Koeajossa Vuoden Auto Suomessa 2022 -finalistit – nämä ovat automallien vahvuudet | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koeajossa Vuoden Auto Suomessa 2022 -finalistit – nämä ovat automallien vahvuudet

Vuoden Auto Suomessa 2022 -tittelistä kisaavat Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Mercedes-Benz C-sarja, Peugeot 308, Polestar 2 ja Skoda Enyaq.
Koeajossa Vuoden Auto Suomessa 2022 -finalistit – nämä ovat automallien vahvuudet

Vuoden Auto Suomessa 2022 -kilpailu on edennyt finaalivaiheeseen, jossa kuusi uutuusmallia kilpailee halutusta tittelistä. Kilpailun järjestää Auto- ja Liikennetoimittajat Auli ry, ja valinta perustuu alan toimittajien äänestykseen. 

Tämän vuoden kilpailussa ensimmäisellä äänestyskierroksella äänensä antoivat 56 auto- ja liikennetoimittajaa. Kaikkiaan kilpailussa oli mukana 27 uutuusmallia, joista 14 oli täyssähköisiä. Näistä finaaliin äänestettiin kuusi automallia.

Ensimmäistä kertaa Vuoden Auto Suomessa -kilpailun historiassa finaaliin ylsi peräti neljä täyssähköautoa ja kaksi pistokkeesta ladattavaa hybridimallia.

Koeajoimme kaikki kuusi finalistia ja kokosimme kunkin automallin vahvuudet yhteen.

Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5 edustaa täysin uudenlaista tapaa lähestyä sähköautoilua jo auton alustarakenteesta alkaen. Vaikka kyseessä on keskikokoinen hatchback, Ioniq 5 tuntuu ajossa enemmän katumaasturilta. Auton todellista kokoa on vaikea hahmottaa kuvista.

Hyundai Ioniq 5 on kasattu skeittilauta-tyylisen alustarakenteen päälle, eli auton ajoakusto ja voimalinja pystytään kopioimaan jatkossa hyvinkin erityyppisten korimallien yhteyteen. Huomionarvoista on Ioniq 5:n edustusautomainen kolmen metrin akseliväli, joka tarjoaa sisätiloihin poikkeuksellista avaruutta.

Hyundai Ioniq 5 kykenee huimaan 220 kW:n lataustehoon uuden 800 voltin akkujärjestelmän ansiosta. Auton voi ostaa joko taka- tai nelivetoisena. 

Kia EV6

Kia EV6 on Hyundai Ioniq 5:n sisarmalli, eli auton sähköinen voimalinja ja muut tekniset ominaisuudet ovat lähes identtiset Ioniq 5:n kanssa.

Kia EV6:ssa on panostettu enemmän urheilulliseen muotoiluun, mikä tuntuu Hyundaita hieman tyköistuvampina sisätiloina. Ahtaaksi autoa ei voi kuitenkaan moittia.

Myös Kia EV6:n yhtenä erikoisuutena on sähkövirran ulosotto, joka toimii enimmillään 3,6 kW:n teholla. Näin ollen autosta saa virtaa tarvittaessa vaikka toisen sähköauton hätälataamiseen, tai pienen kesämökin välttämättömiin sähkötarpeisiin.

Mercedes-Benz C-sarja

Mercedes-Benzin uusi C-sarja tarjoaa lataushybridiksi poikkeuksellisen pitkää sähköistä toimintamatkaa. Täyteen ladatulla akulla ajaa jopa 108 kilometrin matkan.

Vaikka ulkopuolelta auto on varsin konservatiivisesti uudistettu, sisätilat tarjoavat aiempaa ylellisemmän ajoelämyksen. Autoa ei ole suotta tituleerattu ”pikku-ässäksi”, viitaten merkin lippulaivatuote S-sarjaan.

Mercedes-Benz C-sarja koeajo

Mercedes-Benzille tyypilliseen tapaan uuteen C-sarjaan on tarjolla huima määrä varustevaihtoehtoja, mutta maltillisemmalla varustelulla auton hinta on onnistuttu pitämään hyvinkin kohtuullisena. Automalli tarjoaa ehdottomasti hyvää hinta-laatusuhdetta.

Peugeot 308

Peugeot 308 ei ole suuressa mittakaavassa automaailmaa mullistava tuote, mutta se on sitä Peugeotille. Automalli on uudistettu rajulla kädellä erittäin onnistuneeksi kokonaisuudeksi, ja erityisen mielenkiintoinen malliversio on 308:n lataushybridi.

Peugeot 308 koeajo

Peugeot 308:n muotoilua voi pitää erityisen onnistuneena, kuin myös uusi tietoviihdejärjestelmä on aidosti intuitiivinen käyttää ja helposti personoitavissa. 

Peugeot 308 on Vuoden Auto Suomessa -finalistijoukon edullisin automalli, ja se kieltämättä tarjoaakin rahalle hyvää vastinetta.

Polestar 2

Polestar 2:n päätyminen kilpailun finalistien joukkoon ei ole ihme, vaikka automerkki onkin lanseerattu Suomessa vasta tämän vuoden puolella.

Polestar 2 miellyttää rajulla suorituskyvyllään sekä Volvosta tutuilla mukavuusominaisuuksillaan. Automalli on monelle suomalaiselle helpommin omaksuttava kuin vaikkapa sen suorin kilpailija Tesla Model 3

Polestar 2 on siitä erityinen automalli, että auto päivittyy jatkuvasti niin ilmaisilla kuin maksullisilla lisäominaisuuksilla. Esimerkkinä viimeksi mainitusta juuri julkaistu päivitys, jolla asiakas voi ostaa autoonsa 70 kW:a lisätehoa. Siis käytännössä lisää tehoa yhden tavallisen henkilöauton verran.

Skoda Enyaq

Skodalla on tänä vuonna mahdollisuus hattutemppuun, sillä automerkki on voittanut Vuoden Auto Suomessa -kilpailun kahtena viime vuonna.

Skoda Enyaq on käytettävyydeltään finalistikuusikon ylivoimaisin automalli, etenkin jos asiaa tarkastellaan perheellisten asiakkaiden näkökulmasta. Automalli on Skodan tyyliin tilava ja helppokäyttöinen. Suuremmalla 77 kWh:n ajoakustolla auton toimintamatka on myös mainio.

Enyaqia voi pitää myös muotoilultaan onnistuneena, sisätilat tuntuvat jopa yllättävän ylellisiltä. Vaikka automalli ei ole esimerkiksi Hyundain ja Kian tapaan yhtä edistyksellisellä tekniikalla höystetty, se tarjoaa todella tasapainoisen ja arkikäyttöön ”riittävän” kokonaisuuden.

 

Vuoden Auto Suomessa 2022 -kilpailun finaalikierroksella jokaisella tuomariston jäsenelle on käytettävissään 15 ääntä, jotka hän saa jakaa haluamallaan tavalla. Yksi finalistiauto täytyy kuitenkin nostaa voittajaksi, ja sille saa antaa enintään kuusi ääntä. Tärkein äänestyskriteeri on rahalle saatava vastine, minkä tuomari voi tulkita haluamallaan tavalla. Vuoden Auto Suomessa 2022 -kilpailun voittaja julkistetaan 16.12. Helsingissä. 

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin