Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Skoda Enyaq RS Coupé iV - Yltääkö Enyaq RS suursuosikiksi Octavia RS:n tapaan?

Uusien autojen myynnin kohdistuminen ladattaviin autoihin on aiheuttanut paljon muutoksia totuttujen mallien menestykseen.
Koeajossa Skoda Enyaq RS Coupé iV - Yltääkö Enyaq RS suursuosikiksi Octavia RS:n tapaan?

Vuonna 2022 ladattavien autojen osuus uusien henkilöautojen 80 252 kappaleen myynnistä oli 37,58 prosenttia. Siitä sähköautojen osuus oli 17,79 prosenttia ja ladattavien hybridien osuus 19,79 prosenttia.

Suomen myydyin sähköauto oli vuonna 2022 Skoda Enyaq 1163 kappaleella. Toiseksi myydyin sähköauto oli Tesla Model Y, joita myytiin 1143 kappaletta.

Skoda oli yritysautomyynnin ykkönen myös vuonna 2022 monen aiemman vuoden tapaan. Sen markkinaosuus ensirekisteröidyistä yritysautoista oli 14,7 prosenttia.

Yksi yritysautomyynnin suosikeista on viimeisen reilun 10 vuoden aikana ollut sporttinen perheauto Skoda Octavia RS, ja Octavia oli edelleen vuonna 2022 myydyin yritysauto Suomessa.

Onko nyt koeajossa olevalla sporttisella sähköautolla Skoda Enyaq RS Coupé iV:llä edellytyksiä nousta uudeksi yritys- ja leasingautojen suosikiksi?

Skoda Enyaq RS Coupé iV hinnat alkavat 67 190 eurosta

Yksi seikka joka rajoittaa Skoda Enyaq RS Coupé iV:n suosiota yritysautomarkkinalla on hinta, joka alkaa 67 190 eurosta. Aikanaan erittäin suositun sporttifarmarin Skoda Octavia Combi RS:n hinnat alkoivat noin 45 000 euron tasosta.

Vuoden 2023 alussa Octavia Combi PHEV RS iV:n eli Skodan sporttisen ladattavan hybridifarmarin saa alkaen 46 500 euron hinnalla. Siitä on yli 20.000 euron pomppaus Enyaq RS Coupé iV:n alkaen hintaan.

Se tarkoittaa myös vapaan autoedun verotuarvossa aika erilaisia lukemia.

Octavia Combi PHEV RS iV:n vapaan autoedun verotusarvo ilman lisävarusteita on 755 euroa kuukaudessa ja Enyaq RS Coupé iV:n 900 euroa kuukaudessa.

299 hevosvoiman teho mutta maltillinen 17,2 kWh:n sähkön kulutus

Skoda Enyaq RS Coupé iV:tä liikuttaa kaksi sähkömoottoria. Isompi ja takavetoisista Enyaq iV -malleista tuttu 150 kW sähkömoottori löytyy taka-akselilta. Pienempi ja nelivedon autoon tuova 109 hevosvoiman sähkömoottori sijaitsee etuakselilla.

Tehoa on sen verran, että RS-Enyaq kulkee mukavasti, mutta ei auto miltään tehopyssyltä tunnu. Nollasta sataan vie 6,5 sekuntia, joka on sporttisen perinneperheauton tasoa. Aiemmin mainittu Skoda Octavia RS iV kiihtyy nollasta sataan 7,3 sekuntia.

Enyaq RS Coupén omamassa on reilusti yli 2 000 kiloa, joka osaltaa selittää, miksi auton 300 hevosvoimaa ei tarjoa elämyksiä.

Vertailun vuoksi mainittakoon nelivetoinen Polestar 2, joka liikahtaa reilusti alle viisi sekuntia, ja nelivetoinen Hyundai Ioniq 5 AWD, joka ampaisee 0-100 km/h 5,1 sekunnissa. Kyseiset lukemat tuntuvat selvästi hauskemmilta sähköautokokemuksilta.

Iloinen seikka sen sijaan on, että Enyaq RS Coupé kuluttaa maltillisesti sähköä. Toki talvikeli nostaa kulutuksen selvästi korkeammaksi kuin WLTP-lukema 17,2 kWh sadalla, mutta auton koko ja paino huomioiden sähkökulutusta ei voi moittia erityisen pahaksi.

Auton ajokokemus on enemmän pehmeä, hiljainen ja mukava kuin kova ja urheilullinen. Kojelaudan Mode-napista voi vaihtaa ajoasetusta. Sport on vaihtoehdoista reagoivin, Eco rauhallisin.

Enyaq RS:n sähköinen kantama riittää useimmille

Talvikelissä auto ennustaa täyteen ladatulla akustolla noin 400 kilometrin kantamaa, joten WLTP-lukemasta (496 km) leikkaantuu reilusti jo ennusteen myötä, johon toki vaikuttaa lämpötilan lisäksi aiempi ajohistoria.

Auton oma laturi on 11 kW:n tehoinen ja pikalatauksen maksimilatausnopeus on 150 kW. Se tarkoittaa, että asiointilaturissa auton saa nopeimmillaan tyhjästä täyteen noin 7 tunnissa. Pikalaturissa akusto täyttyy nopeimmillaan 0-80 prosenttin noin 30 minuutissa.

Isokokoinen perheauto

Skoda Enyaq RS Coupé iV näyttää isolta autolta, ja erityisesti koeajoauton katseenvangitsija Mamba Green -värillä. Kun coupé-Enyaqin viereen ajaa selvästi isomman auton, esimerkiksi Mercedes-Benz GLE Coupén, ymmärtää, että ei Enyaq mikään jättikokoinen auto ole.

Skodan perinteitä kunnioittaen Enyaq Coupéssa on tilasuunnitteluun käytetty paukkuja.

Enyaq Coupé-korilla tarjoaa jopa viidelle aikuisella mukavat matkustusominaisuudet. Viisto kattolinja ottaa takana osan pääntilasta pois, mutta 190-senttinen mahtuu istumaan hyvin myös korkeussuuntaisen tilan puolesta. Kahden metrin mittaisilla matkustajilla on jo tiukempaa.

Auton tavaratila on perhekäyttöön riittävän iso ja tavaratilan laajennus tarjoaa nopeasti lisää tavaran kuljetustilaa. Perheautoiluun sopivat ominaisuudet ovat monet yritysautoilijan listalla korkealla, joten sen puolesta autossa on potentiaalia menestykseksi.

Suosikiksi vai suursuosikiksi?

Skoda Enyaq RS Coupé iV:lle on helppo povata hyvää myyntiä, mutta korkea hinta estää Skoda Octavia RS:n kaltaisen supermenestyksen.

Toinen Enyaq RS:n suosioon vaikuttava seikka on kova kilpailu, sillä tässä hinta- ja kokoluokassa löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja, kuten jo mainittu Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Tesla Model Y, Mercedes-EQ EQB ja Volkswagen-konsernin sisarmallit Volkswagen ID.5 GTX sekä Audi Q4 Sportback 50 e-tron.

Skoda Enyaq RS Coupé iV on vahva paketti. Se tulee varmasti olemaan monen sähköautoon siirtyvän suomalaisen suosikki myös yritysautoissa ja antaa hyvää tukea, että Enyaq iV pysyy vuonna 2023 markkinoiden myydyimpänä sähköautona tai ainakin kärkikahinoissa.

Skoda Enyaq RS Coupé iV – tekniset tiedot

Koeajoauton hinta: 67 190 euroa

Kahden sähkömoottorin suurin yhteisteho: 220 kW (299 hv)

Suurin vääntö: 460 Nm

Vetotapa: Neliveto

Huippunopeus: 180 km/h

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 6,5 sekuntia

Sähkön yhdistetty kulutus: 17,2 kWh/100 km

Sähköinen kantama (WLTP): 496 km

Akkukapasiteetti: 82 kWh (käytettävissä 77 kWh)

Ajoneuvolaturin (AC/Type2) teho: 11 kW

Suurin pikalatausteho (DC/CCS): 150 kW

Vetopaino: 750 kg (jarruton)/1200 kg (jarrullinen)

Mitat: Pituus 4653 mm / Leveys 1879 mm / Korkeus 1608 mm / Akseliväli 2772 mm

Omamassa: 2180 kg

Maavara 173 mm

Tavaratila: 570/1610 litraa

Katso myynnissä olevat Skoda Enyaq -autot

Kilpailuta yritysleasingtarjoukset


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin