Koeajossa todellinen herkkupala: BMW X4 M40d (vm. 2019) – käytännöllisempi kuin uskoisit | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa todellinen herkkupala: BMW X4 M40d (vm. 2019) – käytännöllisempi kuin uskoisit

Väkevästi vääntävä dieselmoottori on edelleen ykkösvalinta nenän osoittaessa Alppien vuoristoteille. Nykytekniikalla päästöt ja kulutus pysyvät nekin kurissa.
Koeajossa todellinen herkkupala: BMW X4 M40d (vm. 2019) – käytännöllisempi kuin uskoisit

Mutkitteleva vuoristotie Mont Blancin juurella nousee jyrkästi kohti aamuauringon säteitä. Reitti Ranskan Alpeilta kohti Italiaa olisi maisemien puolesta nautinnollinen melkeinpä millä tahansa kulkupelillä, mutta erityisen nannaa siitä tekee se tosiasia, että kaasupolkimen liikkeet käskyttävät 680 newtonmetriä vääntävää saksalaista taidonnäytettä, BMW X4:ää väkivahvalla M40d-moottorilla.

BMW X4 kuuluu samaan parillisilla numeroilla merkittyjen lifestyle-katumaastureiden mallisarjaan kuin X2 ja X6. Järkiperusteiseen autonostoon tottuneen kuluttajan on helppo kyseenalaistaa, miksi kukaan valitsisi käytännöllisemmän X3:n sijaan rajulla kädellä etenkin takapäästä veistellyn X4:n, mutta onneksi autovalintaansa ei ole tarpeen muille selitellä. Eikä BMW X4 edes ole niin ahdas ja epäkäytännöllinen kuin kokeilematta voisi kuvitella.

BMW X4

Kuva: Onnistuneet mittasuhteet luovat vetävän ulkonäön.

Tavaratilaa X4:stä löytyy varsin ruhtinaalliset 525 litraa, ja käytettävyyttä helpottaa laajalti koko takalasin alalta aukeava sähkötoiminen takaluukku. Tasaisen välipohjan alta löytyy näppärän kaasujousella ylös nousevan kannen alta reilusti lisätilaa arvotavaroille sekä irtonaisille harvemmin tarvittaville nyssäköille. Korkeutensa puolesta sinne mahtuu noin 20 senttimetriä korkea keskikokoinen reppu. Myös takamatkustajille pääntilaa on yllättävän hyvin jopa pitkäselkäiselle, sillä istuimen takaosa on sijoitettu kohtuullisen matalalle. Reilun 2,86 metrin akseliväli näkyy myös hyvänä polvitilana. Tarvittaessa autossa matkustaa mukavasti neljä aikuista.

Yhdeksi BMW X4 M40d:n järkiperusteista tekisi mieli mainita myös upean moottorin, mutta valtiovallan sekä yleisen asenneilmaston kanta lienee yksimielinen siitä, että kolmilitrainen tuplaturbolla varusteltu rivikuutonen tulee sijoittaa ylellisyysominaisuutena verorangaistuksen piiriin.

 

Kuva: 8-vaihteinen automaattivaihteisto välittää voiman huomaamatta neljälle vetävälle pyörälle.

BMW X4 M40d:n moottorin hienous piilee siinä, että tasaisilla maantienopeuksilla kulutus jää 6-7 litran tuntumaan, mutta tarpeen vaatiessa ohituskiihtyvyyttä löytyy aina rajoitettuun 250 kilometrin tuntinopeuteen asti. Nollasta satasen vauhtiin pinkaistaan 4,9 sekunnissa, vaikka omapainoa onkin lähes kaksi tonnia. Peräkoukkuun saa kytkeä raskaimmillaan 2400 kilon jarrullisen tai 750 kilon jarruttoman vaunun.

Lystistä joutuu maksamaan

BMW X4 on aina nelivetoinen ja auton hinnat alkavat Suomessa X4 20d A Business -mallin 60 324 eurosta. Koeajamamme M40d:n kohdalla ostaja joutuu kaivamaan kuvetta lähes kaksinkertaisen summan, sillä reilun 30 000 euron autovero nostaa mallin kokonaishinnan kaikkinensa 107 719 euroon. Kyseisen summan päälle tulevat ostajan valitsemat lisukkeet, joista kertyy varsin nopeasti muutama kymppi lisää.

Mielenkiintoisena uutuutena BMW toi X4-mallistoon hiljattain myös niin sanotun aidon "ämmän". BMW X4 M on peruskokoonpanolla 480 heppainen, mutta aika tarkalleen kymmenen prosentin lisähinnalla alleen saan X4 M Performance -mallin, jonka moottorista otetaan irti 510 heppaa.

Ajoergonomian kannalta X4:ään, kuten lähes kaikkiin muihinkin BMW:n automalleihin, suositeltava varuste ovat urheilulliset etuistuimet. Ne kuuluvat yhdessä erinomaisesti muotoillun ohjauspyörän kanssa M Sport -varustetasoon, mutta yksittäisenä lisävarusteenakaan istuimet eivät maksa kuin 580 euroa. Todellakin hintansa väärti.

Parhaan hyödyn autostaan saa irti valitsemalla lisävarustelistalta ConnectedDrive-järjestelmän sekä siihen haluamansa toiminnot. Tietoviihdejärjestelmän käyttölogiikka on helppo oppia ja yksi tehdasasenteisen navigaattorin parhaita puolia on reaaliaikaiset liikennetiedot. Järjestelmä tietää muiden liikenteessä olevien BMW-autojen nopeustiedoista, mikäli autot liikkuvat rajoituksiin nähden poikkeuksellisen hitaasti, näin auto osaa ehdottaa älykkäästi vaihtoehtoisia nopeampia reittejä.

Lukuisista muista online-toiminnoista nostettakoon esille suomalaisen Forecan toteuttamat säätiedot. Tietoviihdejärjestelmää voi käyttää joko laajan kosketusnäytön kautta tai keskikonsolin pyörösäätimestä, jota kautta komennot on turvallisempia ja täsmällisempiä tehdä vauhdissa. Lisäksi esimerkiksi radion äänenvoimakkuutta voi säätää eleohjauksella pyörittämällä sormea ilmassa. Mukava pieni yksityiskohta on navigaattoriin osoitteen syöttäminen piirtolevyyn kirjoittamalla.

Kuva: L-muotoiset led-takavalot ovat BMW:n uutta muotokieltä. Samanlaiset voi bongata esimerkiksi uudesta 3-sarjasta.

Tunnelmallisimmillaan BMW X4 on hämärän aikaan, kun matkustamon täyttää led-tunnelmavalaistus valitulla väriteemalla ja ajovalot voi kääntää mukautuviksi pitkiksi. Etenkin mutkaisilla teillä mukautuvat täysin led-tekniikalla toteutetut ajovalot seuraavat hienosti maaston muotoja ja varjostavat valokuvion edellä ajavien ja vastaantulevien ajoneuvojen kohdalta. Kuljettajan jaksamisen kannalta hyvin valaisevat ajovalot merkitsevät paljon, kun silmät eivät väsy tihrustamiseen.

Kulkee vaivattomasti nopeudesta riippumatta

BMW X4:ään on saatavilla säädettävä iskunvaimennus, joka tekee muutenkin muhkean pehmeästi mutta jämäkästi kulkevan katumaasturin menosta vieläkin nautinnollisempaa. Huomionarvoista on miellyttävän matala melutaso, jota parantaa osaltaan akustiikkalaminoidut etusivuikkunat (160€). Sivupeilien tuulensuhinoihin alkaa kiinnittää huomiota oikeastaan vasta reilun 200 km/h nopeuksissa.

Kuva: Pääntilaa on takana yllättävän hyvin myös pitkäselkäisille: 95,3 senttimetriä.

Kuva: Ajoergonomiasta ei löydy minkäänlaista moitittavaa. Ohjauspyörän säätövarat ovat poikkeuksellisen hyvät.

Kooltaan X4 on 4,75 metriä pitkä ja 1,91 metriä leveä, joten ahtaissa kaupungeissa auto ei ole aivan ketterimmästä päästä. Terävästi piirtävä 360-asteinen kamerajärjestelmä yhdessä parkkitutkien kanssa tekee pysäköinnistä kuitenkin hyvin helppoa. Kamerajärjestelmä osaa mallintaa ympäröivän maaston hienosti ja näkymää pääsee vapaasti pyörittelemään kosketusnäytön kautta.

Kuva: Tavaratila on kooltaan 525 litraa. Välikannen alta löytyy reilusti lisää tilaa. Tavaratilan kova verho nousee ylös yhdessä takaluukun kanssa.

Kuva: Tästä ei mittaristo paljon selkeämmäksi muutu. Varsin perinteinen asetelma digitekniikalla toteutettuna.

Ajettavuuden puolesta X4 M40d ei ole välttämättä BMW-malliston tunnokkain, mutta erittäin täsmällinen se on silti. M Sport -ohjauspyörä on allekirjoittaneen pitkäsormisiin kouriin yksi markkinoiden parhaita. Paksu kehä miellyttävän pehmeällä pintanahalla ja hyvin muotoillut paikat peukaloille tekevät yllättävän suuren positiivisen vaikutuksen kokonaisuuden kannalta. X4:ää pyörittelee erittäin mielellään.

Geneven autonäyttelyn yhteyteen järjestynyt X4:n koeajomahdollisuus kaikkinensa noin 2000 kilometrin reitillä osoitti BMW:n luoneen erittäin mukavan mutta urheilullisen matka-auton. Istuinmukavuudesta kertoo paljon se, etteivät paikat puutuneet pitkilläkään 300-400 kilometrin etapeilla. Jopa hieman yllättäen BMW X4:n kaltaisia coupé-vivahteisesti muotoiltuja katumaastureita ei markkinoilta monia löydy. Toisin kuin helposti luulisi, kyseessä ei ole epäkäytännöllinen versio X3:sta. BMW X4 sopii hyvin autoilijalle, joka haluaa autoltaan hyvän käytettävyyden lisäksi myös katseita kääntävää muotoilua.

Kuva: Urheilullisten istuinten sivuttaistuen puristavuutta pystyy säätelemään.

Kuva: Istuinosa on pintapehmeä ja rakenteeltaan jämäkkä. Sopii hyvin pitkille matkoille. Reisituessa on reilu säätövara.

Mikäli BMW X4 asettuu hinnaltaan uutena oman budjetin yli, katsaus käytettyjen markkinoille osoittaa, että vaihtoehtoja löytyy 2015 mallivuoden autojen alle 30 000 euron hinnoista alkaen. Alle 100 000 kilometriä ajettuja autoja löytyy noin 35 000 eurolla. Uutta ostaessa edullisimman vaihtoehdon voi löytää esittelyautosta, jonka mittariin on kertynyt muutama tuhat kilometriä, mutta hintaetu täysin ajamattomaan saattaa olla noin 6000 euron luokkaa.

BMW EasyLease -yksityisleasingpalvelusta X4:ää ei ainakaan toistaiseksi löydy. Leasingvaihtoehdoista lähimmäksi osuu BMW X3 xDrive 20d A Business, jonka kuukausihinta asettuu edullisimmillaan 799 euroon.

 

BMW X4 M40d – tekniset tiedot 

Moottori: 6-sylinterinen diesel-rivimoottori (2993 cm3)

Vaihteisto: 8-vaihteinen Steptronic-automaatti

Suurin teho: 326 hv / 4400 rpm

Suurin vääntö: 680 Nm / 1750-2750 rpm

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 4,9 s.

Huippunopeus: 250 km/h

Päästöluokka: Euro6

Yhdistetyt CO2-päästöt: 173 g/km

Yhdistetty polttoaineenkulutus: 7,6 l/100 km

Tavaratila: 525 / 1430 litraa

Vetopainot: 2400 / 750 kg

Mitat: pituus 4752 mm / leveys 1938 mm / korkeus 1621 mm / akseliväli 2864 mm

Maavara: 204 mm

 

AUTOTALLI.COM

Katso BMW-malliston uudet autot

Katso BMW X4-mallisarjan uudet autot

Katso BMW X4 xDrive M40d A mallin uudet autot

Katso myytävät BMW vaihtoautot

Katso myytävät BMW X4 vaihtoautot

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin