Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Renault Talisman - elegantti ja soiva peli

Täysin uusi, todella iso, näyttävä ja jykevä perheauto. Koeajossa Talisman-malliston huipulta sedan TCe 200 EDC7-automaatti Intens 4Control, jossa on 200-hevosvoimainen 1,6 litrainen turboahdettu bensiinimoottori.
Koeajossa Renault Talisman - elegantti ja soiva peli

Mikä?

Täysin uusi, todella iso, näyttävä ja jykevä perheauto. Tyyli, tekniikka ja tilat on tässä autossa mietitty. Koeajossa oli malliston huipulta sedan TCe 200 EDC7-automaatti Intens 4Control, jossa on 200-hevosvoimainen 1,6 litrainen turboahdettu bensiinimoottori ja seitsenvaihteinen, kaksoiskytkimellinen automaattivaihteisto. Vääntöä moottorissa on 260 Nm kierroslukemalla 2500, ja kiihtyvyys 0-100 km/h on 7,6 sekuntia. Co2- päästöt ovat 130g/km  ja yhdistetty kulutus on 5,8 litraa/100km.

 Renault Talisman

Kyseisen auton alkaen hinta on 43.380 euroa, jonka lisäksi koeajetussa autossa oli metalliväri 698,49 euroa, BOSE-äänentoistojärjestelmä 1.105,94 euroa ja 3.841,71 euron arvoinen Luxury Pack sisältäen ruskean nahkaverhoilun, sähkötoimiset etuistuimet tuuletuksella, etumatkustajien istuimet hierontatoiminnolla sekä sähkötoimisella ristiselänsäädöllä, aktiivisen pysäköintijärjestelmän ja vielä HUD-heijastusnäytön. Intens 4Control varustetaso sisälsi myös 19-tuuman vanteet, aktiivisen iskunvaimennuksen, nelipyöräohjauksen ja tummennetut takalasit, aktiivisen hätäjarrutusjärjestelmän, katvealueen valvontajärjestelmän, mukautuvan vakionopeussäätimen, peruutuskameran, 8,7-tuuman kosketusnäytöllisen multimediajärjestelmän sekä täys-LED-valot – tuhti pakettiin kaikkiaan.

Miksi?

Et voi uskotella itsellesi enää, että olisit onnellisempi Fordin, Skodan tai Volkswagenin omistajana.

Renault Talisman 

Valmis voittajaksi?

Alkuvuodesta koeajamani Renault Megane sytytti, enkä ollut yksin asiani kanssa, myös muut mediat alleviivasivat uuden Meganen erinomaisuutta. Seuraavaksi tuli vuoroon Talisman. Ensiesittelyn ja lyhyen testilenkin jälkeen Renault antoi useammaksi päiväksi koeajoon upouuden Talismanin 200 hevosvoimaisena ja täysin varusteltuna – oli tiedossa monta hyvää syytä tykätä autosta. Talisman koostui aivan samoista menestyksen rakennuspalikoista kuin Megane, joten oliko heti aika ottaa esiin pullo Champagnen alueen parhainta? Ei aivan, sillä tällä kertaa asia ei ole ihan yksinkertainen.

 Renault Talisman

Sama, sama mutta eri

Ensinnäkin Meganen kokoluokassa merkkiuskollisuus ei ole suhteellisesti yhtä vahvaa, koska vaihtoehtoja on verrattain paljon tarjolla. Kyse voi olla ensimmäisestä autosta, josta siirrytään nopeasti toiseen merkkiin tai malliin, tai toisaalta jopa perheen kakkosautosta, jolloin merkki ei ole niin tunteen asia. Hyvällä kokonaisuudella kilpaillussakin luokassa voi pärjätä. Meganen segmentissä ostajakuntaa on laidasta laitaan, eikä ole mahdollista profiloida mitään erityistä tyyppiä.

 Renault Talisman

Isompien perheautojen osalta taas tilanne on yksinkertaisempi mutta juuri siksi haastavampi. Ostajat ovat keskimäärin vanhempia, miespuolisempia ja konservatiisempia. Tiedättehän sen keski-ikäisen suomalaisen miehen, joka ajaa jo kenties kolmannella Passatillaan tai Avensiksellaan, eikä tiedä muita totuuksia. Tilastot näyttävät juuri niin karuilta tässä suhteessa, mallikohtaisiin tilastoihin ei ole viime vuosina top-10:een mahtunut muita merkkejä. Riskinottohalukkuus laskee suoraan verrannollisesti myös kun auton hinta nousee yli neljänkymmenentuhannen euron, varsinkin kun auto ostetaan itselle. Kalliimpi auto luonnollisesti myös ajatellaan pidempiaikaiseksi hankinnaksi. Joten nyt pelkkä hyvä Talisman ei riitä, tarvitaan myös hyvä ostaja.

Renault Talisman

Soiva peli

Tekniikaltaan Talismanista on vaikea löytää moitteen sijaa. Niin moottorit kuin automaattivaihteistotkin ovat jo monessa käytössä koeteltuja, eikä niiden osalta ole pahaa sanottavaa - paremminkin päinvastoin. Kokonaisuus on rakennettu samalle pohjalle kuin Megane ja Kadjar, joten Talisman ei tunne edes rungoltaan sukulaisuutta vanhaan Lagunaan. Bensakoneita Talismaniin on kaksi, 150hv versio ja nyt ajettu 200hv versio, ja dCi-dieseleitä ovat vastaavasti 110hv ja 160hv. Malliston huipulla Intens 4Control bensa- ja dieselversio ovat samanhintaiset, mutta pienimmillä moottoreilla diesel on 3.300 euroa edullisempi (Sedan dCi 110 EDC-aut Zen 33.190 euroa kun taas Sedan TCe 150 EDC7-aut Zen on 36.490 euroa)! Tällöin 150hv bensakone tuo myös 30g enemmän päästöjä ja noin kaksi litraa enemmän keskikulutuksessa. Sen minkä pikkudiesel häviää tehossa, voittaa se samalla määrällä väännössä.  Diesel automaattina näyttäisi kokonaisuutena siten ihmeellisen houkuttelevalta, olkoonkin että ostaja olisi bensiiniautoa hakemassa. Itse laskisin tarkkaan miten vähän pitää ajaa, jotta bensakoneen hankkiminen kannattaa.

 Renault Talisman

Ajaa kuin itsekseen

200 hevosvoimainen bensamoottori liikuttaa autoa arkiajossa riittävästi, ja kiihtyvyys onkin paperilla (7,6 sekuntia 0-100 km/h) huomionarvoisempi kuin miltä ohjaamossa tuntuu - niin eleettömästi auto liikahtaa eteenpäin. Tämä johtuu suurilta osin sivistyneestä seitsenvaihteisesta EDC-kaksoiskytkinautomaatista. Skoda Octavia ja Ford Mondeo ovat saatavissa 280 ja 240 hevosvoimaisillakin versioilla, mutten usko että Talismanista tarvitaan tehokkaampaa pakkausta, 200 hevosvoimainenkin on juuri riittävän ripeä eikä rahoja kannata tässä autoluokassa käyttää ylimääräisiin hevosvoimiin kun saksalaiset premium-merkit tarvittaessa tarjoavat tehoa koko rahan edestä.

Mikä on kallista?

Talismanin ostaminen tuntuisi kannattavan sitä enemmän, mitä enemmän käyttää rahaa. Nerokas nelipyöräohjaus olisikin ehkä kannattanut sisällyttää kaikkiin malleihin, koska Talismanin hinnat ovat juuri sen verran muita merkkejä edullisemmat. Nyt moni saattaa laskea, ettei näe vastaavaa hyötyä nelipyöräohjauksen hinta-tarvesuhteesta. Josta puheenollen, Talisman 4Controlin kääntöympyrä on 10,8 metriä (11,6 ilman), joka on 4,87 metriä pitkälle autolle loistosuoritus, Clion luokkaa. Suomi on hinta alkaen mallien luvattu maa, jossa ihan tavallinen kahvi riittää, eikä hienoista Etelä-Euroopan erikoiskahveista kannata maksaa kallista ylihintaa. Kalliimpien versioiden varustepaketeista saatava hyöty on merkittävä, mutta Suomessa autoa ei koskaan osteta täysin varusteltuna. Perusmallina Talisman ei ehkä erotu riittävästi kilpailijoista, taas täysin varusteltuna hinta nousee monen potentiaalisen ostajan ulottumattomiin, olkoonkin että Talisman olisi kilpakumppaneita edullisempi. Tärkeää myynnillisesti olisi päästä leasing ja työsuhdeautojen listaukseen, jolloin volyymi ei lepää muutaman merkkiuskollisen varassa. Pahimmat kilpailijat ovat myös vahvasti mukana taksimyynneissä, mutten usko Talismanin iskevän nopeasti tähän kantaan, vaikka edellytyksiä toki olisi.

 Renault Talisman

Miellyttävä ympäristö istua pidempäänkin

Sisätiloiltaan Talisman edustaa luokkansa huippua mitä tulee niin olemukseen kuin mittoihin. Interiööri on miellyttävä, selkeä ja laadukas. Viimeistelyyn on käytetty huolta, eikä yksikään paneeli tai nappula vaikuta erityisen halvalta. Iso 8,7-tuuman kosketusnäyttö luonnollisesti hallitsee tilaa, mutta toisaalta muovisia nappuloita on vastaavasti kiitettävän vähän.

Sisämittojen suunnittelussa lienee ajateltu kyllä ainakin kotimarkkinoiden taksikäyttöä, sillä takamatkustajien ja tavaratilojen osalta tilaa on luokassaan mainiosti. Sedanin tavaratila (608 l) on laskennallisesti hieman farmarimallia (572 l) suurempi, mutta toisaalta pitää muistaa että sedaneissa lastausaukko on aina ahdas ja toisaalta farmarimallin tavaratila lasketaan vain tavaratilan välipeitteeseen asti.

Talismanin ongelma ei lepää niinkään auton ominaisuuksissa tai luotettavuudessa, vaan siinä että samasta mallista uuteen vaihtavia ostajia ei käytännössä ole. Lagunan myynti Suomessa on ollut vähäistä viime vuosina, joten ei ole kovin montaa Lagunan omistajaa, jotka olisivat nyt päivittämässä uuteen Talismaniin. Kilpailijoilla on vastavuoroisesti monien vuosien, jopa vuosikymmenien myynnillisesti vahva mallihistoria. Näistä löytyvät ne todennäköisimmät yksityiset ostajat. Koska Talisman on myös täysin uusi malli eikä suoranaisesti Lagunan jälkeläinen, niin Lagunan omistajatkaan tuskin saavat kovin reilua hyvitystä nyt vanhoiksi laskettavista malleistaan, jolloin vaihtaminen Talismaniin vaatii myös reilusti välirahaa.

 Renault Talisman

Ulkomuodoltaan Talisman on isosta koostaan huolimatta elegantti, virtaviivainen, ajanmukainen ja sopiva yhdistelmä valtavirtaa ja uniikkia olemusta. Renaultin logo on viime vuosina vain suurentunut keulalla itsevarmuuden kasvaessa, ja Talismanin keula seuraakin Meganen ja Kadjarin viitoittamaa uutta brändi-identiteettiä. Joku näkee muodossa yhtäläisyyksiä Kia Optiman tai Volkswagen CC:n kanssa, mutta luonnossa Talisman näyttää kaikkein sopusuhtaisimmalta.

Mutta ranskalainen?

Vaikka moni vierastaa ranskalaisia autoja ja suosii sen sijaan nimenomaisesti saksalaisia tai japanilaisia, en ole kuullut kovinkaan monen unelmoivansa muuttaa autonsa syntysijoille. Se kertoo osaltaan siitä, miten persoonattomaksi volyymiautot koostetaan. Mitä persoonattomampi, sitä myydympi mallista todennäköisesti tulee. Renault Talisman noudattaa osaltaan tätä samaa kaavaa, design on ajanmukaisen yleiseurooppalaista, tekniikka vastaa uusien päästönormien haasteisiin ja mikään autossa ei alleviivaa auton kotimaata. Ainoastaan iso merkki keulalla, valokuviot ja tablettimallisen keskikonsolin ilme kertovat yhdenmukaisuutta muiden uusien Renault mallien kanssa. Talisman ei ole uusi ranskalainen auto, Talisman on uusi Renault.

Autotalli.com
Renault Talisman uudet autot
Renault Talisman vaihtoautot

Teksti ja kuvat: Tomi "Flying Elmer" Tuominen

Kirjoittaja on intohimoinen autoilija, joka uskoo parhaan auton ja tien olevan vasta edessä. Uskontoa kysyttäessä hän sanoo olevansa alfista, mutta viihtyy kaikkien rakkaudella rakennettujen autojen ratissa. Tomi on myös aktiivisesti mukana Sports Car Club of Helsingin toiminnassa ja viihtyykin yökerhojen sijaan useimmiten Sportscar Breakfast Clubilla kesälauantaisin.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin