Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa täyssähköinen Skoda Enyaq iV 80 – perhekäyttöön lähes täydellinen?

Skoda Enyaq -täyssähköauto tarjoaa poikkeuksellisen hyvää hinta-laatusuhdetta jopa merkin omalla mittapuulla.
Koeajossa täyssähköinen Skoda Enyaq iV 80 – perhekäyttöön lähes täydellinen?

Jos etsit perhekäyttöön soveltuvaa käytännöllistä ja tilavaa täyssähköauto, Skoda Enyaq on ehdottomasti koeajon arvoinen. Hieman käyttötarpeesta riippuen automalli saattaa jopa olla tämän hetken ylivoimaisesti parhaan hinta-laatusuhteen tarjoava täyssähköauto. 

Niin paljon kuin se onkin sanottu, väitteelle löytyy runsaasti katetta. Ensinnäkin Skoda Enyaqin kohdalla täytyy huomioida, että auto on varsin kookas. Täysin sähköauton ehdoilla suunniteltu Enayq tuntuu sisätiloiltaan jopa Skoda Kodiaqin kokoiselta, vaikka ulkomitoiltaan auto hieman pienempi onkin.

Kokoluokka huomioiden noin 43 435 euron autoverotonta lähtöhintaa (autovero poistui täyssähköautoilta 1.10.2021) voi pitää hyvinkin kohtuullisena. Edullisimman automallin 58 kWh:n nettokapasiteettia olevan ajoakun toimintamatka on 390 kilometriä, mutta suuremmasta 77 kWh:n ajoakustakaan ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi. Tehokkaamman Enyaq iV 80 -mallin autoveroton hinta on 48 465 euroa, mikä sekin oikeuttaa vielä täyssähköauton hankintatukeen.

Kun Enyaqilla on ehtinyt ajaa viikon verran, on vaikeaa löytää perusteita, miksi Skodan mallistosta oikeastaan valitsisi enää mitään muuta saman hintaluokan autoa. Skoda Enyaq iV 80:lla ajaa WLTP-normin mukaisesti jopa 520 kilometrin matkan täydellä akulla, joten satunnaiset mökkimatkatkin taittunevat suhteellisen vaivattomasti nykyisin varsin kattavan pikalatausverkoston ansiosta.

Sisätiloiltaan Skoda Enyaq on jopa yllättävän ylellisen oloinen. Konjakin väristä Eco-nahkaa löytyy istuinten lisäksi kojelaudasta sekä oviverhoiluista, valtava 13-tuumainen kosketusnäyttö on kuin kookkaasta läppäristä, pientavaroille löytyy hyvin säilytystilaa, joten ohjaamo on myöskin helppo pitää siistin näköisenä.

Yleisesti ottaen viimeistelyn tasoa voi pitää koeajoauton varustetasolla korkeana. Ohjauspyörän logon voisi helposti korvata Audin logolla, ja näky menisi täydestä läpi. Skoda Enyaq on myös miellyttävän hyvin äänieristetty.

Tavarat ojennukseen

Monesti sanotaan, että ne ovat ne pienet yksityiskohdat, jotka ratkaisevat. Tämä pätee hyvin myös Enyaqiin. Skoda on ollut aiemminkin tunnettu pienistä arkea helpottavista yksityiskohdista, kuten tavaratilan säilytysjärjestelmästä. Lapsiperheen näkökulmasta yksistään kookas tavaratila aidosti helppotoimisella verkkojärjestelmällä voi ratkaista ostopäätöksen.

 

Jos harrastaa pientä konsernin sisäistä vertailua, täysin vastaavan tekniikan voi ostaa Enyaqin sijaan esimerkiksi Volkswagen ID.4:n kuorissa, mutta valitettavasti emomerkin malli häviää Skodalle käytännöllisyydessä, vaikka muuten mainiosta ja tyylikkäästä autosta onkin kyse. Esimerkiksi Enyaqin keskikonsolin kunnollinen kyynärnoja on ID.4:n ohuita kyynärtukia mukavampi ja arvokkaamman näköinen.

Toinen hyvä esimerkki pienestä yllättävästä mukavuustekijästä on se, että Enyaq alkaa puhaltaa matkustamoon lämmintä (tai kesällä viileää) ilmaa jo siinä vaiheessa, kun kuljettaja tulee avaimen kanssa riittävän lähelle autoa. Ajassa, jossa tavarat ja lapset saa autoon sisälle, ohjaamo on ehtinyt lämmetä mukavasti.

Liikkeellelähtö ei vaadi sekään erikseen virtapainikkeen käyttöä. Riittää, kun istuu autoon, painaa jarrupoljinta ja kytkee vaihteen D-asentoon ja lähtee ajamaan. Pienenä miinuksena voi pitää sitä, ettei Enyaqilla pysty ajamaan täysin niin sanotusti yhden polkimen tekniikalla jarrupolkimeen koskematta. Rekuperaation, eli hidastusenergian talteenoton, voimakkuutta pystyy säätämään helposti ohjauspyörän siivekkeistä, mutta täysin pysähdyksiin asti jalka täytyy aina siirtää jarrulle. 

Kuinka taloudellisesti Skoda Enayq kulkee?

Jotta WLTP-mittaustavan 520 kilometrin toimintamatka saavutettaisiin, Enyaqin tulisi laskennallisesti kyetä 14,8 kWh/100 km keskikulutukseen.

Viikon koeajo aloitettiin kokeilemalla Enyaqin sähköisesti esiintaittuvaa peräkoukkua kytkemällä perään tavanomaisen kokoinen Muuli-peräkärry ja lastaamalla siihen noin 300 kg:n edestä lastia. Kärryn kanssa kulutus asettui 50, 60 ja 80 km/h rajoitusalueilla tapahtuneella ajolla hieman reiluun 19 kWh:iin sataa kilometriä kohden. Jo tämä kokemus antoi uskoa sille, että kaupunki- ja taajama-ajossa alle viidentoista kilowattitunnin keskikulutus olisi mahdollista saavuttaa.

Enyaqin sähkönkulutusta kokeiltiin myös 80, 100 ja 120 km/h nopeuksissa ajamalla kutakin nopeutta kymmenen kilometrin matka ja kirjaamalla ylös auton ilmoittama keskikulutus. Testipäivänä ulkolämpötila oli 11 celsiusastetta ja tienpinta aavistuksen kostea yön sateen jäljiltä. Nopeus asetettiin vakionopeudensäätimeen, jotta jalan liikahtelu ei vaikuttaisi tulokseen.

Kymmenen kilometriä 80 km/h nopeudella tuotti 15,4 kWh/100 km keskikulutuksen. Tällaisella maantienopeudella syksyisessä säässä päästäisiin siis jo hyvin lähelle ilmoitettua WLTP-toimintamatkaa.

Satasen vauhdissa keskikulutus oli 19,6 kWh/100 km, jolla pääsisi täydellä akulla lähes 400 kilometrin matkan. Vauhtia lisäämällä 120 kilometriin tunnissa keskikulutuskin kohosi 22,5 kWh:iin sadalla kilometrillä.

Enyaqin kokoluokka huomioiden voidaan puhua varsin energiatehokkaasta sähköautosta. Kuten muidenkin automallien kohdalla, kevyt kaasujalka palkitaan pidempänä toimintamatkana. Jos pääasiallinen ajo tapahtuisi taajama- ja maantienopeuksissa, optimaalisissa olosuihteissa luvattua toimintamatkaa voi pitää täysin saavutettavissa olevana.

Skoda Enyaqin ehkäpä paras puoli viikon koeajossa oli se, että auto tuntui heti ensimmäisistä kilometreistä alkaen helposti omaksuttavalta. Tilava ja poikkeuksellisen käytännöllinen auto on kohtuullisesti varusteltuna myös keskituloisen palkansaajan saavutettavissa. Skodan verrattain hyvät jälleenmyyntihinnat tarkoittavat autoilijan kannalta myös sitä, että Enyaqin pystyy hankkimaan yksityisleasing-sopimuksella hyvinkin kohtuullisella kuukausierällä ilman omistamisen epävarmuuksia.

 

Skoda Enyaq iV 80 Launch Edition – tekniset tiedot

Koeajoauton hinta: 61 807 euroa (ilman lisävarusteita 49 318 euroa)

Sähkömoottorin suurin teho: 150 kW (204 hv)

Suurin vääntö: 310 Nm

Vetotapa: Takaveto (myös neliveto on saatavana)

Huippunopeus: 160 km/h

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 8,6 sekuntia

Akkukapasiteetti: 82 kWh (käytettävissä 77 kWh)

Ajoneuvolaturin (AC / Type2) teho: 11 kW

Suurin pikalatausteho (DC / CCS): 125 kW

Vetopaino: 750 kg (jarruton) / 1000 kg (jarrullinen)

Mitat: Pituus 4649 mm / Leveys 1879 mm / Korkeus 1620 mm / Akseliväli 2770 mm / Maavara 187 mm

Tavaratila: 585 / 1710 litraa

 

Katso uudet myytävät Skoda Enyaq -sähköautot hintatietoineen tai pyydä autosta yksityisleasing-tarjous.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin