Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Sähköauton hankinta mielessä? Kokosimme vastauksia autoilijoita askarruttaviin kysymyksiin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: HYUNDAI // Moni suomalainen miettii tällä hetkellä, sopisiko täyssähköauto seuraavaksi autoksi. Kokosimme muistilistan ostopäätöksen tueksi.
Sähköauton hankinta mielessä? Kokosimme vastauksia autoilijoita askarruttaviin kysymyksiin

Kuinka pitkälle täydellä akulla pääsee? Miten auton lataus onnistuu kotona ja matkan päällä? Muun muassa nämä kysymykset nousevat esille sähköauton ostoa harkitessa.

Tärkein ostokriteeri autokaupoilla on luonnollisesti oma käyttötarve, mutta nopeasti kehittynyt teknologia on tehnyt täyssähköautoilusta järkevimmän vaihtoehdon yhä suuremmalle joukolle suomalaisautoilijoita.

Hyundailla on pian kymmenen vuoden kokemus täyssähköautojen sarjatuotannosta, ja Suomessakin automerkki on neljänneksi suosituin tieliikennekäytössä olevissa sähköautoissa. Hyundain sähköautot tunnetaan käyttäjien keskuudessa ennen kaikkea pienikulutuksisina ja ominaisuuksiltaan edistyksellisinä. 

Hyundai IONIQ 6 on OTA-päivitettävissä etänä useiden eri toiminnallisuuksien osalta.

Kuinka nopeasti sähköauto latautuu?

Hyundai on yksi harvoja automerkkejä, jonka mallistosta löytyy jo nyt 800 voltin akkujärjestelmällä varustettuja automalleja. IONIQ 5 ja IONIQ 6 -malleissa 800 voltin jännitteeseen kykenevä suurteholataus mahdollistaa optimaalisissa olosuhteissa 100 kilometrin toimintamatkan lataamisen jopa vain viidessä minuutissa. 

Uudet 800 voltin suurteholatausasemat ovat yleistyneet viimeisen vuoden aikana Suomessa nopeasti, ja Hyundain uusilla IONIQ-malleilla ajavat pääsevät hyödyntämään niitä ensimmäisten asiakkaiden joukossa jo nyt. Luonnollisesti autot toimivat myös yleisemmissä 400 voltin suurteholatureissa.

Hyundain uusissa sähköautoissa on pienempiakkuista KONAa lukuun ottamatta kolmevaiheinen 10,5 kW:n tehoinen AC-laturi. Suuressa osassa suomalaisia omakotikiinteistöjä pystyy käyttämään kiinteästi asennetulla latauslaitteella täyttä 10,5 kW:n tehoa, mutta esimerkiksi tehot puoleenkin pudottamalla pärjää hyvin. Jos autoa lataa 5 kW:n teholla, yön aikana kymmenessä tunnissa akkuun saa ladattua noin 50 kWh energiaa.

Lue kattava opas sähköauton lataamisesta.

Akun esilämmitys navigoitaessa pika- ja suurteholaturille on vakiovaruste Suomen maahantuontiohjelman IONIQ 5 ja IONIQ 6 -malleissa.

Miten talvi vaikuttaa sähköautoon?

Moni sähköautolla ajava ei vaihtaisi enää polttomoottoriautoon takaisin nimenomaan sähköauton talviominaisuuksien vuoksi. Hyundain sähköautojen ilmalämpöpumppu lämmittää auton sisätilat hetkessä ja lämmityksen käynnistys onnistuu myös etänä Bluelink-puhelinsovelluksen kautta.

Eteneminen lumisohjossa onnistuu sähköautolla sujuvasti. Esimerkiksi IONIQ-malliston erityinen Snow-ajotila vaikuttaa luistoneston ja voimanjaon toimintaan tehden liikkeellelähdöistä liukkaallakin vaivattomia. Talvella ajettaessa on hyvä ottaa huomioon se, että sähköauton toimintamatka voi lyhentyä merkittävästikin ulkolämpötilan vuoksi kesäisiin lämpötiloihin verrattuna.

IONIQ 5 ja IONIQ 6 -malleissa on lisäksi vakiovarusteena akuston esilämmitys pikalatausasemalle navigoitaessa. Auto pyrkii näin ollen lämmittämään akun optimilämpötilaan myös kylmemmissä olosuhteissa, kun navigoinnin määränpääksi asettaa pika- tai suurteholatausaseman. Pidemmät matkat välilatauksineen taittuvat siis rivakasti.

Lataa nopeasti, mutta uusista IONIQ-mallisarjan autoista saa virtaa myös ulos V2L-ominaisuuden ansiosta. Virtaa voi ottaa 3,6 kW:n teholla, mikä vastaa 16A:n sulaketta kotona.

Kuinka paljon ajaminen maksaa?

Sähköauton käyttökustannuksiin vaikuttaa käytetyn sähkön hinnan lisäksi auton kulutus. Esimerkiksi Hyundai IONIQ 6 on yksi markkinoiden energiatehokkaimpia automalleja. Sen ilmanvastuskerrointa kuvaava Cd-arvo on hämmästyttävän pieni 0,21. 

Takavetoinen IONIQ 6 kulkee 77,4 kWh:n ajoakulla yhdistetyn WLTP-testisyklin mukaisesti jopa 614 kilometriä. Auto käyttää sadalla kilometrillä 14,3 kWh energiaa, mikä vastaa noin parin tunnin saunomista 8 kW:n tehoisella sähkökiukaalla. Ajo-olosuhteet, kuten sää ja nopeus sekä kuljettajan toiminta, vaikuttavat kuitenkin kulutukseen.

IONIQ 6:n yhdistetyllä WLTP-kulutuksella sadan kilometrin kustannus on laskennallisesti 2,86 euroa, mikäli sähköstä maksaa kotona 0,2 euroa / kWh. Jos käytettävissä on pörssisähkö, autoilija voi ajoittaa lataukset edullisimmille tunneille. Esimerkiksi huhtikuussa pörssisähkön keskihinta oli Suomessa 0,0666 euroa kilowattitunnilta.

IONIQ 6:n vetopainot ovat 750/1500 kg. Digitaaliset sivupeilit ja 360 asteen kamerajärjestelmä tekevät peräkärryn pyörittelystä vaivatonta.

Sen sijaan suurteholatauksessa esimerkiksi ABC-Latauksen 0,35 € / kWh:n hinnalla sadan kilometrin kustannukseksi tulisi 5 euroa. Vastaavalla bensiiniautolla, joka kuluttaa polttoainetta 6,5 litraa sadalla kilometrillä, sadan kilometrin kustannus olisi 11,7 euroa (polttoaineenhinta 1,8 €/l).

Pienikulutuksisella sähköautolla ajaminen on siis verrattain edullista, olipa käytettävissä edullinen kotilataus tai kalliimpi suurteholataus.

Kuinka nopeasti akku vanhenee?

Kuluttajaelektroniikkalaitteiden akunkestoon tottunut kuluttaja saattaa pohtia, vanheneeko sähköautonkin akku muutamassa vuodessa kuntoon, jossa sitä joutuu lataamaan vähän väliä. Hyundain pitkä, useiden mallisukupolvien, kokemus sähköautoista on osoittanut, että suuret korkeajänniteakut kestävät aikaa ja kilometrejä hyvin.

Laadun takeena Hyundai myöntää Suomessa henkilöautojen korkeajänniteakulle 8 vuoden / 160 000 kilometrin takuun, ja auto kuuluu viiden vuoden kilometrirajoituksettoman takuun piiriin.

IONIQ 6 on yksi markkinoiden energiatehokkaimpia automalleja. Ilmanvastusta kuvaava Cd-arvo on autossa huippualhainen 0,21.

Onko sähköauton huollattaminen kallista?

Sähköauto on pääsääntöisesti vastaavaa polttomoottoriautoa edullisempi huoltaa. Siinä missä yksistään polttomoottorissa on satoja liikkuvia osia, sähkömoottorissa niitä on vain muutamia. Myös öljynvaihdon puuttuminen selittää määräaikaishuoltojen hintaeroa.

Sähköautoissa on käytännössä vain kolmea erilaista nestettä: jäähdytinneste, jarruneste ja lasinpesuneste. Myös jarrut kuluvat sähköautoissa keskimäärin polttomoottorimallia vähemmän.

Sähköautoilla erityisesti ensimmäisten vuosien huollot ovat merkittävästi polttomoottoriautojen vastaavia huoltoja edullisempia. Huoltohinnat ovat aina tapauskohtaisi, mutta suuruusluokaltaan ensimmäiset vuosihuollot voiva olla jopa noin puolet edullisempia. Hintaero tasoittuu siinä vaiheessa, kun sähköauton jäähdytysneste tulee vaihtoikään. IONIQ 5 ja IONIQ 6 -malleissa auton huoltoväli on 30 000 kilometriä tai 24 kuukautta.

Hyundai tunnetaan hinta-laatusuhteeltaan erinomaisista tuotteista. Laadukkaasti viimeistellyt autot ovat nykyään asiakkaiden harkintalistalla niin sanottujen perinteisten premium-merkkien kanssa.

Pitkällä aikavälillä esimerkiksi KONA Electric on 120 000:een kilometriin asti määräaikaishuoltojen osalta noin 10-30 prosenttia polttomoottorimalleja edullisempi huollattaa.

Kesäkuun alusta alkaen uudet henkilöautot sekä huolto-ohjelman mukaisesti huollatetut alle 10-vuotiaat autot kuuluvat automaattisesti myös uuteen Hyundai Tieturva Plus -matkanjatkumispalveluun.

Tutustu Hyundain kattavaan ja hinta-laatusuhteeltaan houkuttelevaan täyssähköautomallistoon.


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin