Renkaiden turvallisuus ja rengastestivoittajat | Autotalli.com

Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Renkaiden turvallisuus ja rengastestivoittajat

Renkaiden turvallisuus ja rengastestivoittajat

Kummalle akselille paremmat renkaat?

Yksi autonrenkaiden kiistellyimmistä turvallisuutta koskevista asioista on se, tulisiko paremmat renkaat sijoittaa autossa etu- vai taka-akselille. Saksan ADAC -autoliiton teettämän ja Michelinin suorittaman laajan testin mukaan paremmat renkaat tulisi sijoittaa lähes yksiselitteisesti aina taka-akselille. ADACin teettämässä testissä renkaita testattiin laajasti erilaisissa tilanteissa ja ajo-olosuhteissa ja lähes kaikissa tilanteissa auton hallittavuus oli parempi, mikäli paremmat renkaat oli sijoitettu taka-akselille. Tämä siitä huolimatta, oliko testiauto etu-, taka- vai nelivetoinen.

Vesiliirto

Vesiliirto tarkoittaa ilmiötä, jossa autonrenkaiden sekä tien väliin muodostuu sadekelillä vesimassa, joka estää renkaita koskemasta tienpintaan. Kitka vähenee niin pieneksi, että auton ohjattavuus häviää tyystin. 

Vesiliirtoon jouduttaessa tärkeintä on pysyä rauhallisena ja välttää äkkinäisiä ohjausliikkeitä. Jalka tulisi nostaa kaasulta ja käsivalintaisella vaihteistolla painaa kytkinpoljin alas. Vesiliirron välttämiseksi renkaiden urasyvyyksien tulisi olla riittävän suuret, sillä hyväkuntoiset renkaat ohjaavat vettä paremmin renkaan ja tien välistä pois. Myös ajonopeudella on merkittävä vaikutus vesiliirtoon joutumiselle. Mikäli vauhti on olosuhteisiin nähden liian suuri, hyväkuntoinenkaan rengas ei pysty ohjaamaan vettä riittävällä nopeudella pois renkaan alta. Nastattomien talvirenkaiden, eli kitkarenkaiden, käyttöä kesällä tulisi välttää muun muassa suuremman vesiliirtoriskin vuoksi. Kesärenkaat on suunniteltu toimimaan talvirenkaita paremmin sadekelillä.

Musta jää

Musta jää tarkoittaa tien pintaan muodostunutta liukasta ja läpinäkyvää jääkerrosta. Mustan jään nimitys tulee sen huomaamattomuudesta mustalla asvalttipinnalla. Musta jää aiheuttaa onnettomuuksia etenkin syksyisin ensimmäisten pakkasöiden jälkeen, jolloin jääkerros saattaa näyttää tien pinnalle kertyneeltä vesikerrokselta. Mikäli mustan jään päälle ajaa kesärenkailla, lopputuloksena voi olla tieltä ulos suistuminen.

Kaarreajo

Keskimääräistä paremmat autonrenkaat erottuvat muun muassa nopeassa kaarreajossa. Luonnollisesti matalaprofiiliset renkaat antavat sivuttais-suunnassa korkeaprofiilista rengasta vähemmän periksi, jolloin ajettavuus ja ohjaustarkkuus ovat paremmat. Renkaiden kaarreajo-ominaisuuksiin vaikuttaa myös muun muassa renkaan nopeusluokka. Mitä suuremmalle nopeudelle rengas on suunniteltu, sen jämäkämmin se pysyy tiessä myös kaarteissa.

Nopeasti kaarteisiin ajaminen myös kuluttaa rengasta tavanomaista suoralla tiellä ajamista enemmän. Oikeaoppisesti kaarteeseen tultaessa jarrutus tulisi tehdä jo ennen mutkaa ja ajaa koko kaarre tasaisella nopeudella. Kiihdyttäminen puolestaan aloitetaan vasta kun kaarteesta on poistuttu ja auton renkaat osoittavat suoraan eteenpäin. Vaikka nykyaikaisissa autoissa kaarteessa jarruttaminen ja samaan aikaan ohjaaminen onnistuu myös liukkaalla aiempaa paremmin ajonhallintajärjestelmien ansiosta, vanhat neuvot rauhallisesti mutkiin ajamisesta pätevät edelleen. Se säästää paitsi renkaita, on myös yleisesti turvallisempaa. 

Rengastestivoittajat

Maailmalta löytyy todella suuri määrä rengasvalmistajia, mutta globaalisti tunnetut rengasvalmistajat voi laskea kahden käden sormilla. Suurimpiin ja tunnetuimpiin rengasvalmistajiin lukeutuu muun muassa Bridgestone, Michelin, Goodyear, Continental, Pirelli, Hankook, Kumho Tyres ja Nokian Tyres. 

Suomalaisittain erityisen ylpeä voi olla Nokian Renkaiden tunnettuudesta maailmalla etenkin yrityksen talvirengasosaamisen parissa. 

Suomen arvostetuinta talvirengastestiä toteuttaa vuosittain Tekniikan Maailma, jonka tuoreimmassa vuoden 2017 talvirengastestissä neljä parasta nasta- ja kitkarengasta olivat seuraavat: 

Parhaat nastarenkaat:

1. Continental IceContact 2 

2. Hankook Winter l*Pike RS+ 

3. Nokian Hakkapeliitta 9 

4. Goodyear Ultragrip Ice Arctic

ja Pirelli Ice Zero

Parhaat kitkarenkaat:

1. Continental ContiVikingContact 6

2. Sava Eskimo Ice 

3. Good Year Ultra Grip Ice 2 

ja Nokian Hakkapeliitta R2 

4. Hankook Winter l*Cept IZ2 

ja Michelin X-Ice X3 

Lue aiheesta lisää:
Autonrenkaat - vinkit renkaanvaihtoon, rengasmerkinnät, rengasturvallisuus ja renkaiden säilytys

Sammio

Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin