Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa omalaatuinen lataushybridi Jeep Renegade 4xe – kyvykäs neliveto vie hankeen ja sieltä pois

Ladattava Jeep Renegade 4xe jättää talviautona ristiriitaisen vaikutelman.
Koeajossa omalaatuinen lataushybridi Jeep Renegade 4xe – kyvykäs neliveto vie hankeen ja sieltä pois

Olkoonkin kyseessä Jeep-malliston pienin automalli, Renegaden ohjaimissa olo on kuin suuremmalla autolla ajaessa. Jämäkkää olemusta korostaa tieto takaraivossa, että tarvittaessa käskytettävänä on 240 hevosvoimaa neljän vetävän pyörän kera.

Jeep Renegade 4xe on viehättävällä tavalla ajattomasti muotoiltu. Mukana on Jeepille tunnusomaiset piirteet keulamaskista jerrykannun muotoisiin takavaloihin. Autosta löytyy myös runsaasti piilotettuja kikkailuja, kuten tuulilasin alalaitaan piirretty toisen maailmansodan aikainen automalli, joka näyttää ajavan tuulilasia pitkin.

Ajattomuus kuvastaa valitettavasti paikoitellen myös tietoviihdejärjestelmää, joka kaipaisi pikaista päivitystä uudempaan. Muuten mainiossa talviautossa esimerkiksi ohjauspyörän ja istuinten lämmityksen pystyy kytkemään heti käynnistyksen yhteydessä kosketusnäytöltä, mutta kytkentä vaatii talvihanskojen riisumisen. Järjestelmä on myös auttamattoman hidastoiminen ja esimerkiksi peruutuskameran resoluutio ei oikein ole enää tätä päivää.

Sen sijaan auton käyttöliittymässä ilahduttaa runsas määrä analogisia painikkeita, joten kaikkea ajon kannalta oleellista ei tarvitse naputella kosketusruudun kautta.

Suurimman huomion kojelaudassa varastaa nelivedon ja ajotilojen pyörökytkin, josta on valittavissa esimerkiksi lumelle parhaiten soveltuva ajotila sekä nelivedon lukkotoiminta sekä välitystä aidosti muuttava alennusvaihde.

Täsmällisesti toimiva nelivetojärjestelmä on ollut tänä talvena myös kaupunkimaisemissa tervetullut ominaisuus. Jeep Renegade 4xe kiipeääkin todella nätisti lumipenkereiden yli, ei tällä ainakaan jumiin jää.

Jeep Renegade 4xe:n neliveto on toteutettu niin, että etuakselin voima tuotetaan bensiinimoottorilla, takana homman hoitaa sähkömoottori. Pelkällä sähköllä ajettaessa auto on siis takavetoinen.

Renegade 4xe -lataushybridin ajoakun kapasiteetti on 11 kWh ja lataus onnistuu suurimmillaan 6,6 kW:n teholla. Lataus onnistuu siis kotona kiinteällä Type 2 -laturilla verrattain nopeasti. Kiitosta voi antaa myös niin sanotun matkalaturin (suko-lataus) kevyestä ja kompaktista rakenteesta.

Valmistaja kertoo Jeep Renegade 4xe:n sähköiseksi toimintamatkaksi 50 kilometriä. Koeajo osui kirpakan pakkasjakson kohdalle, joten sähköajon kantamaa emme päässeet kokeilemaan. Tässä kohtaa mainion talviauton maine kokee jälleen pienen kolauksen, Renegade 4xe:llä kun ei voi pakkaskelillä ajaa ilman polttomoottorin hyrähtämistä käyntiin.

Kyseessä on enemmän lataushybridien ominaisuus kuin varsinainen vika. Moneen muuhunkin merkkiin pätee sama talvikelien problematiikka, ettei pelkällä sähköllä ole mahdollista ajaa kuin vasta polttomoottorin lämmettyä. Merkistä ja mallista riippuen kyse on sekä polttomoottorin suojelemisesta (jos kuljettaja painaisi kaasupolkimen pohjaan moottoritiellä, polttomoottori joutuisi tekemään kylmäkäynnistyksen kovilla kierroksilla) että lämpöpumpun puutteesta, jolloin matkustamoon joudutaan tuottamaan lämpöä polttomoottorilla. 

Sekalaisessa kaupunki- ja taajama-ajossa autoa välillä ladaten Jeep Renegade 4xe kulutti pakkasella noin 7 litraa sadalla kilometrillä. Kesällä kulutuslukemat olisivat taatusti olleet tyystin toisenlaiset, mutta ympäri vuoden ladattava Renegade ei säästä polttoainetta.

Jeep Renegade 4xe:n polttomoottorin äänet kantautuvat matkustamoon varsin karkeina ja ykkösvaihde tuntuu tavanomaisessa ajossa liioitellun pitkältä. Monesti risteyksestä lähdettäessä mielessä pyörivät sanat ”vaihda jo”. Ero matkustusmukavuudessa on siis merkittävä heti siinä vaiheessa, kun polttomoottori viimein vaimenee ja matkaa pystyy taittamaan pelkän sähkön voimin. 

Jeep Renegade 4xe on auto, joka onnistuu hieman ärsyttämään monessa kohtaa, mutta silti se tuntuu haluttavalta. Ladattava Renegade tulee taatusti löytämään ostajakuntaa ennen kaikkea nelivetokykyjensä, ikonisen muotoilunsa sekä verrattain mukavankokoisen matkustamon ansiosta.

Ulkoisesti ladattava Jeep Renegade 4xe on lähes identtinen yllä olevien kuvien etuvetoisen bensiinimallin kanssa. 

 

AUTOTALLI.COM

Tutustu Jeep Renegade -malliston hintoihin ja tekniisiin tietoihin.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin