Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Mainio Mini Countryman Cooper SE ALL4 -lataushybridi koeajossa – luvattu toimintamatka ylittyi

Mini Countryman Cooper SE ALL4 -pluginhybridin toimintamatkaksi sähköllä ilmoitetaan 57 kilometriä. Koeajolla testasimme lupauksen ja ylsimme peräti 60,4 kilometriin.
Mainio Mini Countryman Cooper SE ALL4 -lataushybridi koeajossa – luvattu toimintamatka ylittyi

”Onpa sulla hieno auto, tosi siisti väri”. Spontaani kommentti viereisellä tankkausmittarilla havahduttaa. British Racing Green -ulkoväriin puettu Mini-malliston kookkain automalli Countryman on kieltämättä kuin karkki, niin ulkomuodoiltaan kuin ajettavuudeltaan. 

Minin muotokielessä on aina ollut sympaattisuutta ja helposti lähestyttävyyttä. BMW:n ostettua Minin vuosituhannen vaihteessa perinteikkään brittimerkin autot ovat muuttuneet tekniikaltaan jatkuvasti kohti emobrändin tuotteita. Onneksi persoonallisuus ja raikas muotoilu ovat kuitenkin saaneet jäädä.

Tällä hetkellä Minin mallisto koostuu käytännössä 3- ja 5-ovisista Mini-automalleista, tulevasta Cooper SE -täyssähköautosta, 3-ovisen Minin avomallista, hieman pidemmästä Clubmanista sekä katumaasturihenkisestä Countrymanista. 

Älä katso pelkkää hintalappua

Mini Countryman -lataushybridiä, kuten mitä tahansa muutakaan merkin automallia, ei tule lähestyä hinta edellä. Vaikka Countryman on yllättävänkin tilava perheauton kriteerit täyttävä automalli, lataushybridin reilun 40 000 euron lähtöhinta saattaa lähtökohtaisesti tuntua korkealta. Saisihan samaan hintaan tilavammankin pistokehybridin. Parhaalla Maximis-varustetasolla ja runsaalla lisävarustelulla koeajoauton hinta kohoaa lähelle 55 000 euroa.

Koko ja hinta ei ole kuitenkaan Minin kohdalla kaikki kaikessa. Mini Countryman Cooper SE ALL4 -pistokehybridi ostetaan silloin, kun autolla halutaan erottautua massasta, mutta ajettavuudelta ja auton ominaisuuksilta vaaditaan saksalaisen premium-merkin tasoa.

Hintaa kannattaa suhteuttaa myös siihen, että pistokkeesta ladattava Countryman on nelivetoinen ja uuden mallipäivityksen yhteydessä ajoakun kokoa kasvatettiin 10 kWh:iin, josta käytettävissä on 8,8 kWh:a. Tarvittaessa nelivedon kaikki vääntö voidaan ohjata takapyörille.

Mini Countryman hybridi tavaratila

Puolitoistalitraisen turboahdetun bensiinimoottorin sekä sähkömoottorin suurin yhteisteho on 224 hevosvoimaa, mikä riittää mainiosti luomaan edellytykset hauskalle ajokokemukselle. Ohjauksen osalta Countryman SE ALL4 on tarkan tuntuinen ja alusta on vakaa myös moottoritienopeuksilla. Jousitus tuntuu paikoitellen turhankin pintakovalta, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että asia varsinaisesti häiritsisi.  

Persoonalliset kytkimet ja säädettävä tunnelmavalaistus kruunaavat Countrymanin tyylikkäät sisätilat, joskin perinteikäs ja varsin suppea analoginen mittaristo saattaa tuntua turhankin pelkistetyltä nykymittapuulla. Hauska yksityiskohta on multimedianäyttöä kiertävä valokehä, joka muuttaa väriä ja valotehoa muun muassa ilmastointia säädettäessä ja kaasua painettaessa.

Erinomaisesti muotoilluista istuimista voi antaa varauksetta kehuja myös pidempi kuljettaja. Myös takana riittää tilaa varsin mukavasti kahdelle matkustajalle.

Toimintamatka sähköllä ylitti lupauksen 

Mini ilmoittaa WLTP-mittaustavan mukaiseksi toimintamatkaksi Countryman-lataushybridille 57 kilometriä. Päätimme testata lupauksen pitävyyden lataamalla akun 100 prosenttiin ja ajamalla täyssähköisellä ajotilalla niin kauan kunnes polttomoottori hyrähtää ensimmäisen kerran käyntiin.

Koeajo startattiin K-Latauksen Type 2 -laturilta, jolla akku ladattiin aivan piripintaan. Koeajo tapahtui kuulaana syyspäivänä 11 celsiusasteen lämpötilassa.

Liikkeelle lähdettäessä auton mittaristo kertoi odotetuksi toimintamatkaksi edellisten ajojen perusteella 51 kilometriä. Jälleen kerran luvattu 57 kilometrin toimintamatka näytti siis jäävän vain etäiseksi haaveeksi.

Kun matkaa oli kulunut ensimmäiset kymmenen kilometriä, hämmästys oli kuitenkin suuri, kun toimintamatkamittari ei juossutkaan matkamittarin kanssa samaa tahtia. Toivon kipinä heräsi, että 51 kilometriä saattoikin olla pessimistinen arvio.

Koeajolla ajettiin muuta liikennettä häiritsemättä niin sanotusti massan mukana, eli ylimääräisiä hidasteluja ei tehty. Matka kulki Vantaalta Tuusulanväylää pitkin Kehä 1:lle ja sieltä Turunväylän kautta Kehä 2:lle ja edelleen Länsiväylälle. Paluumatkalla Espoon puolella matkaa taitettiin myös taajama- ja kaupunkinopeuksissa, joten ajo vastasi varsin hyvin tyypillistä pääkaupunkiseudulla asuvan työmatkaa. 

Kun alkuperäinen 51 kilometrin toimintamatka-arvio oli saavutettu, auto kertoi jäljellä olevaksi toimintamatkaksi vielä 7 kilometriä. Mielenkiintoiseksi koeajo muuttui 56 kilometrin kohdalla, kun sähkön kerrottiin riittävän enää yhden kilometrin matkalle. Nyt oltiin valmistajan ilmoittamassa virallisessa toimintamatkassa.

Viimeiset kilometrin taittuivat kaupunkinopeudella ilman tarvetta pysähtyä liikennevaloihin, ja lopulta bensiinimoottori käynnistyi matkamittarin osoittaessa 60,4 kilometriä.

Oli aika vetää auto tiensivuun ja tallentaa koeajon lopulliset lukemat. Keskinopeus koeajolla oli 53,1 km/h ja keskimääräiseksi virrankulutukseksi auton mittaristo ilmoitti 13,8 kWh / 100 km.

Vaikka toimintamatkaa lähdettiin testaamaan sillä mielellä, että ajo on koko ajan mahdollisimman taloudellista ja talla pohjassa -kiihdytyksiä vältetään, Mini Countrymanin keskikulutusta voi pitää erinomaisena ottaen huomioon, että kyseessä on vieläpä katumaasturi. Jopa täyssähköautoille 13,8 kWh:n keskikulutus on hyvä, mutta pistokehybrideille sitä voi pitää loistavana lukemana. Onnistunut sähköinen voimalinja saa odottamaan Minin ensimmäisen täyssähköauton, Cooper SE:n, koeajoa innolla.

AUTOTALLI.COM

Katso Mini Countryman -mallisarjan ladattavien pistokehybridien hinnat ja tekniset tiedot.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin