Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Toyota Prius Plug-in

Koeajossa Toyota Prius Plug-in

Neljässä vuodessa on tapahtunut paljon, erityisesti hybridi- ja sähköautojen kehityksessä. Toyotalla on pitkät juuret perinteisten hybridiautojen saralta, mutta mallistosta on puuttunut nykymittapuiden mukaan riittävällä toimintasäteellä varustettu ladattava plug-in -hybridi. Edellisen sukupolven mallin päivitystä ehdittiin hautoa neljä pitkää vuotta, mutta nyt odotus palkitaan suorastaan erinomaisella tuotteella. 

Uusi Prius Plug-in on kehittynyt hurjin harppauksin kaikilla pistokehybridille tärkeillä osa-alueilla. Ensinnäkin akkukapasiteetti on tuplattu 8,8 kWh:iin ja latausnopeus on nostettu 3,3 kW:iin. Käytännössä akun lataa tavallisesta kotipistokkeesta hieman reilussa kolmessa tunnissa tyhjästä täyteen ja nopeammalla Type2-laturilla tasan kahdessa tunnissa. 

Toyota Prius Plug-in

Valmistaja lupaa autolle 63 kilometrin (NEDC) toimintasäteen pelkän sähkön voimin ja keskimääräisessä todellisessa käytössäkin puhutaan noin 50 kilometrin matkoista. Barcelonassa tapahtuneen koeajotapahtuman 15 auton keskimääräinen toimintamatka sähköllä, yhteensä 167 kilometrin mittaisella matkalla, oli 62 kilometriä. Parhaat kuljettajat pääsivät jopa 78 kilometriin.

Pistokehybridistä hybridiksi

Valmistajan ilmoittamaa toimintasädettä paremmat lukemat ovat mahdollisia ennen kaikkea sen vuoksi, että auto jatkaa akun tyhjennyttyä perinteisen hybridin tavoin ladaten akkua mahdollisuuksien mukaan jarrutuksissa tai polttomoottorista generoimalla. Tässä suhteessa Toyota on osannut tuoda hienosti kokemuksensa perinteisistä hybrideistä ladattaviin autoihin ja erottuu näin positiivisesti kilpailijoistaan. 

Toyota Prius Plug-in

Kyseisellä 167 kilometrin mittaisella koeajolla autojen keskikulutus asettui 3,9 litraan sadalla kilometrillä, mitä voi pitää erinomaisena tuloksena siihen nähden, että matkaa ajettiin kaupungissa ja moottoritien kovissa nopeuksissa. Jos kokemusta peilaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla tapahtuvaan työmatka-ajoon, Prius Plug-in mahdollistaisi monelle täysin päästöttömän vaihtoehdon liikkumiseen. Edes erillinen kotilatausasema ei ole välttämätön, sillä lataus lämpötolpastakin on nopeaa. 

Auringolla kilometrejä

Suomen olosuhteisiin erityisen tervetullut ominaisuus on uusi lämpöpumppu, joka lämmittää auton akuston latauksen yhteydessä -10 celsiusasteen pakkasiin asti. Näin akun varaus ei laske liikkeellelähdettäessä eikä erillistä sisätilanlämmitintä tarvita. Kesällä ilmalämpöpumppu toimii myös auton viilennyksessä.

Toyota Prius Plug-in 

Suomeen tuotavista kahdesta varustetasosta kalliimpaan kuuluu katolle asennettu aurinkopaneeli, jonka luvataan lataavan energiaa päivässä jopa 5 kilometrin toimintamatkaa varten. Teoriassa autolla kulkisi näin ollen vuodessa jopa 1825 kilometriä, mutta Toyota mainostaa realistisempaa tuhannen kilometrin vuotuista määrää, johon päästään Etelä-Euroopan maissa. Valmistajan Norjaan laskema luku on 700 kilometriä. 

Ajettavuus uudella tasolla

Pistoke-Priusin ajettavuus on parantunut merkittävästi etenkin uuden alustan myötä. Pohjaratkaisu on sama, joka on nähty jo Toyota CH-R:ssä ja tullaan jatkossa näkemään oikeastaan koko Toyotan henkilöautomallistossa. 

Hidastetöyssyjen yli mennään kuin lipuen ja auton vakaus sekä hiljaisuus vakuuttavat. Ohjaus on tarkka ja hetkittäin voisi kuvitella olevan astetta hintavammankin kulkupelin ratissa. Kaiken kaikkiaan Toyota tuntuu olevan tuomassa parannuksia tärkeisiin ominaisuuksiin, jotta se pystyy jatkossa houkuttelemaan asiakkaita myös muiden merkkien parista.  

Ja houkuttelevuutta todella tarvitaan, mikäli merkki aikoo päästä kovilta kuulostaviin tavoitteisiinsa. Maahantuoja haluaa saada jo tämän vuoden aikana kaupaksi sata kappaletta uutta Prius Plug-in -mallia. Luku on korkea, sillä edellisen sukupolven pistoke-Priusta myytiin viime vuonna vain kolme kappaletta. 

Toyota Prius Plug-in

Suurimmat esteet kaupankäynnille saattavat asettaa auton nelipaikkaisuus sekä niukahko tavaratila, jotka karsinevat ainakin taksit asiakaskohderyhmistä pois. Myös käyttöliittymä voisi olla paikoitellen selkeämpi.Mittariston täysi digitaalisuus mahdollistaa toki monipuolisesti ajotietojen esittämisen, mutta kiinteää paikkaa kierrosnopeus-/sähköajonmittarille jää kaipaamaan.  

Positiivista on se, että auton erilaiset ajotilat todella tuntuvat erilaisilta. Verrattuna Toyotan aikaisempiin hyrideihin, uusi Prius Plug-in on saanut poltto- ja sähkömoottorin rinnalle toisen sähkömoottorin, joka on todellisuudessa generaattori, jota hyödynnetään lisätehojen tuottamiseen kiihdytyksissä. Näin ollen kaasupoljinta saa painaa aikaisempaa huomattavasti reippaammin ilman, että polttomoottori pärähtää käyntiin. 

Kuljettaja voi valita haluamansa ajotilan kolmesta eri vaihtoehdosta. Ero Eco- ja Power-ajotilojen välillä on merkittävä. Muutenkin tasaista ajoa korostaa portaaton automaattivaihteisto, joka vetää autoa eteenpäin ilman pienimpiäkään nykäyksiä. Varsinaisten ajotilojen lisäksi valittavana on hybriditekniikan toimintatapa, jossa vaihtoehtoina on normaali hybriditoiminta sekä kaksi täysin sähköistä ajotilaa. Hybridivalitsinta pitkään pohjassa painamalla auton voi laittaa lataamaan akkua esimerkiksi maantiellä ajettaessa. Näin taajamaan tultaessa akussa on riittävästi virtaa viemään auto sähköllä loppumatkan.

Toyota Prius Plug-in

Ensimmäiset uuden sukupolven Prius Plug-in -autot saadaan Suomeen huhtikuussa. Active-varusteltu auto maksaa 39 897 euroa ja aurinkopaneelilla varusteltu Solar-versio 42 396 euroa. Perinteiseen hybridi Priusiin verrattuna Plug-in -malli maksaa 4506 euroa enemmän, joten monelle valinta saattaa kaupoilla kallistua pistokkeesta ladattavan mallin puoleen. Active varusteltuun autoon on saatavana kaksi lisävarustepakettia, jotka tuovat autoon lisää ajoavustimia sekä nahkaverhoilun.

Katso myytävät Toyota Prius Plug-in vaihtoautot.

 

Toyota Prius Plug-in - tekniset tiedot

Hybridijärjestelmän kokonaisteho: 122 hv

Hybridiakun kapasiteetti: 8,8 kWh

Suurin vääntö: 142 Nm (polttomoottori) + 163 Nm (sähkömoottori ja generaattori)

Kiihtyvyys 0-100 km/h: 11,1 sekuntia

Tavaratila: 360 litraa

Omamassa: 1530 kg

Kokonaispituus: 4645 mm

 

Teksti ja kuvat: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin