Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa uudistunut Toyota C-HR (vm. 2020) – 2.0 Hybrid yllättää voimavaroilla ja maltillisella lisähinnalla

Vuoden 2016 lopulla ensiesitelty Toyota C-HR -katumaasturi ehti ensimmäiseen kasvojenkohotusikään. Jatkossa autoa tuodaan Suomeen vain kahdella erilaisella hybridivoimalinjalla.
Koeajossa uudistunut Toyota C-HR (vm. 2020) – 2.0 Hybrid yllättää voimavaroilla ja maltillisella lisähinnalla

Kun Toyota C-HR:n myynti starttasi Suomessa 2017, ennakko-odotukset myynnin suhteen olivat maltilliset. Poikkeuksellisen rohkeasti muotoiltu C-segmentin katumaasturi oli jotain muuta, kuin mihin japanilaismerkin asiakkaat olivat etenkin kotimaassamme tottuneet. Kysyntä kuitenkin ylitti ennusteet ja C-HR:ää iskettiin rekisteriin peräti 1739 kappaletta ensimmäisenä vuotenaan.

Toyotan asiakkaat ovat yleisesti ottaen varsin merkkiuskollisia, mutta C-HR on osoittautunut Euroopan laajuisesti automalliksi, joka on rosvonnut asiakkaita muilta merkeiltä. Uusasiakkaiden prosenttiosuus on ollut niinkin suuri kuin 68 prosenttia.

Toyota C-HR takavalot led

Koeajamamme vuosimallin 2020 Toyota C-HR uudistui sanalla sanoen varsin maltillisesti. Ulkoa auton erottaa helposti uudentyyppisistä ledein toteutetuista ajo- ja takavaloista sekä aavistuksen leventyneestä maskista sekä takavalot yhdistävästä uudesta kiiltävän mustasta koristelistasta.

Suurimmat yksittäiset parannukset ovat koeajon perusteella uusi vallan mainio 2.0-litraiseen bensiinimoottoriin pohjautuva hybridivoimalinja sekä Apple CarPlay- ja Android Auto -järjestelmien rantautuminen ensimmäistä kertaa Toyotan automalleihin. 

Kannattaako C-HR valita 2.0 Hybridinä?

Tähän asti Toyota C-HR:n on voinut ostaa Suomessa joko 1.8-litraisella Hybrid-mallina tai 1.2-litraisella turboahdettuna perinteisenä bensiinivoimalinjalla. Viimeksi mainitun myynti oli niin vähäistä, että kyseinen vaihtoehto päätettiin tiputtaa kokonaan pois maahantuontiohjelmasta, vaikka sitäkin tullaan Euroopassa jatkossa tarjoamaan. Samalla C-HR:n nelivetovaihtoehto tippuu pois. Jatkossa valittavissa on siis kaksi hybridivoimalinjaa: 1.8-litraisella tai 2.0-litraisella koneella.

Toyota C-HR sivuprofiili

Turboahdettua 1.2-litraista bensiinimoottoria ei tule kuitenkaan ikävä, sillä uusi Corollassakin nähty 2.0 Hybrid on ajettavuudeltaan vaivattoman tehokas. Huipputehoa poltto- ja sähkömoottorit tuottavat enimmillään 184 hevosvoimaa, eli ei tällä autolla jalkoihin jää. Hintaero 1.8- ja 2.0 Hybridien välillä on reilun 2000 euron luokkaa, eli hyvinkin kohtuullisesti.

C-HR Hybrid kulutus

Kun eri hybridivoimalinjoja ajoi perättäisinä päivinä, erot olivat helposti tunnistettavissa ja kuultavissa. Siinä missä 1.8-litrainen kone huutaa kovaa ja korkealta suurimman osan ajasta myös taajamanopeuksissa, 2.0-litrainen pata on äänimaailmaltaan huomattavan paljon sivistyneempi.

62 lisähevosvoimaa tekevät nekin yllättävän suuren vaikutuksen kiihtyvyyteen, mikä helpottaa suuremmillakin nopeuksilla ohitustilanteissa. Toyota ei ole koskaan halunnut kertoa hybridivoimalinjojensa yhteisvääntöä, mutta uudessa kaksilitraisessa kokonaisuudessa polttomoottori tuottaa 190 newtonmetriä ja sähkömoottori 202 Nm. Lukuja ei voi kuitenkaan laskea suoraan yhteen, mutta totuus lienee jossain noin 300 Nm:n kieppeillä.

Toyota C-HR LED-ajovalot

Uudistuneen Toyota C-HR:n ajettavuudelle voi antaa muutenkin varsin varauksetta kehuja. Jos Toyota ja hyvä ajettavuus aiheuttavat mielessä tirskahtelua, alle kannattaa ottaa C-HR ja suunnata vaikkapa Porkkalanniemelle vievälle syheröiselle tielle. Alusta ja auton vakaus on onnistuttu hiomaan hienosti toimiviksi. Sen sijaan jarrutuntuma C-HR:ssä ei ole kaikista onnistunein, ja muuten lineaarisesti toimiva hidastus töksähtää pysähdyksiin asti jarrutettaessa viimeisillä metreillä. Totuttelua tämä ainakin vaatii.

Ajotyylin merkitys kulutukseen maltillinen 

Toyotan parikymmenvuotinen kokemus hybridien tuotannosta näkyy äärimmäisen sulavatoimisena sähkö- ja polttomoottorin yhteispelinä. Jos C-HR:ää vertaa vaikkapa korealaisiin hybridiautoihin, polttomoottori sammutetaan Toyotassa nopeammin ja mittariston EV-ajotilavalo paloi koeajossamme peräti 68 prosenttia ajasta.

Toyota C-HR:n hybridijärjestelmä on itsevarma eikä jää suotta miettimään, milloin polttomoottorin voi sammuttaa. Uudessa C-HR:ssä polttomoottorin sammutus onnistuu aina 120 km/h nopeuteen asti. 

Toyota markkinoi hybridejään nimellä ”itselataava hybridi”. Käytännössä sillä tarkoitetaan sitä, ettei autoa pysty lataamaan pistokkeesta, vaan energiaa otetaan talteen niin liike-energiasta kuin atkinson-työkierrolla toimivasta polttomoottorista generoimalla. Tekniikan valttikorttina on se, että ajotyylin vaikutus polttoaineen keskikulutukseen on hyvin pieni. Autolla on siis helppo pihistellä, vaikkei hybridin toimintaan kiinnittäisi minkäänlaista huomiota.

Koeajossamme polttoaineenkulutus pyöri 5,5 litran tuntumassa. Lukemasta lienisi mahdollista nipistää vielä noin litran verran pois ennakoivammalla ajotavalla. 

Eurooppalaisuus ei valitettavasti näy kuljettajan ergonomiassa

Toyota C-HR:n suurin puute liittyy ajoergonomiaan, joka tuntuu suunnitellun ennemmin 150 senttimetristä kuljettajaa kuin edes suomalaista keskimittaista autoilijaa silmällä pitäen. Automallin lehdistötilaisuudessa auton eurooppalaisuutta korostettiin useamman esityskalvon verran, joten ajoasentoon liittyvät puutteet tuottivat pienoisen pettymyksen.

Kuljettajan istuimen säädöt ovat lyhyttä istuinosaa lukuun ottamatta hyvät, mutta ohjauspyörän säätövarat etenkin syvyyssuunnassa jäävät liian pieniksi. Jopa 178 senttinen kuljettaja valitteli säätövaroja, eli mahdollisella koeajolla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten omat mitat sopivat Toyotan standardien kanssa yhteen. Huonoksi C-HR:n ajoasentoa ei voi kutsua, mutta kilpailijoilta löytyy parempia toteutuksia.

Toinen käytettävyydeltään aavistuksen haasteellinen seikka on Toyotan multimediajärjestelmä, joka alkaa tuntua vanhahtavalta moniportaisine valikkorakenteineen. Uuden C-HR:n kohdalla tämä ei ole kuitenkaan enää ongelma, sillä auto tukee ensimmäistä kertaa Apple CarPlay ja Android Auto -järjestelmiä, jotka päihittävät toiminnallaan valmistajan oman tietoviihdepuolen. 

Kokonaisuutena uudistunut Toyota C-HR on mainio kompakti katumaasturi, jonka käyttökulut jäävät pieniksi. Auton hinnasto saattaa tuntua osaan kilpailijoista nähden hieman korkealta, mutta selitystä sille voi lähteä etsimään esimerkiksi käytettyjen Toyota-hybridien jälleenmyyntiarvoista.Toyota C-HR Facelift pähkinänkuoressa

Mikä auto? Toyotan C-segmentin katumaasturi, jonka kilpailijoiksi valmistaja itse laskee muun muassa Nissan Qashqain, Skoda Karoqin, Kia Niron ja Peugeot 3008:n.

Mitä uutta? Facelift-mallipäivityksen tärkeimmät uudistukset ovat uudet hybridivoimalinjat, tietoviihdejärjestelmä Apple CarPlay ja Android Auto -järjestelmillä, pienet ulkonäköpäivitykset sekä viilaukset ajettavuuteen ja äänieritykseen.

Hinnat ja koska Suomeen? Ensimmäiset autot ovat jo jälleenmyyjillä. Hintahaitari on 1.8 Hybridin osalta 29 959 – 33 886 euroa ja 2.0 Hybridissä 34 164 – 36 511 euroa.

 

AUTOTALLI.COM

Selaile myytäviä uusia Toyota C-HR -mallisarjan autoja.

Myytävät Toyota C-HR -vaihtoautot löydät täältä.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin