Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Koiranomistajan autot

Koiran kuljettaminen asettaa autolle omat vaatimuksensa. Auton pitää olla tarpeeksi tilava ja mahdollisimman muunneltavissa koiranomistajan moniin kuljetustarpeisiin. Lisäksi kaikkien matkustajien turvallisuuden ja mukavuuden tulee olla kohdallaan.
Koiranomistajan autot

Auto valitaan pääsääntöisesti taloudellisuutta silmällä pitäen, mutta perheen koko ja harrastukset sanelevat pitkälti sen, mitä ominaisuuksia autosta pitää löytyä. Koiraperheessä myös nelijalkaiset jäsenet asettavat autolle omat vaatimuksensa. Haastattelimme pitkän linjan koiraharrastajaa ja agi.fi-verkkomedian omistajaa Tero Mesirantaa selvittääksemme, minkälainen on hyvä auto koiranomistajalle.

Lainsäädäntö vaikuttaa siihen, kuinka koira saa autossa kuljettaa. Koiran on oltava kiinni tai selkeästi omassa tilassaan. Umpinaisessa takaluukussa koiraa ei kuitenkaan saa pitää. Mesirannan mukaan koirat matkustavat yleensä takapenkillä kiinnitettyinä valjailla turvavyökiinnikkeeseen tai koiraverkolla varustetussa auton tavaratilassa. Joskus koirat matkustavat tilapäisesti myös kytkettynä etupenkin jalkatilassa omistajan jaloissa, jos autossa ei muuten ole häkille tilaa tai auto on muuten jo täynnä.

Erilliset koirahäkit ovat suosittuja etenkin aktiivisten koiraharrastajien autoissa. Edullisin ratkaisu on sovittaa yleiskäyttöinen kevytmetallihäkki auton tavaratilaan, mutta autoon voidaan myös asentaa kiinteä häkki tai portti. Kiinteät ratkaisut ovat kuitenkin melko kalliita ja saattavat vaatia kustomointia, Mesiranta kertoo.

Kahden koiran alumiinihäkki

Kahden koiran standardikokoinen alumiinihäkki Peugeot 5008:n takakontissa.

Häkki pitää koiran autossa aloillaan ja mahdollistaa kuljetustilojen käyttämisen myös tavaroiden kuljettamiseen. Lisäksi koiralla on mukavat oltavat omassa häkissään, eikä se pääse loukkaamaan itseään tai sotkemaan auton muita tiloja. Kesäkuumalla lukittava häkki on erinomainen ratkaisu. Auton takaluukun voi tällöin jättää auki, eikä kukaan pääse käsiksi autoon tai koiraan.

Farmari- ja tila-autot ovat suosituimpia ajoneuvoja koirapiireissä. Mitä muunneltavammat auton sisätilat ovat ja mitä tasaisemmaksi kuljetustilan saa, sen parempi. Litramääräistä kuljetuskapasiteettia tärkeämpää ovat tavaratilan oikeat mitat. Etenkin takaluukun leveys on huomioitava tarkkaan, eikä tavaratilassa saa olla häiritseviä ulokkeita. Kolmen koiran kanssa liikkuvalla Mesirannalla on kokemusta monista autoista. Tällä hetkellä kaksihenkinen perhe kulkee Peugeot 5008 –tila-autolla, jonka takapenkit on kaadettu mahdollisimman suuren koirahäkin tieltä.

Eräs tietty auton ominaisuus haittaa koiran kanssa toimimista: takaluukun kynnys tai koroke. Se vaikeuttaa häkkien ja tavaroiden lastaamista tavaratilaan, ja lisäksi koira voi satuttaa itsensä kynnykseen autoon hypätessään.

Volkswagen Golf Variantin takaluukun kynnys

Esimerkiksi Volkswagen Golf Variantin takaluukussa on koiranomistajalle harmillinen kynnys.

Koiraharrastajien piirissä ei Mesirannan mukaan suosita mitään tiettyjä automalleja. Auton valintaan vaikuttavat tavalliset syyt, kuten taloudellisuus ja toimintavarmuus. Tila-autot, kuten Citroen Berlingo tai Volkswagen Caddy, ovat melko yleisiä. Myös Mersun uusi Citan olisi Mesirannan mielestä varteenotettava koiraharrastajan auto.

MB Citan

Monipuolisesti muunneltavissa oleva Mercedes-Benz Citan on varteenotettava auto koiranomistajalle.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin