Neljä viimeksi katsomaa autoasi on listattuna tähän.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli viimeisimpien kohteiden tallennusta. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Suosikkilistasi on täynnä. Voit lisätä enintään 25 kohdetta.

Kirjaudu sisään, jotta saat suosikkisi talteen. Voit lisätä enintään 25 kohdetta suosikkilistallesi.

Selaimesi evästeasetukset eivät salli suosikkien tallentamista. Ota tarvittaessa yhteyttä asiakastukeemme asiakastuki@autotalli.com.

/
Autotalli.com

Artikkeli

Sedan vai farmari – onko perällä väliä?

Viikon väite -juttusarjassa haastamme asiantuntijan autoiluun liittyvässä ajankohtaisessa tai muuten tunteita herättävässä puheenaiheessa.
Sedan vai farmari – onko perällä väliä?

Kauko-idässä sedan-korimallin autot ovat kovassa kurssissa, mutta Suomessa automalli ei menesty ilman farmarivaihtoehtoa. Kysyimme Autotalo Laakkosen Kauppakeskus Jumbon BMW-linjan myyntijohtaja Mika Pokalta, miksi suomalaiset ovat farkkukansaa.

Porrasperäisiä autoja piirtäneet lapset ovat kasvaneet aikuisiksi, mutta miksi he eivät autokaupoilla arvosta tätä kaunista korityyppiä?

Tässä on merkkikohtaisia eroja. BMW:n suosituin malli on kuitenkin 5-sarjan sedan, joten kyllä meidän asiakkaamme sedania arvostavat. Ja kauneushan on tunnetusti katsojan silmässä.

Sedanit taitavat ainakin BMW:llä olla enemmän coupéja kuin selkeästi hahmotettavia konttiperiä?

Se riippuu hieman mallisarjasta. Esimerkiksi 5-sarjassahan on puhdas sedan, kun taas esimerkiksi 4-sarja ja 6-sarja ovat coupé-mallisia.

Perustuuko farmarien suosio egon korostukseen vai todelliseen tarpeeseen?

Kyllä suomalaiset yleensä valitsevat touring-/farkkumallin todelliseen tarpeeseen. Asia riippuu hyvin pitkälti elämäntilanteesta. Esimerkiksi lapsiperheessä touring-/farkkumalli on käytännöllinen vaikkapa lastenvaunuja ajatellen. Tai kesäiset mökkimatkat, siellähän tavaraa riittää! Molemmissa malleissa on myös hyvät tilat ihmisille, myös pääntila riittää molempien takapenkeillä.

Eivätkä sedanit ihan oikeasti täytä noita tarpeita? Vai eikö niitä osata tai haluta myydä?

Sedan vs. farmari -jakauma on hyvin merkkikohtainen. On joitakin valtamerkkejä, joilla ei edes ole valikoimissaan sedan-korisia autoja. Sedaneissa takaluukun lastausaukko on usein aika pieni, ja jos on tarvetta kuljettaa isompia tavaroita, niin onhan farmarimalli käytännöllisempi. Nykyään perinteisimpien mallien kilpailijoiksi ovat tulleet myös suositut SUV- ja monikäyttömallit. Ne ovat vallanneet asiakaskuntaa sekä sedaneilta että farmareilta.

Onko eri malleissa eroja esimerkiksi polttoaineenkulutuksen suhteen?

Farmarimallinen auto on tietysti jonkin verran painavampi kuin vastaava sedan, joten siinä on enemmän liikuteltavaa massaa. Kuitenkin puhutaan niin marginaalisista eroista, että sillä ei ole juuri merkitystä.

Kuinka paljon keskikokoluokan auton hinta nousee, kun siirrytään sedanista farmariin?

Se riippuu hieman automerkistä ja -mallista, mutta se on luokkaa 3 000–5 000 euroa.

Esimerkiksi Škodan suosikkimallin Octavian kohdalla farmarin ja sedanin myyntisuhde on Suomessa 75:25, mutta Octavian sisarmallista Volkswagen Golfista ei edes ole tarjolla sedania – ja silti Golf myy hyvin. Millainen on suhde BMW:n 3- ja 5-sarjojen kohdalla?

Molemmissa mallisarjoissa sedan on suositumpi malli. Tämä johtuu osaltaan myös siitä, että suosittu hybridimalli on molemmissa mallisarjoissa sedan.

Mikä ihme on shooting brake -urheilufarmari, joku isommilla jarruilla varustettu farmarimalliko?

Mielestäni tähän paras kuvaus on coupéfarmari. Tai voihan shooting brake olla myös 3-ovinen – esimerkki siitä on jo edesmennyt kovakattoinen BMW Z3.

Lue juttusarjan kaikki artikkelit täältä.

Autotalli.com
Sedan vaihtoautot
Farmari vaihtoautot


Teksti: Pekka Virtanen


Autotalli.com kuuluu Alma Ajo -palveluihin