merkkien välillä.

Nissan Leaf on hyvä, turvallinen valinta sähköautoksi. Se on koeteltu ja toimintavarma sähköauto, joka on hyvin edustettuna Suomen maanteillä.

Katso Nissan Leafin tekniset tiedot

Autotalli.com
Nissan Leaf uudet autot
Nissan Leaf vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Tuomas Sauliala


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin