Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Nahka- vai kangaspenkit? Mistä hyvät autonistuimet on tehty?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme viikottain asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muutoin tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Nahka- vai kangaspenkit? Mistä hyvät autonistuimet on tehty?

Tämän viikon aiheessa pureudumme siihen, miksi moni suosii autokaupassa nahkaverhoiltuja istuimia, kun taas toisille kangasverhoillut istuimet ovat ainoa oikea vaihtoehto. Joidenkin mielestä nahkaverhoillut istuimet ovat liian liukkaat mutkaisella tiellä, mutta olisiko arvokkaammat nahkajakkarat jopa parempi valinta lapsiperheille? Haastoimme satoja autoja koeajaneen autotoimittaja Miika Isotalon väittelyyn ja kysyimme, mistä hyvä autonistuin on tehty. 

Miika, kannatat pääsääntöisesti kangasverhoiltuja istuimia, miksi ihmeessä? 

Jos ajatellaan käyttöä läpi vuoden, kangaspenkit ovat mielestäni käytännöllisemmät. Nahkapenkit on pääsääntöisesti kesällä tulikuumat, talvella puolestaan jääkylmät. Kangaspenkki ei reagoi niin helposti lämpötiloihin, joten se on mukavampi istua erilaisissa lämpötiloissa. 

Mutta nahkapenkithän ovat yleensä väriltään vaaleat, jolloin ne ei kuumenekaan yhtä helposti.

Vaaleasta nahkasta ei toki tule samanlaista parilaa kuin mustasta, mutta se pitää silti kertyneen lämmön itsessään huokoista kangaspintaa paremmin. Kylmyys tarttuu ihan yhtä lailla väristä huolimatta. Tummakin kangas toki lämpenee, mutta se ei ole shortsikeleillä reittä vasten samanlainen grillausalusta.

Sen takia monista jopa kuluttajahintaisista autoista löytyy nykyään ilmastoidut nahkaistuimet. Kangaspenkkeihin tätä ominaisuutta ei taida juuri saada. 

Totta, mutta ei se auta siinä kohtaa, kun tulet parkkipaikalla seisoneeseen autoon ja joudut istumaan tulikuumalle istuimelle käynnistääksesi auton. 

Jostain syystä moni autoilija tuntuu pelkäävän nahkapenkkejä lapsiperheen valintana. Uskallan kuitenkin väittää, että kangaspinta on todellisuudessa vaikeampi puhdistaa.

Jos nahkapenkille valuu jotain nestemäistä, se on pääsääntöisesti helpompi puhdistaa. Toki nykyään monessa kangasistuimessakin on pinnoite, joka hylkii likaa ja nesteitä. Voisin toisaalta veikata, että tahmaiset karkinjäänteet on helpompi puhdistaa kangaspinnalta, sillä siihen tarvitaan joka tapauksessa puhdistusainetta. Toisaalta olohuoneisiinkin suositellaan monesti nahkasohvaa juuri lapsiperheille.

Verhoilu ei toki itsessään tee vielä hyvää istuinta. Mihin muihin asioihin kiinnität huomiota auton koeajolla? 

Myönnän olevani aika ronkeli penkin suhteen. Hyvä ristiseläntuki on tärkeä, koska muutoin pitkällä matkalla saa takuuvarmasti selän kipeäksi. Sitä tulisi voida säätää mahdollisimman monipuolisesti korkeus- ja syvyys-suunnassa.

Mutkaisemmilla teillä istuinosan sivuttaistuki on tärkeä, mutta toisaalta se ei saisi puristaa liikaa. Osassa kalliimpia automalleja myös tuota puristavuutta pystyy säätämään sähköisesti kuten myös selkänojan sivuttaistuen määrää. Selän sivuttaistuen säätömahdollisuus onkin erinomainen lisä, sillä osalla ihmisistä on kapea selkä ja toisilla hyvin leveä. Jos säätövaraa ei ole, jompi kumpi kärsii aina. 

Istuinmukavuus on myös asia, jota tarkkailen koeajolla. Oikotietä onneen ei tässä ole, mutta pyrkimyksenä on toki se, ettei takapuoli puudu pidemmillä 100-200 kilometrin matkoilla. Oma lukunsa on raskaan kaluston ilmajousitetut penkit, joita on niitäkin tullut ajettua. Oman kokemuksen mukaan niissä alaselkä rasittuu, vaikka takapuoli tykkäisikin. 

Jos joutuisit valitsemaan auton pelkän istuimen perusteella, mikä olisi valintasi? 

Autoja on tullut ajettua niin paljon sekä hinnastojen ala- kuin yläpäästäkin, että kaikkia on vaikea muistaa. Ehkä ne huonoimmat muistaa parhaiten, mutta esimerkiksi uusi Skoda Superb yllätti kyllä positiivisesti. Myös viimeisimmässä koeajoautossa, Volkswagen Amarokissa, oli oikein hyvät penkit automatkailu silmällä pitäen. Molemmat ovat kyllä jo aika hintavia. Edullisemmista on jäänyt mieleen esimerkiksi Fiat 500C.

Tuntuu, että monet automerkit ovat ottaneet viime vuosina etenkin pitkien kuljettajien tarpeet paremmin huomioon. Jaatko tämän näkemyksen? 

Säätövarat ovat parantuneet kyllä. Veikkaisin, että pitkän kuljettajan on tänä päivänä helpompi löytää hyvin itselleen sopiva auto. Toki ongelmaksi saattaa edelleen muodostua se, että pitkän kuljettajan taakse ei tahdo mahtua istumaan. 

Kuinka suuressa määrin hyvä tai huono istuin vaikuttaa ostopäätökseesi autokaupoilla? 

Huono penkki tai huonot säädöt tarkoittavat automaattisesti itselleni sitä, etten voi harkita autoa itselleni. Toki autoja koeajaessa ja arvioidessa täytyy ottaa huomioon ihmisten erilaisuus. Minulle huono penkki voi sopia erikokoiselle vartalolle. 

Loppujen lopuksi jokainen autoilija on erilainen ja arvostaa autonistuimessa erilaisia asioita. Toiset haluavat voimakkaasti muotoiltuja istuimia jatketulla reisituella, toiset eivät halua juurikaan muotoiluja, jotka saattavat painaa ja tehdä olon epämukavaksi. Kullekin sopivan ajoasennon saavuttaminen ratkaisee. 

 

Lue artikkelisarjan kaikki jutut täältä.

Teksti ja kuva: Teemu Granström


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin